Η «μη ανταγωνιστική» Πριμέρα κι άλλοι... μύθοι! (pics)
Στο «βαρετό» ισπανικό πρωτάθλημα, μετά από 7 αγωνιστικές, δεν υπάρχει αήττητη και δίχως επιτυχία ομάδα.
Από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά κλισέ, όταν έρχεται η ώρα της σύγκρισης των μεγάλων πρωταθλημάτων, είναι πως στην Πριμέρα Ντιβισιόν, ναι μεν παίζεται ωραίο και θεαματικό ποδόσφαιρο, με ρυθμό και τεχνική, αλλά δεν είναι ανταγωνιστικό και καταλήγει στους ίδιους και τους ίδιους! Σ’ αντίθεση, με την Πρέμιερ Λιγκ, με την οποία, άλλωστε, το Ισπανικό πρωτάθλημα ερίζει για την πρωτοκαθεδρία σε παγκόσμιο επίπεδο δημοφιλίας.
Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Για την ακρίβεια δεν είναι καθόλου έτσι…Τουλάχιστον στις μέρες μας.Για παράδειγμα την τρέχουσα…χιλιέτια (από το 2000) και στις δύο χώρες ο ίδιος αριθμός ομάδων έχει πάρει το πρωτάθλημα! Από πέντε σε έκαστη. Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, Ρεάλ Μαδρίτης, Βαλένθια, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης (κατά χρονολογική σειρά) έκοψαν πρώτες το νήμα, στην Πριμέρα.
Βαθμολογία Super League: Μόνος στην κορυφή ο Ολυμπιακός
Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, Άρσεναλ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι και Λέστερ στο “Νησί”. Μάλιστα 8 από τα 18 αυτά πρωταθλήματα τα πήρε η Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ. Ένα παραπάνω πήρε η, πολυνίκης, σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, Μπαρτσελόνα στην χώρα της Ιβηρικής.
Κι όμως το ένα πρωτάθλημα χαρακτηρίζεται, συλλήβδην, “βαρετό” και το άλλο “ανταγωνιστικό”!
Ναι μεν η Μπαρτσελόνα πέρσι το εξασφάλισε, μαθηματικά, αήττητη, αλλά την ίδια στιγμή η Μάντσεστερ Σίτι έσπαγε τα κοντέρ κατακτώντας το με 100 βαθμούς.! Όσους δεν είχε κάνει ο Γκουαρντιόλα ως προπονητής της κορυφαίας Μπαρτσελόνα όλων των εποχών (σ. έφτασε ως τους 99 το 2010)!
Εξάλλου, στην “ανταγωνιστική” Πρέμιερ Λιγκ τα τελευταία χρόνια ο πρωταθλητής βγαίνει πριν έρθει καν η άνοιξη! Πέρσι η Σίτι το είχε τελειώσει αρχές Δεκέμβρη, η Τσέλσι την παραπάνω χρονιά αφού έβγαλε τις γιορτές, ενώ ακόμη κι η, “σταχτοπούτα”, Λέστερ, ουσιαστικά νικώντας, στο Μάντσεστερ, την Σίτι (06/02/16) το εξασφάλισε.
Άλλωστε με 10 πόντους διαφορά από τη δεύτερη Άρσεναλ το κατέκτησε!
Στην «βαρετή», αντίθετα, Πριμέρα, η Ρεάλ –ναι των τρίων σερί Τσάμπιονς Λιγκ!– κατέκτησε το 2017, το μοναδικό της πρωτάθλημα από το 2012 σ’ απόσταση βολής (3π.) από τη δεύτερη Μπαρτσελόνα, ενώ το 2016 οι Καταλανοί το είχαν πάρει στον πόντο από τους “μερένγκες” και στο +3 από την Ατλέτικο Μαδρίτης! Τέτοια…βαρεμάρα!
Δύο μέτρα και σταθμά;
Αλλά ας αφήσουμε το παρελθόν κι ας πάμε στα “φρέσκα κουλούρια”!
Επτά αγωνιστικές μετά την έναρξη της Πριμέρα δεν υπάρχει ομάδα που δεν έχει κερδίσει. Δεν υπάρχει ομάδα αήττητη! Κι επτά ομάδες συνωστίζονται σ’ απόσταση τριών βαθμών (14π.-11π.) από το “ρετιρέ”! Μάλιστα αν κέρδιζε η Αλαβές την Κυριακή, την Λεβάντε, θα’ταν “συγκάτοικος” των Μπαρτσελόνα και Ρεάλ!
Η Βαλένθια, 4η πέρσι και στο Τσάμπιονς Λιγκ, κατάφερε μόλις το Σάββατο να νικήσει πρώτη φορά στο πρωτάθλημα. Χάρη σ’ απόκρουση πέναλτι, του γκολκίπερ της, στο “Ανοέτα”… Η Βιγιαρεάλ ηττήθηκε, 1-0, στο Μαδριγάλ (όπου δεν έχει νικήσει την φετινή σεζόν!) από την Βαγιαδολίδ κι η Μπέτις, που όλοι θαυμάσαμε με τον Ολυμπιακό, παρά το 82.5% κατοχής, στο 88’ κατάφερε να επικρατήσει (1-0) της Λεγκανές!
Την ίδια στιγμή, στην Αγγλία, τρεις ομάδες είναι αήττητες. Αυτές που πάνε για τίτλο (Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι), όπως αναμενόταν πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Ενώ ισάριθμες (Νιούκαστλ, Κάρντιφ, Χάντερσφιλντ) αποτελούν “σάκο του μποξ” χωρίς νίκη.
Εξάλλου η απόσταση κορυφής -“ουράς” είναι 17 πόντοι στην Αγγλία και μόλις 10 στην Ισπανία!
Αλλά όταν η Μπαρτσελόνα δεν κερδίζει 3 αγωνιστικές (2 ισοπαλίες εντός κι ήττα από την ουραγό Λεγανές) ή η Ρεάλ για δύο (έχοντας χάσει 3-0 στην Σεβίλλη κι αδυνατώντας να κερδίσει 6η σεζόν, στο πρωτάθλημα, την Ατλέτικο, εντός) διάγουν “κρίση”, ενώ όταν χάνει 3-1 η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ από την Γουέστ Χαμ φταίει ο Μουρίνιο κι είναι απόδειξη της δυναμικότητας του πρωταθλήματος!
Αλλαγή στην τηλεοπτική μοιρασιά
Όπως και να’ χει, αιτία της σμίκρυνσης, έστω και στο ξεκίνημα της σεζόν, του αγωνιστικού χάσματος υπάρχει. Και λέγεται “αλλαγή διανομής των τηλεοπτικών”. Πλέον δεν υπάρχει η λεόντειος συμφωνία (Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης το μισό ποσό κι οι υπόλοιποι το υπόλοιπο), αλλά συλλογική διαχείριση που πέρασε με επιμονή της Λίγκας και δια νόμου. Αποτέλεσμα οι Ισπανικές ομάδες να ξοδέψουν 900 εκ. ευρώ σε μεταγραφές.
Ενώ και τα χρέη τους από 600 εκ. ευρώ προ 5ετίας οδεύουν προς τα 50 εκ. ευρώ.
Στοιχεία που τους επιτρέπουν να αισιοδοξούν ότι η κυριαρχία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (9 από τους 10 τελευταίους τίτλους των διοργανώσεων της UEFA κατέληξαν στην Ιβηρική από 4 διαφορετικές ομάδες) θα συνεχιστεί…