Λίβερπουλ: Χωρίς Μπέλινγκχαμ, χωρίς Champions League, τι γίνεται με τα οικονομικά της;
Η Λίβερπουλ δεν θα πάρει τον Μπέλινγκχαμ και κατά πάσα πιθανότητα θα μείνει εκτός Champions League την ερχόμενη σεζόν. Πόσο επηρρεάζει αυτό την οικονομική της θέση και τι μπορεί να κάνει για να μετριάσει το έλλειμμα;
Σε όλο το δράμα της ισοπαλίας 2-2 της Λίβερπουλ με την Άρσεναλ το περασμένο Σαββατοκύριακο, υπήρξε η συνειδητοποίηση ότι ακόμη και οι πιο αμυδρές ελπίδες πρόκρισης στο Champions League είχαν εγκαταλείψει την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ.
Η διαφορά από την πρώτη τετράδα αφέθηκε να μεγαλώσει και πάλι και πλέον ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι οπαδοί της Λίβερπουλ αναγκάστηκαν να αποδεχτούν ότι μια εξαετής αδιάλειπτη πορεία στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση έχει τελειώσει.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Μια θλιβερή σεζόν, για να λέμε την αλήθεια, φρόντισε γι' αυτό εδώ και καιρό.
Η Λίβερπουλ αντιμετωπίζει έναν αγώνα για να εξασφαλίσει οποιοδήποτε είδος ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου το 2023-24 και γι' αυτό θα πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα. Για πρώτη φορά από το 2016-17, δεν θα έρθουν χρήματα από το Champions League στο Άνφιλντ την επόμενη σεζόν και ο τζίρος της Λίβερπουλ δεν μπορεί να ξεφύγει από το χτύπημα που έρχεται.
Η ομάδα του Κλοπ παραδέχθηκε επίσης την ήττα της στην προσπάθειά της να υπογράψει τον Τζουντ Μπέλινγκχαμ, τον μέσο της Μπορούσια Ντόρτμουντ και της Εθνικής Αγγλίας, ο οποίος θα κόστιζε περίπου 130 εκατομμύρια λίρες (162 εκατ. δολάρια) συν τους μισθούς και τις αμοιβές των ατζέντηδων.
Η συμφωνία σταμάτησε να έχει νόημα για την Λίβερπουλ όταν ελήφθησαν υπόψη το έλλειμμα του Champions League και η ευρύτερη κλίμακα της ανακατασκευής του φετινού καλοκαιριού.
Στη συνέχεια, υπάρχει το ερώτημα πώς να προσελκύσει κανείς έναν από τους καλύτερους νέους παίκτες στον κόσμο χωρίς το δέλεαρ της συμμετοχής στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης. Η Λίβερπουλ είναι επίσης απρόθυμη να εναποθέσει όλες τις ελπίδες της σε έναν ποδοσφαιριστή - ακόμη και αν η Ντόρτμουντ θα μπορούσε να πεισθεί να τον πουλήσει - όταν χρειάζονται αριθμοί τόσο στη μεσαία γραμμή όσο και στην άμυνα.
Μην ξεχνάτε επίσης ότι ο ιδιοκτήτης του συλλόγου, η Fenway Sports Group, εξακολουθεί να διερευνά το ενδεχόμενο να φέρει επιπλέον επενδύσεις. Οι πόροι είναι πεπερασμένοι.
Πόσα κερδίζει η Λίβερπουλ από τη συμμετοχή της στο Champions League;
Ένα μεγάλο μέρος συνολικών των εσόδων της. Περισσότερα κερδίζονται ετησίως από το ταμείο της Premier League (152 εκατομμύρια λίρες την περασμένη σεζόν, για παράδειγμα), αλλά από το 2017, η Λίβερπουλ έχει βγάλει περίπου μισό δισεκατομμύριο λίρες μόνο από το Champions League.
Οι ετήσιες οικονομικές εκθέσεις της UEFA δημοσιεύονται κάθε Μάρτιο και οι τελευταίες πέντε σεζόν που καταγράφονται, αναφέρουν λεπτομερώς ότι η Λίβερπουλ έχει κερδίσει 422 εκατομμύρια λίρες από τα κατορθώματά της στο Champions League.
