Νούνιες: Οι ανυπόστατες φήμες από την Ισπανία και η σύγκριση με τον Χάαλαντ
Οι φήμες για τους άλλους παίκτες που μπορούσε να αποκτήσει το καλοκαίρι ο Κλοπ, ο τρόπος που κάνει μεταγραφές η Λίβερπουλ και σύγκριση του Ντάργουιν Νούνιες με τον Έρλινγκ Χάαλαντ.
Τα τελευταία 24ωρα αναπαράγεται από τα Μέσα του Νησιού μια πληροφορία η οποία αναφέρει πως οι διοικούντες της Λίβερπουλ είναι «προβληματισμένοι από το κατά πόσο η μεταγραφή του Νούνιες στην Λίβερπουλ ήταν σωστή» και αναφέροντας πως «υπάρχει δυσπιστία για την επιμονή του Κλοπ για τον παίκτη».
Μάλιστα, οι Ίβηρες το πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω και διατείνονται πως ο Γιούργκεν Κλοπ είχε την ευκαιρία να υπογράψει έναν εκ των Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, Χέουνγκ Μιν-Σον και Ριτσάρλισον, όμως εκείνος επέλεξε τον νεαρό Ουρουγουανό της Μπενφίκα.
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Οι υποτιθέμενες εναλλακτικές
Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο. Αρχικά ο Λεβαντόφσκι είχε ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο πως ενδιαφερόταν να μετακινηθεί μόνο στην Μπαρτσελόνα. Ενώ η ηλικία του παίκτη σε συνάρτηση με τα χρήματα που θα έπρεπε να δαπανηθούν δεν μοιάζει να συνάδει με τον τρόπο που κάνει μεταγραφές η Λίβερπουλ.
Αναφορικά με τον Κορεάτη, επίσης η σχέση κόστους-ηλικίας δεν βγάζει νόημα για την μεταγραφική πολιτική των κυπελλούχων Αγγλίας ενώ και μόνο το γεγονός ότι αγωνίζεται στην Τότεναμ μηδενίζει τις όποιες πιθανότητες μεταγραφής του. Αυτό διότι ακόμα και να συναινούσε η ομάδα του Κόντε σε μια μετακίνησή του Σον σε μια άμεσο αντίπαλο θα αξίωνε πάνω από 100 εκατομμύρια λίρες για να τον παραχωρήσει.
Σε ότι αφορά στον Ριτσάρλισον, πρόκειται ξεκάθαρα για σενάριο φαντασίας. Ο Βραζιλιάνος αγωνιζόταν στην Έβερτον, η οποία δεν θα τον παραχωρούσε στην Λίβερπουλ και δεύτερον δεν είναι ένας παίκτης που θα έκανε την διαφορά.
Ο τρόπος που κάνει μεταγραφές η Λίβερπουλ
Όμως έχει σημασία να σταθούμε και στον τρόπο με τον οποίο κάνει μεταγραφές η Λίβερπουλ. Η ιδέα πως ο Γιούργκεν Κλοπ έχει το ελεύθερο να κάνει όποιες μεταγραφές εκείνος θέλει ως απόλυτος «γκουρού» του Άνφιλντ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Οι κόκκινοι διαθέτουν ένα πολύ ανεπτυγμένο τμήμα analytics το οποίο τους επιτρέπει να βρίσκουν τον καλύτερο δυνατό παίκτη, πολλές φορές με κόστος χαμηλότερο από την πραγματική του αξία.
Σημασία φυσικά έχει και η ηλικία των παικτών που αποκτούν οι κυπελλούχοι Αγγλίας, η οποία συνήθως είναι κοντά στα 24 έτη. Εξαίρεση φυσικά αποτελεί ο Τιάγκο που ήρθε σε αρκετά μεγαλύτερη ηλικία.
Το εν λόγω τμήμα λοιπόν βρίσκει τους ποδοσφαιριστές και από κοινού με τον Κλοπ αποφασίζουν για το ποιον τελικά θα αποκτήσουν. Έτσι πήρε η Λίβερπουλ τον Ρόμπερτσον, τον Ζότα ή τον Κονατέ και όχι τον Βέρνερ ή τον Ουπαμεκανό.
Άρα το να επέμεινε ο Κλοπ στην απόκτηση του Νούνιες ενώ από το τμήμα analytics δεν συμφωνούσαν δεν μοιάζει να έχει βάση.
Τι λένε τελικά οι αριθμοί του Νούνιες;
Η Λίβερπουλ και ο Γιούργκεν Κλοπ λοιπόν ήξεραν πολύ καλά τι ποδοσφαιριστή απέκτησαν.
Ο Ντάργουιν Νούνιες (23 ετών) είχε πέρσι στο Πορτογαλικό Πρωτάθλημα με την Μπενφίκα 18.37 expected Goals σε 1.986 λεπτά συμμετοχής.
Τι αριθμούς είχε ο Έρλινγκ Χάαλαντ (22 ετών); Ο Νορβηγός αστέρας με την Ντόρτμουντ στο Γερμανικό πρωτάθλημα είχε 18.47 expected Goals σε 1.914 λεπτά...
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα πετύχει με την φανέλα της ο Νούνιες, όμως με αυτά τα δεδομένα η Λίβερπουλ μάλλον έκανε μια καλή επιλογή το περασμένο καλοκαίρι...
ΥΓ. Ο Νούνιες δεν κόστισε 100 εκατομμύρια λίρες, όπως πολλοί επιμένουν. Κόστισε 64 εκατομμύρια λίρες, που με τα μπόνους μπορεί να φτάσουν τα 85 εκατομμύρια λίρες ήτοι 100 εκατομμύρια ευρώ.