Kooυτίνιο, ο νέος... Χάμες Ροντρίγκες της Μπάγερν Μονάχου!
H Mπάγερν Μονάχου απέκτησε τον Κοουτίνιο από την Μπαρτσελόνα με τη μέθοδο του δανεισμού, όπως τον Χάμες Ροντρίγκες από τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Ενάμιση χρόνο αφότου αφίχθη (μετά από «σίριαλ» που κράτησε δύο μεταγραφικές περιόδους) με παράτες, ως η ακριβότερη μεταγραφή στα χρονικά της Μπαρτσελόνα (120 εκ. ευρώ + 45 εκ. ευρώ, σε μπόνους) ο Φιλίπε Κοουτίνιο ανήκει στη Μπάγερν Μονάχου.
Χωρίς ανάλογο ντόρο, αφού ούτε τα χρήματα (8,5 εκ. ευρώ), ούτε ο τρόπος απόκτησης (δανεισμός) ιντριγκάρουν. Η εξέλιξη που βόλεψε, εν τέλει, όλες τις πλευρές έμοιαζε μονόδρομος και γι’ αυτό η μεταγραφή ήταν «fast track»! Tην περασμένη Τετάρτη μετέβησαν, στη Βαρκελώνη, ιθύνοντες της Μπάγερν, Παρασκευή βράδυ, άνθρωποι της Μπαρτσελόνα, «ξεφούρνισαν» την συμφωνία!
Ο δανεισμός του 27χρονου Βραζιλιάνου είναι ετήσιος και του χρόνου, εφόσον οι νταμπλούχοι Γερμανίας θέλουν να τον «μονιμοποιήσουν», θα δώσουν άλλα 120 εκ. ευρώ!
Μια δοκιμασμένη μέθοδος των «Βαυαρών», αφού την εφάρμοσαν και στην περίπτωση του Χάμες Ροντρίγκες (διετές δανεισμός, αντί 13 εκ.ευρώ κι οψιόν αγοράς στα 42 εκ.).
Άλλου ακριβοπληρωμένου, που ήταν ανεπιθυμήτος στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ωστόσο παρότι οι Βαυαροί δήλωναν ότι θέλουν να κρατήσουν τον Κολομβιανό, οι τρικούβερτοι καβγάδες του, πέρσι, με τον, τεχνικό, Νίκο Κόβατς (αφού συχνά τον άφηνε στον πάγκο, ή τον αντικαθιστούσε...) οδήγησαν σε «διαζύγιο» .
Επιστρέφοντας στην υπόθεση Κοουτίνιο, η μετακίνηση του κρινέται win – win για όλους.
Για την Μπαρτσελόνα γιατί με τα χρήματα που παίρνει, όσα δεν θα δώσει στον παίκτη (12 εκ. ευρώ οι ετήσιως αμοιβές του) και τα μπόνους που δεν θα καταβάλει στην Λίβερπουλ, κερδίζει 57 εκ. ευρώ! Περιορίζοντας τη χασούρα μιας μεταγραφής, που αποδείχθηκε «φύρα»...
Για τον παίκτη γιατί έφυγε από ένα περιβάλλον που «δεν τον σήκωνε», έχοντας την ευκαιρία ν’ αναγεννηθεί, αποδεικνύοντας ότι δεν ευθυνόταν εκείνος για την καθοδική πορεία του.
Για την Μπάγερν γιατί πήρε έναν ποιοτικό, αναμφισβήτητα, ποδοσφαιριστή, έχοντας μια σεζόν, να δει αν μπορεί να βασιστεί πάνω του, χωρίς να ξεπαραδιαστεί!
Όλα αυτά ενώ είχε ξεμείνει, από λύσεις, μετά το «ναυάγιο» της υπόθεσης Σανέ. Με τον οποίο είχε συμφωνήσει, αλλά η απόφαση του Γκουρντιόλα να τον βάλει στο Community Shield, με την Λίβερπουλ κι η ατυχία του 23χρονου Γερμανού, οδήγησαν σε διαλυμένο χιαστό κι 7μηνη αποχή...
Εξτρέμ ή εσωτερικός μέσος;
Το θέμα είναι πως θα χρησιμοποιήσει τον Κοουτίνιο ο Κόβατς. Γιατί το περιβάλλον του παίκτη (κι όχι μόνο) «διαρρέει» ότι για την κάκιστη απόδοση του την περσινή σεζόν κι ειδικά το διάστημα Νοέμβρη-Απρίλη, που δεν σκόραρε (συνολικά 5 τέρματα σε 34 ματς πρωταθλήματος πέρσι) ευθύνεται η χρησιμοποίηση του ως εξτρέμ κι όχι ως αριστερού εσωτερικού μέσου, όπως αρέσκεται ν’ αγωνίζεται.
Ο Ερνέστο Βαλβέρδε κατηγορείται γιατί, παρότι ο Βραζιλιάνος είχε αποκτηθεί ως αντι – Ινιέστα, εκείνος, λόγω ελλειματικής προσφοράς, αμυντικά, τον έβαζε ακραίο (για να είναι εγγύτερα στην περιοχή και να εξαπολύει τα «φαρμακερά» σουτ του).
Ως εξτρέμ, εξάλλου είχε σ’ έναμιση χρόνο τις ασίστ του Ινιέστα των τελευταίων δύο ετών (11), ενώ έκανε την καλύτερη του εμφάνιση ανοίγοντας το σκορ στο 5-1, κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης (28/10).
Τι συνέβη, ακολούθως και κατέρρευσε;
Κάποιοι, λένε πως το πρώτο μισό του 2018, έχοντας τη «βενζίνη» της προετοιμασίας της Λίβερπουλ, ανταποκρίθηκε κι ότι μετά την πρώτη με την Μπαρτσελόνα άρχισε να φθίνει.
Άλλοι τα ρίχνουν στις διαφορές παιχνιδιού «μπλαουγκράνα» και «ρεντς», αλλά κι ότι η ζωή υπό τη «σκιά» του Μέσι δεν είναι εύκολη, επικαλούμενοι ότι η εμφάνιση του κλάσικο έγινε ελείψει του Αργεντινού.
Ωστόσο υπάρχει αντίλογος: στην Εθνική Βραζιλίας, που δεν υπήρχε... Μέσι (και δεν παίζει όπως η Μπαρτσελόνα) δεν «έσκισε» στο Copa America, όταν έπρεπε να πάρει την ομάδα πάνω του, απόντος του Νέιμαρ.
Άλλοι λένε ότι δεν άντεξε την πίεση να δικαιολογήσει τα χρήματα του.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η κίνηση του, μετά την γκολάρα κατά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στον επαναληπτικό προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (3-0, 16/04),α κλείσει τα αυτιά του προς το κοινό της Μπάρτσα, δείχνοντας ότι δεν ακούει τις αποδοκιμασίες τους, άνοιξε την «πόρτα» της εξόδου.
Που έκλεισε ερμητικά πίσω του, όταν νικήθηκε από τον Άλισον, στο «Άνφιλντ», σε μια από τις ευκαιρίες που έφτιαξε ο Μέσι, με το σκορ στο 1-0.
Απώλεσε τη δυνατότητα ν’ αλλάξει το κλίμα κι έκτοτε μέτραγε αντίστροφα. Μέχρι για έμψυχο αντάλλαγμα του Νέιμαρ προοριζόταν, μέχρι να προκύψει η προοπτική του Μονάχου. Σωτήρια για όλους...