Η περιπέτεια της περασμένης σεζόν μέχρι τον τελικό απέφερε 119.957.000 ευρώ (106 εκατ. λίρες, 131 εκατ. δολάρια). Παρόλο που το ποσό της φετινής περιόδου θα έχει μειωθεί μετά τον αποκλεισμό της Λίβερπουλ στους "16" από την Ρεάλ Μαδρίτης, η τελευταία πληρωμή από την UEFA αναμένεται να κυμανθεί γύρω στα 71 εκατομμύρια λίρες.
Τα έσοδα της Λίβερπουλ από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις:
2013-14 | 0 |
2014-15 | 30 εκατομμύρια λίρες |
2015-16 | 33,5 εκατομμύρια λίρες |
2016-17 | 0 |
2017-18 | 71.3 εκατομμύρια λίρες |
2018-19 | 97.8 εκατομμύρια λίρες |
2019-20 | 70 εκατομμύρια λίρες |
2020-21 | 77.5 εκατομμύρια λίρες |
2021-22 | 105.7 εκατομμύρια λίρες |
2022-23 | 71* εκατομμύρια λίρες |
Οι πρόσφατες επιτυχίες της Λίβερπουλ στο Champions League της εξασφαλίζουν επίσης μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας. Όσο υψηλότερη είναι η κατάταξη του συντελεστή ενός συλλόγου - το σύστημα που αποφασίζει πώς κατατάσσονται τόσο οι σύλλογοι όσο και οι ενώσεις τους για κάθε σεζόν του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου - τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη. Η Τότεναμ επίσης αποκλείστηκε στη φάση των "16", αλλά η Λίβερπουλ θα βάλει στην τράπεζα έως και 8 εκατ. λίρες περισσότερα λόγω του ότι η κατανομή της UEFA σταθμίζεται εν μέρει υπέρ των πρόσφατων επιτευγμάτων στη διοργάνωση.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Τα έσοδα από τις ημέρες διεξαγωγής των αγώνων έχουν επίσης ενισχυθεί από αυτές τις βραδιές του Champions League στο Άνφιλντ.
Οι λογαριασμοί της περασμένης σεζόν έδειξαν ότι 87 εκατομμύρια λίρες είχαν κερδηθεί από τα 30 εντός έδρας παιχνίδια που διεξήχθησαν από το 2017, γεγονός που υποδηλώνει ότι κάθε παιχνίδι που διοργανώνεται αξίζει κάπου μεταξύ 2,5 και 3 εκατομμυρίων λιρών. Η Λίβερπουλ έχει δώσει τουλάχιστον τέσσερα εντός έδρας παιχνίδια στο Champions League σε κάθε μία από τις τελευταίες έξι σεζόν, με τα sold out να είναι εγγυημένα.
Η πρόκριση στο Champions League δεν αποφέρει ποτέ ένα συγκεκριμένο εφάπαξ ποσό, αλλά η συνήθεια της Λίβερπουλ να πηγαίνει μακριά έχει κάνει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μια σημαντική πηγή εσόδων.
Πάρτε για παράδειγμα τα νούμερα της περασμένης σεζόν. Μόνο τα 105 εκατομμύρια λίρες που κέρδισε σε χρηματικά έπαθλα από την UEFA αντιστοιχούσαν στο 17% του συνολικού τζίρου της Λίβερπουλ που έσπασε το ρεκόρ των 594 εκατομμυρίων λιρών. Βλέποντας αυτό να εξαφανίζεται αφήνει ένα σημαντικό κενό στους ισολογισμούς.
"Το ποσό που κερδίζει κάθε σύλλογος εξαρτάται από το πόσο μακριά φτάνει στη διοργάνωση, αλλά ακόμη και αν φτάσει μόνο στη φάση των ομίλων και τίποτα άλλο, αυτό είναι τουλάχιστον 50 εκατομμύρια λίρες για έναν αγγλικό σύλλογο με τον τρόπο που καθορίζονται τα χρηματικά έπαθλα", λέει ο Δρ Νταν Πλάμλεϊ, ειδικός στα οικονομικά του αθλητισμού και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam. "Αυτό το ποσό μπορεί να φτάσει τα 100 εκατομμύρια λίρες αν φτάσετε μακριά.
