Η μεγάλη επιστροφή των Άγγλων έχει εξήγηση
Πως Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ κατάφεραν την εφετινή αγωνιστική σεζόν να φτάσουν ως τα προημιτελικά του Champions League
Χρειάστηκε να περάσουν δέκα ολόκληρα χρόνια από την τελευταία φορά που τέσσερις αγγλικές ομάδες είχαν καταφέρει να περάσουν στα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, του Champions League. Κι όμως παρά την αναμονή όλων αυτών των χρόνων, οι Άγγλοι επέστρεψαν την εφετινή αγωνιστική περίοδο στην 8άδα του θεσμού με τις συμμετοχές των Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι και Τότεναμ και περιμένουν πλέον να μάθουν στην αυριανή κλήρωση τους αντιπάλους τους με έπαθλο την είσοδο στα ημιτελικά.
Η εξέλιξη αυτή για τις αγγλικές ομάδες κάθε άλλο παρά ήρθε τυχαία, αφού όλα αυτά τα χρόνια οι προαναφερθέντες σύλλογοι έβαζαν λιθαράκι – λιθαράκι τις βάσεις για μία επιτυχημένη πορεία, όχι μόνο στις εγχώριες διοργανώσεις αλλά φυσικά και στα ευρωπαϊκά «σαλόνια». Κοινό γνώρισμα των προαναφερθέντων, το γεγονός ότι… επένδυσαν στους προπονητές τους και τους έδωσαν τα «κλειδιά» για να οδηγήσουν τις ομάδες τους στις επιτυχίες.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Τα «ηνία» στον Γκουαρντιόλα
Η Μάντσεστερ Σίτι ξεκίνησε με την πρόσληψη του Πεπ Γκουαρντιόλα, που στο βιογραφικό του είχε αναρίθμητες επιτυχίες στη Μπαρτσελόνα και τη Μπάγερν Μονάχου. Ο Καταλανός είχε (και έχει) την απόλυτη στήριξη της διοίκησης των «πολιτών» και κάνοντας τις προσθήκες που ήθελε στο έμψυχο δυναμικό των «γαλάζιων» δημιούργησε ένα σύνολο που συνεχίζει να εντυπωσιάζει όχι μόνο με τις εμφανίσεις του αλλά και τα αποτελέσματά του.
Τι κι αν ο Γκουαρντιόλα απέτυχε να κατακτήσει κάποιον τίτλο στην πρώτη του σεζόν στην Αγγλία. Υπό τις οδηγίες του η Σίτι όχι μόνο έχει σαρώσει τα τελευταία χρόνια τους τίτλους στο Νησί, πετυχαίνοντας μάλιστα και εντυπωσιακά ρεκόρ, αλλά πλέον είναι έτοιμη να κάνει και το επόμενο βήμα με τη διεκδίκηση του «στέμματος» της πρωταθλήτριας Ευρώπης, που ανέκαθεν αποτελούσε διακαή πόθο της διοίκησης της ομάδας.
Το «χτίσιμο» των «κόκκινων» από τον Κλοπ
Η Λίβερπουλ από την πλευρά της στηρίχθηκε στον Κλοπ, ο οποίος είχε αποδείξει από τη θητεία του στη Μπορούσια Ντόρτμουντ πως μπορούσε να μετατρέψει μία ομάδα σε… υπερδύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Πέρα από τους τίτλους άλλωστε που κατέκτησε στη Γερμανία με τους Βεστφαλούς και μάλιστα κόντρα στο «μεγαθήριο» που λέγεται Μπάγερν Μονάχου, έφτασε και στον τελικό του Champions League το 2013, όπου ηττήθηκε βέβαια από τους Βαυαρούς με ένα γκολ του Ρόμπεν στο 89’ (2-1).
