Τι... πίνεις ρε Ράμος; Ντοπαρισμένος ή θύμα; Τι είναι η δεξαμεθαζόνη
Γιατί χρήση της κάνουν ορειβάτες - Η επταπλάσια αντιφλεγμονώδης δράση από κοινά αντιφλεγμονώδη και οι ασθενείς που βρίσκονται στα τελευταία στάδια καρκίνου του εγκεφάλου.
Ο Σέρχιο Ράμος ντοπαρισμένος και μάλιστα εις διπλούν. Κάπως έτσι μεταφέρουν τα ΜΜΕ την αποκάλυψη των «Footabll leaks» για τον διεθνή αρχηγό της Ρεάλ Μαδρίτης. Το πρώτο και σοβαρότερο κρούσμα εντοπίστηκε μετά τον τελικό του Champions league της χρονιάς 2017 που έλαβε χώρα στο Κάρντιφ και αγωνίστηκαν οι Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους, με τη «βασίλισσα» να κατακτάει τον τίτλο με σκορ 4-1.
Στον οργανισμό του βρέθηκε δεξαμεθαζόνη, μία ουσία που είναι στη λίστα της WADA με τις απαγορευμένες ουσίες. Βέβαια, ο Ισπανός ποδοσφαιριστής είχε δηλώσει πως χορηγήθηκε βηταμεθαζόνη, με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να αποδέχεται πως πρόκειται για ουσία που δεν έχει πολλές διαφορές και δεν ασχολήθηκε περαιτέρω με την υπόθεση.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Το δεύτερο κρούσμα ήρθε στις 15/4/18, όταν η Ρεάλ αντιμετώπισε τη Μάλαγα. Μετά από εκείνο το ματς, ο ελεγκτής είχε δώσει εντολή να μη μπει κανείς από αυτούς που θα ελεγχθούν στο μπάνιο, για να μην υπάρξει η παραμικρή αλλοίωση στο αποτέλεσμα αλλά ο διεθνής Ισπανός παράκουσε. Εν τέλει η υπόθεση πέρασε στο αρχείο.
Η ανησυχία που προκαλείται από την φερόμενη διπλή παραβίαση των κανονισμών αντιντόπινγκ από τον Ράμος φέρνει στο προσκήνιο πόσο περίπλοκη είναι η εφαρμογή των κανονισμών σχετικά με την κατανάλωση απαγορευμένων ουσιών. Επίσης, αντικατοπτρίζει το πόσο δύσκολο είναι να προσδιοριστεί ο βαθμός ενοχής του αθλητή σε περιπτώσεις αυτού του τύπου. Πολλές φορές οι παίκτες έχουν άγνοια. Το δεδομένο πάντως είναι ότι από εδώ και στο εξής, το όνομα του ποδοσφαιριστή της Ρεάλ Μαδρίτης θα συνδέεται πάντοτε με την άγνωστη στους περισσότερους δεξαμεθαζόνη.
Είναι ένα φάρμακο που ανήκει στην οικογένεια των γλυκοκορτικοειδών και χρησιμεύει ως αντιφλεγμονώδες για την ανακούφιση του μυϊκού πόνου και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με την αρθρίτιδα ή το άσθμα. Χορηγείται από το στόμα, ενδοφλέβια, ενδομυϊκά ή από το ορθό.
Η χρήση της συγκεκριμένης ουσίας δεν επιτρέπεται σε επαγγελματικά αθλήματα. Η δεξαμεθαζόνη εμφανίζεται στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών στου Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ από το 2018. Φυσικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ιατρική εξουσιοδότηση. Ο Σέργιο Ράμος, ο οποίος υπέφερε από πόνους στον ώμο και το γόνατο, έκανε ένεση -από τον γιατρό της Ρεάλ Μαδρίτης- πριν από τον τελικό του Κάρντιφ για να μειώσει τον πόνο. Αυτή η πρακτική των ενέσεων είναι συνηθισμένη σε επίπεδο υψηλού ανταγωνισμού. Ο γιατρός δεν δήλωσε ότι ο Ράμος ακολούθησε θεραπεία με δεξαμεθαζόνη. Η UEFA κατήγγειλε τον γιατρό, απαίτησε περισσότερη επιμέλεια στο μέλλον και έθεσε την υπόθεση στο αρχείο. Ο λόγος είναι ότι θεωρήθηκε ως ένα απλό λάθος του γιατρού καθώς η συγκεκριμένη θεραπεία επιτρέπεται και το κυριότερο, η δεξαμεθαζόνη δεν βοηθά τον παίκτη να τρέξει περισσότερο ή να αυξήσει την αντοχή του. Ενεργεί μόνο στη μείωση των των πόνων στις κατεστραμμένες αρθρώσεις.
Ιατρικοί κύκλοι έχουν εκφράσει την απορία για το γεγονός ότι στη λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες έχει συμπεριληφθεί η δεξαμεθαζόνη. Κάποιοι άλλοι απλώς ισχυρίζονται ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι και ορθώς βρίσκεται στη λίστα. Τη συγκεκριμένη ουσία χρησιμοποιούν αρκετά συχνά ορειβάτες που φέρνουν τον οργανισμό τους στα όριά του ανεβαίνοντας στις υψηλότερες κορυφές. Οι περισσότεροι κάνουν εκτεταμένη χρήση δεξαμεθαζόνης, του συνθετικού γλυκοκορτικοειδούς με επταπλάσια αντιφλεγμονώδης δράση από άλλα "κοινά" αντιφλεγμονώδη. Όπως άλλα αντίστοιχα δυνατά αντιφλεγμονώδη, η δεξαμεθαζόνη έχει επίσης αντιαλλεργικές, αντιτοξικές, αντιπυρετικές και ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες και βρίσκεται στην λίστα των απαγορευμένων ουσιών της WADA. Για να καταλάβετε ακριβώς για τι φάρμακο μιλάμε, ένας γιατρός θα έδινε τέτοια συνταγή σε κάποιον ασθενή που βρίσκεται στα τελευταία καρκίνου του εγκεφάλου.
Για τον Ράμος υπάρχει επίσης το ματς με τη Μάλαγα και το μπάνιο πριν υποβληθεί σε έλεγχο, κάτι που απαγορεύεται. Πηγές της Ρεάλ Μαδρίτης υποστηρίζουν ότι το έπραξε με την επίβλεψη του ειδικού του αντι-ντόπινγκ. Τυπικά δεν θα μπορούσε να τιμωρηθεί διότι ο κανονισμός προβλέπει ότι ο έλεγχος θεωρείται θετικός αν ο αθλητής τον παρακάμψει τρεις φορές.