Όταν η ανεργία σε κάνει...πλούσιο! (pics)
Η παχυλή αποζημίωση του Ζοσέ Μουρίνιο από την Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ δεν είναι η παρθενική της καριέρας του, ενώ αρκετοί είναι οι συνάδελφοι του παρηγορήθηκαν για τις απολύσεις τους με αστρονομικά ποσά.
Η πολυθρύλητη αποπομπή του Ζοσέ Μουρίνιο για την οποία τόσοι τόνοι μελάνης είχαν χυθεί κι αναρίθμητες δημοσιογραφικές εργατοώρες είχε απασχολήσει είναι γεγονός κι η ανακοίνωση της από την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ σήμανε την έναρξη ενός άλλου «κυνηγιού», μετά από εκείνο, που προϋπήρχε, για την ημερομηνία έκδοσης του «διαζυγίου» των δύο πλευρών. Εκείνου αναφορικά με το ποσό που έχει λαμβάνειν ως αποζημίωση για την πρόωρη λύση της συνεργασίας του με την αγγλική ομάδα η οποία τον δέσμευε με συμβόλαιο για άλλα δύο χρόνια (σ. ως το 2020). Για κάθε ένα από τα οποία θα προσποριστεί, «καθαρά», 13 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το εν λόγω ποσό μπορεί να φτάσει στο αστρονομικό ύψος των 23 εκατομμυρίων λίρων! Αν αληθεύει εξηγεί, εν πολλοίς, γιατί οι ιθύνοντες των «κόκκινων διαβόλων» το σκέφτονταν (και το ξανασκέφτονταν...) να προχωρήσουν στην απόλυση του – παρά τις αγωνιστικές ανορθογραφίες, τις μεταγραφικές αποτυχίες και τα «χαμένα» αποδυτήρια - αφού ακόμη και για μια από τις πλουσιότερες (όχι μόνο ποδοσφαιρικές, αλλά σ’ όλα τα σπορ) ομάδες, παγκοσμίως, δεν είναι το πλέον ευχάριστο πράγμα να εκταμιεύει τέτοια ποσά.
Ο Ίβηρας, πάντως, κολακεύει τον υπερμεγέθη εγωισμό του για την τέταρτη απόλυση της καριέρας του (σ. προηγήθηκαν δύο από την Τσέλσι κι εκείνη από την Ρεάλ Μαδρίτης) αυγατίζοντας τους ήδη παχυλούς τραπεζικούς λογαριασμούς του, παρότι είναι στο ...ταμείο ανεργίας!
Μάλιστα θα μπορούσε ν’ αλλάξει και τον αυτοπροσδιορισμό του από «Special One» (σ. «ειδικός» ελληνιστί) σε «Rich One» (σ. «πλούσιος»). Άλλωστε ο «Μου» είναι ειδικός τα τελευταία χρόνια στο να εισπράττει φαραωνικού τύπου αποζημιώσεις. Ρωτήστε και τον Ρομάν Αμπράμοβιτς. που του έχει πληρώσει... «διατροφή», για ποδοσφαιρικό «διαζύγιο», δις!
To 2007 το αφεντικό των «μπλε» του Λονδίνου τερμάτισε την 3ετή εργασιακή σχέση των δύο πλευρών - παρότι είχε διανθιστεί με δύο «κολλητά» πρωταθλήματα (σ. τα πρώτα μετά από μισό αιώνα του κλαμπ της Αγγλικής πρωτεύουσας) - δίνοντας σ’ εκείνον και το προπονητικό του επιτελείο το ποσό των 27 εκ. ευρώ να μοιραστούν μεταξύ τους! Το 2013 ο Πορτογάλος επιστρέφει στην Τσέλσι και παρότι ξαναπαίρνει το πρωτάθλημα (2015) στις 17 Δεκέμβρη - τραγική ειρωνεία; με μια μέρα διαφορά (18/12) απελύθη κι από την Γιουνάϊτεντ! - η Τσέλσι ανακοινώνει την «κοινή συναινέσει» λύση του συμβόλαιου του. Αυτή τη φορά, όμως, στον Αμπράμοβιτς – έχοντας πάθει κι έχοντας μάθει – «δεν του κόστισε ο κούκος αηδόνι»: Του κατέβαλε ...μόνο 9 εκ. ευρώ! Όσα προέβλεπε το συμβόλαιο του να πάρει ως το τέλος της σεζόν, εφόσον έμενε στον πάγκο της ομάδας.
«Χρυσώθηκαν» Σκολάρι, Κόντε, Μπλαν και Μαντσίνι
Ωστόσο, ο Μουρίνιο δεν είναι ούτε ο πρώτος διδάξας, ούτε ο μόνος που η απεχθής ανεργία τον έκανε πλουσιότερο. Ειδικά η Τσέλσι έχει μακρά εμπειρία στο να συνδυάζει τα «αντίο» σε προπονητές της με παχυλές αποζημιώσεις. Ο Αμπράμοβιτς πλήρωσε το βάρος του (που δεν είναι αμελητέο...) σε χρυσάφι στον Φελιπάο Σκολάρι για να του αδειάσει τη γωνιά! Ο Βραζιλιάνος, με τον μύθο του τελευταίου εκλέκτορα της Βραζιλίας που κατέκτησε το Μουντιάλ να τον συνοδεύει, αφίχθη στο Λονδίνο το καλοκαίρι του 2008, αλλά άντεξε μόνο 223 ημέρες! Τον Φλεβάρη του 2009 κατευοδόθηκε έχοντας αυξήσει τις τραπεζικές του καταθέσεις κατά 12 εκ. ευρώ! Μια κι ο λόγος για την ομάδα της Αγγλικής πρωτεύουσας παραμένει μυστήριο – ανάλογο μ’ εκείνα τα επτασφράγιστα του Φόρεϊν Όφις – τι κατεβλήθη στον Αντόνιο Κόντε για ν’ αποχωρήσει το περασμένο καλοκαίρι και στην θέση του να έρθει ο συμπατριώτης του Μαουρίτσιο Σάρι. Σύμφωνα με το συμβόλαιο του ο Ιταλός είχε λαμβάνειν άλλα 9 εκ. λίρες για την τρέχουσα σεζόν, εφόσον εργαζόταν. Το τι θα πάρει θα το συνομολογήσουν είτε οι δικηγόροι των δύο πλευρών, είτε θ’ αποφασιστεί στα δικαστήρια (αστικά ή ποδοσφαιρικά), αν το «σχοινί» τεντωθεί περαιτέρω.