Στη Λίβερπουλ ο Κλοπ δέχτηκε σκληρή κριτική στις πρώτες του σεζόν. Κι όμως, συνέχισε το έργο του, έφτιαξε βήμα – βήμα την ομάδα που θα ταίριαζε στον τρόπο παιχνιδιού που ήθελε εκείνος να αγωνίζεται και πλέον βλέπει το έργο του να αποδίδει «καρπούς». Η θρυλική ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ πέρσι ήταν φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ την εφετινή αγωνιστική περίοδο πέραν του ότι συνεχίζει τη μάχη της για την κατάκτηση του πρώτου της πρωταθλήματος από το 1990, στα ευρωπαϊκά «σαλόνια» πέρασε στα προημιτελικά αφήνοντας εκτός συνέχειας τη Μπάγερν Μονάχου - που τα προηγούμενα επτά χρόνια ήταν συνεχώς στους «8» της διοργάνωσης.
Επένδυσαν στο μέλλον τα «σπιρούνια»
Η Τότεναμ από την πλευρά της εμπιστεύτηκε τον Μαουρίτσιο Ποτσετίνο. Ο Αργεντινός ανέδειξε στα «σπιρούνια» ουκ ολίγους νεαρούς ποδοσφαιριστές και τους μετέτρεψε σε μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ενώ το γεγονός ότι η ομάδα του τα τελευταία χρόνια βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη τετράδα της Πρέμιερ Λιγκ κάθε άλλο παρά είναι τυχαίο. Τι κι αν το περασμένο καλοκαίρι ο σύλλογος δεν πραγματοποίησε ούτε μία προσθήκη στο έμψυχο δυναμικό του, εν τούτοις όχι μόνο βρίσκεται και πάλι στις πρώτες θέσεις του αγγλικού πρωταθλήματος, αλλά πέρασε και στους «8» του Champions League. Η ισοπαλία (1-1) μέσα στο «Καμπ Νόου» επί της Μπαρτσελόνα ήταν αυτή που της έδωσε την πρόκριση από τη φάση των ομίλων, ενώ στους «16» η νίκη επί της Ντόρτμουντ μέσα στη Γερμανία της χάρισε το «εισιτήριο» για την 8άδα.
Η λύση ήρθε… από το παρελθόν στη Γιουνάιτεντ
Τέλος, στη Γιουνάιτεντ η κατάσταση ήταν λίγο διαφορετική. Παρά την κακή πορεία της ομάδας στο πρώτο μισό περίπου της τρέχουσας περιόδου, που οδήγησε στην απόλυση του Ζοσέ Μουρίνιο, η πρόσληψη του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ έμελλε να φέρει τα πάνω – κάτω στον σύλλογο. Ο Νορβηγός στην επιστροφή του στους «κόκκινους διαβόλους» από τη θέση βέβαια αυτή τη φορά του προπονητή (καθώς είχε προηγηθεί η αγωνιστική του καριέρα στο σύλλογο) επανάφερε το καλό κλίμα στα αποδυτήρια. Κάτι που αποδείχτηκε πως ήταν το σημαντικότερο για να επιστρέψει η ομάδα στο δρόμο των επιτυχιών.
Έχοντας στο πλευρό του όχι μόνο τον πρώην βοηθό του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, Μάικ Φίλαν, αλλά και τον ίδιο τον Σκωτσέζο θρύλο, προτίμησε πιο επιθετικό ποδόσφαιρο σε σύγκριση με τον τρόπο παιχνιδιού του Μουρίνιο, ενώ παράλληλα άλλαξε και την ψυχολογία των παικτών του με αποτέλεσμα να φτάσει η Γιουνάιτεντ στις επιτυχίες.
Μία εξ αυτών και η πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League, με τον αποκλεισμό στους «16» της Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια για την απόκτηση μεγάλων αστέρων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Κάτι που όπως αποδείχτηκε δεν ήταν αρκετό για να φτάσει στην επίτευξη των ευρωπαϊκών της στόχων. Ποια θα είναι η συνέχεια για τις τέσσερις αγγλικές ομάδες; Μία πρώτη γεύση θα την πάρουμε αύριο, όταν μάθουν τους αντιπάλους τους στα προημιτελικά του Champions League.