Αν η Γιουγκοσλαβία δεν είχε διαλυθεί... Ο ποδοσφαιρικός τρόμος που έσβησε
Πόσο διαφορετικά θα μπορούσε να είναι γραμμένη η ποδοσφαιρική ιστορία
Στις συζητήσεις που ακολούθησαν το γαλλικό θρίαμβο στο Μουντιάλ της Ρωσίας, εκτός από την αποθέωση των «πετεινών» του Ντεσάμπ, υπήρξε σίγουρος μεγάλος χώρος και χρόνος για την Κροατία. Την ομάδα του Ντάλιτς, που κατάφερε να αγνοήσει προγνωστικά και φαβορί, φτάνοντας έως τον τελικό της κορυφαίας διοργάνωσης.
Επειδή δε, σε αυτές τις κουβέντες, απομακρυσμένες από προβλέψεις και προγνωστικά, φήμες και αγωνία, οι σκέψεις...απλώνονται, ταξιδεύουν μακριά, πάνε πίσω και επιστρέφουν, δεν θα ήταν λίγοι εκείνοι που-λόγω Κροατίας- θα αναρωτήθηκαν πόσο διαφορετική θα μπορούσε να είναι γραμμένη η ποδοσφαιρική ιστορία, εάν υπήρχε η ενωμένη Γιουγκοσλαβία.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Με την Σερβία, επίσης παρούσα στο Μουντιάλ 2018, και πίσω στο σπίτι Σλοβενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, με παίκτες που ξεχωρίζουν στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, οι σκέψεις αυτές απλώνονται ακόμα περισσότερο.
Η Γιουγκοσλαβία, ξεκίνησε τα βήματα της το 1918 μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, συγκεντρώνοντας με την ίδια σημαία αρκετές χώρες που βρίσκονται στη Βαλκανική Χερσόνησο. Η διαδρομή με μεγάλες αναταράξεις και αλλαγές, μακρά. Τελικά ο πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία που ξεκίνησε το 1991 έληξε με το διαμελισμό της χώρας, διαμορφώνοντας ένα παζλ με κομμάτια από ανεξάρτητα κράτη.
Έτσι και στο ποδόσφαιρο, κάθε ανεξάρτητη χώρα δημιούργησε την εθνική της ομάδα, που μάλιστα συμμετέχει στη νεοσύσταση διοργάνωση UEFA Nations League.
Ένα τουρνουά, που με τη σειρά του έρχεται να επιβεβαιώσει, πως εάν η Γιουγκοσλαβία εξακολουθούσε ενωμένη, θα ήταν μία εθνική με υψηλές επιδόσεις και προσδοκίες.
Ντρμιτς και Ντραγκάνοβιτς, με κροατική καταγωγή και στη δεύτερη περίπτωση, επίσης, της Βοσνίας, Σεφέροβιτς, Σακίρι και Μπεχράμι , με καταγωγή από το Κόσοβο, Ντζεμαϊλί από την πΓΔΜ και το Κόσοβο, αλλά και ο Χάκα από γονείς Αλβανούς και καταγωγή από την Σερβία, είναι οι επτά παίκτες που είχαν κάνει καιρό την επιλογή τους και αυτή ήταν η Ελβετία.
Αλλά, ακόμα αφήνοντας και αυτούς εκτός, η κατάσταση παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, όπως παρουσίασε σχετικά η ισπανική εφημερίδα As.
Ανάμεσα στα δοκάρια θα βρισκόταν ο Γιαν Όμπλακ, ο Σλοβένος τερματοφύλακας της Ατλέτικο Μαδρίτης. Με ποσόντα και ηλικία (25 ετών) για να θεωρηθεί ο καλύτερος στον κόσμο στη θέση του. Δεν αγωνίστηκε στο πρόσφατο Μουντιάλ, αφού η Σλοβενία δεν προκρίθηκε (δέχθηκε πέντε γκολ σε έξι παιχνίδια της προκριματικής φάσης), αλλά είναι παρών στο Nations League.
Στην άμυνα, στο δεξιό άκρο, ο Βρσάλικο (Ιντερ) και δίπλα του ο Σάβιτς (Ατλέτικο Μαδρίτης), από το Μαυροβούνιο, που επίσης δεν συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς η ομάδα του δεν προκρίθηκε. Μαζί του στο κέντρο της οπισθοφυλακής, θα ήταν ο Σούμποτιτς (Ντόρτμουντ), αν και θα μπορούσε να εμφανιστεί ο Λόβρεν. Ο Σέρβος ήταν σημαντικός τα τελευταία χρόνια κυρίως στη Μπορούσια Ντόρτμουντ, παρόλο που ο Κροάτης είναι βασικός με την εθνική του και την Λίβερπουλ. Η άμυνα ολοκληρώνεται με τον Κολάροφ (Ρόμα), στο αριστερό άκρο. Ο Σέρβος είναι ένας από τους σημαντικότερους παίκτες της εθνικής ομάδας του.
Μοναδική η ποιότητα στο χώρο του κέντρου, όπου το ταλέντο των Κροατών Μόντριτς (Ρεάλ Μαδρίτης) και Ράκιτιτς (Μπαρτσελόνα), θα είχε την ευκαιρία να συνυπάρχει με την τεχνική του Πιάνιτς (Γιουβέντους). Ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης είναι ο κινητήρας και αρχηγός της Κροατίας και έδειξε το ταλέντο του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, φτάνοντας στον τελικό και κερδίζοντας τον τίτλο του κορυφαίου παίκτη του τουρνουά. Όσο για τον Ράκιτιτς, είναι αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για Βαλβέρδε και Ντάλιτς.
Ο Πιάνιτς δεν μπόρεσε να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο με τη Βοσνία, αλλά θα ήταν βασικός μιας υποθετικής εθνικής Γιουγκοσλαβίας. Μαζί τους ο Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς (Λάτσιο), το συναίσθημα της Σερβίας και του συλλόγου της Ρώμης. Με τιμή στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο να ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ο 23χρονος, ύψους 1,91 ξεχωρίζει για το χειρισμό της μπάλας και την τεχνική του.
Στην επίθεση θα κυριαρχούσε η παρουσία του σπουδαίου σκόρερ, Ντζέκο (Ρόμα). Απών επίσης από το Μουντιάλ της Ρωσίας , εξαιτίας της απουσίας της Βοσνίας, σημείωσε 24 γκολ με την ομάδα της Ρώμης (οκτώ στο Champions League). Δίπλα του ο Μιτρόβιτς (Φούλαμ), ο Σέρβος επιθετικός, που έχει πετύχει τέσσερα γκολ σε ισάριθμους αγώνες της Premier League με τους «μάγους».
Και φυσικά, αυτοί οι ένδεκα, αφήνουν στον πάγκο του επιπέδου Κόβασιτς (Tσέλσι), Μπρόζοβιτς (Ίντερ), Πέρισιτς (Ιντερ), Μάτιτς (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) , Τάντιτς (Άγιαξ) ή ακόμα του του «δικού μας» Πρίγιοβιτς.
Πηγή: APE-ΜΠΕ