Τόμας Γκρόνερμαρκ στο «ΦΩΣ»: «Ο Γιούργκεν Κλοπ μου τηλεφώνησε για να βελτιώσουμε τα πλάγια άουτ»
Ο Τόμας Γκρόνερμαρκ, προπονητής πλαγίων της Λίβερπουλ μιλάει για την «συγγένεια» της Μίντιλαντ με τους «κόκκινους» και για το πόσο βαθιά έχει μπει στο ποδόσφαιρο η γλώσσα των αριθμών.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΛΙΩΣΗ
«Αν κερδίσουμε με το μπάτζετ που έχουμε, με την ομάδα που έχουμε, θα έχουμε αλλάξει το παιχνίδι».
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Μπίλι Μπιν όπως τον ενσάρκωσε ο Μπραντ Πιτ στο Moneyball. Ο Μπίλι Μπιν ήταν ο άνθρωπος που έφερε την επανάσταση των analytics στο μπέιζμπολ και συνέβαλε στο να υιοθετήσει την ίδια στρατηγική και η Λίβερπουλ στο ποδόσφαιρο. Πριν ωστόσο πετύχει η αρμάδα του Γιούργκεν Κλοπ χρησιμοποιώντας αυτήν την προσέγγιση, μια μικρή ομάδα στη Δανία που ιδρύθηκε μόλις το 1999, η Μίντζιλαντ, απολάμβανε ήδη τους καρπούς της.
Ο άνθρωπος που οραματίστηκε αυτό το πλάνο και το έκανε πράξη ονομάζεται Μάθιου Μπέναμ και ανέλαβε ως τεχνικός διευθυντής στην Μίντζιλαντ το 2014. Προηγούμενη ομάδα του ήταν η Μπρέντφορτ, στην οποία εμφύσησε τη φιλοσοφία των αριθμών και με σταθερά βήματα έφτασε πλέον να εντυπωσιάζει στην Premier League. Μάλιστα, ο ίδιος ο Κλοπ φεύγοντας από την Ντόρτμουντ το καλοκαίρι του 2015 πέρασε ένα φεγγάρι στο προπονητικό κέντρο της Μπρέντφορτ για να παρατηρήσει την δουλειά που γινόταν εκεί.
Ας επιστρέψουμε όμως στην Μίντζιλαντ. Ο Μπέναμ δεν εμφανίστηκε στο ποδόσφαιρο σαν κεραυνός εν αιθρία. Αντίθετα, είχε πολλά έσοδα στην εταιρεία του, SmartOdds, χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα για να προβλέψει αποτελέσματα αγώνων τα οποία πουλούσε σε επαγγελματίες παίκτες στοιχήματος. Ο ερχομός του λοιπόν στην Μίντζιλαντ αντιμετωπίστηκε σαν παραμύθι όπως δήλωσε ο πρόεδρος των λύκων Ράσμους Άνκερσεν για τα 6,2 εκατομμύρια που επένδυσε ο Μπέναμ στην ομάδα. Επιπλέον ενίσχυσε την ομάδα με προπονητές εξειδικευμένους στις στημένες φάσεις μέσω των analytics αλλά και ζωντανά στατιστικά την ώρα του αγώνα τα οποία χρησιμοποιούν οι προπονητές στο ημίχρονο. Με τον καιρό άρχισαν να χρησιμοποιούν ακόμη πιο εξειδικευμένους δείκτες όπως είναι τα expected Goals και οι προ-ασίστ, οι οποίοι τους βοηθούν να αξιολογούν καλύτερα την απόδοση των παικτών αλλά και να κάνουν μεταγραφές με μεγάλη ακρίβεια. Πολλοί γέλασαν μαθαίνοντας ότι η Μίντζιλαντ προσέλαβε προπονητή για τα πλάγια άουτ. Ο Γιούργκεν Κλοπ δεν ήταν ένας από αυτούς. Ζήτησε από τον εν λόγω προπονητή Τόμας Γκρόνερμαρκ να αναλάβει προπονητής πλαγίων στην Λίβερπουλ. Από τότε η επανάκτηση κατοχής για την Λίβερπουλ από το 45,4% εκτοξεύτηκε στο 68,4%, επίδοση που είναι η δεύτερη καλύτερη στην Ευρώπη πίσω μόνο από την… Μίντζιλαντ. Έκτοτε η δανική ομάδα έχει πανηγυρίσει τρία πρωταθλήματα απέναντι σε παραδοσιακές δυνάμεις αλλά και ισχυρότερες οικονομικά ομάδες όπως η Κοπεγχάγη και η Νόρτζελαντ. Έπαιξε για πρώτη φορά στους ομίλους του Champions League όπου συναντήθηκε με την… μεγάλη αδελφή Λίβερπουλ και φέτος βρίσκεται στον δρόμο του ΠΑΟΚ για το Europa Conference League.
