Διεθνείς ελληνικές σφυρίχτρες για κλάματα…
Οι διεθνείς Έλληνες διαιτητές, οι μηδενικές αξιολογήσεις και τα «εγκλήματα» εντός και εκτός συνόρων, με ή χωρίς VAR - Η ατιμωρησία και το κλασικό παράδειγμα Παπαπέτρου.
Τα διαιτητικά όργια του διεθνούς μάλιστα Τάσου Παπαπέτρου στον αγώνα Κυπέλλου ΑΕΛ - ΠΑΣ Γιάννινα απέδειξαν περίτρανα πως η χρήση του VAR, το οποίο πολλοί παράγοντες δεν ήθελαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όχι μόνο είναι απαραίτητο σε όλους τους επίσημους αγώνες αλλά με τα τραγικά πολλές φορές λάθη των Ελλήνων διαιτητών θα πρέπει να επεκταθεί ακόμη και στα… φιλικά παιχνίδια!
Όσα διαιτητικά όργια έγιναν πρόσφατα στον αγώνα Κυπέλλου ΑΕΛ - ΠΑΣ Γιάννινα στο Αλκαζάρ με τον διεθνή Τάσο Παπαπέτρου θα πρέπει να απασχολήσουν πολύ σοβαρά όλους όσοι ασχολούνται από οποιοδήποτε πόστο με το ποδόσφαιρο. Όχι στα λόγια και στις δηλώσεις αλλά στην πράξη. Και το πρώτο ζήτημα που τίθεται είναι αυτό της μη (ουσιαστικής) αξιολόγησης των διαιτητών. Όλοι, μα όλοι ανεβοκατεβαίνουν τις κατηγορίες ανάλογα με τα γούστα κάθε παράγοντα, ανάλογα με το στρατόπεδο που έχει ταχθεί ο καθένας, ανάλογα με τον «Χ» παράγοντα που έχει υπό την προστασία του έναν, δύο ή τρεις διαιτητές, ξεκινώντας πάντα από τις μικρές κατηγορίες. Και την τελική απόφαση παίρνει ο παράγοντας εκείνος που κάνει κουμάντο στην ΕΠΟ και κατ’ επέκταση στην ΚΕΔ. Εκεί, άλλωστε, «παίζεται» το ελληνικό ποδόσφαιρο κατά 70%...
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Όταν κάθε ρέφερι γίνεται όχι μόνο διαιτητής της Σούπερ Λιγκ μετά από πολλές άσχημες διαιτησίες αλλά παίρνει και το σήμα της ΦΙΦΑ και γίνεται διεθνής, επειδή έτσι αποφάσισαν όσοι κάνουν κουμάντο, δεν μπορεί να περιμένει κανείς κάτι διαφορετικό από αυτό που είδε όλος ο κόσμος στο ματς Κυπέλλου στη Λάρισα. Εκεί όπου ο Αθηναίος ρέφερι έδωσε σε δύο πεντακάθαρες φάσεις δύο ανύπαρκτα πέναλτι σε ΑΕΛ και ΠΑΣ. Μάλιστα, στο πρώτο πέναλτι-εφεύρεση απέβαλε και τον παίκτη των Ιωαννίνων για την παράβαση που… δεν έκανε! Αποτέλεσμα ήταν και οι δύο ομάδες να εκδώσουν ανακοινώσεις σε βάρος του διεθνούς διαιτητή, αλλά το αυτί κανενός δεν ίδρωσε.
