Μπορούσια Ντόρτμουντ: Η επόμενη μέρα - Οι δανεικοί, η Rheinmetall και το παρασκήνιο

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ έφτασε μια ανάσα μακριά από την κορυφή της Ευρώπης. Τι έπεται όμως στο «Βεστφάλεν»; Τι μέλλει γενέσθαι στα ενδότερα της κοιλάδας του Ρουρ σχετικά με τους δανεικούς αλλά - κυριότερα - με τις τριβές στα άνω κλιμάκια. 

Μπορούσια Ντόρτμουντ: Η επόμενη μέρα - Οι δανεικοί, η Rheinmetall και το παρασκήνιο

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ έφτασε πολύ πιο κοντά στην κατάκτηση του UEFA Champions League απ' ό,τι θα έπρεπε.

Αυτή τη σεζόν, ο προπονητής Έντιν Τέρζιτς παραλίγο να χάσει τη δουλειά του δύο φορές. Η ομάδα έφτασε κουτσαίνοντας στην πέμπτη θέση της Bundesliga. Αλλά η Ντόρτμουντ κατάφερε να ταρακουνήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης στο «Γουέμπλεϊ», να δημιουργήσει πλήθος ευκαιριών και θα μπορούσε πολύ εύκολα να είχε κερδίσει.

Η ευρωπαϊκή τους εκστρατεία ήταν τόσο ασυνήθιστη που η τελική νίκη θα μπορούσε να είναι ένα ταιριαστά παράξενο τέλος. Την παραμονή αυτού του αγώνα, ο Τέρζιτς αντιμετώπισε ερωτήσεις σχετικά με τα εμπρηστικά σχόλια που έκανε ο Ματς Χούμελς, ο βετεράνος κεντρικός αμυντικός του, και σχετικά με την απόφαση του συλλόγου να υπογράψει συμφωνία χορηγίας με τη Rheinmetall, μια γερμανική εταιρεία κατασκευής όπλων.

Πριν από τη σέντρα το βράδυ του Σαββάτου, οι οπαδοί της Ντόρτμουντ ανάρτησαν ένα πανό διαμαρτυρίας για το τελευταίο. Οι οπαδοί της στη συνέχεια παρήγαγαν 90 λεπτά αδιάκοπου θορύβου, αλλά το παιχνίδι ξεκίνησε με μια υπόσχεση κατά του ίδιου τους του συλλόγου: «Η προστασία της Μπορούσια Ντόρτμουντ από το sportswashing είναι η αποστολή μας»!

Αυτή δεν ήταν μια συνηθισμένη σεζόν. Αλλά τι θα γίνει μετά;

Μέσα στο γήπεδο...

Με την κυριολεκτική έννοια, αυτό είναι εύκολο να απαντηθεί. Πριν από αυτή την ευρωπαϊκή πορεία, η Ντόρτμουντ υπολόγιζε ότι το 2023-24 θα είχε κέρδη κάπου μεταξύ 15 εκατ. ευρώ και 25 εκατ. ευρώ. Μόνο και μόνο με την πορεία ως τον τελικό του Champions League, το ποσό αυτό είναι πλέον πιθανό να είναι πιο κοντά στα 50 εκατ. ευρώ.

Αυτό το έκτακτο ποσό θα βοηθήσει ενδεχομένως να μονιμοποιήσουν τις κινήσεις δανεισμού των Τζέιντον Σάντσο και Ίαν Μάατσεν, οι οποίοι ξεκίνησαν αμφότεροι βασικοί το βράδυ του Σαββάτου. Δεν είναι σαφές αν κάποιος από τους δύο είναι προσιτός, αλλά και οι δύο έχουν γίνει γρήγορα απαραίτητοι για τον τρόπο που θέλει να παίζει η Ντόρτμουντ. Ενώ στην Bundesliga η Ντόρτμουντ ήταν συχνά αργή και έπαιζε παράλληλο ποδόσφαιρο, στην Ευρώπη και στο «Γουέμπλεϊ» απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν γρήγορη, έπαιξε κάθετα και ξεχείλισε φιλοδοξίες. Οι Σάντσο και Μάατσεν είναι θεμελιώδεις για αυτή την επιθυμητή ταυτότητα.

