Τα sms που «έκαψαν» τον Ριμπολόβλεφ - Η φυλακή για φόνο και ο πίνακας του Ντα Βίντσι
Τι οδήγησε στη σύλληψη του «Mr Σκορπιός» και τι υποστηρίζει ο ίδιος.
Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ συνελήφθη από αστυνομικούς του πριγκιπάτου και μπορεί να κρατηθεί 48 ώρες την ώρα που οι αρχές ερευνούν τη βίλα του στο Μονακό, την Belle Epoque αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη Γαλλία ο άνθρωπος κλειδί στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ο Ελβετός έμπορος τέχνης Ιβ Μπουβιέ ενώ η έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση άρχισε πριν από έναν χρόνο από τη γενική εισαγγελία του Μονακό για «διαφθορά», «αθέμιτη άσκηση επιρροής, ενεργητική και παθητική» και συνέργεια στα εν λόγω αδικήματα.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Ο Ριμπολόβλεφ κατηγορείται ότι άσκησε επιρροή σε αξιωματούχους του Μονακό προκειμένου να συλλάβουν τον Ελβετό έμπορο τέχνης Ιβ Μπουβιέ. Για την υπόθεση αυτή, στις 23 Σεπτεμβρίου του 2017, μετά τις αποκαλύψεις της Le Monde είχε παραιτηθεί και εν συνεχεία τέθηκε υπό κράτηση ο Φιλίπ Ναρμινό, υπουργός Δικαιοσύνης του πριγκιπάτου.
Στο τηλέφωνο του Ναρμινό βρέθηκαν sms που δείχνουν ότι ο Ριμπολόβλεφ του είχε προσφέρει εισιτήρια για ποδοσφαιρικούς αγώνες, ταξίδι για σκι με ιδιωτικό ελικόπτερο και άλλα πλεονεκτήματα προκειμένου να μπορέσει να συλληφθεί ο Μπουβιέ.
Η Monde είχε αποκαλύψει τότε τα sms της δικηγόρου του Ριμπολόφλεβ, Τετιάνα Μπερσέντα, προς τον Ναρμινό και άλλους αξιωματούχους του Μονακό πριν και μετά τη σύλληψη του Μπουβιέ τον Φεβρουάριο του 2015, στο Μονακό, όπου ο Ελβετός επρόκειτο να συναντήσει τον Ριμπολόβλεφ.
Κάποτε φυσικά οι σχέσεις Μπουβιέ, Ριμπολόβλεφ ήταν άριστες και η βασική αιτία που ο Ρώσος απέκτησε μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές με πίνακες του Πάμπλο Πικάσο, του Πολ Γκογκέν, του Γκούσταβ Κλιμτ και πολλών άλλων σπουδαίων ζωγράφων. Το 2013 όμως, ο Ριμπολόβλεφ, υποστήριξε ότι αντί ο Ελβετός να παίρνει προμήθεια 2%, ενεργούσε ως μυστικός μεσάζων, αγόραζε τα έργα τέχνης φθηνά και τα πωλούσε στον Ριμπολόβλεφ με μεγάλη προσαύξηση. Ο Ριμπολόβλεφ μιλούσε τότε για κέρδος του Μπουβιέ από 500 εκατ. έως 1 δισ. δολάρια, τα οποία κατέθετε σε offshore λογαριασμούς.
Για παράδειγμα -σύμφωνα με την καταγγελία Ριμπολόβλεφ- ο πίνακας Salvator Mundi του Λεονάρντο ντα Βίντσι φέρεται να αγοράστηκε από τον Μπουβιέ 80 εκατ. δολάρια και πουλήθηκε στον Ριμπολόφλεφ 127 εκατ. δολάρια! Ο πίνακας έγινε το πιο ακριβό έργο τέχνης, όταν πριν από περίπου έναν χρόνο μεταπωλήθηκε έναντι 450 εκατ. δολαρίων.
Στο παρελθόν ο Ριμπολόβλεφ είχε περάσει έναν χρόνο σε φυλακή της Ρωσίας για τον φόνο επιχειρηματικού αντίπαλου του στα μέσα τις δεκαετίας του ’90. Αθωώθηκε όταν άλλος άνδρας ομολόγησε το φόνο