Ποδόσφαιρο: Στοπ στις ύποπτες εξαγορές
Ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή οικονομικού ελέγχου στο ποδόσφαιρο δημιουργεί η Αγγλία.
Ανεξάρτητη αρχή οικονομικού ελέγχου του ποδοσφαίρου δημιουργείται στην Αγγλία, με σκοπό την αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων ορθής λειτουργίας των συλλόγων, αλλά και τον αποκλεισμό ύποπτων επενδυτών και εξαγορών από μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες της αγγλικής οικονομίας.
Είχαν προηγηθεί μήνες έντονων διαβουλεύσεων σε πολλά επίπεδα για το πώς πρέπει να αναμορφωθεί η οργάνωση του ποδοσφαίρου στην Αγγλία, δεδομένων των εξελίξεων με την Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα πέρυσι, που απέτυχε χάρη στη σθεναρή αντίσταση των φιλάθλων, αλλά και αμφιλεγόμενους ιδιοκτήτες συλλόγων όπως αυτοί της Τσέλσι και της Νιούκαστλ.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η νέα ανεξάρτητη αρχή θα έχει την ευθύνη του σχολαστικού ελέγχου της οικονομικής διάστασης του ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο, δηλαδή τόσο της ιδιοκτησίας των συλλόγων όσο και της οικονομικής τους λειτουργίας. Θα έχει τη δυνατότητα να αδειοδοτεί αλλά και να επιβάλλει κυρώσεις σε συλλόγους, καθώς και να εμποδίζει ύποπτες εξαγορές μετοχών, ακολουθώντας έτσι πολλές από τις επιταγές των φιλάθλων κατά τη διαβούλευση που προηγήθηκε.
«Το ποδόσφαιρο δεν είναι τίποτα χωρίς τους φιλάθλους, και για πολύ καιρό οι ποδοσφαιρικές αρχές έχουν συνολικά φανεί ανίκανες να χειριστούν ορισμένα από τα κυριότερα ζητήματα του αθλήματος», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού της Αγγλίας, Ναντίν Ντόρις. Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έλαβε αποφασιστική δράση για να διεξαγάγει διαβούλευση με τους φιλάθλους και πλέον μπορεί να πει ότι έχει υιοθετήσει και τις δέκα στρατηγικές συστάσεις τους».
Μεταξύ των βασικών καθηκόντων του νέου ρυθμιστή θα είναι η εφαρμογή ενός νέου και βελτιωμένου ελέγχου ακεραιότητας («τεστ» το αποκαλούν οι Αγγλοι) τόσο των ιδιοκτητών όσο και των διευθυντών των συλλόγων, σε αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος ελέγχου των Πρέμιερ Λιγκ, Φούτμπολ Λιγκ και της ομοσπονδίας.
Οι περιπτώσεις των Τσέλσι και Νιούκαστλ φέρνουν νέα δεδομένα στα αγγλικά πρωταθλήματα – Από «τεστ» ακεραιότητας θα περνούν οι ιδιοκτήτες.
«Επιπλέον θα υπάρχει βελτιωμένος οικονομικός έλεγχος, περιλαμβανομένων των πηγών χρηματοδότησης, για μια εξαγορά συλλόγου», όπως ανακοίνωσε το αγγλικό υπουργείο.
Επειδή όμως η ευθύνη του νέου ρυθμιστή θα είναι μόνον ο οικονομικός τομέας, δεν θα είναι εφικτός ο αποκλεισμός επίδοξων αγοραστών συλλόγων με βάση γεωπολιτικά κριτήρια, όπως ενδεχομένως στην περίπτωση της εξαγοράς της Νιούκαστλ από Σαουδάραβες. Αυτό θα εξαρτάται από την ίδια την κυβέρνηση του Λονδίνου. «Δεν θεωρούμε ότι η ρυθμιστική αρχή θα πρέπει να αναμειγνύεται στα θέματα εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης», ανέφερε η κ. Ντόρις.
Ακόμη κι έτσι εκτιμάται ότι το νέο τεστ που θα πρέπει να περάσουν οι επίδοξοι αγοραστές συλλόγων πρόκειται να είναι σημαντικά δυσκολότερο, και κάποιοι αναμένεται να «κοπούν», καθώς έως τώρα ο έλεγχος που γινόταν ήταν μάλλον επιδερμικός και είχε ως σκοπό να μην εμποδίσει τη ροή του χρήματος στο αγγλικό ποδόσφαιρο, χωρίς να τίθενται πολλές ερωτήσεις για την προέλευση αυτών των χρημάτων.
Το «σκιώδες Δ.Σ.»
Ακόμη μία πρόταση των φιλάθλων, ιδιαιτέρως ρηξικέλευθη, που υιοθετεί η αγγλική κυβέρνηση αφορά τη σύσταση «σκιώδους διοικητικού συμβουλίου» σε κάθε σύλλογο. Απαρτιζόμενο από εκπροσώπους των ίδιων των φιλάθλων, το «σκιώδες Δ.Σ.» θα έχει αποστολή να επιβλέπει τη λειτουργία του συλλόγου, να προσφέρει στη διοίκηση την άποψή του και να εξασφαλίζει την πολυφωνία σε επίπεδο διοίκησης.
Ακόμη δεν είναι σαφές το πλαίσιο λειτουργίας αυτού του «σκιώδους Δ.Σ.», αν και εκφράζονται φόβοι ότι ενδεχόμενη ανάμειξη φιλάθλων στη λειτουργία της διοίκησης μπορεί να δημιουργεί ουσιαστικά προβλήματα στην καθημερινότητα των ποδοσφαιρικών συλλόγων.
πηγή: «Κ»