Το άδοξο τέλος του Γκερντ Μύλερ

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αποκαλύπτει γιατί η 18η Νοεμβρίου 1978 θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη του Γκερντ Μύλερ και των απανταχού φίλων της Μπάγερν αλλά και του σπουδαίου αυτού παγκόσμιας κλάσης σέντερ φορ.

Το άδοξο τέλος του Γκερντ Μύλερ

Πως τα φέρνει η ζωή: Στις 18 Νοεμβρίου 1978 δηλαδή πριν 40 χρόνια (!) ο σπουδαίος, ο ανεπανάληπτος, γιατί φυσικά καμία σχέση δεν είχε ούτε θα έχει με τον Τόμας Μύλερ της τωρινής Μπάγερν (πέραν του ίδιου επώνυμου) ο Γκέρντ. Ε λοιπόν, την ημέρα αυτή ο Γκέρντ Μύλερ ο κορυφαίος κατά την ταπεινή μου άποψη σέντερ φορ που γνώρισε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο (ίσως δίπλα του να τοποθετήσουμε τον Μάρκο Φαν Μπάστεν) πέτυχε το 365ο τέρμα του στην Μπουντεσλίγκα με τη φανέλα της βαυαρικής ομάδας.

Ο Μύλερ λίγους μήνες μετά, άφησε την κορυφαία γερμανική ομάδα και ακολούθως άρχισε η κάθοδός του. Γεννήθηκε στις 3 Νοεμβρίου του 1945 στο Νέρντλινγκεν, που βρίσκεται σε απόσταση 1,5 ώρας βορειοδυτικά από το Μόναχο. Ξεκίνησε στις ακαδημίες της τοπικής ομάδας σε ηλικία 9 ετών και από μικρός διακρινόταν για την ευχέρεια στο σκοράρισμα. Ως το 1963-64 σημείωσε στα μικρά πρωταθλήματα 180 τέρματα. Όπως ήταν μικρόσωμος και παχουλός δεν γέμιζε το μάτι για επιθετικός, γι’ αυτό όταν τον ρωτούσαν πού οφείλει την επιτυχία του απαντούσε ειρωνικά: «Στην πατατοσαλάτα της μητέρας μου!».

Στην Μπάγερν αρχικά δεν έγινε δεκτός με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Μάλιστα ο προπονητής της, Ζλάτκο Τσαικόφσκι τον απαξίωσε λέγοντας ότι δεν χρειάζεται αρσιβαρίστα αλλά ποδοσφαιριστή !!!. Για 10 ματς δεν τον χρησιμοποίησε καθόλου. Όμως, όταν τον χρησιμοποίησε στον αγώνα εναντίον της Φράιμπουργκ, πέτυχε δύο γκολ και τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Σύντομα καθιερώθηκε και από την επόμενη σεζόν αποτέλεσε για χρόνια το σταθερό τρίο της ομάδας μαζί με τον Φράνς Μπέκενμπαουερ και τον τερματοφύλακα Σεπ Μάγερ.

Μαζί τους κατέκτησε με την Μπάγερν 4 πρωταθλήματα Γερμανίας, 4 κύπελλα, 3 Πρωταθλητριών, ένα Κυπελλούχων κι ένα Διηπειρωτικό (σημερινό παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων). Έχει το διεθνές ρεκόρ των 66 γκολ σε 74 παιχνίδια ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Επίσης, το ρεκόρ με 40 γκολ σε μια σεζόν στη Μπουντεσλίγκα το 1971-72, οπότε κατέκτησε και το «Χρυσό Παπούτσι» όλων των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Από το 1966 αποτέλεσε βασικό στέλεχος της Εθνικής Γερμανίας, με την οποία αγωνίστηκε ως το 1974 και πέτυχε 68 τέρματα σε 62 αγώνες. Μαζί της κατέκτησε το 1972 το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και το 1974 το Παγκόσμιο Κύπελλο . Στα παιχνίδια του με την εθνική γνώρισε 45 νίκες, 9 ισοπαλίες και μόνο 8 ήττες.

Το 1970 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού με 10 γκολ και λίγο μετά τιμήθηκε με τη «Χρυσή Μπάλα » ως ο καλύτερος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής.

Εκείνο το απόγευμα...

Ο Μύλερ λοιπόν σκόραρε για τελευταία φορά το απόγευμα του Νοεμβρίου στο εκτός έδρας 2-0 επί της Καιζερσλάουτερν στο «Betzenberg» . Εγραψε το 2-0 στο 84’. Έπειτα από αυτό ο 5 φορές πρώτος σκόρερ της Μπουντεσλίγκα και κορυφαίος Γερμανός σκόρερ όλων των εποχών σχεδόν χάθηκε… Ήταν μόλις 33 ετών αλλά η καριέρα του άρχισε να μαστίζεται από τις συνέπειες μίας δισκοκήλης.

