Η πτωτική πορεία του Κέπα και το νέο «κεφάλαιο»

Η πορεία του Κέπα Αριθαμπαλάγα από το ρεκόρ μεταγραφής για τερματοφύλακα το 2018 στην Τσέλσι (σ. 80 εκατομμύρια) ως την φετινή του μετακίνηση στην Μπόρνμουθ με τη μορφή δανεισμού.

Η πτωτική πορεία του Κέπα και το νέο «κεφάλαιο»

Ποιος είπε ότι τα τεράστια ποσά που δαπανώνται στο μεταγραφικό παζάρι για την απόκτηση παικτών μπορούν να φέρουν δεδομένα και την επιτυχία;

Η υπόθεση του Κέπα Αριθαμπαλάγα είναι μία από αυτές που απέδειξαν το ακριβώς αντίθετο, παρότι το καλοκαίρι του 2018 η Τσέλσι αποφάσισε να καταρρίψει το ρεκόρ μεταγραφής για τερματοφύλακα για να τον εντάξει στο ρόστερ της.

Ο διεθνής Ισπανός γκολκίπερ ανακοινώθηκε πλέον από την Μπόρνμουθ, η οποία εξασφάλισε τον δανεισμό του από τους «μπλε» για έναν χρόνο. Τόσο όμως οι λονδρέζοι όσο και ο ίδιος ποδοσφαιριστής σίγουρα δεν θα περίμεναν ότι έφταναν εδώ πριν από έξι χρόνια, όταν η μετακίνησή του στην Τσέλσι κόστισε… 80 εκατομμύρια ευρώ!

Το επεισόδιο που έκλεψε την παράσταση

Το 2018 ο Κέπα υπέγραψε επταετές συμβόλαιο με την Τσέλσι αντικαθιστώντας τον Τιμπό Κουρτουά που πήρε τον δρόμο για την Μαδρίτη και τη Ρεάλ και παρότι στην πρώτη του σεζόν βοήθησε την ομάδα του να φτάσει σε ένα αήττητο σερί 12 αγώνων στο πρωτάθλημα και να φτάσει ως τον τελικό του Λιγκ Καπ Αγγλίας, εν συνεχεία είδε το όνομά του να πρωταγωνιστεί στα διεθνή Μέσα για τους λάθος λόγους.

Ήταν ο… καυγάς του με τον τότε προπονητή του στο σύλλογο, Μαουρίτσιο Σάρι, στον τελικό του Λιγκ Καπ με την Μάντσεστερ Σίτι, όταν ο τελευταίος θέλησε να τον αντικαταστήσει με τον Γουίλι Καμπαγιέρο, αλλά ο Κέπα αρνήθηκε να βγει και παρέμεινε για τη διαδικασία των πέναλτι (σ. 0-0 η κανονική διάρκεια).

Η Σίτι πήρε τελικά τον τίτλο με 4-3 στη «ρώσικη ρουλέτα», ωστόσο την παράσταση είχε ήδη κλέψει η ιστορία του Κέπα με τον Σάρι, που αργότερα αμφότεροι απέδωσαν ως «παρεξήγηση» για να πέσουν οι τόνοι. Την ίδια χρονιά, η Τσέλσι κατέκτησε το Γιουρόπα Λιγκ με το 4-1 επί της Άρσεναλ και τον ίδιο στο βασικό σχήμα΄. Έκτοτε όμως, τίποτα δεν ήταν το ίδιο για τον διεθνή Ισπανό.

Ασίστ στον… Mανέ

Με τον Φρανκ Λάμπαρντ να αναλαμβάνει τα «ηνία» στον πάγκο το καλοκαίρι του 2019 ο Κέπα βρέθηκε ουκ ολίγες φορές αντιμέτωπος με σκληρές κριτικές για τις εμφανίσεις του και παραγκωνίστηκε, με τον Καμπαγιέρο να του παίρνει τη φανέλα του βασικού, ενώ από τον πάγκο είδε και τον τελικό του Κυπέλλου στο «Γουέμπλεϊ» το 2020 στην ήττα από την Άρσεναλ (2-1).

Η παρουσία του στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος 2020/21 αναπτέρωσε το ηθικό του, ότι θα μπορούσε να επιστρέψει στο βασικό σχήμα. Κι όμως, για ακόμα μία φορά δεν δικαιώθηκε. Η γκάφα του στο ματς της Τσέλσι με τη Λίβερπουλ, όταν έδωσε… πάσα στον Μανέ για το 2-0 των «κόκκινων», έφερε νέα έντονη κριτική, αυτή τη φορά από τον προπονητή του, τον Λαμπάρντ, ώσπου το επόμενο καλοκαίρι οι λονδρέζοι πήραν τελικά τον Εντουάρ Μεντί από την Ρεν «σφραγίζοντας» έτσι την παρουσία του Κέπα στη θέση του αναπληρωματικού.

Ακόμα και η άφιξη του Τόμας Τούχελ στην τεχνική ηγεσία της Τσέλσι δεν έμελλε να έχει διαφορετική εξέλιξη για τον ίδιο. Αν και πήρε χρόνο συμμετοχής σε παιχνίδια από τον Γερμανό προπονητή, όταν οι «μπλε» έφτασαν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μάντσεστερ Σίτι και πήραν τον τίτλο με 1-0 στο «Ντραγκάο», ο ίδιος έμεινε και πάλι στον πάγκο με τον Μεντί να ξεκινά βασικός.

Τι κι αν στο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ που ακολούθησε κόντρα στη Βιγιαρεάλ, ο ίδιος βρέθηκε κάτω από την εστία στη διαδικασία των πέναλτι (σ. 1-1 κανονική διάρκεια και παράταση) και βοήθησε την Τσέλσι να πάρει τη νίκη με 6-5 και το τρόπαιο, εν συνεχεία και πάλι δεν κατάφερε να διατηρήσει τη θέση του στην εστία.

Η Ρεάλ, ο Λούνιν και η επιστροφή

Ο Γκρέιαμ Πότερ αντικατέστησε τελικά τον Τούχελ το 2022, αλλά και πάλι ο Ισπανός δεν κατάφερε να καθιερωθεί και να δικαιώσει τις προσδοκίες, ώσπου πέρσι το καλοκαίρι μετακόμισε τελικά στη Ρεάλ Μαδρίτης ως δανεικός μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Τιμπό Κουρτουά που τον είχε αφήσει εκτός δράσης για πολλούς μήνες.

Αυτή ήταν η ευκαιρία του Ισπανού γκολκίπερ. Όπως αποδείχτηκε όμως, δεν κατάφερε να την αξιοποιήσει και έχασε τη θέση του από τον Αντρέι Λούνιν, ώσπου αυτό το καλοκαίρι επέστρεψε και πάλι στην Τσέλσι… για να ξαναφύγει.

Επόμενος «σταθμός» της καριέρας του έμελλε να είναι η Μπόρνμουθ, που μετράει δύο ισοπαλίες στις ισάριθμες πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος.

Δύο μέρες μετά τον αποκλεισμό στον 2ο γύρο του Λιγκ Καπ από τη Γουέστ Χαμ (1-0) τα «κεράσια» πήραν τον Κέπα και το μεγάλο ερώτημα πλέον για τον ίδιο τον 29χρονο είναι αν θα καταφέρει να ανακάμψει και να δείξει ένα καλύτερο αγωνιστικό «πρόσωπο».