Με παρελθόν
Άλλωστε, ο Παπαπέτρου δεν έμεινε ούτε μια αγωνιστική στο «ψυγείο» και επέστρεψε… δριμύτερος. Το χειρότερο ήταν πως ο ρέφερι όταν πήρε τις λανθασμένες αποφάσεις πήγε στον βοηθό του θέλοντας να δείξει ότι ο βοηθός Σπυρόπουλος τον πήρε στον λαιμό του και του φόρτωσε έμμεσα την ευθύνη. Θυμίζουμε εδώ ότι το ίδιο είχε κάνει και παλαιότερα ο Παπαπέτρου. Στις 14 Μαρτίου 2012 στον αγώνα της Φούτμπολ Λιγκ ΑΕΛ - Πανσερραϊκός 0-1 είχε σφυρίξει οφσάιντ από πλάγιο άουτ ποδοσφαιριστή της ΑΕΛ που έμπαινε μόνος του στην περιοχή! Οι γηπεδούχοι έπεσαν επάνω του να διαμαρτυρηθούν και ο Παπαπέτρου πήγε προς τον επόπτη Δανέζη για να του φορτώσει το δικό του λάθος κι ενώ ο βοηθός δεν είχε σηκώσει (σωστά) το σημαιάκι του. Μη θέλοντας να χρεωθεί το λάθος και για λόγους αξιοπρέπειας ο Δανέζης παραιτήθηκε την επόμενη μέρα…
Όμως, πέρα από την καταστροφική του διαιτησία, ο Παπαπέτρου έδειξε και κάτι ακόμα: τo VAR ήρθε για να βοηθήσει τους διαιτητές (και το ποδόσφαιρο) να γίνουν καλύτεροι. Στην Ελλάδα απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα το VAR ήρθε για να τους… αποκοιμίσει! Και το λέμε αυτό γιατί σε πολλά παιχνίδια οι Έλληνες διαιτητές δεν τολμούν να αποφασίσουν οι ίδιοι ακόμα και για πολύ εύκολες φάσεις και περιμένουν από το VAR να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Φοβούνται, αγχώνονται, δεν μπορούν, είναι ανίκανοι; Ό,τι και να συμβαίνει, πάντως, στα τρία χρόνια του Video Assistant Referee στο ελληνικό πρωτάθλημα οι περισσότεροι Έλληνες διαιτητές δεν δικαιούνται να διαμαρτύρονται επειδή στα ντέρμπι έρχονται ξένοι συνάδελφοί τους. Άλλωστε, είδαμε και τι συνέβη στο ντέρμπι ΑΕΚ - Άρης που σφύριξε (;) ο Διαμαντόπουλος και «ναυάγησε»…
Οι αγαπημένοι του Άγγλου
Στις εννιά πρώτες αγωνιστικές του φετινού πρωταθλήματος μπορεί εύκολα να διακρίνει οποιοσδήποτε τις «αδυναμίες» του αρχιδιαιτητή Μαρκ Κλάτενμπεργκ που επιμένει στους διεθνείς διαιτητές, ανεξάρτητα από το αν παίζουν χάλια ή όχι. Πρώτος απ’ όλους ο Ευαγγέλου που από πέρσι κιόλας έχει οριστεί στα περισσότερα ματς και ας έχει πολλές κακές διαιτησίες, με αρκετές ομάδες να διαμαρτύρονται για αυτές. Την περσινή σεζόν ο Αθηναίος ρέφερι είχε τους περισσότερους ορισμούς στο πρωτάθλημα (18) που μεταφράζονται σε χρήμα κοντά στις 42.000 ευρώ ως διαιτητική αποζημίωση. Δεύτερος στη λίστα ήταν ο Φωτιάς από την Πέλλα που εισέπραξε 41.000 ευρώ.
Φέτος ο Ευαγγέλου έχει οριστεί και στις εννιά αγωνιστικές, ενώ σε τρεις από αυτές ορίστηκε σε δύο παιχνίδια! Τη μία μέρα (5η αγωνιστική) ήταν στο VAR του αγώνα Βόλος - Αστέρας και την επομένη ήταν ΑVAR στο παιχνίδι ΟΦΗ - ΠΑΟΚ. Στην 8η αγωνιστική ήταν διαιτητής στο Ιωνικός - Βόλος και VAR στο ΠΑΟΚ - Απόλλων. Στην 9η αγωνιστική ήταν 4ος σε δύο αγώνες: ΠΑΣ Γιάννινα - Παναιτωλικός και Βόλος - Άρης.
