Εξετάζεται η «ζωντανή» μετάδοση της επικοινωνίας διαιτητή και VAR

Η «ζωντανή» μετάδοση στην τηλεόραση, των στιχομυθιών πριν από τις αποφάσεις του VAR, μελετάται προς εφαρμογή, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της αγγλικής ομοσπονδίας, Μαρκ Μπούλινγκχαμ.

Εξετάζεται η «ζωντανή» μετάδοση της επικοινωνίας διαιτητή και VAR

Υπενθυμίζεται, ότι η Premier League «σημαδεύτηκε» από την πρόσφατη απόφαση VAR που κατά λάθος ακυρώθηκε γκολ του παίκτη της Λίβερπουλ, Λουίς Ντίαζ για ανύπαρκτο οφσάιντ, στην ήττα των «κόκκινων» από την Τότεναμ με 2-1, στις 30 Σεπτεμβρίου.

Μετά τον αγώνα, η Ένωση Επαγγελματιών Αγγλικών Διαιτητών Ποδοσφαίρου (PGMOL) αναγνώρισε «ένα ξεκάθαρο και προφανές πραγματικό λάθος που θα έπρεπε να είχε ως αποτέλεσμα την κατακύρωση του γκολ μέσω της παρέμβασης του VAR, αλλά αυτό δεν παρενέβη».

Το σφάλμα προήλθε από κακή επικοινωνία μεταξύ του χειριστή του VAR και του διαιτητή, με αποτέλεσμα να ζητηθεί, όπως συμβαίνει στο ράγκμπι, η επικοινωνία των αρμοδίων να μεταδίδονται «ζωντανά», κάτι που αυτήν την στιγμή απαγορεύεται.

Ωστόσο, ο Μπούλινγκχαμ, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της IFAB -του ο θεματοφύλακα των κανονισμών του παιχνιδιού που έχει την ισχύ και την αρμοδιότητα να αλλάξει τους κανόνες- είπε ότι η οργάνωση είχε θέσει το θέμα.

«Συνήθως υπάρχει διχασμός στις συναντήσεις σχετικά με αυτό», είπε και πρόσθεσε: «Και πολύ συχνά ανάμεσα στους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για το μάρκετινγκ, τις πωλήσεις και τους διαιτητές. Η άποψή μας, όσον αφορά το μάρκετινγκ και το εμπόριο, είναι ότι συνήθως η διαφάνεια είναι κάτι πολύ καλό και θέλουμε οι φίλαθλοι να ενημερώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Το ζήτημα της ζωντανής μετάδοσης αποφάσεων θα συνεχίσει να τίθεται γιατί η μεγαλύτερη διαφάνεια θα δείξει πόσο δύσκολο είναι το έργο των διαιτητών, και αυτό έχει λειτουργήσει σε άλλα αθλήματα. Αλλά υπάρχει μια κατανοητή νευρικότητα μεταξύ άλλων ανθρώπων που πιστεύουν ότι η δουλειά του διαιτητή είναι αρκετά δύσκολη. Σε ένα τουρνουά υπάρχουν διαιτητές που μιλούν πολλές γλώσσες, επομένως δεν είναι τόσο απλό όσο κάποιοι προτείνουν. Οπότε νομίζω ότι κάνουμε ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση ανακοινώνοντας την απόφασή μας και εξηγώντας γιατί πάρθηκε. Ας δούμε εάν αυτό μας επιτρέπει να προχωρήσουμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