Ολυμπιακός: Η Ιθάκη του Μεντιλίμπαρ και το μυστικό του

Πώς ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ κατάφερε να μεταμορφώσει τον Ολυμπιακό. Τι άλλαξε την ομάδα του Πειραιά.

Ολυμπιακός: Η Ιθάκη του Μεντιλίμπαρ και το μυστικό του

Οι τρεις μήνες που ζει ο Ολυμπιακός είναι οι πιο… τρελοί ίσως της Ιστορίας του. Στις 11 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ από την ομάδα του Πειραιά και τότε ελάχιστοι πίστευαν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Οι «ερυθρόλευκοι» παρουσίαζαν μία εικόνα ομάδας που βρισκόταν σε πλήρη αποσύνθεση.

Από τότε πέρασαν τρεις μήνες ακριβώς και ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον τελικό του Conference League. Θα παίξει ευρωπαϊκό τελικό για πρώτη φορά στην Ιστορία του και ίσως το σημαντικότερο να είναι πως αυτό το έχει κάνει με επιβλητικό τρόπο.

Ο Ολυμπιακός δεν… έκλεψε τίποτα και από κανέναν, αλλά το πήρε μέσα στο γήπεδο παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο με πλάνο, τακτική και σχέδιο. Αναρωτιούνται όλοι τι έγινε και μεταμορφώθηκε. Πως το έχει καταφέρει όλο αυτό ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

Την εξήγηση ίσως και να μην μπορεί να τη δώσει ούτε ο ίδιος. Ακόμα και ο Ιμπόρα όταν ρωτήθηκε φάνηκε από την έκφραση του προσώπου του ότι δεν έχει να δώσει κάποια εξήγηση.

Είναι ξεκάθαρο ότι πέρα από τις διορθωτικές κινήσεις που έγιναν από τη διοίκηση ο Μεντιλίμπαρ έχει το μεγαλύτερο μερίδιο σε αυτή την επιτυχία. Η εξήγηση ίσως να κρύβεται στην ιδιοσυγκρασία αυτού του προπονητή που ήρθε στην Ελλάδα για να γράψει Ιστορία. Πολλοί έλεγαν στην Ισπανία ότι είναι αδικημένος και δεν του είχε δοθεί η ευκαιρία να δουλέψει σε μία μεγάλη ομάδα.

Η αλήθεια είναι ότι η τακτική και το πλάνο που έχει ο Μεντιλίμπαρ ταιριάζει σε ένα κλαμπ που θέλει να κυριαρχεί. Στην Ισπανία, όμως, είναι λίγο περίεργοι και κοιτάζουν κι άλλες λεπτομέρειες για να δώσουν τα ηνία σε έναν προπονητή. Ο Βάσκος δεν έχει το στυλ του Αντσελότι ή του Γκουαρντιόλα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλός προπονητής.

Όσα έχει κάνει με μία ελληνική ομάδα επιβεβαιώνουν ότι αυτό που του έλειπε ήταν να βρει ένα κλαμπ που θα ταιριάξει με τη φιλοσοφία του. Εκεί προφανώς κρύβεται και το μυστικό της επιτυχίας του Μεντιλίμπαρ. Ήρθε σε ένα κλαμπ που μπορεί να υποστηρίξει αυτό το επιθετικό και πιεστικό ποδόσφαιρο. Μπορεί για μία μικρομεσαία ομάδα αυτό να είναι καταστροφικό, αλλά για μία μεγάλη είναι ότι ακριβώς χρειάζεται. Προς το παρόν αυτοί οι τρεις μήνες δείχνουν ότι ο «Μέντι» βρήκε την Ιθάκη του και γι' αυτό ευχαρίστησε την Σεβίλλη που τον απέλυσε.