Άντι Σκοτ: «Το γκολ του Αγκουέρο, σημείο καμπής στην Ιστορία της Σίτι»
Ο Άντι Σκοτ, δημιουργός του αγάλματος προς τιμήν του Αγκουέρο έξω από το γήπεδο της Μάντσεστερ Σίτι, μιλάει αποκλειστικά στο «ΦΩΣ».
Συνέντευξη στον ΣΤΑΥΡΟ ΛΙΩΣΗ
Την Παρασκευή 13 Μαΐου η Μάντσεστερ Σίτι προχώρησε στην παρουσίαση του αγάλματος προς τιμήν του Σέρχιο Αγκουέρο. Η στάση του αγάλματος παραπέμπει στη στιγμή που ο Αργεντινός στέλνει την μπάλα στα δίχτυα της Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς στο 93’ και χαρίζει στους «πολίτες» το πρώτο τους πρωτάθλημα έπειτα από 44 χρόνια.
Ολυμπιακός: Ο Φουρνιέ κάνει τη διαφορά
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ΦΩΣ στις 19/5/2022
Ο γλύπτης που επιμελήθηκε την κατασκευή του αγάλματος, Άντι Σκοτ, είχε συνεργαστεί ξανά με τους πρωταθλητές Αγγλίας για τα αγάλματα του Νταβίντ Σίλβα και του Βενσάν Κομπανί. Ο Άντι, λοιπόν, με τη χαρακτηριστική του ευγένεια, η οποία χαρακτηρίζει τους Σκωτσέζους, μίλησε αποκλειστικά στο «ΦΩΣ» για την πηγή έμπνευσής του ως καλλιτέχνη, τη συνεργασία του με τη Μάντσεστερ Σίτι και αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα θέματα.
Η δουλειά σας είναι εκπληκτική και, ως φίλαθλος της Λίβερπουλ, πραγματικά τη θαυμάζω!
(Γέλια) Σε αυτήν την περίπτωση είναι ένα πολύτιμο κομπλιμέντο, σας ευχαριστώ!
Αρχικά, πείτε μας ποια ήταν η πηγή της έμπνευσής σας για το δικό σας προσωπικό στυλ, τα αγάλματα από συγκολλημένα κομμάτια γαλβανισμένου χάλυβα, έχετε ένα πολύ δικό σας στυλ…
Ξέρετε, εξελίχθηκε, αν το πιστεύετε, από ορισμένους ζωγράφους. Ένας εκ των οποίων είναι ο Αμερικανός ζωγράφος Τσακ Κλόουζ, του οποίου οι πίνακες είναι φτιαγμένοι από χιλιάδες μικρά μεμονωμένα ζωγραφισμένα κομμάτια τα οποία συνθέτουν μια εικόνα. Τα είδα σε μια έκθεση στη Νέα Υόρκη κάποια χρόνια πριν και πραγματικά με ενέπνευσε να προσπαθήσω μια παρόμοια τεχνική σε ατσάλι. Συνεπώς αυτό ήταν το αρχικό σημείο για το στυλ και νομίζω μπορείτε να δείτε πώς εξελίχθηκε από εκεί, ανέπτυξα την τεχνική, το ένα έργο μετά το άλλο, μέχρι εδώ που είμαστε σήμερα. Δηλαδή μια σύνθετη και επιδέξια συναρμολόγηση.
Ξεκινήσατε από την αρχή ως γλύπτης ή ασχοληθήκατε και εσείς με τη ζωγραφική;
Όχι, όχι, ήμουν πάντοτε γλύπτης, με τη ζωγραφική ασχολήθηκα όταν ήμουν έφηβος, αλλά έπειτα όταν φοίτησα στη Σχολή Καλών Τεχνών της Γλασκώβης με είχε τραβήξει πραγματικά η γλυπτική. Στην αρχή ξεκίνησα να φτιάχνω αγάλματα από πηλό και έπειτα τα έχυνα σε μπρούντζο ή άλλα υλικά και έπειτα άρχισα να αναπτύσσω συγκολλημένο χάλυβα ως υλικό. Αρχικά, ήταν ένα πολύ γραμμικό και σχεδόν αφηρημένο στυλ, αλλά με την πάροδο των χρόνων το εξέλιξα προκειμένου να γίνει πιο εικονικό, πιο παραστατικό, για ανθρώπινες φιγούρες και ζώα. Αλλά ως επαγγελματίας ήμουν πάντα γλύπτης. Νομίζω ότι είναι αργά πλέον να αρχίσω μια δουλειά ζωγράφου (γέλια).
Ποτέ δεν είναι αργά…
Ίσως, ίσως… (γέλια).
