Ο Μάικλ Όλιβερ πίσω από τον διαιτητή: Ποιος είναι ο «σφαγέας της Γιουβέντους (pics)
Σόι πάει το βασίλειο στην περίπτωση του Μάικ Όλιβερ, του διαιτητή που προκάλεσε σάλο με την απόφασή του στο 93' του αγώνα Ρεάλ Μαδρίτης-Γιουβέντους.
Ο πατέρας του Κλάιβ ήταν επίσης διαιτητής, όχι της αξίας του Όλιβερ αλλά ικανός για να σφυρίξει στο Γουέμπλεϊ (το 2009 είχε διευθύνει τον αγώνα πλέι-οφ της League 2). Όταν κρέμασε τη σφυρίχτρά του έγινε παράγοντας στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της περιφέρειάς του, στη Northumberland.
Δεν είναι βέβαιο ότι ο Μάικ πήρε γονίδια διαιτητή από τον πατέρα του. Μικρός έπαιζε ποδόσφαιρο στο σχολείο και σε επίπεδο ακαδημιών στην πατρίδα του αλλά μια μέρα γύρισε από το σχολείο και ανακοίνωσε ότι σταματάει να κλωτσάει τη μπάλα. Ήταν τότε μόλις 13 χρονών. Ο πατέρας του τον περιγράφει ως «πιο ώριμο από την ηλικία του».
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Μετά το ποδόσφαιρο ο μικρός Μάικλ ασχολήθηκε με το γκολφ (παίζει ακόμη και σήμερα). Ωστόσο στα 14 του χρόνια πήρε τα πρώτα μαθήματα διαιτησίας. «Στα 15-16 χρόνια του είχε πια το επίπεδο για να διευθύνει αγώνες» θυμάται ο πατέρας του. Από κει και πέρα η ανέλιξη του υπήρξε ταχύτατη. Το 2007 προωθήθηκε στη λίστα των εθνικών διαιτητών. Την ίδια χρονιά έγινε ο νεότερος διαιτητής που σφύριξε στο Γουέμπλεϊ (τελικό Conference National play-off ).
Ο Όλιβερ άρχισε να καταρρίπτει τα ρεκόρ διαιτησίας το ένα μετά το άλλο. Γρήγορα έγινε ο νεότερος βοηθός διαιτητή στη Football League, μετά ο νεότερος διαιτητής στην ίδια κατηγορία και ο νεότερος τέταρτος διαιτητής στην Premier League.
Στην περίπτωση του, το μήλο δεν έπεσε μόνο κάτω από τη μηλιά αλλά και βρήκε δίπλα του ένα άλλο... μήλο, τη γυναίκα του Λούσι η οποία είναι επίσης διαιτητής. Γνωρίστηκαν σε ένα σεμινάριο διαιτησίας και παντρεύτηκαν πριν από τρία χρόνια. Λέγεται ότι η κυρία Όλιβερ (πρώη Μέι) είναι η μεγαλύτερη θαυμάστρια του Άγγλου διαιτητή αλλά και η πρώτη επικρίτρια του.
Ο Όλιβερ κατηγορήθηκε ότι έβαλε μέσο για να την προωθήσει ενώ για χάρη της τσακώθηκε με τους παράγοντες της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Northumberland. Ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας Τζον Κάμινγκς είπε κάποτε στη φίλη (τότε) του Όλιβερ ότι «η θέση της γυναίκας είναι στη κουζίνα και όχι στους αγωνιστικούς χώρους». Γι' αυτή του μάλιστα την φρασεολογία τιμωρήθηκε με τετράμηνο αποκλεισμό.
Ο Όλιβερ, ανέκαθεν, είχε γερές πλάτες. Αφού έγινε ο νεότερος διαιτητής στην Premier League, πήρε το σήμα της FIFA στα 27 του χρόνια και φέτος, πριν καν κλείσει τα 33 επιλέχθηκε στους ελίτ διαιτητές της UEFA. Πριν από ένα χρόνο, ωστόσο, ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει τα γήπεδα της Premier League και να πάει στις ΗΠΑ, προκειμένου να σφυρίζει αγώνες του ΜLS. Οι λόγοι, καθαρά οικονομικοί, καθώς οι διαιτητές στην Αγγλία δεν είναι και οι πιο ακριβοπληρωμένοι του κόσμου.
Ο Όλιβερ έχει φανατικούς φίλους αλλά και ορκισμένους εχθρούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και μερικά χρόνια κάποιοι, προφανώς καμμένοι από τη διαιτησία του, δημιούργησαν σελίδα στο facebook που έχει τον τίτλο: Ο Μάικλ Όλιβερ είναι ο χειρότερος διαιτητής στην Premier League (https://www.facebook.com/Michael-Oliver-is-the-worst-referee-in-the-Premier-League-161993930499897/).