Το τι θα ακολουθήσει με την πιο αφηρημένη έννοια είναι πιο δύσκολο να γνωρίζουμε. Η Ντόρτμουντ είναι αυτή τη στιγμή ένας σύλλογος φατριών. Ο Χανς-Χόακιμ Βάτσκε, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος από το 2005, θα αποχωρήσει το 2025. Είναι κοντά στον Τέρζιτς και τον έχει υποστηρίξει εξαιρετικά. Ο Τέρζιτς είναι επίσης κοντά στον Λαρς Ρίκεν, ο οποίος κληρονόμησε τις αθλητικές ευθύνες του Βάτσκε τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Ο Ρίκεν ήταν καλεσμένος στο γάμο του Τέρζιτς το 2012. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Ρίκεν καταλαμβάνει τώρα μια θέση εργασίας την οποία ο Σεμπάστιαν Κελ, ο αθλητικός διευθυντής, παραδέχθηκε ότι το 2023 θα ήταν ένα «λογικό επόμενο βήμα» στη δική του καριέρα.

Ο Βάτσκε

Κλυδωνισμοί στα... ψηλά

Η σχέση μεταξύ Τέρζιτς και Κεχλ είναι λιγότερο ισχυρή. Οι δύο τους διαφώνησαν σχετικά με τη μεταγραφική δραστηριότητα του συλλόγου ενόψει της φετινής σεζόν. Υπήρξε ένα περίεργο περιστατικό τον Δεκέμβριο με έναν από τους βοηθούς του Κεχλ. Ο Σλάβεν Στάνιτς ήρθε στον σύλλογο τον Μάιο του 2023 για να αποτελέσει τον αθλητικό σύνδεσμο μεταξύ του προπονητικού και του τμήματος των μεταγραφών, αλλά έφυγε μόλις έξι μήνες αργότερα.

Η Ντόρτμουντ επέμεινε ότι ο χωρισμός ήταν φιλικός. Η δήλωση αποχώρησης του Στάνιτς ήταν η εξής: «Από την πρώτη μέρα, στόχος μου ήταν να χρησιμοποιήσω τις ικανότητες και τις γνώσεις μου με κερδοφόρο τρόπο για την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, δεν είμαι πλέον 100% πεπεισμένος ότι μπορώ ακόμα να προσφέρω αυτή την προστιθέμενη αξία. Η ακεραιότητα, ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη είναι πολύτιμα για μένα».

Το μέλλον του Κεχλ δεν είναι καθόλου βέβαιο. Το τρέχον συμβόλαιό του λήγει το 2025 και, πιο πρόσφατα, έχει αναφερθεί ότι ενδιαφέρει τη Βόλφσμπουργκ, της οποίας ο αθλητικός διευθυντής Μαρσέλ Σάφερ φαίνεται να προορίζεται για τη Λειψία. Και ποιος είναι ο ρόλος του Σβεν Μίσλιντατ στο μέλλον; Ο Μίσλιντατ ήταν επικεφαλής σκάουτ μεταξύ 2006 και 2017 πριν φύγει για την Άρσεναλ. Επέστρεψε τον Απρίλιο του 2024 ως υπεύθυνος σχεδιασμού της ομάδας μετά από θητείες στη Στουτγκάρδη και τον Άγιαξ. Ο Μίσλιντατ θα πρέπει να βρει την κατάλληλη θέση.

Η Ντόρτμουντ πρέπει να καλλιεργήσει μεγαλύτερη αρμονία και να βρει περισσότερη μονιμότητα. Χρειάζεται μεγαλύτερη σιγουριά για το μέλλον της και, ειλικρινά, τα όποια πλεονεκτήματα συνεπάγεται αυτό. Η Ντόρτμουντ είναι πλούσια, αλλά ο σύγχρονος ποδοσφαιρικός κόσμος διοικείται από έθνη-κράτη και δισεκατομμυριούχους. Ο κανόνας 50+1 του γερμανικού ποδοσφαίρου, ο οποίος ορίζει ότι τα μέλη πρέπει να διατηρούν το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του συλλόγου τους, σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να τα βάλουν με την πραγματική ελίτ.

