Μπαρτσελόνα: Οι οικονομικοί «μοχλοί» και τα καλοκαιρινά μεταγραφικά της σχέδια
Η Μπαρτσελόνα ενεργοποίησε ακόμη έναν από τους περιβόητους οικονομικούς «μοχλούς» και το fosonline.gr προσπαθεί να εξηγήσει τι ακριβώς κάνουν οι "μπλαουγκράνα" και γιατί.
Δεν άργησαν να ξεκινήσουν τα αστεία στα social media στην Ισπανία, όταν φάνηκε ότι οι «μοχλοί» ήταν έτοιμοι να παίξουν βασικό ρόλο στην καλοκαιρινή μεταγραφική δραστηριότητα της Μπαρτσελόνα.
Η ομάδα έχει χαρακτηριστεί σαν FC Palancas από πολλούς οπαδούς, που μεταφράζεται ως "Μοχλοί FC".
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ναι, αν το περασμένο καλοκαίρι στο Καμπ Νόου η συζήτηση αφορούσε τον Λιονέλ Μέσι και μια συσκευή φαξ, σε αυτό κυριαρχεί η συζήτηση για μοχλούς.
«Η ενεργοποίηση αυτών των μοχλών θα μας μεταφέρει από την εντατική σε μια πτέρυγα όπου θα μπορούμε να λάβουμε περισσότερες θεραπείες και σύντομα θα φύγουμε από το νοσοκομείο», δήλωσε ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Ζοάν Λαπόρτα τον Ιούνιο.
Το fosonline.gr εξηγεί τι σημαίνει όλο αυτό…
Τι ακριβώς συνέβη;
Η Μπαρτσελόνα συμφώνησε να πουλήσει ακόμη 15 τοις εκατό των μελλοντικών της εσόδων από τηλεοπτικά δικαιώματα στην αμερικανική επενδυτική εταιρεία Sixth Street. Αυτός είναι ο δεύτερος «μοχλός», όπως ο σύλλογος έχει χαρακτηρίσει αυτές τις κινήσεις που δημιουργούν χρήματα και έρχεται μετά την ενεργοποίηση του πρώτου νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, όταν πούλησε το 10 τοις εκατό των μελλοντικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων της στην ίδια εταιρεία.
Η Μπαρτσελόνα θα λάβει 315 εκατομμύρια ευρώ (268 εκατομμύρια £, 322 εκατομμύρια δολάρια) από τη συμφωνία και, συνολικά, ο σύλλογος έχει συγκεντρώσει περίπου 522 εκατομμύρια ευρώ μέσω των πωλήσεων τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η Sixth Street παίρνει πλέον το 25 τοις εκατό των εσόδων της Μπαρτσελόνα από την τηλεόραση ως μέλη της La Liga για τα επόμενα 25 χρόνια.
«Συνεχίζουμε να προχωράμε στη στρατηγική μας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ολοκληρώσουμε αυτήν την πρόσθετη συμφωνία με την Sixth Street, παρέχοντάς μας μια σημαντική αύξηση της κεφαλαιακής ισχύος», λέει ο Λαπόρτα. «Τις τελευταίες εβδομάδες, εμείς και η Sixth Street δεσμευτήκαμε και συνεργαστήκαμε με μια κοινή κατανόηση του τι επιδιώκουμε να επιτύχουμε για τον οργανισμό μας και προσβλέπουμε στη μακροπρόθεσμη συνεργασία μας».
Γιατί το έκανε αυτό η Μπαρτσελόνα;
Η Μπαρτσελόνα ενεργοποίησε αυτούς τους «μοχλούς» για να μειώσει την οικονομική πίεση που δέχεται. Αυτό το είδος εισοδήματος θα έχει αντίκτυπο στο όριο μισθών του συλλόγου, όπως ορίζεται από τη La Liga, ώστε να μπορούν να εγγραφούν οι νέες μεταγραφές.
Η La Liga θέτει όρια μισθών για κάθε μία από τις ομάδες της, τα οποία υπόκεινται στα έσοδα που ανέφεραν οι ομάδες αυτές τις προηγούμενες πέντε σεζόν. Η εγγραφή μεγαλύτερων εσόδων μεγιστοποιεί τα χρήματα που μπορούν να δαπανηθούν για μισθούς παικτών.
Η Μπαρτσελόνα διέπεται από τον κανόνα 3:1 - έπρεπε να ανακτήσει 3 ευρώ για κάθε 1 ευρώ που δαπανήθηκε για μισθούς νέων παικτών. Τώρα είναι ο κανόνας 1:1 ή 1 € έξω για κάθε 1 € που μπαίνει.
Τι θα κάνει η Μπαρτσελόνα με τα χρήματα;
Αυτό δίνει στον σύλλογο το περιθώριο για να βελτιώσει την ομάδα του για την επόμενη σεζόν. Είναι κατανοητό ότι η ενεργοποίηση αυτού του τελευταίου μοχλού θα επιτρέψει σε νέες μεταγραφές όπως ο Φράνκ Κεσιέ και ο Αντρέας Κρίστενσεν, οι οποίοι έχουν υπέγραψαν με ελεύθερες μεταγραφές, να εγγραφούν ως παίκτες της Μπαρτσελόνα.