Στη συνέχεια, έχετε και τα άλλα πράγματα που συνοδεύουν μια σεζόν στο Champions League, όπως τα πρόσθετα έσοδα από τις ημέρες διεξαγωγής των αγώνων και τα εμπορικά οφέλη. Πρέπει να κοιτάζετε γύρω στα 100 εκατομμύρια λίρες για μια σεζόν στο Champions League.
Δεν νομίζω ότι το να χάσεις μια σεζόν στο Champions League είναι καταστροφή για έναν σύλλογο όπως η Λίβερπουλ, αλλά αν αρχίσεις να χάνεις δύο ή τρεις σεζόν, τότε αρχίζει να επηρεάζει τα πράγματα".
Μεγάλο καλοκαίρι μπροστά μας, έτσι δεν είναι;
Σίγουρα. Η FSG, ιδιοκτήτρια της Λίβερπουλ από το 2010, δεν έχει κρύψει τις προσπάθειές της να βρει εξωτερική επένδυση και έφτασε στο σημείο να εξετάζει ακόμη και την πλήρη πώληση του συλλόγου τον Νοέμβριο.
Κρίσιμο είναι ότι η ανάγκη για κάποιον που θα χρηματοδοτήσει μια καλοκαιρινή αναδόμηση είναι επιτακτική.
Ο Κλοπ έχει παραδεχτεί ότι απαιτούνται σημαντικές αλλαγές και η αποτυχία να φτάσει στο Champions League μετά από μια κακή πρόσφατη πορεία θα έχει εδραιώσει αυτή την πεποίθηση. Ο Ναμπί Κεϊτά, ο Άλεξ Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν και ο Τζέιμς Μίλνερ θα μείνουν ελεύθεροι στο τέλος της σεζόν, ενώ ο Αρτούρ θα επιστρέψει στη Γιουβέντους μετά το τέλος του δανεισμού του.
Η Λίβερπουλ φλέρταρε εδώ και καιρό τον Μπέλινγκχαμ ως πιθανό βασικό κομμάτι του παζλ, αλλά οι ελπίδες για μια επιτυχημένη επιδίωξη έχουν υποχωρήσει. Άλλοι στόχοι, όπως ο Μέισον Μάουντ της Τσέλσι και ο Αλέξις Μακ Άλιστερ της Μπράιτον, ίσως είναι πιο εφικτοί.
Μια σαφής ένδειξη για τα κονδύλια που θα δοθούν στον Κλοπ δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, αλλά ο κύριος ιδιοκτήτης Τζον Χένρι δεν πρόκειται να αναθεωρήσει την στρατηγική χρηματοδότησης που αναπτύχθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της βασιλείας της FSG. "Συνεχίζουμε να χτίζουμε με υπεύθυνο τρόπο", δήλωσε ο Χένρι στην Liverpool Echo τον περασμένο μήνα. "Έχουμε δει πολλούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους να ακολουθούν μη βιώσιμα μονοπάτια". Οι επενδύσεις, πρόσθεσε, θα πρέπει να γίνουν "με σύνεση".
Η πρόσφατη ιστορία μάς λέει ότι η Λίβερπουλ είναι απίθανο να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο δαπανηρών ομάδων της Premier League. Η φετινή και η προηγούμενη σεζόν έφεραν καθαρές δαπάνες περίπου 50 εκατομμυρίων λιρών, ενώ η προγενέστερη ήταν οριακά υψηλότερη. Την προγενέστερη σεζόν - 2019-20, όταν η Λίβερπουλ έβαλε τέλος στην πολύχρονη αναμονή της για να γίνει πρωταθλήτρια Αγγλίας - σημειώθηκε ακόμη και κέρδος στη μεταγραφική αγορά.
Σε αντίθεση με την Τσέλσι, η οποία θα χάσει επίσης το Champions League του 2023-24 (εκτός αν κερδίσει την φετινή διοργάνωση), εξασφαλίζει τουλάχιστον ότι το οικονομικό fair play δεν την ανησυχεί.
