Φάμπιο Κουαλιαρέλα: Δεύτερη νεότητα στα… 36!
Ο Φάμπιο Κουαλιαρέλα ζει τις καλύτερες ποδοσφαιρικές του στιγμές όντας πρώτος σκόρερ του Καμπιονάτο, αλλά και γηραιότερος στα χρονικά της Εθνικής Ιταλίας!
Στην Ιταλία το όνομα που είναι στα χείλη όλων, εσχάτως, είναι του Μόισες Κέαν. Του 19χρονου επιθετικού της Γιουβέντους ο οποίος στα δύο πρώτα του ματς με την «σκουάντρα ατσούρα» σκόραρε δις και δίνει προοπτικές ενός ποδοσφαιρικού πρότζεκτ με χρονικό ορίζοντα που υπερβαίνει (καλώς εχόντων των πραγμάτων), κατά πολύ, τη 10ετία. Λογικό, αφού κάθε τι νέο συναρπάζει, ενώ κι ο ποδοσφαιρικός «θίασος» χρειάζεται νέα πρόσωπα για ν’ ανανεώνεται.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή που στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα της γειτονικής χώρας βρίσκει εφαρμογή το στρατιωτικό ρητό «ο νέος είναι ωραίος» ισχύει το ίδιο κι έτι περισσότερο η φράση που το συμπληρώνει: «ο παλιός, όμως, είναι αλλιώς...»! Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού ο Φάμπιο Κουαλιαρέλα όχι μόνο επέστρεψε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, μετά από 9 χρόνια απουσίας, αλλά έγινε ο γηραιότερος σκόρερ του ξεπερνώντας τον (πρώην εδώ και μερικά 24ωρα εκλέκτορα της Εθνικής Αλβανίας) Κριστιάν Πανούτσι ο οποίος είχε βρει δίχτυα στα 35 του! Ο Ναπολιτάνος επιθετικός ευστοχώντας σε δύο πέναλτι (στο 35ο και τις καθυστερήσεις του ημιχρόνου) κόντρα στο Λιχτενστάϊν, προχθές το βράδυ, ανέβασε τον πήχη στα 36 χρόνια και 54 μέρες! Έτσι γιόρτασε την πρώτη του παρουσία στο αρχικό σχήμα της «σκουάντρα ατσούρα» από τις 5 Ιουνίου 2010. Κι αν μιλάμε για επίσημο ματς της θα έπρεπε να ανατρέξουμε ακόμη πιο πίσω στα αρχεία: στις 14 Οκτώβρη του 2009. Σ’ ένα ματς κόντρα στην Κύπρο (3-2 νίκησαν οι Ιταλοί), που – παιχνίδια της μοίρας προφανώς – είχε, επίσης, διεξαχθεί στο «Ένιο Ταρντίνι» της Πάρμα! Όπως και το προχθεσινό 6-0...
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Το περασμένο Σάββατο είχε κάνει την επανεμφάνιση του με το εθνόσημο στο στήθος – μετά από 3.048 ημέρες (!) από την τελευταία του παρουσία, που ήταν τον Νοέμβρη του 2010 - αγωνιζόμενος κατά της Φινλανδίας, στο «Φρίουλι» του Ούντινε. Μπήκε στο 80ο λεπτό της αναμέτρησης με το τελικό 2-0 να έχει διαμορφωθεί ήδη. Θα μπορούσε να είχε γίνει από τότε ο γηραιότερος σκόρερ της Εθνικής Ιταλίας αλλά ο Χραντέσκι στην πρώτη του επαφή με την μπάλα (81’) και το δοκάρι λίγο αργότερα (85’) του το στέρησαν. Μάλλον ήταν γραφτό να το πετύχει στην Πάρμα...
Κι αν νομίσει κανείς πως ο επιθετικός της Σαμπντόρια επέστρεψε στην Εθνική Ιταλίας... χαριστικά, για να έχουν κάτι να γράψουν οι στατιστικολόγοι, προφανώς δεν παρακολουθεί το Καμπιονάτο. Όπου ο στράϊκερ των «μπλουτσερκιάτι» ηγείται του πίνακα των σκόρερ με 21 γκολ. Δύο περισσότερα από τον, «πολύ», Κριστιάνο Ρονάλντο κι ισάριθμα από τον, παίκτη-αποκάλυψη του φετινού πρωταθλήματος, Κριστόφ Πιάτεκ...
Οι γηραιότεροι σκόρερ της Εθνικής Ιταλίας
Φάμπιο Κουλιαρέλα: 36 ετών, 54 ημερών
Κριστιάν Πανούτσι: 35 ετών, 62 ημερών.