Από κοντά είναι και άλλοι δύο διεθνείς που έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων για τα σφυρίγματά τους. Ο ένας είναι ο δεύτερος της περασμένης σεζόν, ο Βασίλης Φωτιάς, ο οποίος δεν έχει οριστεί μόνο στην 5η αγωνιστική, όμως ο Άγγλος αρχιδιαιτητής τον έβαλε δύο φορές σε δύο ματς μίας αγωνιστικής. Έπαιξε τη 2η αγωνιστική διαιτητής στο ΟΦΗ - ΑΕΚ 3-3 που ξεσήκωσε τους «κιτρινόμαυρους» με τις αποφάσεις του και την επόμενη μέρα ήταν στο VAR του αγώνα Ιωνικός - Άρης. Δύο φορές ορίστηκε και στην 8η αγωνιστική: διαιτητής στον αγώνα Παναιτωλικός - ΟΦΗ και VAR στο παιχνίδι Ιωνικός - Βόλος.
Ο Τζήλος δεν εμφανίστηκε μόνο στην 8η αγωνιστική, αλλά ήταν παρών στις άλλες οκτώ. Δύο φορές ως διαιτητής, τέσσερις στο VAR και μία ως τέταρτος διαιτητής. Ο δε Παπαπέτρου έχει παίξει φέτος δύο φορές διαιτητής, τρεις ήταν τέταρτος και μία φορά στο VAR, ενώ τα «θαλάσσωσε» και στο ματς Κυπέλλου ΑΕΛ - ΠΑΣ. Όσο για τον έτερο διεθνή, τον Αριστοτέλη Διαμαντόπουλο, έδειξε με τα διαιτητικά του εγκλήματα στο επεισοδιακό ματς ΑΕΚ - Άρης πόσο… αξίζει να βρίσκεται στη μεγάλη λίγκα. Εκεί όπου μεγαλύτερη σημασία είχε το γεγονός ότι… χρειάστηκε να του πει ο Ολλανδός ρέφερι που ήταν στο VAR πως έπρεπε να αποβάλει τον Μήτογλου της ΑΕΚ που ανέτρεψε τον Καμαρά του Άρη στο 71’ και ο διεθνής διαιτητής τού έδειξε κίτρινη κάρτα αντί κόκκινης! Κι εδώ δεν μιλάμε για δύσκολη φάση αλλά για πεντακάθαρη και από τις εύκολες για κάθε διαιτητή, όπου ο κανονισμός είναι ξεκάθαρος: φάουλ και κόκκινη. Όμως το VAR είχε άλλη άποψη και ο ρέφερι αναγκάστηκε να αλλάξει απόφαση και να βγάλει την κόκκινη. Ποιος ξέρει τι θα γινόταν αν στο VAR ήταν Έλληνας συνάδελφός του…
Μετά από τέτοιες «γκάφες» τι μπορεί να περιμένει κάποιος από τους περισσότερους Έλληνες διαιτητές που διαμαρτύρονται κιόλας επειδή έρχονται οι ξένοι; Η διαφορά είναι πως ο ξένος διαιτητής θα κάνει κι αυτός λάθη, αλλά δεν θα υπάρξει κακοπιστία. Όταν όμως όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι γνωρίζουν πώς ανεβαίνουν τις κατηγορίες οι Έλληνες διαιτητές, όπου η ικανότητα δεν είναι το πρώτο κριτήριο αλλά οι δημόσιες σχέσεις, ακόμη και για να γίνει κάποιος διεθνής, τότε δεν υπάρχει σωτηρία…
«Εγκληματεί» και στο εξωτερικό…
Το πόσο ικανοί είναι οι Έλληνες διαιτητές φαίνεται τόσο από τα παιχνίδια στα οποία ορίζονται στο εξωτερικό όσο και από τα σφυρίγματά τους σε αυτούς τους αγώνες.
Πριν δούμε τα φετινά… κατορθώματα των διεθνών μας, να αναφέρουμε δύο χαρακτηριστικές γκάφες από τον Τάσο Σιδηρόπουλο. Ο οποίος «κορυφαίος» (κατά πολλούς…) έφτασε να γίνει viral στον περσινό β’ ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ Μάντσεστερ Σίτι - Παρί Σεν Ζερμέν 2-0. O Έλληνας διαιτητής στο 85ο λεπτό σήκωσε τον φωτεινό πίνακα, ώστε να περάσει ο Σέρχιο Αγκουέρο αντί του Φιλ Φόντεν, αλλά αντί για το «10» του Αργεντινού έγραψε το «9» του Γκαμπριέλ Ζεσούς. Ο Αγκουέρο κοιτούσε απορημένος τον Σιδηρόπουλο και τον διόρθωσε άμεσα!