Μια αποτυχία να στηρίξει τον Γιούργκεν Κλοπ αυτό το καλοκαίρι, ωστόσο, θα κάνει το έργο της επιστροφής στο Champions League για το 2024-25 λίγο πιο δύσκολο. Οι "Big Six" γίνονται "Big Seven" με τον μετασχηματισμένο πλούτο της Νιουκάστλ, αλλά τουλάχιστον θα υπάρχει η πιθανή προοπτική πέντε αγγλικών συλλόγων να συμμετέχουν σε ένα αναθεωρημένο μοντέλο Champions League από το 2024.
Η σύγχρονη περίοδος ευημερίας της Λίβερπουλ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία της στην Ευρώπη και είναι μια ροή εσόδων που δεν μπορεί να αφήσει να στερέψει.
Πώς θα μπορούσε η Λίβερπουλ να καλύψει το έλλειμμα;
Μπορεί να είναι μια δυσάρεστη επιλογή δεδομένης της πρόσφατης δόξας του συλλόγου στο Champions League, αλλά η πρόκριση στο Europa League θα ήταν ο ευκολότερος τρόπος για να καλύψει κάποια κενά.
Όχι μόνο θα προστατεύονταν τα έσοδα από τις ημέρες των αγώνων με την εγγύηση πρόσθετων εντός έδρας αγώνων, αλλά υπάρχουν επίσης χρήματα που μπορούν να κερδηθούν από τη διοργάνωση, όπου η Λίβερπουλ τερμάτισε δεύτερη την σεζόν 2015-16.
Η νικήτρια της περασμένης σεζόν, Άιντραχτ Φρανκφούρτης, κέρδισε 38 εκατομμύρια ευρώ από την πορεία της μέχρι τέλους, ενώ η πρόοδος στην ημιτελική φάση απέφερε επίσης 32 εκατομμύρια ευρώ στην Γουέστ Χαμ. Η ισχυρή κατάταξη της Λίβερπουλ στον συντελεστή συλλόγων, με μόνο την Μπάγερν Μονάχου, την Μάντσεστερ Σίτι και την Τσέλσι να βρίσκονται υψηλότερα, θα την έβλεπε επίσης να απολαμβάνει μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη δεδομένης της δομής των κερδών.
Το να πρέπει να αρκεστεί στο τριτοβάθμιο Europa Conference League, ωστόσο, θα έφερνε την υπόσχεση για πολύ λιγότερα έσοδα. Η περσινή πρωταθλήτρια Ρόμα, η οποία νίκησε την Φέγενορντ στον τελικό, κέρδισε 19 εκατομμύρια ευρώ.
Μια πέμπτη θέση στην Premier League θα εξασφάλιζε την πρόκριση στους ομίλους του Europa League την επόμενη σεζόν, ενώ η έκτη θέση είναι επίσης πιθανό να εξασφαλίσει μια θέση, ανάλογα με το ποιος θα κερδίσει το Κύπελλο Αγγλίας. Εκτός αν η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ κερδίσει το Κύπελλο Αγγλίας ή η Μπράιτον το κερδίσει και τερματίσει εκτός των ευρωπαϊκών θέσεων, η έβδομη θέση θα σήμαινε επίσης γεμάτα βράδια Πέμπτης την επόμενη σεζόν, αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν στο Europa Conference League. Η Λίβερπουλ είναι όγδοη, τρεις βαθμούς πίσω από την Άστον Βίλα στην έκτη θέση και δύο πίσω από την Μπράιτον στην έβδομη θέση.
"Μπορείς να ανακτήσεις κάποια από αυτά (μέσω των άλλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων), αλλά δεν πλησιάζει σε καμία περίπτωση το επίπεδο του Champions League", λέει ο Πλάμλεϊ. "Εξετάζεις κάτι σαν την μισή αξία του Champions League και αυτό θα ήταν να πας μέχρι τέλους.
Μπορεί να βγάλεις οπουδήποτε μεταξύ 20 και 40 εκατομμυρίων λιρών από το Europa League, αλλά δεν είναι στο επίπεδο του Champions League. Εκεί είναι που θέλουν να φτάσουν".
