Πως θα λειτουργήσει το νέο Champions League
Στο Ritz Carlton της Βιέννης την Τρίτη (28/6), η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA συμφώνησε να επικυρώσει την νέα μορφή του Champions League από την έναρξη της σεζόν 2024-25, μετά από δύο χρόνια έντονης συζήτησης.
Το νέο Champions League θα μπορούσε να δει την Premier League να κερδίζει μια πέμπτη θέση - από τέσσερις που έχει τώρα- αν και υπάρχει ένα σενάριο όπου θα μπορούσαν να συμμετέχουν επτά αγγλικές ομάδες στη διοργάνωση.
Αυτές οι αλλαγές πρόκειται να ανακοινωθούν από τον Αλεξάντερ Τσεφέριν, πρόεδρο της UEFA, στο ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος οργάνου, το οποίο θα δώσει τέλος σε πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων μεταξύ των μεγαλύτερων ομάδων της Ευρώπης και θα πρέπει —προς το παρόν— να βάλει τέλος σε κάθε απειλή μιας Ευρωπαϊκής Super League.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Οι συναντήσεις στη Βιέννη ακολούθησαν μια συγκέντρωση στη Μαδρίτη τη Δευτέρα, όπου ανώτεροι εκπρόσωποι της UEFA παρακολούθησαν μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων (ECA).
Στο τέλος, οι αλλαγές συμφωνήθηκαν ομόφωνα μεταξύ της εκτελεστικής επιτροπής, με την υποστήριξη της ECA, των Ευρωπαϊκών Συλλόγων και των εθνικών ενώσεων.
Το αποτέλεσμα είναι μια διοργάνωση η οποία θα μπορούσε να δει ομάδες από τις ίδιες χώρες να συναντώνται πολύ νωρίτερα, καθώς και οπαδούς να επευφημούν τους εγχώριους αντιπάλους τους για να βοηθήσουν τις δικές τους ομάδες.
Πώς θα είναι το Champions League από το 2024;
Ο αριθμός των ομάδων που θα διαγωνιστούν στη διοργάνωση θα αυξηθεί από 32 σε 36, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχουν πλέον 189 αγώνες αντί για 125 και η φάση των ομίλων θα αντικατασταθεί από μια φάση πρωταθλήματος — αλλιώς γνωστή ως «ελβετικό μοντέλο».
Κάθε ομάδα θα παίξει εγγυημένα οκτώ αγώνες στη φάση του πρωταθλήματος, από τους 10 που είχαν προταθεί αρχικά, μετά τις συνομιλίες στη Βιέννη, εκ των οποίων θα παίξει τους μισούς εντός και τους μισούς εκτός έδρας.
Οι οκτώ κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος θα προκριθούν αυτόματα στη φάση των νοκ άουτ. Όσοι τερματίσουν από την ένατη έως την 24η θέση θα αγωνιστούν σε πλέι οφ με δύο σκέλη για να καθορίσουν ποιος θα φτάσει στους 16 της διοργάνωσης.
Δύο από τους τέσσερις επιπλέον νέες θέσεις θα δοθούν σε χώρες των οποίων οι σύλλογοι επιτυγχάνουν την καλύτερη συλλογική απόδοση την προηγούμενη σεζόν. Οι συνολικοί βαθμοί που κερδίζονται θα διαιρεθούν με τον αριθμό των ομάδων που αγωνίζονται σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων.
Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη κίνηση απομάκρυνσης από τους έντονα επικριθέντες ιστορικούς συντελεστές πενταετίας.
Εάν οι νέοι κανόνες είχαν εφαρμοστεί για τη σεζόν 2021-22, οι δύο επιπλέον θέσεις θα πήγαιναν σε συλλόγους από την Αγγλία και την Ολλανδία. Σε τέσσερις από τις πέντε τελευταίες σεζόν, μια ομάδα στην Premier League θα είχε λάβει ένα από τα επιπλέον εισιτήρια.
Θεωρητικά, η Premier League θα μπορούσε να καταλήξει με συνολικά επτά ομάδες στο Champions League λόγω του συντελεστή της σε περίπτωση που οι νικητές της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης και του Europa League είναι από το Νησί (σε περίπτωση που οι σύλλογοι αυτοί δεν προκριθούν αυτόματα).