Όμως και τον Νοέμβριο του 2014 ο Σιδηρόπουλος ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής σε ευρωπαϊκό ματς, στο παιχνίδι (πάλι) της Μάντσεστερ Σίτι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (1-2) για το Τσάμπιονς Λιγκ.
Ο Έλληνας ρέφερι προκάλεσε την οργή των Άγγλων, όταν σε φάουλ του Βέρνμπλουμ της ΤΣΣΚΑ στον Αγκουέρο (πάλι αυτός!) δεν του έδειξε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα και να τον αποβάλει αλλά «κιτρίνισε» λάθος παίκτη της ρωσικής ομάδας, η οποία, αντί να συνεχίσει τον αγώνα με παίκτη λιγότερο, ολοκλήρωσε το ματς με έντεκα. Μάλιστα, με δηλώσεις του ο αρχηγός της Σίτι, Βενσάν Κομπανί, σχολίασε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω να μιλήσω για τη διαιτησία. Είμαστε άτυχοι φέτος σε αυτόν τον τομέα. Όμως το να δείχνεις κίτρινη κάρτα σε λάθος παίκτη είναι για γέλια».
Πέναλτι-μαϊμού
Στα φετινά λοιπόν ευρωπαϊκά παιχνίδια οι Φωτιάς και Παπαπέτρου ξεσήκωσαν… θύελλες. Στις 2 Νοεμβρίου ο Βασίλης Φωτιάς διηύθυνε (χωρίς VAR) την αναμέτρηση Ερυθρός Αστέρας - Έμπολι για το Youth League και επί της ουσίας αλλοίωσε το τελικό αποτέλεσμα (1-1), κάτι που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από πλευράς Σέρβων. Με το σκορ στο 1-0 υπέρ των γηπεδούχων, ο Έλληνας διαιτητής έδωσε πέναλτι-μαϊμού στους Ιταλούς που μόνο αυτός είδε. Ο Φωτιάς ξεγελάστηκε από την εντυπωσιακά… υπερβολική βουτιά του Ιταλού επιθετικού και έδωσε πέναλτι, παρά τις διαμαρτυρίες των Σέρβων. Η Έμπολι ευστόχησε και πήρε την ισοπαλία. Δύο μέρες τα σερβικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για «ντροπή» και για το ότι «ο Έλληνας ρέφερι θα έπρεπε να ντρέπεται».
Επίθεση Μουρίνιο σε Παπαπέτρου
Τρεις μέρες μετά (5/11) ο Τάσος Παπαπέτρου προκάλεσε την οργή του Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον του μετά το ισόπαλο 2-2 της Ρόμα με την Μπόντο Γκλιμτ για την 4η αγωνιστική των ομίλων του Κόνφερενς Λιγκ. «Δεν κάναμε το τέλειο παιχνίδι. Η πραγματικότητα του αγώνα όμως είναι πως ήρθαμε ισόπαλοι 2-2, αλλά τα δύο πέναλτι που δεν μας δόθηκαν από τον ρέφερι ήταν καθαρά όπως η μέρα. Μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε, αλλά εμείς πετύχαμε δύο γκολ και είχαμε δύο πέναλτι που μας αρνήθηκαν. Ίσως βάζουν στο Κόνφερενς διαιτητές που αρχίζουν τώρα την ευρωπαϊκή καριέρα τους και αυτό δεν είναι καλό. Δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα με τον διαιτητή. Θα επιστρέψει ήρεμος στην Ελλάδα;».
