Φιορεντίνα: Oι «βιόλα» ψάχνουν την (ευρωπαϊκή) ...Αναγέννηση τους στην Αθήνα!

Η, περσινή φιναλίστ του Conference League, Φιορεντίνα, στοχεύει στο 2ο ευρωπαϊκό της (και πρώτο μετά το 1961) προερχόμενη από αήττητο σερί 12 ματς μετά το χαμένο εναρκτήριο ματς της σεζόν στη Βιέννη.

Φιορεντίνα: Oι «βιόλα» ψάχνουν την (ευρωπαϊκή) ...Αναγέννηση τους στην Αθήνα!

Αν η πορεία του Ολυμπιακού στον τελικό του Conference League συνιστά την, αναμφισβήτητη έκπληξη της σεζόν, στα ευρωπαϊκά κύπελλα (καθότι όχι μόνο για παρθενική φορά φιναλίστ κάποιου θεσμού της UEFA, αλλά και λόγω της… οβιδιακής του μεταμόρφωσης μετά το 1-4 στο Ν. Φάληρο, από την Μακάμπι Τελ Αβίβ) για την έτερη διεκδικήτρια του τροπαίου, Φιορεντίνα, η «πτήση» της στο κορυφαίο, κατά τεκμήριο, ματς της πλέον «νεαρής» (3 χρόνια ζωής μετρά…) διοργάνωσης ήταν με λιγότερες «αναταράξεις».

Οι «βιόλα» - που σ’ αντίθεση με τους «ερυθρόλευκους» έχουν όχι μόνο εμπειρία ευρωπαϊκών τελικών (πέντε των αριθμό, με τον τελευταίο πριν έναν χρόνο στην Πράγα, για τον ίδιο θεσμό, κόντρα στη Γουέστ Χαμ) αλλά και τρόπαιο στην συλλογή τους (το πάλαι ποτέ Κυπελλούχων, του 1961…) – έφτασαν ως εδώ έχοντας μόνο μια ήττα (1-0) στον πρώτο τους ευρωπαϊκό αγώνα της σεζόν, κατακαλόκαιρο (24 Αυγούστου), στην Βιέννη, από την Ραπίντ, για τα προκριματικά της διοργάνωσης.

Που, όμως, δεν τους κόστισε, αφού με δύο γκολ του Νίκο Γκονζάλες το γύρισαν στη ρεβάνς.

Το δεύτερο μάλιστα του Αργεντινού με πέναλτι στο 90’…

Αφού γλίτωσε παράταση και περαιτέρω αγωνία η ομάδα, από την «πρωτεύουσα» του καλλιτεχνικού κινήματος της Αναγέννησης, ...αναγεννημένη έδειξε ανθεκτικότητα κι …ειδικότητα να «χτυπά» στο τέλος των υπόλοιπων 12 αγώνων της όπου δεν ξαναήπιε το πικρό «πατήρι» της ήττας!

Και θέλει να παραμείνει για 13ο, φτάνοντας στο «τέλος του δρόμου», όπου δεν κατόρθωσε να φτάσει στις 7 Ιουνίου πέρσι στην Τσεχική πρωτεύουσα...

Για να το πετύχουν, στον 6ο όμιλο της διοργάνωσης τερμάτισαν 1οι, με 12 πόντους, αφήνοντας δεύτερη την (μετέπειτα αντίπαλο του Ολυμπιακού στα play off) Φέρεντσβαρος, ενώ έστειλαν …σπίτι τους τις Γκενκ και Τσουκαρίτσκι.

Κατόπιν ενός …διακριτικού ξεκινήματος, με δύο ισοπαλίες, με το ίδιο σκορ (2-2), κόντρα σε Γκενκ (εκτός) και τους Ούγγρους, στην Φλωρεντία, ακολούθησαν τρεις σερί νίκες.

Δύο επί της Τσουκαρίτσκι (6-0 στην Τοσκάνη και 0-1 στην Σερβία) και μια επί της Γκενκ, εντός (2-1).

Έτσι στον τελικό της… πρωτιάς του γκρουπ, με την Φερεντσβάρος, παίζοντας για 2 αποτελέσματα πήρε «επαγγελματικά» την ισοπαλία (1-1), παρότι χρειάστηκε να ισοφαρίσει τους Μαγυάρους ο Λούκα Ρανιέρι (73’) στέλνοντας τους στον διάβα των Πειραιωτών.

Στους «16» -κι ενώ ο Ολυμπιακός απέκλειε, επικά, την Μακάμπι Τελ Αβίβ- η Φιορεντίνα έκανε το ίδιο κόντρα σε μια άλλη Μακάμπι (της Χάιφα) με σαφώς λιγότερο σασπένς.

Αφού τη νίκησε, 4-3, στο Ισραήλ, με γκολ του (Τσέχου) Μπαράκ, στο 95’ (σ’ ένα ματς που έχανε ως το 73’, εκμεταλλευόμενη ότι η αντίπαλος της έπαιζε με 10 από το 80’) ήρθε 1-1 εντός.

To χτυποκάρδι, πάντως, δεν το απέφυγε μετά την ισοφάριση που δέχθηκε στο 88'...

Ακόμη περισσότερο είχε στα προημιτελικά, με την Βικτόρια Πλεζν, που η πρόκριση κρίθηκε στην παράταση του «Αρτέμιο Φράνκι», μετά από 180 λεπτά δίχως γκολ.

Νίκο Γκονζάλες και Μπιράγκι έριξαν το Σλοβακικό «κάστρο» - που υπεράσπιζαν 10 μετά την αποβολή στο 67’ του Καντού - και την έφεραν απέναντι στην Μπριζ, η οποία είχε αποκλείσει τον ΠΑΟΚ.

Άλλο ένα γκολ στα …χασομέρια (91’) του Ενζολά έδωσε τη νίκη, με 3-2, στους «βιόλα», απέναντι στους Βέλγους, σ’ ένα ματς που είχαν προηγηθεί ήδη δις (με Σοτίλ και Μπελότι) και στον επαναληπτικό ημιτελικό ο (Αργεντινός επιθετικός) Μπελτράν, στο …παρά πέντε (85’), με πέναλτι, ισοφάρισε, για το τελικό 1-1, που απέτρεψε παράταση στέλνοντας τους στη Νέα Φιλαδέλφεια «παρτενέρ» του Ολυμπιακού, στο μεγαλύτερο ματς στην ιστορία του Πειραιώτικου συλλόγου!