Αντόνιο Ντι Νατάλε: 34 ετών 241 ημερών.
Αντρέα Πίρλο: 34 ετών, 28 ημερών.
Το “ελιξήριο” του “Κουαλιαρέλα-γκολ”!
Ο εκλέκτορας της εθνικής Ιταλίας, Ρομπέρτο Μαντσίνι δεν χρειαζόταν περισσότερα “διαπιστευτήρια” για να τον εντάξει στη νέα, (“baby” λόγω του χαμηλού μ.ο. ηλικίας την χαρακτηρίζουν οι γείτονες) Ιταλία που ευαγγελίζεται κι η οποία θέλει να ξορκίσει το «φάντασμα» του αποκλεισμού από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Του παρθενικού, μετά από 60 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό «παλκοσένικο».
Άλλωστε ο «Μάντσιο» από γκολ ξέρει αφού, αγωνιζόμενος, είχε συνεργαστεί με μερικούς από τους μεγαλύτερους, διαχρονικά, γκολτζήδες του κάλτσιο (π.χ Βιάλι). Ο 54χρονος, πλέον, ομοσπονδιακός τεχνικός της Ιταλίας βλέποντας τις επιδόσεις του Κουαλιαρέλα δεν θα μπορούσε να αδιαφορήσει. Δεν είναι μόνο τα γκολ στο πρωτάθλημα, που συνιστούν ρεκόρ καριέρας, σε μια σεζόν της Serie A. Δεν είναι καν ότι βελτιώνει τα νούμερα του, μεγαλώνοντας (πέρσι είχε 19) αμφισβητώντας κι αυτόν τον πανδαμάτορα χρόνο...
Είναι κι ο αλτρουισμός του, αφού προχθές βράδυ έδωσε την ασίστ στον Κέαν. Πιστός στα λεγόμενα του, όταν ρωτήθηκε, για την επανάκληση του, από τους δημοσιογράφους: “Ο εκλέκτορας πρέπει να δημιουργήσει μια ομάδα ποντάροντας σε νέους, αλλιώς δεν θα βελτιωθούμε ποτέ. Εγώ αγωνίζομαι γιατί το διασκεδάζω. Το ευχαριστιέμαι κι όταν δεν σκοράρω, δίνοντας σε κάποιον άλλον την ευκαιρία να το κάνει”. Προφανώς, με τέτοιο πνεύμα και τέτοια πεπραγμένα, ο Μαντσίνι (υπό Κ.Σ.) δεν θα τον αφήσει εκτός των κλήσεων και για το παιχνίδι της 8ης Ιουνίου κόντρα στην Εθνική μας!
Άλλωστε δύο μήνες πριν γίνει ο γηραιότερος σκόρερ των «ατσούρι», στις 26 Ιανουαρίου, ο Κουαλιαρέλα, στο ματς Σαμπντόρια - Ουντινέζε πετύχαινε τα μισά τέρματα της ομάδας της Γένοβας στο 4-0 κόντρα στους «φριουλάνι». Με άλλα δύο πέναλτι. Έτσι ισοφάριζε το ρεκόρ του Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, ο οποίος για 11 σερί αγωνιστικές έβρισκε δίχτυα φορώντας τα «βιόλα» της Φιορεντίνα! Το ρεκόρ του «Μπατιγκόλ» κράταγε από την, μακρινή, σεζόν 1994-95. Μάλιστα ο»...«Κουλιαρέλαγκολ», που μέχρι πρότινος ήταν διάσημος ως ένας ποδοσφαιρικός... γυρολόγος, εις άγραν του γκολ, πέτυχε, σ’ αυτά τα 11 ματς, ένα τέρμα περισσότερο (14 έναντι 13) από τον θρυλικό Αργεντινό!
Ο γεννημένος στα προάστια της Νάπολι άσος φαίνεται πως βρήκε το... ελιξήριο της νεότητας. Ίσως να είναι το σταθερό εργασιακό περιβάλλον, στην Σαμπντόρια, που του έλειπε, αφού μόνο στη Γιουβέντους (2010-14) έχει μείνει περισσότερες διαδοχικές σεζόν από τις τρεις, που συμπληρώνει την φετινή στους «μπλουτσερκιάτι» (από το 2016). Ωστόσο, στους Γενοβέζους είχε...προϋπηρεσία (2006-07). Περισσότερες θητείες είχε στην Τορίνο (1999-2002, 2004-05 και 2014-16), ενώ φόρεσε τις φανέλες των Φιορεντίνα (2002-03), Κιέτι (2003-04), Άσκολι (2005-06), Ουντινέζε (2007-09) και της Νάπολι (2009-10).
