«Θα εξαρτηθεί από πολλά η επιστροφή Καρβαχάλ»

Κορυφαίος γιατρός στην Ισπανία στις επεμβάσεις για χιαστούς μίλησε με αφορμή το σοβαρό τραυματισμό του Ντάνι Καρβαχάλ. 

«Θα εξαρτηθεί από πολλά η επιστροφή Καρβαχάλ»

Καθημερινό θέμα προβληματισμού στην Ισπανία είναι ο σοβαρότατος τραυματισμός στο γόνατο του Ντάνι Καρβαχάλ, αλλά και γενικότερα τα συνεχή ζητήματα τέτοιων περιπτώσεων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο λόγω της επιβάρυνσης των παικτών από τους συνεχόμενους αγώνες.

Με αφορμή τον τραυματισμό του άσου της Ρεάλ, κορυφαίος γιατρός στην Ισπανία μίλησε στη Marca για τον Καρβαχάλ και την ορθότερη διαχείριση τέτοιων περιπτώσεων.

Ο Πάμπλο Γκέλμπερ που θεωρείται κορυφαίος επιστήμονας για την αποκατάσταση μετά από τόσο σοβαρούς τραυματισμούς είπε μεταξύ άλλων:

«Ασχέτως με τη συγκεκριμένη περίπτωση, θα έλεγα ότι υπάρχει 50-60% πιθανότητα ένας παίκτης μετά από αυτόν τον τραυματισμό να επιστρέψει ακριβώς στο προηγούμενο επίπεδο. Δεν θα μιλούσα για λιγότερο από 12 μήνες ανάρρωσης. Ένας αρνητικός παράγοντας είναι ότι οι ποδοσφαιριστές τείνουν να έχουν «βαριά πόδια», όπως το αποκαλούμε.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτή που αφορά τον Ντάνι Καρβαχάλ, χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνει πολύ νωρίς. Οι περισσότεροι χειρουργοί περιμένουν 3 ή 4 εβδομάδες για να προχωρήσουν κατευθείαν στην ολική αποκατάσταση, αλλά έχουμε δει ότι αυτό δεν είναι καλύτερο για αυτούς τους τραυματισμούς. Πιστεύουμε ότι πρέπει να προσαρμοστούμε στον τραυματισμό του ασθενούς και όχι το αντίστροφο. Γι' αυτό χρησιμοποιούμε τουλάχιστον έξι διαφορετικές τεχνικές ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Η πιθανότητα να επιστρέψει ο Καρβαχάλ είναι αρκετά μεγάλη, αλλά το αν θα επιστρέψει στο προηγούμενο επίπεδο θα εξαρτηθεί από την επέμβαση που θα γίνει και τι θα ακολουθήσει μετά από αυτήν. Υπάρχουν, δηλαδή, περιπτώσεις που ξεκινάει κανείς το χειρουργείο και βλέπει τα πάντα κατεστραμμένα, περισσότερο από ό,τι υποπτευόταν προηγουμένως. Δυστυχώς ως άνθρωποι δεν μπορούμε να επισκευάσουμε τα πάντα.

Πρέπει κανείς να επικεντρωθεί σε αυτό που μπορεί να γίνει από την άποψη της ανάκαμψης και να δώσει τον καλύτερο εαυτό του. Γνωρίζοντας την προσωπικότητα του Ντάνι Καρβαχάλ, το θεωρώ δεδομένο. Ακόμα κι έτσι, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με τον αθλητή και να είναι πραγματικές οι προσδοκίες του, ώστε αν τα πράγματα δεν πάνε εντελώς όπως επιθυμούμε, το συναισθηματικό πλήγμα να μην είναι μεγαλύτερο από όσο θα έπρεπε».