Τέλμαν Παπαδόπουλος: «Έτσι ο Ερυθρός Αστέρας και κυριαρχεί και βγάζει παίκτες»!
Ο 31χρονος Έλληνας προπονητής στις ακαδημίες του Ερυθρού Αστέρα σε συνέντευξη στο «ΦΩΣ».
Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ
Η ιστορία του, μοναδική, τον είδα στην τηλεόραση πριν από λίγες μέρες, το έψαξα, έχουμε και κοινό φίλο, τον Φοίβο Παπαγεωργίου, διαβάστε τον στο «ΦΩΣ». Έλληνας προπονητής στις ακαδημίες του Ερυθρού Αστέρα. Πώς δουλεύουν εκεί; Σε τι πρωτοπορούν ο Ερυθρός Αστέρας και γενικώς οι Σέρβοι; Είναι ο Τέλμαν Παπαδόπουλος.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 4/6/2022
Πώς προέκυψε το μικρό σου όνομα Τέλμαν;
Είναι γερμανικό όνομα με Ιστορία. Ο Τέλμαν ήταν Γερμανός πολιτικός, ηγέτης στο κομμουνιστικό κόμμα της Γερμανίας, φίλος με τον Στάλιν. Ο Χίτλερ κατάλαβε ότι είχε μεγάλη δύναμη και τον εξολόθρευσε. Ο Στάλιν, προς τιμήν του φίλου του, πέρασε το όνομα αυτό στη Σοβιετική Ένωση. Εγώ γεννήθηκα στη Σοβιετική Ένωση το 1991. Ο πατέρας μου μού έδωσε αυτό το όνομα. Όμως το βαπτιστικό μου είναι Τηλέμαχος! Άλλο το βαπτιστικό και άλλο στην ταυτότητα.
Γιατί;
Αρνήθηκε ο παπάς να με βαφτίσει με το όνομα Τέλμαν, γιατί δεν είναι χριστιανικό είπε. Και για να βαπτιστώ έβαλαν οι γονείς μου το Τηλέμαχος. Όμως στην ταυτότητα γράφει Τέλμαν.
Πού γεννήθηκες;
Στην Τιφλίδα.
Έλληνες οι γονείς;
Ναι, και οι δύο Έλληνες Πόντιοι.
Από πού;
Η γιαγιά μου από τη Σαμψούντα, ο προπάππους μου από την Τραπεζούντα.
Πότε ήρθατε στην Ελλάδα;
Το 1994. Έψαχναν δουλειά οι γονείς μου, καλούσαν τότε τους Έλληνες του Πόντου και της Σοβιετικής Ένωσης να επαναπατριστούν, πήραν μια μικρή βοήθεια στην αρχή, πήγαν στο Άργος και στο Ναύπλιο, δούλεψαν λίγους μήνες, αλλά η ζωή ήταν δύσκολη. Έπειτα από λίγο καιρό στη γιαγιά μου και στον παππού μου τους είπαν να πάνε στη Θάσο. Πέρασαν από τη Βέροια για μερικά μεροκάματα στα ροδάκινα και μετά πήγαν στη Θάσο μόνιμα.
Τι δουλειά έκαναν οι γονείς σου στη Θάσο;
Ο πατέρας μου στην οικοδομή, η μητέρα μου καθάριζε σπίτια και ξενοδοχεία, ό,τι έβρισκε.
Μπράβο, ρε συ.
Ήθελα να τους βοηθήσω. Για τη μητέρα μου τι να πω... 52 χρόνων είναι και δίνει το 100% κάθε μέρα. Όχι μόνο την αγαπάω, αλλά τη θαυμάζω κιόλας.
Συνεχίζει αυτήν τη δουλειά;
Έχει κάνει τα πάντα. Αυτήν τη στιγμή είναι στην Κύπρο και πλένει πιάτα για να συντηρεί την αδελφή μου που σπουδάζει Νομική στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας μου τα ίδια. Έκανε βέβαια και βλακείες όταν ήταν νέος, όμως δούλεψε σκληρά στην οικοδομή, ήρθαν εδώ και έκαναν τέτοιες δουλειές, ενώ ήταν σπουδαγμένοι στη Σοβιετική Ένωση. Εκεί ήμασταν ξένοι, ήρθαμε εδώ και μας είχαν πάλι σαν ξένους. Για να μας μεγαλώσουν πάλεψαν με ό,τι δουλειά μπορούσαν για την επιβίωση.