Το νούμερο «27» κι η περιπέτεια με τον φανατικό
Στη γενέτειρα του ο Κουαλιαρέλα είχε την ευκαιρία, στις 2 Φλεβάρη, να περάσει τον Μπατιστούτα και να κάνει, απόλυτα, δικό του το ρεκόρ σερί σκοραρίσματος του Καμπιονάτο, βρίσκοντας για 12ο , διαδοχικό, ματς δίχτυα, αλλά οι «παρτενοπέι», του Αντσελότι, τον εμπόδισαν, νικώντας 3-0. Δεν ήταν, πάντως, αυτή η μεγαλύτερη απογοήτευση που βίωσε στην μητρόπολη του Ιταλικού Νότου. Παρότι δεδηλωμένος τιφόζο της ομάδας, δεν κατάφερε να μακροημερεύσει σ’ εκείνη. Κι αιτία ήταν η περιπέτεια του μ’ έναν φανατικό. Ο οποίος τον καταδίωκε από την εποχή της πρώτης του θητείας στην Σαμπντόρια. Του έστελνε, ανώνυμα, μηνύματα, γράμματα, ότι είναι ναρκομανής, μέλος της μαφίας, παιδόφιλος, ότι «έστηνε» ματς κι απειλούσε τη ζωή του ιδίου και της οικογένειας του. Αρχικά δεν έδινε σημασία, αλλά όταν αποφάσισε ν’ ασχοληθεί ζήτησε την συμβουλή ενός, παιδικού φίλου του κι εκείνος τον παρέπεμψε στον Ραφαέλε Πίκολο. Υψηλά ιστάμενο στην ταχυδρομική αστυνομία (υπεύθυνη για την αστυνόμευση ταχυδρομικών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων). Ο Κουαλιαρέλα για να τον ευχαριστεί του έδινε, διαρκώς, φανέλες υπογεγραμμένες κι εισιτήρια, ενώ ο Πίκολο απαίτουσε άκρα μυστικότητα κατά τη διάρκεια των ερευνών του. Ούτε στην ομάδα του είχε πει τίποτα κι – αρχικά - ούτε στους γονείς του. Κάποια στιγμή ο φανατικός απέστειλε παρόμοιου περιεχομένου γράμματα και στην Νάπολι, που δεν μπήκε στη διαδικασία διασταύρωσης τους, αποφασίζοντας το «διαζύγιο» με τον παίκτη δίνοντας τον στην Γιουβέντους. Εν μία νυκτί μετατράπηκε από τοπικός ήρωας σ’ «αποδιοπομπαίο τράγο», αφού δεν αποκαλύφθηκε τι είχε μεσολαβήσει. Όμως το πράγμα χρόνιζε κι οι υποψίες του πατέρα του, Βιτόριο, ότι πίσω από τον άγνωστο φανατικό θαυμαστή ήταν ο Πίκολο επιβεβαιώθηκαν. Μάλιστα εκείνος ευθυνόταν και για άλλες παρόμοιες ιστορίες διασήμων! Τον κατήγγειλαν στην αστυνομία και τον Νοέμβρη του 2010 συνελήφθη, ενώ στις 17 Φλεβάρη 2017 καταδικάστηκε σε 4 χρόνια κι 8 μήνες φυλάκισης. Οι οπαδοί της Νάπολι, μαθαίνοντας τα καθέκαστα, μόλις πρόπερσι, κατέστρεψαν τα πανό εναντίον του Κουαλιαρέλα, ζητώντας του συγνώμη, με άλλα!
Δεν είναι τυχαίο ότι έκτοτε βιώνει τις καλύτερες ποδοσφαιρικές του στιγμές. Κερδίζει τον χαμένο χρόνο, όταν αναλωνόταν στην ανεύρεση εκείνου που του έκανε το βίο – αβίωτο.
Αλλά δεν ξεχνά. Ποτέ. Και το αποδεικνύει παντιοτρόπως. Για παράδειγμα, φορώντας πάντα το νούμερο 27 στην πλάτη σε συλλογικό επίπεδο. Για να τιμά τη μνήμη του παιδικού του φίλου, από την εποχή που συνυπήρξαν στην ακαδημία της Τορίνο (1993-94), Νικολό Γκάλι (γιου του παλαίμαχου γκολκίπερ της Νάπολι και της Μίλαν, Τζιοβάνι) ο οποίος σκοτώθηκε, σ’ αυτοκινητιστικό δυστύχημα, το 2001, σε ηλικία, μόλις, 17 ετών...
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