Η διοίκηση της Μπάγερν προσέφερε στον αρχηγό της, συμβόλαιο ενός έτους κάτι που θεωρήθηκε ως …προσβολή από τον Γκέρντ. Ο τότε προπονητής της, Παλ Τσερνάι για πρώτη φορά στον εκτός έδρας αγώνα κατά της Άιντραχτ Φρανκφούρτης , αποφασίζει να μην τον χρησιμοποιήσει. Καταλαβαίνει κανείς πόσο άσχημα ένοιωσε μέσα του ο μικρόσωμος αλλά δαιμονιώδης φορ. Παίρνει λοιπόν την απόφαση να φύγει από το Μόναχο και την Μπάγερν. Τον Απρίλιο του 1979 το άλλοτε υπέρλαμπρο αστέρι πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνεχίζει την σταδιοδρομία του στην ομάδα των Φόρτ Λόντερντέιλ Στράικερς, στο επαγγελματικό πρωτάθλημα NASL της Βόρειας Αμερικής. Το φθινόπωρο επιστρέφει στο Μόναχο αλλά αυτή τη φορά παίζει για την άλλη ομάδα της Βαυαρίας, τη Μόναχο 1860.

Η εξάρτηση του αλκοόλ

Λίγο μετά το καλοκαίρι του 1981 ο Γκέρντ Μύλερ βρίσκεται να τελειώσει την σταδιοδρομία του και να παρουσιάζεται στην ζωή του ένα μεγάλο κενό. Από «μπόμπερ»κατέληξε άνεργος. Δεν έχει πλέον δουλειά. Κάθεται σπίτι του περνώντας πλέον ατέλειωτες ώρες πίνοντας αλκοόλ που είναι ο μοναδικός του σύντροφος όπως ο ίδιος περιγράφει στην αυτοβιογραφία του. Οι πρώην φίλοι και συμπαίκτες του όπως για παράδειγμα ο σημερινός πρόεδρος της Μπάγερν, Ούλι Χένες που τον επισκέπτεται συχνά προσπαθεί να τον πείσει να πάει σε κλινική απεξάρτησης. Ο κόσμος βοά στους δρόμους του Μονάχου για την πτώση του μέχρι πρότινος ήρωα της χώρας! Το φθινόπωρο του 1991 μετά από έντονες πιέσεις και του πλέον προσωπικού του φίλου , Φράντς Μπέκενμπαουερ και βλέποντας τις βλάβες που παρουσιάζονται στο σώμα του, αποφασίζει να εισαχθεί σε κλινική για 5 ημέρες. Όπως είπε αργότερα στην εφημερίδα "Bild" ο Γκέρντ .

"Για μένα αυτές οι ημέρες είναι μια μαύρη τρύπα.»

Ο Χένες επισκέπτεται καθημερινά τον φίλο του στην κλινική. Τουλάχιστον έως ότου οι γιατροί βάζουν τον προεξέχοντα ασθενή σε τεχνητό κώμα για περαιτέρω ανάκαμψη. Ο Mύλερ θα επιβιώσει από τα δύσκολα … «Το γεγονός ότι κατέβαλα τον εθισμό ήταν η μεγαλύτερη μου νίκη, ακόμα πιο σημαντική από τον τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου", λέει για άλλη μια φορά.

Η Μπάγερν είναι αυτή που τον σώζει μετά…

Μετά την υπέρβαση του βαθύτερου χαμηλού σημείου, η Μπάγερν γίνεται μια λεκάνη απορροής για τον Μύλερ. Το 1992, του δίνει τη δουλειά του προπονητή τερματοφυλάκων , ενώ λίγο αργότερα τον βάζει βοηθό προπονητή στους ερασιτέχνες, μερικές φορές ακόμη και στην επαγγελματική ομάδα, όπου εργάζεται ως σκάουτερ.

«Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος και είμαι απασχολημένος», λέει σε συνέντευξή του από το 1993. Ο ήχος ενός ανθρώπου που βρίσκεται σε ειρήνη με τον εαυτό του και τον κόσμο.

Το 2011 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της ομάδας στο Τρέντο ο 66χρονος πλέον Γκέρντ εξαφανίζεται για 13 ολόκληρες ώρες δίχως να έχει αφήσει κανένα ίχνος και όλοι τα έχουν χαμένα. Βρίσκει ένα ταξί να γυρίσει καθότι ένοιωθε αποπροσανατολισμένος, πίσω στο Μόναχο, αλλά λόγω αυτού του γεγονότος, είτε λόγω έλλειψης χρημάτων, κατάφερε τελικά να φτάσει μέχρι το σταθμό του Τρέντο όπως αναφέρει η «Bild».

Αλτσχάιμερ το 2015

Η Μπάγερν Μονάχου το 2015 ανακοινώσει στην επέτειο των 70ων γενεθλείων του πως ο Γκέρντ Μύλερ πάσχει από Αλτσχάιμερ και ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής είναι σοβαρά άρρωστος. Η διοίκηση της Μπάγερν Μονάχου παρά ταύτα τον ενσωματώνει στην ζωή του συλλόγου και όπως δηλώνει ο θεράπων ιατρός του, Χάνς Φέρστλ:

«Αυτό ήταν πολύ σημαντικό γιατί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ που μπορεί να διαρκέσει άγνωστο πόσο, πρέπει ο ασθενής να ζει όσο το δυνατόν περισσότερο στο οικείο περιβάλλον του, όπου νιώθει άνετα, να μένει…»

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo