Ο Βαλβέρδε και το παρεκκλήσι του Κρόιφ
Ο Κώστας Χαλέμος γράφει για την κληρονομιά του Κρόιφ στην Μπαρτσελόνα και τον... απόκληρο Ερνέστο Βαλβέρδε.
Στο μουσείο της Λίβερπουλ υπάρχει ένα αντίγραφο του πρώτου δίσκου του Έλβις Κοστέλο «My Aim Is True. Ο Κοστέλο που γεννήθηκε το 1954 στο Λονδίνο ως Ντίκλαν Πάτρικ ΜακΜάνους, είναι δηλωμένος οπαδός της Λίβερπουλ. Όμως αυτός δεν είναι ο λόγος που ο δίσκος του βρίσκεται ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου. Του έχει γίνει η τιμή επειδή κυκλοφόρησε το 1977, χρονιά που οι κόκκινοι κατέκτησαν το πρώτο τους Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης.
Μερικά από τα τραγούδια του δίσκου αποδεικνύονται προφητικά. Υπάρχει για παράδειγμα, ένα που ονομάζεται «Άλισον». Στην πραγματικότητα αναφέρεται σε γυναίκα αλλά τι σύμπτωση, ο τερματοφύλακας που σταμάτησε τον Μέσι και την παρέα του χτες βράδυ στο Ανφιλντ βάζοντας την υπογραφή του φαρδιά πλατιά κάτω από το επικό 4-0 επί της Μπαρτσελόνα έχει ακριβώς το ίδιο όνομα: Άλισον.
Όπως υπάρχει κι ένα άλλο τραγούδι που λέγεται Less than Zero («Λιγότερο από το μηδέν»), τίτλος που περιγράφει με ακρίβεια την απόδοση της Μπαρτσελόνα σε αυτόν τον επαναληπτικό ημιτελικό του Champions League, ο οποίος εξελίχθηκε σε βατερλό μεγαλύτερο και από το περσινό όταν ηττήθηκε με 3-0 από τη Ρόμα στο Ολύμπικο.
Λένε πως σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση. Στη La Liga μπορεί ο Ερνέστο Βαλβέρδε να είναι ο προπονητής με τις λιγότερες ήττες στην ιστορία της ομάδας (10 σε 123 αγώνες) αλλά δεν μπορείς να παραβλέψεις το ότι η Μπαρτσελόνα βίωσε τους χειρότερους αποκλεισμούς στην Ευρώπη επί των ημερών του.
Το γεγονός δικαιώνει όσους εξέφραζαν αμφιβολίες- τόσο κατά την πρόσληψή του (το 2017), όσο και κατά την ανανέωση του συμβολαίου του (τον περασμένο Μάιο), για το αν το ευρωπαϊκό μέγεθος του Βαλβέρδε είναι ανάλογο των φιλοδοξιών του συλλόγου.
Αμφιβολίες που δεν ξεπηδούσαν (τουλάχιστον όχι όλες) από αντιπολιτευτική διάθεση αλλά πήγαζαν από την περιορισμένη εμπειρία του 55χρονου τεχνικού στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Πράγματι, πέρα από την εξαιρετική πορεία με τη Εσπανιόλ το 2007 μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου UEFA (έχασε το τρόπαιο από τη Σεβίλλη), ο Βαλβέρδε δεν έχει να επιδείξει άλλη επιτυχία στην καριέρα του. Μετρά μάλιστα τα τελευταία 11 χρόνια μόλις 10 προκρίσεις σε νοκ-άουτ παιχνίδια του Κυπέλλου UEFA, του Europa και του Champions League (από τις οποίες οι τέσσερις στη επική πορεία του 2007).
Και βέβαια στις πιο μελανές σελίδες του καταγράφεται ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού από την Ανόρθωση (0-3, 1-0) στα προκριματικά του Champions League της περιόδου 2008-09, που άφησε τους ερυθρόλευκους για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια μακριά από τους ομίλους της διοργάνωσης.
Ο Πεπ Γκουαρδιόλα, που οδήγησε την Μπαρτσελόνα στην κατάκτηση δυο Champions League, θέλοντας να καταδείξει τη συμβολή του μεγάλου Ολλανδού στη διαμόρφωση του Barca project, είχε πει κάποτε ότι «ο Γιόχαν Κρόιφ ζωγράφισε το παρεκκλήσι και όλοι oι προπονητές που ήρθαν μετά από αυτόν απλώς βελτιώνουν τη διακόσμηση». Ο Ράφα Ταπουνέτ στην el periodico έγραψε μετά το 4-0 από τη Λίβερπουλ. Ο Βαλβέρδε (όχι μόνο δεν ζωγράφισε αλλά) έξυσε την πέτρα και ράγισε τα τζάμια».