Και αυτό σημαίνει ότι η ευθυγράμμιση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το 2024-25, το Champions League θα υιοθετήσει μια νέα μορφή, από την οποία θα επωφεληθούν οικονομικά όλοι οι εμπλεκόμενοι σύλλογοι. Αλλά θα υιοθετήσει επίσης ένα σύστημα seeding, το οποίο, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες ανισότητες, θα κρατήσει τους μεγαλύτερους συλλόγους μακριά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα κάνει τις διαδρομές στα νοκ άουτ στάδια, όπως αυτή που πέτυχε φέτος η Ντόρτμουντ, ακόμα πιο δύσκολες.

Ο... πόλεμος για τη Rheinmetall

Αν πρόκειται να επαναλάβουν αυτό που πέτυχαν φέτος, πολλά εσωτερικά τμήματα θα πρέπει να βρουν περισσότερο κοινό έδαφος.

Από ιδεολογική άποψη, αυτό ισχύει επίσης. Πριν από τον τελικό του Σαββάτου, το πανό διαμαρτυρίας για τη συμφωνία με την Rheinmetall έστειλε ένα σαφές μήνυμα στους ιθύνοντες του συλλόγου. Ανησυχίες ήρθαν και από αλλού.

Ο Μίκελ Σούλζ φον Γκλάσερ είναι οπαδός της Ντόρτμουντ, αλλά και διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Εταιρείας Ειρήνης, μιας ειρηνιστικής ομάδας. Απαίτησε από τον σύλλογο να καταγγείλει τη συμφωνία. «Είμαι πολύ σοκαρισμένος», δήλωσε. «Δεν θα περίμενα ποτέ ότι η Ντόρτμουντ θα σκεφτόταν καν να συνάψει συνεργασία με μια εταιρεία όπλων».

Αυτό ήταν συγκλονιστικό, επειδή η συμφωνία ήταν τόσο αντίθετη με την αντίληψη για το ποια είναι η Ντόρτμουντ και τι υποτίθεται ότι εκπροσωπεί. Όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία, ο Βάτσκε, ο διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε ότι «η ασφάλεια και η άμυνα αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους της δημοκρατίας μας» και ότι με την επίτευξη αυτής της συμφωνίας, η Ντόρτμουντ «ξεκινούσε έναν διάλογο».

Θύμισε Ντόρτμουντ όμως πρέπει να δουλέψει κι άλλο

Ο διάλογος έχει σίγουρα ξεκινήσει και θα συνεχιστεί για πολύ καιρό. Μέχρι στιγμής, οι αντιδράσεις είναι κακές. Το «Γουέμπλεϊ 2024» ήταν ένα απροσδόκητο αποκορύφωμα. Στο γήπεδο, οι παίκτες κέρδισαν τεράστιο σεβασμό. Εκτός αυτού, υπάρχουν πολλές τριβές.

Συλλογικά - και αυτό είναι το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που αξίζει σε αυτή την ομάδα - για 60 λεπτά του τελικού του Champions League, έπαιξαν με το πνεύμα και την ψυχή μιας ομάδας του Γιούργκεν Κλοπ. Υποστηριζόμενοι από την άγρια υποστήριξη των οπαδών τους, έδωσαν μια πραγματικά συγκινητική παράσταση. Έδειξαν ότι μπορεί να γίνει. Δημιούργησαν ένα προηγούμενο που ο Τέρζιτς μπορεί να δείξει στο μέλλον.

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ έμοιαζε ξανά με την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Για να είναι κάτι περισσότερο από μια εντύπωση μερικής απασχόλησης, όμως, θα πρέπει να ακολουθήσουν ακόμη πολλές βελτιώσεις.