Πόσα παιδιά;
Τρία. Εγώ, ο Γιώργος και η Μαρία.
Τι είσαι στις ακαδημίες του Ερυθρού Αστέρα;
Είμαι 2 χρόνια προπονητής στις ακαδημίες του Ερυθρού Αστέρα. Δουλεύω ως βοηθός προπονητή, δούλεψα 6 μήνες βοηθός προπονητή στην Κ-17, 1 χρόνο βοηθός προπονητή στην Κ-19 και 6 μήνες βοηθός προπονητή στην Κ-14, όπου εδώ και έναν μήνα εκτελώ χρέη πρώτου προπονητή, διότι λείπει ο κόουτς στο Ισραήλ.
Είσαι 31 ετών. Τι δίπλωμα προπονητή έχεις;
UEFA B' και κυνηγάω τώρα το UEFA A'. Γράψε το σε παρακαλώ, διότι δεινοπαθούν πολλοί με αυτό το θέμα στην Ελλάδα. Ήμουν προπονητής στη Θάσο σε τοπικό επίπεδο και μου πήραν 5 χρόνια για να πάρω το UEFA C'. Φτύνεις αίμα. Ήρθα στη Σερβία και μέσα σε έναν χρόνο πήρα το UEFA B' και κυνηγάω το UEFA A'. Στη Σερβία, που είναι πολύ καλύτερη προπονητική σχολή από την Ελλάδα, είναι γεμάτη η Ευρώπη με Σέρβους προπονητές και Σέρβους ποδοσφαιριστές. Λυπάμαι για το πώς δίνονται τα διπλώματα στην Ελλάδα... Δεν θέλω να πω περισσότερα, όσοι γνωρίζουν καταλαβαίνουν...
Σερβικά έμαθες;
Πολύ καλά, συνεννοούμαι άνετα και είναι κάτι που οι Σέρβοι το εκτιμούν. Έκανα τον κόπο, ξέρω 5 γλώσσες. Και μέσα από αυτό έχω κερδίσει τον σεβασμό τους.
Πόσων ετών έκανες για πρώτη φορά τον προπονητή;
Στα 24. Μεγάλωσα στη Θάσο, είχα όνειρα να γίνω ποδοσφαιριστής, όταν κατάλαβα ότι δεν μπορώ ήταν ένα χτύπημα για εμένα. Ήμουν αρχηγός στις μικτές ΕΠΣ Καβάλας, αλλά ένα παιδί από τη Θάσο, είναι δύσκολο... Έγινα προπονητής δύο χρόνια στον Αίαντα Παναγιάς, δύο χρόνια στην Άρη Πρίνου, έναν χρόνο στον Θεαγένη Θάσου. Όταν δεν έχεις όνομα ποδοσφαιριστή στην Ελλάδα πρέπει να «φας σκατά» και να παλέψεις πολύ για να γίνεις προπονητής. Ήθελα να φύγω στο εξωτερικό.
Πώς πήγες στον Ερυθρό Αστέρα;
Μόνος μου! Βρήκα στο ίντερνετ ποιος είναι ο διευθυντής ακαδημιών του Ερυθρού Αστέρα και ζήτησα να πάω να τον δω στο Βελιγράδι. Όταν θες πολύ κάτι, το πετυχαίνεις. Είναι ο Ντράγκαν Μλαντένοβιτς. Πολύ πετυχημένος, πρώην παίκτης του Ερυθρού Αστέρα, της Ρέιντζερς, Εθνική Σερβίας, έχει παίξει σε ισπανικές ομάδες, είναι γνώστης.
Πώς μιλήσατε;
Στην αρχή δεν ήξερα Σερβικά, αλλά ήξερα πολύ καλά αγγλικά, είχα δουλέψει στον τουρισμό 15 χρόνια.
Γιατί διάλεξες τον Ερυθρό Αστέρα;
Ήθελα να έρθω και για την κοπέλα μου που είναι Σέρβα, ήθελα να ζω στο Βελιγράδι. Όμως θα μπορούσε να έρθει εκείνη στη Θάσο. Προτίμησα τον δύσκολο δρόμο. Διότι σύγκρινα το εξής: πόσοι Έλληνες προπονητές ποδοσφαίρου υπάρχουν στην Ευρώπη και πόσοι Σέρβοι; Πόσοι Έλληνες ποδοσφαιριστές υπάρχουν στην Ευρώπη και πόσοι Σέρβοι; Σκέφτηκα λοιπόν ότι οι Σέρβοι κάτι κάνουν καλύτερα από εμάς. Και αποφάσισα να κάνω την προσπάθειά μου. Κάτι κάνει καλά στους προπονητές γενικώς η σερβική σχολή. Δεν είναι τυχαίο που μία χώρα επτά εκατομμυρίων βγάζει τόσους μεγάλους αθλητές σε όλα τα σπορ με μπάλα! Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, πόλο και τένις!