Επικοινωνήσαμε με τον προπονητή πλαγίων της Λίβερπουλ, Τόμας Γκρόνερμαρκ, πρωταθλητή Αγγλίας, Ευρώπης και κόσμου με τους «κόκκινους» αλλά και δύο φορές πρωταθλητή Δανίας με τη Μίντζιλαντ ο οποίος μας άνοιξε τα χαρτιά του.
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ΦΩΣ στις 27/1/2022
Γιατί είναι σημαντικά τα πλάγια στο σύγχρονο ποδόσφαιρο;
Εκτελούνται περίπου 40 με 60 πλάγια ανά παιχνίδι. Οι περισσότερες ομάδες χάνουν την κατοχή στο 50% των περιπτώσεων, όταν ο παίκτης που επαναφέρει την μπάλα βρίσκεται υπό πίεση. Σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια το ποσοστό αυτό δεν θα ήταν καλό. Απλώς οι περισσότερες ομάδες έχουν αποδεχθεί ότι δεν είναι αποτελεσματικές στα πλάγια. Κορυφαίες ομάδες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων ομάδων της Premier League και της Bundesliga, είναι είτε κακές είτε πολύ κακές στα πλάγια. Ανέλαβα την Λίβερπουλ από 18η στην Premier League σε επανάκτηση της κατοχής με ποσοστό 45,4 % και στην πρώτη μου χρονιά το 2018-19 βελτιωθήκαμε στο 68,4% και στην πρώτη θέση της κατάταξης. Επίσης στις τελευταίες τρεις σεζόν σκοράρουμε 10 με 14 τέρματα από πλάγια. Δεν χρησιμοποιούμε τα μακρινά πλάγια σαν στημένες μπάλες ούτε στη Λίβερπουλ ούτε στον Άγιαξ που δουλεύω επίσης, έχει να κάνει με τη δημιουργία χώρου. Εργάζομαι με όλους τους ποδοσφαιριστές του γηπέδου όχι μόνο με αυτόν που εκτελεί. Στην Μίντζιλαντ δουλεύαμε τα μακρινά πλάγια και μάλιστα είχαμε πετύχει 35 τέρματα σε 3 σεζόν από μακρινά πλάγια, περίπου 9 τη χρονιά. Κάθε παίκτης μπορεί να βελτιωθεί 10 με 15 μέτρα με τη σωστή τεχνική. Τα πλάγια είναι πολύ σημαντικά στο ποδόσφαιρο.
Μπορεί δηλαδή ένας προπονητής να αλλάξει το παιχνίδι βελτιώνοντας τα πλάγια;
Και βέβαια, αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που μου τηλεφώνησε ο Γιούργκεν Κλοπ και ζήτησε τη βοήθειά μου. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πρόκειται για 40 με 60 περιπτώσεις ανά παιχνίδι, περνάμε 15 με 20 λεπτά του παιχνιδιού σε πλάγια ή καταστάσεις από πλάγια. Είναι πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι οι περισσότερες ομάδες χάνουν την κατοχή στο 50 % των περιπτώσεων κάτω από πίεση. Και αυτό όταν παίζει μια μέτρια ομάδα. Στην Λίβερπουλ κατεβάζουμε το ποσοστό του αντιπάλου στο να διατηρεί την κατοχή στο 30% των περιπτώσεων. Μάλιστα είχαμε ένα παιχνίδι, όχι τόσο μακρινό, που η αντίπαλη ομάδα κράτησε την μπάλα μόλις σε ποσοστό 12,5 %. Οπότε δεν δουλεύουμε μόνο με τα επιθετικά πλάγια αλλά και τα πλάγια σε φάση άμυνας. Με τις γνώσεις που απέκτησα τα τελευταία 17 χρόνια θεωρώ ότι μπορώ να βοηθήσω σημαντικά έναν προπονητή στο έργο του.
Θέλετε να μας κάνετε ένα σχόλιο για τον αγώνα της Μίντζιλαντ με τον ΠΑΟΚ;
Δεν προπονώ πια την Μίντζιλαντ, οπότε δεν έχω πολλά να πω.
Πείτε μας δύο κουβέντες για τον Τσιμίκα που αποτελεί πλέον σημαντικό παίκτη για τη Λίβερπουλ.
Ο Κώστας είναι καλό παιδί, συνεχώς βελτιώνεται, φυσικά όχι μόνο με τα πλάγια. Νομίζω ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η πρώτη του χρονιά ήταν δύσκολη όπως είναι για όλους αλλά προσπαθεί και γίνεται καλύτερος και αυτό είναι πολύ καλό για τη Λίβερπουλ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