Υπόθεση Χάρι Μαγκουάιρ
Εκ του αποτελέσματος, ο Μαγκουάιρ δεν κατάφερε να σηκώσει το βάρος της ευθύνης του αρχηγού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Το φετινό καλοκαίρι σηματοδότησε εξελίξεις στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μία από αυτές ήταν και η απόφαση του Έρικ Τεν Χαγκ να καθαιρέσει τον Χάρι Μαγκουάιρ από πρώτο αρχηγό. Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ ήταν αυτός που πριν από τριάμισι χρόνια είχε περάσει το περιβραχιόνιο στο χέρι του Άγγλου στόπερ, αλλά ο τελευταίος σε όλο αυτό το διάστημα της παρουσίας του στο «Ολντ Τράφορντ» ούτε την ταμπέλα του ακριβότερου αμυντικού σήκωσε ούτε τις προσδοκίες κατάφερε να δικαιώσει.
Με τον Ολλανδό στον πάγκο η Γιουνάιτεντ θέλει πλέον να περάσει σε μία νέα εποχή και να επιστρέψει στον δρόμο των επιτυχιών και τις κατακτήσεις τίτλων, όχι βέβαια τύπου Λιγκ Καπ. Σε αυτόν τον δρόμο όμως που θέλει να διαβεί είναι προφανές ότι χρειάζεται έναν αρχηγό, πραγματικό ηγέτη. Ας μην πάει το μυαλό μας σε Ρόι Κιν ή Μάικλ Κάρικ, αλλά σε κάτι πιο σοφτ με ηγετική στόφα…
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Την πορεία που είχε ο Μαγκουάιρ στη Γιουνάιτεντ ουδείς μπορούσε να την προβλέψει. Ανάμεσά τους φυσικά και η διοίκηση της Μάντσεστερ, η οποία το καλοκαίρι του 2019 έβγαλε από το ταμείο της το ποσό των 87 εκατομμυρίων ευρώ για να τον πάρει από τη Λέστερ, με το οποίο κατέρριψε το ρεκόρ της Λίβερπουλ με την απόκτηση του Βίρτζιλ Φαν Ντάικ.
Ο Μαγκουάιρ εντυπωσίαζε ως τότε με τις εμφανίσεις του στη Λέστερ, η οποία μάλιστα βρέθηκε στο δίλημμα να τον παραχωρήσει και το καλοκαίρι του 2018, αλλά τότε επέμεινε στην απόφασή της να τον κρατήσει, πριν τελικά ενδώσει έναν χρόνο αργότερα στο ποσό-ρεκόρ που της προσέφερε η Γιουνάιτεντ. Δεν ήταν όμως μόνο η καλή παρουσία του Μαγκουάιρ στις «αλεπούδες». Ήταν και οι εμφανίσεις του με τη φανέλα της Εθνικής Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας, όταν τα «τρία λιοντάρια» έφτασαν ως τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκαν από την Κροατία.
Η Γιουνάιτεντ είδε στο πρόσωπο του Άγγλου αμυντικού τον παίκτη-ηγέτη που έψαχνε για τα μετόπισθέν της και άνοιξε το ταμείο της, όπως είχε κάνει και το 2002 με τον Ρίο Φέρντιναντ από τη Λιντς, που είχε αποτελέσει τότε την πιο ακριβή μεταγραφή ποδοσφαιριστή στη Βρετανία. Ο Φέρντιναντ, βέβαια, από την πρώτη στιγμή είχε προϊδεάσει τον Μαγκουάιρ για το τι θα επακολουθούσε: «Έχει πίεση; Ναι... Έχει απαιτήσεις απ’ όλο τον κόσμο; Σίγουρα... Θα έχει όλα τα μάτια στραμμένα πάνω του; 100%... Θα περιμένουν πράγματα από εκείνον οι συμπαίκτες του; Φυσικά... Θα περιμένει ο κόσμος τεράστια αλλαγή στη μοίρα της ομάδας; Σχεδόν σίγουρα... Αυτά είναι τα συναισθήματα, τα ερωτήματα που με κυρίευσαν όταν υπέγραψα εγώ για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ».
Εκ του αποτελέσματος, ο Μαγκουάιρ δεν κατάφερε να σηκώσει το βάρος της ευθύνης. Με την πάροδο του χρόνου το ένα παιδικό λάθος διαδεχόταν το άλλο και όταν βρίσκεσαι σε έναν σύλλογο, όπως η Γιουνάιτεντ, με απαιτήσεις και υψηλούς στόχους, αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Ο Άγγλος στόπερ δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί ούτε την ευκαιρία που του έδωσε την περασμένη σεζόν ο Τεν Χαγκ και μοιραία -αν και πρώτος αρχηγός- έχασε τη θέση του βασικού στην ομάδα.
Ενόψει και του Euro 2024, ο Μαγκουάιρ για να μην πάθει το ίδιο χουνέρι και στην Εθνική Αγγλίας χρειάζεται απαραιτήτως μία ομάδα που να του προσφέρει αρκετό χρόνο συμμετοχής και οι «κόκκινοι διάβολοι» δεν είναι πλέον αυτή. Είναι και που του έχει βγει και το όνομα τώρα του… λεβέντη, μία με το επεισόδιο στη Μύκονο, μία με τις απίστευτες… αντιεμπορικές γκριμάτσες, μία με τα εξωπραγματικά τσαφ. Τι ντυμένο ξύλο, τι κατσαπλιάς, τι μπαρμπα-Γιώργος… Δεν ισιώνει εύκολα το πράγμα!