Πώς εξηγείται που ο Ερυθρός Αστέρας πήρε πάλι τα ηνία στο ποδόσφαιρο από την Παρτιζάν; Πες στον κόσμο τι γινόταν εκεί τα προηγούμενα χρόνια.
Ο Ερυθρός Αστέρας φέτος πήρε δεύτερο σερί νταμπλ, έχει 5 σερί πρωταθλήματα. Πιο πριν η Παρτιζάν είχε πάρει 6 πρωταθλήματα μέσα σε 8 χρόνια! Ο λόγος της κυριαρχίας του Ερυθρού Αστέρα είναι ο γενικός διευθυντής που ήρθε στην ομάδα πριν από επτά χρόνια, ο Ζβέζνταν Τέρζιτς. Αυτός κάνει κουμάντο! Ένας πολύ ταλαντούχος και έξυπνος άνθρωπος, πρώην ποδοσφαιριστής, είναι και οικονομολόγος. Είχε παίξει και στην Καστοριά παλιά για έναν χρόνο, ξέρει λίγα ελληνικά. Τον γνωρίζω προσωπικά. Αυτός έκτισε τις βάσεις για να πάρει τα ηνία πάλι ο Ερυθρός Αστέρας.
Και στις ακαδημίες κυριαρχεί ο Ερυθρός Αστέρας;
Ναι, και σε αυτό έχουμε κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια. Φέτος το πήραμε στην Κ-19, στην Κ-17 και στην Κ-14 που είμαι εγώ, σαρώσαμε, και φαίνεται ότι θα πάρουμε και τα άλλα τμήματα, τα οποία είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Τι κάνουν καλά εκεί;
Καλή ερώτηση. Εδώ υπάρχουν παραγωγή ταλέντων, παραγωγή προπονητών, παραγωγή εκατομμυρίων!
Να τα πεις στις ελληνικές ομάδες αυτά, που δεν παράγουν ούτε... παντόφλες και θέλουν να μοστράρονται με ακριβά... αρώματα.
Εδώ έχουν μεθοδολογία. Πρώτα απ' όλα, έχουν πολύ καλό σκάουτινγκ. Όχι μόνο στη Σερβία, όχι μόνο στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά σε όλα τα Βαλκάνια. Σε πολύ μικρές ηλικίες.
Από ποια ηλικία;
Στα 11-12 χτυπάνε παίκτες. Καλούν στο Βελιγράδι τα πιτσιρίκια που ξεχωρίζουν και αρχίζει η εκπαίδευση. Έχουμε στον Ερυθρό Αστέρα ό,τι καλύτερο υπάρχει σε μικρές ηλικίες στη Σερβία, στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και στα Βαλκάνια. Η ομάδα τούς πληρώνει τα ξενοδοχεία, το φαγητό και την εκπαίδευση στο ποδόσφαιρο. Βλέπουν ποιοι είναι οι πιο ταλαντούχοι και επικεντρώνονται σε αυτούς με έξτρα προπονήσεις εξειδικευμένες στη θέση που παίζει ο καθένας. Ατομικές προπονήσεις, τακτική, τεχνική και φυσική κατάσταση.
Εμείς εδώ είμαστε μεγαλοπιασμένοι, γεμίζουμε τις ομάδες μας με 20 ξένους. Στην πρώτη ομάδα του Ερυθρού Αστέρα προωθούνται νέα παιδιά;
Βέβαια. Έχει τη β' ομάδα του ο Ερυθρός Αστέρας, με άλλο όνομα η ομάδα αυτή, παίζει στη 2η κατηγορία και είναι ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ της Κ-19 και της πρώτης ομάδας. Κάποια αστέρια από την Κ-19 πάνε στη β' ομάδα του Ερυθρού Αστέρα ή και κατευθείαν στην πρώτη ομάδα. Κάθε χρόνο, μίνιμουμ -το τονίζω μίνιμουμ-, δύο παίκτες πάνε στην πρώτη ομάδα από τους μικρούς. Μιλάω για παίκτες που μένουν στην πρώτη ομάδα, διότι περισσότεροι είναι αυτοί που προπονούνται με την πρώτη ομάδα.