Πώς νιώσατε, ποια ήταν τα συναισθήματά σας όσο δουλεύατε στο άγαλμα του Αγκουέρο;
Το να δουλεύω σε αυτό το συγκεκριμένο άγαλμα ήταν πολύ συναρπαστικό και θα έλεγα λίγο αγχωτικό, διότι ήδη είχαμε κάνει τα αγάλματα των Νταβίντ Σίλβα και Βενσάν Κομπανί για τη Μάντσεστερ Σίτι, οπότε ήμουν καλά ενημερωμένος για το προφίλ των παικτών και την κλίμακα του κλαμπ και υπήρχε μιας μορφής πίεση για εμένα για να είναι και αυτό το άγαλμα το ίδιο καλό, να ταιριάζει με την παρουσία των προηγούμενων δύο αγαλμάτων. Φυσικά, ακόμη ένα σημείο πίεσης ήταν το χρονοδιάγραμμα, έπρεπε να το έχουμε έτοιμο μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία, να το ετοιμάσουμε και να το μεταφέρουμε, επομένως ήταν ένα συναίσθημα ενθουσιασμού αναμεμειγμένο με λίγη νευρικότητα. Αλλά η συνεργασία με το κλαμπ ήταν φανταστική και φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα, με την επίσημη παρουσίαση, και όλοι είναι χαρούμενοι.
Μιλήσατε με τον ίδιο τον Αγκουέρο πριν ξεκινήσετε να δουλεύετε στο άγαλμα;
Μόνο για να δει το τέλος του αγάλματος, Σταύρο, εξαιτίας της πανδημίας και της απόστασης ήταν δύσκολο να οργανωθεί μια συνάντηση. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Αγκουέρο όταν το άγαλμα ολοκληρωνόταν, κάναμε μια τηλεδιάσκεψη από το εργαστήριό μου, το οποίο ήταν τότε στη Φιλαδέλφεια και εκείνος ήταν στο Μαϊάμι νομίζω. Κάναμε μια κλήση στο zoom, είδε το άγαλμα, ήταν πολύ ευχαριστημένος, αλλά δεν μπορέσαμε να κανονίσουμε μια διά ζώσης συνάντηση πριν από την παρουσίαση.
Καταλαβαίνω, η πανδημία έκανε μεγάλη ζημιά σε όλους μας…
Έκανε τα πράγματα περίπλοκα για πάρα πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ναι. Βρήκαμε όμως τον τρόπο να δουλέψουμε, ήταν το ίδιο και με τα προηγούμενα δύο αγάλματα, έπρεπε να τα κάνουμε όλα από απόσταση, με βίντεο και φωτογραφίες. Όμως δούλεψε, ήταν κάπως ζόρικο, αλλά πετύχαμε τον στόχο μας.
Τι σήμαινε εκείνο το γκολ του Αγκουέρο για την ομάδα της Σίτι αλλά και την πόλη του Μάντσεστερ; Ήταν ένα σημείο καμπής;
Ναι. Όταν με προσέγγισαν από τη Μάντσεστερ Σίτι μετά τα αγάλματα των Σίλβα και Κομπανί και με ρώτησαν εάν ενδιαφέρομαι να κάνω και του Σέρχιο φυσικά είπα «ναι». Είχαν ήδη αποφασίσει ότι ήθελαν να αποτυπώσουν την εικόνα από εκείνο το γκολ και την επίπτωση που είχε για την πόλη και την ομάδα. Επομένως, η ιδέα για αυτό το αφιέρωμα ήταν το σημείο εκκίνησης της συζήτησης με την ομάδα. Εγώ έπρεπε να επιλέξω ποια συγκεκριμένη στιγμή θα αποτύπωνα και έκανα ορισμένα προσχέδια τα οποία έδειξα στους ανθρώπους του κλαμπ και μαζί επιλέξαμε τη στάση που φαίνεται στο άγαλμα. Επομένως, παρότι εγώ έκανα τα σχέδια, ήταν μια ομαδική απόφαση για τη στάση του αγάλματος.
Θα θέλατε να κάνετε εσείς ένα σχόλιο;
Ήταν πραγματικά χαρά μου να συνεργαστώ με τον σύλλογο, ήταν εξαιρετική η συνεργασία μας. Ως φίλος του ποδοσφαίρου, φυσικά ήξερα αυτό το γκολ πριν από δέκα χρόνια και ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα έφτιαχνα ένα άγαλμα προς τιμήν ενός τόσο υπέροχου παίκτη και μιας τόσο σημαντικής στιγμής για τη Μάντσεστερ Σίτι. Ήταν πραγματικά ένα απολαυστικό έργο.
Είπατε ότι είστε φίλος του ποδοσφαίρου. Ποια ομάδα υποστηρίζετε;
Είμαι από τη Σκωτία, οπότε αρχικά είμαι υποστηρικτής της Ρέιντζερς, από την πόλη μου τη Γλασκώβη. Όμως φυσικά είμαι μεγάλος υποστηρικτής της Μάντσεστερ Σίτι και θα είμαι πάντα.
Ωραία, η Σίτι θα κατακτήσει την Πρέμιερ Λιγκ, άρα θα είστε χαρούμενος με αυτό, και η Ρέιντζερς θα κατακτήσει το Γιουρόπα Λιγκ, χαρούμενος και με αυτό, και ελπίζω να συναντηθεί με τη Λίβερπουλ στο Σούπερ Καπ Ευρώπης…
Το ελπίζω (γέλια), έτσι να είμαστε και οι δύο χαρούμενοι!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