Ταυτόχρονα, δεν θα είναι αρκετό να συμπεριληφθούν οι άλλες νέες αφίξεις, όπως ο Ραφίνια και ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Η Μπαρτσελόνα χρειάζεται ακόμα να ξεφορτωθεί περισσότερους μισθούς από την τρέχουσα ομάδα προτού εγγραφούν αυτοί οι δύο.
Παίκτες όπως ο Νέτο, ο Ουμτιτί, ο Μινγκέθα, ο Πουτζ και ο Μπρειθγουέιτ δεν συμπεριλήφθηκαν στη συνεχιζόμενη περιοδεία προετοιμασίας της ομάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλοι έχουν ενθαρρυνθεί να βρουν νέους συλλόγους καθώς δεν θα έχουν εγγυημένη παρουσία στα πλάνα του Τσάβι για την επόμενη σεζόν.
Βασικές προσωπικότητες όπως ο Φρένκι Ντε Γιονγκ είναι επίσης στη λίστα πιθανών αποχωρήσεων. Η Μπαρτσελόνα θα χαρεί να πουλήσει τον Ολλανδό μετά την επίτευξη συμφωνίας με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τη μεταγραφή του, αλλά ο 25χρονος μέσος φαίνεται ότι είναι ευχαριστημένος από τη ζωή του στη Μπαρτσελόνα και δεν σκέφτεται να μετακομίσει.
Σε παρόμοια θέση βρίσκεται ο πάλαι ποτέ επιθετικός της Γιουνάιτεντ και Ολλανδός διεθνής Μέμφις Ντεπάι. Αφού εντάχθηκε το περασμένο καλοκαίρι με δωρεάν μεταγραφή από τη γαλλική Λυών, οι Καταλανοί θα ήταν πρόθυμοι να τον πουλήσουν για να ελευθερώσουν χώρο στους μισθούς του συλλόγου.
Εν τω μεταξύ, πηγές της Μπαρτσελόνα παραδέχονται ότι εξακολουθούν να εργάζονται για περισσότερες ενισχύσεις στην ομάδα.
Η άμυνα είναι η βασική προτεραιότητα, με τον Ισπανό δεξιό μπακ και αρχηγό της Τσέλσι, Σεζάρ Αθπιλικουέτα, και τον αντίπαλο της La Liga, τον κεντρικό αμυντικό της Σεβίλλης, Ζιλ Κουντέ, μεταξύ των στόχων.
Η Τσέλσι ενδιαφέρεται επίσης για τον Κουντέ και φέρεται να έχει τον πρώτο λόγο. Η Μπαρτσελόνα θα μπορούσε να εξετάσει άλλες επιλογές εάν ο 23χρονος Γάλλος διεθνής τελικά καταλήξει στην ομάδα της Premier League.
Μισό λεπτό, πώς θα βρει η Μπαρτσελόνα τα χρήματα για όλα αυτά;
Ένας τρίτος οικονομικός «μοχλός» δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί στο Καμπ Νου.
Αυτό θα περιλάμβανε την πώληση μεριδίου 49 τοις εκατό της BLM, του υποκαταστήματος merchandising του κλαμπ, των Barca Studios, του παραγωγού οπτικοακουστικού περιεχομένου τους, και των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του metaverse και των NFTs.
Η Μπαρτσελόνα είναι απρόθυμη να τραβήξει αυτόν τον τρίτο μοχλό, αλλά δεν θα το απορρίψει στο μέλλον.
Τι σημαίνει αυτό σε ένα ευρύτερο πλαίσιο;
Η Μπαρτσελόνα συσσωρεύει έσοδα αυτό το καλοκαίρι - αλλά χάνει πιθανές πηγές εσόδων για το μέλλον.
Αυτές οι πωλήσεις τηλεοπτικών δικαιωμάτων θα έχουν αντίκτυπο στα οικονομικά τους τα επόμενα χρόνια. Στην Ισπανία αναφέρθηκε, για παράδειγμα, ότι η πώληση του 25% των τηλεοπτικών τους δικαιωμάτων θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο 40 εκατομμυρίων ευρώ στο υπόλοιπο της επόμενης σεζόν.
Ωστόσο, ο σύλλογος εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα βρει νέους τρόπους για να ενισχύσει την εμπορική του απήχηση, εάν παράσχει στον Τσάβι μια ομάδα αρκετά καλή για να παλέψει για μεγάλες διακρίσεις.
«Το ποδόσφαιρο δεν περιμένει κανέναν», είπε ο Λαπόρτα αυτή την εβδομάδα όταν ρωτήθηκε για την καλοκαιρινή μεταγραφική στρατηγική τους, σε συνέντευξή του στην αμερικανική τηλεόραση.
Η Μπαρτσελόνα πιστεύει ακράδαντα ότι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσει τις πηγές εσόδων της είναι μέσω της αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας που έχει χάσει η πρώτη της ομάδα τα τελευταία χρόνια.
Αλλά, το να υποθηκεύεις το μέλλον σου για μια άμεση αγωνιστική ανάκαμψη είναι πάντα ένα οικονομικό στοίχημα.