Περνώντας την Μάγχη, άλλο «αντίο», αρκετά κοστοβόρο, ήταν εκείνο της Παρί Σεν Ζερμέν με τον Λοράν Μπλαν. Όχι ότι ...πείνασε η Καταριανή βασιλική οικογένεια, που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της ομάδας της «Πόλης του Φωτός», αλλά προφανώς θα προτιμούσε να πάνε αλλού τα 22 εκ. ευρώ που κατέβαλε, από τις τσέπες του κατόχου του Μουντιάλ του 1998. Συν τοις άλλοις τα αποτελέσματα του διαδόχου του, Ουνάι Έμερι, την επόμενη διετία, δεν επιβράβευσαν την κίνηση των Αράβων ν’ αποπέμψουν τον Γάλλο τεχνικό, που έκτοτε οικουρεί...τρώγοντας «από τα έτοιμα»!
Μια κι ο λόγος για Άραβες, εκείνοι από το Ντουμπάϊ, που έχουν την ιδιοκτησία της Μάντσεστερ Σίτι κατέβαλαν το ποσό των 8,5 εκ. ευρώ (συν τη δυνατότητα να πιάσει άμεσα δουλειά) στον Ρομπέρτο Μαντσίνι το 2013. Προφανώς ήταν μια πρώτης τάξης παρηγοριά για τον Ιταλό που, πριν ένα χρόνο, είχε οδηγήσει τους «Πολίτες» στο πρώτο τους πρωτάθλημα από το 1968! Ο «Μάντσιο» είχε πάρει άλλα 8 εκ. ευρώ το 2008, από τον Μάσιμο Μοράτι, για ν’ αφήσει την, τρεις σερί χρονιές, υπό τις οδηγίες του, πρωταθλήτρια, Ίντερ προκειμένου να έρθει ο... Μούρινιο στην θέση του. Προφανώς ο πρόεδρος της Ίντερ δεν έκλαψε ούτε σέντσι απ’ αυτά, αφού με τον «Μου» επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης, μετά από 45 χρόνια, κάνοντας το «τρεμπλ» (2010)...
Οι περιπτώσεις Καπέλο και Κλίνσμαν
Ο Ιταλός που μετά από μια περιήγηση που περιλάμβανε την Τουρκία (Γαλατά Σαράϊ), επέστρεψε στην Ίντερ (2014-16), για να φύγει με προορισμό την Αγία Πετρούπολη και την Ζενίτ είναι πλέον στο “τιμόνι” της Εθνικής Ιταλίας. Ένας συμπατριώτης του με εμπειρία από αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα (αλλά όχι την “σκουάντρα ατζούρα”) ο Φάμπιο Καπέλο ανέλαβε το 2012 την Εθνική Ρωσίας με σκοπό να την αναδιαρθρώσει ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018. Παρότι τα αποτελέσματα που είχε φέρει με την αντίστοιχη αγγλική την προηγούμενη 4ετια (2008-12) δεν ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, ενώ στο Μουντιάλ της Βραζιλίας η “αρκούδα” αποκλείστηκε στην φάση των ομίλων, του ανανεώθηκε το συμβόλαιο με “ορίζοντα” 4ετίας. Ένα λάθος ιστορικό της Ρωσικής Π.Ο. που το πλήρωσε πανάκριβα. 15 εκ. ευρώ για την ακρίβεια! Τόσα του κατέβαλε, ένα χρόνο αργότερα, όταν η ομάδα παρέπαιε στα προκριματικά του ΕURO 2016. Στο οποίο πήγε ερήμην του... Ο «λοχίας» ξανάπιασε δουλειά 2 χρόνια αργότερα στην Κινέζικη Ζιανγκσού Σούνινγκ, αλλά τον Μάρτη του 2018 απολύθηκε ανακοινώνοντας, παράλληλα, την αποχώρηση του από τους πάγκους. Προφανώς είχε λύσει ήδη το οικονομικό του πρόβλημα...
Αβέβαιο είναι το προπονητικό μέλλον του Γιούργκεν Κλίνσμαν, στα 54 του, αφού δύο χρόνια είναι δίχως δουλειά μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας του με την Εθνική των Η.Π.Α. Ο Γερμανός τεχνικός έχει δουλέψει μόνο μία φορά σε συλλογικό επίπεδο. Εκείνη με την Μπάγερν Μονάχου όπου, την μοναδική σεζόν (2008-09) που κάθισε στον πάγκο της, έγιναν κοσμοϊστορικά γεγονότα στην Μπουντεσλίγκα: Η Βόλφσμπουργκ πήρε την μοναδική «σαλατιέρα» της ιστορίας της κι ο ίδιος αποζημίωση 9 εκ. ευρώ για ν’ αποχωρήσει αφού τσακωνόταν, συνεχώς, με τους διοικούντες (Ρουμενίγκε, Χένες)! Ένα για κάθε μήνα που άντεξε στον πάγκο της...