H πρώτη ομάδα παίζει την ίδια τακτική με τις από κάτω;
Όχι. Η πρώτη ομάδα με τον Στάνκοβιτς προπονητή δεν έχει σταθερό σχήμα. Αλλάζει σχήμα αναλόγως τον αντίπαλο, λόγου χάρη στην Ευρώπη παίζει πιο αμυντικά, ενώ στο πρωτάθλημα πιο επιθετικά. Παίζει και με 3 στόπερ πίσω κάποιες φορές. Στις από κάτω ομάδες, στα νέα παιδιά, αποφεύγουν τα 3 στόπερ.
Πες μου ονόματα που έκαναν μπαμ από μικρούς του Ερυθρού Αστέρα και ονόματα που εσύ πιστεύεις θα κάνουν μπαμ στο μέλλον.
Πριν από τέσσερα χρόνια πούλησαν τους αδελφούς Ίλιτς από την Κ-19 κατευθείαν με 7 εκατ. ευρώ! Τώρα τον χειμώνα πούλησαν 5 εκατ. ευρώ έναν 18χρονο στη Μίλαν, τον Μάρκο Λάζετιτς. Τώρα ακούγονται πολλά για τον Στέφαν Λέκοβιτς.
Τι θέση είναι αυτός; Και για πού ακούγεται;
Στόπερ. Αυτός θα πάει με 15 εκατ. ευρώ στη Ρεάλ. 18 χρόνων. Γράψε και άλλα ονόματα που πιστεύω θα κάνουν μπαμ από τις μικρές ομάδες του Ερυθρού Αστέρα. Δίδυμα αδέλφια Μιτούλικιτς, επιθετικοί χαφ, φοβεροί ποδοσφαιριστές! Τώρα είναι στη β' ομάδα του Ερυθρού Αστέρα. Επίσης, ο Βόσνιος φορ Αλεξάντερ Κάχβιτς. Είναι στην Κ-19.
Πες μου κάτι ξεχωριστό ακόμα που να δείχνει τη νοοτροπία τους.
Θα σου πω κάτι που μου έκανε τρομερή εντύπωση. Ο προπονητής της πρώτης ομάδας του Ερυθρού Αστέρα, ο Στάνκοβιτς, ενώ φαίνεται σκληρός, μου επιτρέπει να βλέπω τις προπονήσεις και μου είπε ότι πρώτη φορά βλέπει κάποιον προπονητή από τις ακαδημίες να θέλει τόσο πολύ να βλέπει τις προπονήσεις της πρώτης ομάδας. Το κυνηγάω πολύ. Και άκου τώρα το κουφό: όταν είδα για πρώτη φορά την προπόνηση της πρώτης ομάδας ήρθε και με ρώτησε στο τέλος τι είδα, τι μου άρεσε και τι θα μπορούσαμε να διορθώσουμε. Ποιος, ο προπονητής της πρώτης ομάδας είπε σε εμένα τέτοια πράγματα. Ένας εκρηκτικός αλλά έξυπνος άνθρωπος. Στη δεύτερη προπόνηση έκανε το ίδιο πράγμα. Στην τρίτη προπόνηση έκανε το ίδιο πράγμα. Στην τέταρτη προπόνηση έκανε το ίδιο πράγμα.
Βάρη κάνουν οι μικροί;
Δύο φορές την εβδομάδα 45 λεπτά με 1 ώρα.
Διάρκεια προπόνησης με μπάλα;
Κάθε μέρα 80-90 λεπτά.
Πάθανε πλάκα με τον κόσμο του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι;
Πάθανε πλάκα οι Σέρβοι. Και οι δημοσιογράφοι και ο κόσμος, δεν είχαν ξαναζήσει τέτοιο πράγμα. Ήμουν και στο γήπεδο μέσα, ήταν φοβερό να βλέπεις τόσο πολύ κόσμο του Ολυμπιακού να φωνάζει ενώ δεν ήταν η ομάδα τους στον τελικό. Άλλες ομάδες έπαιζαν στον τελικό, αλλά ένιωθες το γήπεδο να σείεται από τον κόσμο του Ολυμπιακού.
Για τον Μάρκοβιτς ξέρεις κάτι;
Όχι. Αυτός ήταν της Παρτιζάν.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