Η Λίβερπουλ έχει άλλη μόνωση αν η επόμενη σεζόν δεν φέρει καθόλου ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Η ανάπλαση της κερκίδας Anfield Road θα αυξήσει τη χωρητικότητα του Άνφιλντ στις 61.000 θέσεις, με επιπλέον 7.000 θέσεις να δημιουργούν την ευκαιρία να αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα από τις ημέρες των αγώνων. Οι οικοδομικές εργασίες, οι οποίες ξεκίνησαν πέρυσι, πρόκειται να ολοκληρωθούν εγκαίρως για την έναρξη της επόμενης σεζόν.
Η Λίβερπουλ έχει επίσης νέες και διευρυμένες εμπορικές συμφωνίες με τους δύο κύριους χορηγούς της, την Standard Chartered Bank και την Expedia, που αρχίζουν το 2023-24.
Μια άλλη εξοικονόμηση που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι οι μισθοί που θα πρέπει να καταβάλει η Λίβερπουλ το 2023-24. Παρόλο που κανένας παίκτης δεν θα δει μείωση μισθού να προέρχεται άμεσα από την απώλεια του Champions League, η πλειοψηφία των συμβολαίων έχει σημαντικά μπόνους.
Συνήθως καταβάλλονται μπόνους για την πρόκριση στο Champions League και αυτός ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που οδήγησε το μισθολογικό κόστος της Λίβερπουλ για τη σεζόν 2021-22 να εκτοξευθεί στα 366 εκατομμύρια λίρες, μια αύξηση σχεδόν 17% σε σχέση με τους προηγούμενους 12 μήνες. Επομένως, η απουσία ποδοσφαίρου στο Champions League την περίοδο 2023-24 θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μείωση του μισθολογικού κόστους του συλλόγου.
Πού οδηγεί αυτό τη Λίβερπουλ;
Όχι εκεί που θέλει να είναι. Οι τελευταίες έξι σεζόν είχαν εμπόδια στο δρόμο, αλλά το ποδόσφαιρο του Champions League βοήθησε την Λίβερπουλ να γίνει μια από τις οικονομικές δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Πηγαίνετε πίσω στη σεζόν 2016-17 (όταν ο Κλοπ οδήγησε τον σύλλογο πίσω στην πρώτη τετράδα, αφού είχε χάσει την πρωτιά σε έξι από τα επτά προηγούμενα χρόνια) και η Λίβερπουλ υστερούσε σε σχέση με άλλους κορυφαίους συλλόγους.
Το Money League της Deloitte, ένα μέτρο μέτρησης των πιο ισχυρών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, είχε την Λίβερπουλ στην ένατη θέση εκείνη τη σεζόν, αλλά η σταδιακή εξέλιξη τα επόμενα χρόνια έφερε την άνοδο στην τρίτη θέση.
Μόνο η Μάντσεστερ Σίτι και η Ρεάλ Μαδρίτης είχαν μεγαλύτερα έσοδα την περασμένη σεζόν, ενώ η Λίβερπουλ κέρδισε περισσότερα από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Παρί Σεν Ζερμέν και την Μπαρτσελόνα. Με κάθε μέτρο - ραδιοτηλεοπτικά, εμπορικά και αγωνιστικά έσοδα - η Λίβερπουλ έχει αυξηθεί τα τελευταία έξι χρόνια.
Η φετινή σεζόν θα φέρει μειώσεις στα έσοδα, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με μια σεζόν χωρίς ποδόσφαιρο στο Champions League. Αυτό έχει γίνει ο βράχος πάνω στον οποίο έχει χτίσει η Λίβερπουλ, με μια θέση στην πρώτη τετράδα να της εξασφαλίζει σημαντική οικονομική βοήθεια.
"Αυτός είναι πάντα ο στόχος μας στην αρχή της σεζόν", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μπίλι Χόγκαν στη γερμανική εφημερίδα Bild τον Οκτώβριο του 2022. "Η πρόκριση είναι σημαντική λόγω του τζίρου που μπορούμε να κάνουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά ο τρόπος με τον οποίο διοικούμε τον σύλλογο είναι να διασφαλίσουμε ότι είμαστε όσο το δυνατόν πιο βιώσιμοι. Δεν μπορείς να υπολογίζεις αυτόματα στην πρόκριση στο Champions League".
Ο Χόγκαν έχει δίκιο, αλλά η Λίβερπουλ, έστω και άθελά της, έχει συνηθίσει το ποδόσφαιρο του Champions League.