Μπαρτσελόνα: «Θαύμα του Φλικ» ή ...πυροτέχνημα;

Η Μπαρτσελόνα - που μέχρι προ διμήνου θάμπωνε τον πλανήτη, με τεσσάρες, σε Μπάγερν και Ρεάλ Μαδρίτης - κατρακύλησε από 1η (στο +9) της La Liga, τρίτη (στο -3) και με ματς περισσότερο...

Μπαρτσελόνα: «Θαύμα του Φλικ» ή ...πυροτέχνημα;

Το ταξίδι παράδεισος – κόλαση, σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, διένυσε σε διάστημα λιγότερο του διμήνου η Μπαρτσελόνα.

Οι «μπλαουγκράνα», στις 26 Οκτωβρίου, πετύχαιναν το masterpiece τους, επί των ημερών του Χάνσι Φλικ στον πάγκο τους, συντρίβοντας την Ρεάλ Μαδρίτης, στο «Μπερναμπέου», με το εκκωφαντικό (και ελάχιστο για την εμφάνιση τους...) 4-0.

Μάλιστα ο τολμηρός τρόπος που το αποτέλεσμα ήρθε -με βασικούς τινέιτζερς σε άμυνα (Κουμπαρσί), χαφ (Κασαδό) και επίθεση (Γιαμάλ) και με την οπισθοφυλακή στην σέντρα να βγάζει 12 φορές οφσάιντ την παρέα των Εμπαπέ, Βινίσιους και Μπέλινγχαμ– προκάλεσε, εκτός από ορυμαγδό συζητήσεων και δημοσιευμάτων, ποδοσφαιρικές... παραισθήσεις!

Αίφνης η τριάδα των Λεβαντόφσκι, Ραφίνια (αμφότεροι αναγεννημένοι), Γιαμάλ έφτασε να συγκρίνεται με εκείνες της Μπάρτσα που, έχοντας ακρογωνιαίο λίθο τον Μέσι, είχαν φιλοδωρήσει με παρόμοια ...δύσπεπτα σκορ τους «μερένγκες», ενώ όλοι προέβλεπαν ότι το «μέλλον ήταν παρόν»!

Σε συνδυασμό, εξάλλου, με μια άλλη τεσσάρα (4-1), προηγηθείσα κατά τρεις μέρες, στο Μονζουίκ, επί της Μπάγερν, ο Φλικ αναγορευόταν σε «νέο Γκουαρντιόλα», που... επανεφηύρε το ποδόσφαιρο!

Πριν περάσουν 60 μέρες όλα αυτά αποδείχθηκαν, αν όχι ανεδαφικά, τουλάχιστον πρόωρες εκτιμήσεις.

Η ομάδα που, ως τις 10 Νοέμβρη, είχε χάσει μόνο δύο ματς σε όλες τις διοργανώσεις (στο Μονακό, για την πρεμιέρα της League Phase του Champions League και στην Παμπλόνα, από την Αλαβές με το ευρύ 4-2) ακολούθησε μια πορεία «Δρ. Τζέκιλ» (στην Ευρώπη) και Μίστερ Χάιντ (στη La Liga)!

Ενώ είναι η μόνη σ’ απόσταση βολής (-3) ,από την πρώτη κι «αψεγάδιαστη» Λίβερπουλ, στον ποδοσφαιρικό «πόλεμο των άστρων» -μετρώντας πέντε σερί νίκες (κι έχοντας εξασφαλίσει ουσιαστικά την πρώτη 8αδα και την αποφυγή ενός γύρου)- εντός των «τειχών» ακολούθησε ...κατακρήμνιση!

Aπό τα επτά ματς πρωταθλήματος, που ακολούθησαν, κέρδισε μόνο ένα, πήρε συνολικά πέντε βαθμούς, ενώ έχασε και τα τρία πλέον πρόσφατα εντός έδρας (από Λας Πάλμας, Λεγκανές κι Ατλέτικο Μαδρίτης)!

Έτσι από πρώτη και καλύτερη (στο +9 από τη δεύτερη, με ματς λιγότερο, Ρεάλ Μαδρίτης) βρέθηκε τρίτη να κυνηγά, όχι μόνο τους «μπλάνκος», αλλά και την πρωτοπόρο Ατλέτικο Μαδρίτης, που την κέρδισε για πρώτη φορά στη Βαρκελώνη επί Σιμεόνε (από το 2011 στον πάγκο των πρωτευουσιάνων...).

Είχε προηγηθεί το ανήκουστο, στα χρονικά, «διπλό» της Λεγκανές...

Ποιες είναι όμως οι αιτίες της μεταμόρφωσης και της μετεωρικής πτώσης της Μπαρτσελόνα, που έφεραν τη διάλυση των παραδόσεων;

Η βασική είναι το έλλειμα «βάθους» της ομάδας (που το καλοκαίρι μόνο τον Όλμο πήρε κι ακόμη δεν τον έχει εγγράψει στο ρόστερ, ελέω των οικονομικών προβλημάτων, τα οποία παραμένουν, ναρκοθετώντας κάθε προσπάθεια ανάνηψης) και το ελάχιστο ροτέισον, ελέω τραυματισμών (Τερ Στέγκεν, Κρίστενσεν), που προστέθηκαν στους υπάρχοντες (Αραούχο, Γκάβι, Nτε Γιονγκ), αλλά και στα προβλήματα των Φάτι (χρόνια) και Γιαμάλ.

Δεδομένου ότι πλην Λεβαντόφσκι, Ινίγκο Μαρτίνεθ, Κουντέ και Ραφίνια η υπόλοιπη ομάδα θυμίζει ...Κ19 υπάρχει δυσκολία διαχείρισης αγώνων, σωματικά και πνευματικά.

Χαρακτηριστικά τα λάθη του 17χρονου Κασαδό (αποκάλυψη της χρονιάς) όχι μόνο με την Ατλέτικο (1-2), που ...έστρωσε την ισοφάριση, αλλά και στην αποβολή με την Θέλτα (με δύο κίτρινες από το 75’ ως το 82’) που μετέτρεψε, σε ένα τετράλεπτο, το 0-2 σε 2-2!

O αγωνιστικός φόρτος προκάλεσε κόπωση και των εμπειρότερων με τον Κουντέ να «χαρίζει» γκολ και τον (τρίτο τριψήφιο σκόρερ του Champions League) Λεβαντόφσκι να χάνει ...άχαστα σε συνεχόμενα ματς!

Έτσι ενώ η «εγχείρηση» (του... γιατρού Φλικ) ναι μεν πέτυχε, ο ασθενής (Μπαρτσελόνα)...ψυχορραγεί, με αποτέλεσμα να έχει κάνει όσες ήττες όλη την περασμένη σεζόν (επί Τσάβι)!

Κι αν ακόμη ο Γερμανός, χάρη σε όσα έδειξε στο πρώτο κομμάτι της σεζόν, δεν έχει «εισπράξει» αμφισβήτηση προς στο πρόσωπο του, όπως ο προκάτοχος του, οι μεγάλες προσδοκίες που γέννησε ίσως αποδειχθούν «μπούμερανγκ» αν δεν καταφέρει ν’ αναστρέψει το κλίμα με τη νέα χρονιά...



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110