H «εθνική μοναξιά» του Λιονέλ Μέσι...
Το 10αρι της Αργεντινής εκτός από καθήκοντα αρχηγού, κλήθηκε, αναγκαστικά, ν’ αναλάβει χρέη... τεχνικού διευθυντή και... παράγοντα κατά το Κόπα Αμέρικα!
Ξημερώματα Δευτέρας το 46ο Κόπα Αμέρικα ολοκλήρωθηκε, αλλά η αναζήτηση του Λιονέλ Μέσι για έναν τίτλο με την «μεγάλη» εθνική ομάδα της Αργεντινής ήταν γνωστό, από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όταν η «αλμπισελέστε» αποκλείστηκε από τη διοργανώτρια Βραζιλία, ότι συνεχίζεται...
Ο αρχηγός της «σελεσιόν» μετέθεσε για του χρόνου - όταν η πατρίδα του, μαζί με την Κολομβία, θα συνδιοργανώσουν την 47η «έκδοση» της αρχαιότερης διεθνούς διοργανώσης – τις ελπίδες του, προκειμένου να βάλει στο προσωπικό του παλμαρέ, δίπλα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων του 2005 και το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο του Πεκίνου (2008), μια διάκριση, ακόμη, με το εθνόσημο στο στήθος.
Ωστόσο, ο αστέρας της Μπαρτσελόνα, προφανώς, ευελπιστεί, στο μεσοδιάστημα, ν’ αλλάξουν τα πράγματα, προς το καλύτερο, στο αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα, ουτώς ώστε η κατάσταση να μην θυμίζει την «Εθνική μας μοναξιά» του, αείμνηστου, Δημήτρη Μητροπάνου!
Και δεν μιλάμε μόνο για το αγωνιστικό κομμάτι.
Εκεί όπου η Εθνική Αργεντινής δεν θυμίζει, σε τίποτα, το κραταιό παρελθόν της.
Έχοντας απίστευτο έλλειμμα ποιότητας, σε θέσεις που παραδοσιακά είχε... περίσσευμα παικτών, όπως μέσους, ή αμυντικούς, όσοι την υπολογίζουν μεταξύ των φαβορί μιας διοργάνωσης, το κάνουν αποκλειστικά και μόνο γιατί έχει στις τάξεις της τον καλύτερο παίκτη της εποχής μας.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Ο οποίος όμως – επειδή δεν μιλάμε για... τένις – αδυνατεί να παίξει... δεξί μπακ, ή αμυντικό χαφ, διορθώνοντας τις αγωνιστικές της «ανορθογραφίες»!
Προφανώς δεν αρκούσε που έπαιξε στο τουρνουά, ως κι «8αρι» (!) κουβαλώντας την μπάλα, από τα χαφ ως την περιοχή...
Ποιος έκανε το ποδοσφαιρικό... χαμαλίκι;
Ο μοναδικός παίκτης που, την περσινή σεζόν, στο ύπατο ποδοσφαιρικό επίπεδο, λίγο πριν συμπληρώσει τα 32 του χρόνια, είχε 51 γκολ, σε 50 ματς της Μπαρτσελόνα!
Για να το κάνουμε... λιανά, η Αργεντινή απενεργοποίησε ένα «πυρηνικό όπλο», χρησιμοποιώντας το ως ...νεροκουβαλητή του (κολλητού του) Αγκουέρο και του Λαουτάρο Μαρτίνες, αντί να’ναι ο ίδιος (πρώτος σκόρερ στα χρονικά της «σελεσιόν», άλλωστε...) επιθετικός «εκφραστής» της!
Πιο... Αργεντινός (κι ηγετικός) από ποτέ!
Ο Μέσι, αντί να προβάλλει ότι έβαλε τον εγωισμό του, κάτω από την ομάδα, δεχόμενος τον άχαρο ρόλο, ή να διεκδικήσει εύσημα, που η εικόνα της ομάδας βελτιώθηκε απ’ όταν, φημολογείται ότι, ζήτησε ο ίδιος από τον εκλέκτορα Σκαλόνι - μετά τους δύο πρώτους, αγώνες στον όμιλο (ήττα, από Κολομβία, με 2-0 και ισοπαλία, με Παραγουάη, 1-1), που η ομάδα κατέβαινε με 4-4-2 (στην επίθεση εκείνος με τον Αγουέρο) - να μπει στην 11αδα ο Λαουτάρο Μαρτίνες και να παίξει ο ίδιος περισσότερο στα χαφ, συνέχισε, υπομονετικά, ν’ ακούει πως σκόραρε άπαξ στο τουρνουά (κι αυτή με πέναλτι)...
Αλλά και να επιδίδεται σε αυτοκριτική, αναλαμβάνοντας κι άλλους ρόλους, που δεν του αναλογούσαν.
Πλην εκείνου του τεχνικού διευθυντή...
Έτσι ήταν εκείνος που υπογράμμισε το πρόβλημα των κάκιστων αγωνιστικών χώρων, των Βραζιλιάνικων γηπέδων, στο οποίο, αναγκάστηκαν, να τον δικαιώσουν κι άλλοι κατόπιν. Μηδέ του Βραζιλιάνου εκλέκτορα, Τίτε, εξαιρουμένου...
Κι ήταν εκείνος που σήκωσε το «λάβαρο της επανάστασης» υποκαθιστώντας και την (ως συνήθως...) άφαντη Π.Ο. της Αργεντινής, μιλώντας για εύνοια της Βραζιλίας, από τους διοργανωτές, μετά τον ημιτελικό του «Μινεϊράο», αλλά και για διεφθαρμένη CONMEBOL, μετά την ανήκουστη αποβολή του στον αγώνα της 3ης θέσης κόντρα στην Χιλή...
Κι αν οι κινήσεις του αυτές, τον έφεραν κόντρα στην ανώτατη ποδοσφαιρική αρχή της Ν. Αμερικής, που πιθανότατα θα τον τιμωρήσει, αύξησαν τη δημοφιλία του μεταξύ των συμπατριωτών του!
Γιατί πλην του να περνά την μισή αντίπαλη ομάδα, όπως έκανε ο Μαραντόνα, το πάλαι, τώρα υιοθέτησε και την συμπεριφορά του «πίμπε ντ’ όρο», που τόσο προσφιλής είναι στους Αργεντινούς...
Συν τοις άλλοις, πρώτη φορά στα χρονικά, ο, «κατηγορούμενος» για έλλειμα εθνικού φρονήματος, άσος της Μπαρτσελόνα κέρδισε πόντους, που έψαλλε τον εθνικό ύμνο. Κάτι που δεν έκανε μέχρι τούδε, με τους αμφισβητίες του να υποστηρίζουν ότι... αγνοούσε τους στίχους του!
Ούτε αυτή η εκδοχή, πιο... Αργεντίνικη (κι ηγετική) του Μέσι, καρποφόρησε σε πρώτη φάση.
Εν αναμονή της απόφασης αν ο Σκαλόνι θα παραμείνει στον πάγκο της «αλμπισελέστε» κι εάν η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αναλάβει τις ευθύνες της, ο Μέσι προσδοκά ότι του χρόνου τέτοιες μέρες να είναι πλαισιωμένος κατάλληλα, πλέον, ώστε να μπορέσει να επικεντρωθεί στις ποδοσφαιρικές του υποχρεώσεις...