Εν κατακλείδι, δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες διαιτητές (και βοηθοί) δεν επιλέγονται να σφυρίξουν σε μεγάλες διοργανώσεις. Πέρα από την επιλογή καμιά φορά ως τέταρτου ρέφερι, Έλληνας διαιτητής δεν έχει παίξει ποτέ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου ή Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ή ακόμη και τελικούς Νέισονς Λιγκ. Ούτε καν σε νοκ άουτ φάσεις των Κυπέλλων Ευρώπης. Τυχαίο;
Ευαγγέλου, Φωτιάς και Τζήλος στη Σούπερ Λιγκ
1η αγωνιστική
Ευαγγέλου: VAR Παναθηναϊκός-Απόλλων
Φωτιάς: VAR Ολυμπιακός-Ατρόμητος
Τζήλος: διαιτητής Άρης-ΟΦΗ
2η αγωνιστική
Ευαγγέλου: διαιτητής Ατρόμητος-Παναιτωλικός
Φωτιάς: διαιτητής ΟΦΗ-ΑΕΚ
Φωτιάς: VAR Ιωνικός-Άρης
Τζήλος: VAR Γιάννινα-Παναθηναϊκός
3η αγωνιστική
Ευαγγέλου: VAR ΟΦΗ-Αστέρας
Φωτιάς: VAR Παναιτωλικός-ΠΑΟΚ
Τζήλος: διαιτητής Τζήλος
4η αγωνιστική
Ευαγγέλου: διαιτητής Απόλλων-Ιωνικός
Φωτιάς: VAR Ατρόμητος-Άρης
Τζήλος: 4ος Γιάννινα-ΟΦΗ
5η αγωνιστική
Ευαγγέλου: VAR Βόλος-Αστέρας
Ευαγγέλου: AVAR ΟΦΗ-ΠΑΟΚ
Φωτιάς: - -
Τζήλος: VAR Ιωνικός-Λαμία
6η αγωνιστική
Ευαγγέλου: Διαιτητής Γιάννινα-Ολυμπιακός
Φωτιάς: VAR Λαμία-Άρης
Τζήλος: VAR Παναιτωλικός-ΟΦΗ
7η αγωνιστική
Ευαγγέλου: VAR Ατρόμητος-Ιωνικός
Φωτιάς: Διαιτητής Αστέρας-Παναθηναϊκός
Τζήλος: VAR Αστέρας-Παναθηναϊκός
8η αγωνιστική
Ευαγγέλου: διαιτητής Ιωνικός-Βόλος
Ευαγγέλου: VAR ΠΑΟΚ-Απόλλων
Φωτιάς: Διαιτητής Παναιτωλικός-ΟΦΗ
Φωτιάς: VAR Ιωνικός-Βόλος
Τζήλος: - -
9η αγωνιστική
Ευαγγέλου: 4ος Βόλος-Άρης
Ευαγγέλου: 4ος ΠΑΣ Γιάννινα-Παναιτωλικός
Φωτιάς: 4ος Απόλλων-ΑΕΚ
Τζήλος: Διαιτητής ΠΑΣ Γιάννινα-Παναιτωλικός
Ο Τάσος Παπαπέτρου φέτος
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΑΓΩΝΑΣ
1η αγων. 4ος Βόλος-Λαμία
2η αγων. - -
3η αγων. Διαιτητής Άρης-Παναθηναϊκός
4η αγων. VAR Απόλλων-Ιωνικός
5η αγων. Διαιτητής Βόλος-Αστέρας
6η αγων. - -
7η αγων. 4ος Απόλλων-ΠΑΣ Γιάννινα
8η αγων. 4ος Παναθηναίκός-ΟΦΗ
9η αγων. - -
Κύπελλο Διαιτητής ΑΕΛ-ΠΑΣ Γιάννινα
Ο Διαμαντόπουλος φέτος
1η αγων. Διαιτητής ΠΑΟΚ-ΠΑΣ Γιάννινα
2η αγων. Διαιτητής Λαμία-Ολυμπιακός
3η αγων. VAR Άρης-Παναθηναϊκός
4η αγων. 4ος ΠΑΟΚ-ΑΕΚ
5η αγων. Διαιτητής Αρης-Απόλλων
6η αγων. VAR ΠΑΟΚ-Βόλος
7η αγων. VAR Απόλλων-ΠΑΣ Γιάννινα
8η αγων. Διαιτητής ΑΕΚ-Αρης
9η αγων. - -
ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: ΟΙ ΜΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΑΝΑ ΜΑΤΣ
Διαιτητής: 2.000 ευρώ
Α’ βοηθός: 1.000 ευρώ
Β’ βοηθός: 1.000 ευρώ
4ος: 500 ευρώ
Παρατηρητής: 500 ευρώ
VAR: 1.000 ευρώ
AVAR: 500 ευρώ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