Μια ανώτερη πηγή της UEFA περιέγραψε αυτό το σενάριο «τόσο πιθανό όσο ένας μετεωρίτης να χτυπήσει αυτό το δωμάτιο».
Σε άλλη αλλαγή, οι σύλλογοι από την ίδια χώρα θα μπορούν πλέον να παίζουν μεταξύ τους στα πρώτα νοκ άουτ. Οι εσωτερικές συγκρούσεις είναι προς το παρόν αποκλεισμένες μέχρι τους προημιτελικούς.
Οι οκτώ αγώνες τύπου πρωταθλήματος θα χωριστούν σε 10 εβδομάδες, μια απόφαση που πάρθηκε πέρυσι, και θα έχει επίδραση τόσο στο Champions League, όσο και στο Europa League και το Europa Conference League.
Οι συζητήσεις για το πώς θα κατανεμηθούν τα οικονομικά για τον κύκλο 2024-27 δεν έχουν ακόμη λάβει χώρα, αλλά αυτές οι διαπραγματεύσεις αναμένεται τώρα να ξεκινήσουν.
Σε τι διαφέρει από αυτό το υπάρχον μοντέλο;
Στην παρούσα φάση, τέσσερις ομάδες της Premier League μπορούν να προκριθούν στο Champions League, αλλά τέτοια είναι η κυριαρχία της αγγλικής κορυφαίας κατηγορίας, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχουν εγγυημένα πέντε θέσεις από το 2024 και μετά.
Ένα στοιχείο που δεν θα αλλάξει όταν εισαχθεί το νέο σύστημα το 2024 είναι οι ημιτελικοί με δύο σκέλη.
Οι Times ανέφεραν τον Μάιο ότι «δημιουργείται δυναμική για την κατάργηση των ημιτελικών του Champions League με δύο σκέλη, με κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους να υποστηρίζουν ένα σχέδιο να παιχτούν τα ημιτελικά και ο τελικός για μία εβδομάδα σε μία πόλη».
Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να εφαρμοστεί σύντομα, με την UEFA να έχει δεσμευτεί να τις διατηρήσει σε ισχύ για το άμεσο μέλλον.
Γιατί πήρε τόσο πολύ;
Οι συζητήσεις για μια δραματική μεταρρύθμιση στο Champions League, οι οποίες ήταν συχνά έντονες και όχι πάντα τόσο ευχάριστες, συνεχίζονται από το 2019.
Υπήρξαν αρκετοί πολιτικοί ελιγμοί από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης, με αποκορύφωμα την αποτυχημένη προσπάθεια της ευρωπαϊκής Super League.
Αν είχαν περάσει οι προτάσεις για τους ιστορικούς συντελεστές, θα είχε ουσιαστικά κάνει το Champions League ένα κλειστό κλαμπ - κάτι που η Super League θα ήταν μεταξύ άλλων για την Γιουβέντους, την Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα.
Ο πρόεδρος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, ήταν ένα βασικό πρόσωπο στο σχέδιο και, τα τελευταία χρόνια, έχει δει την ιστορικά σπουδαία ομάδα του να μένει πίσω από συλλόγους που υποστηρίζονται από ολόκληρα κράτη όπως η Μάντσεστερ Σίτι και η Παρί Σεν Ζερμέν.
Ο Τσεφέριν, μόλις τον Μάρτιο, περιέγραψε την αποτυχημένη προσπάθεια της Super League ως «μη ποδοσφαιρικό έργο» και θα δει τη νέα μορφή του 2024 ως νίκη έναντι των συλλόγων που συνωμότησαν για να εφαρμόσουν σεισμικές αλλαγές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Η UEFA γνωρίζει ότι ο ανταγωνισμός της δεν είναι τόσο εμπορεύσιμος χωρίς την Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα και άλλους να συμμετέχουν σε αυτόν, επομένως σκοπός ήταν να βρεθεί ένας αμοιβαία αποδεκτός συμβιβασμός και να προχωρήσουμε μπροστά.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επιλεγμένη μορφή επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία και ότι θα βελτιώσει την ανταγωνιστική ισορροπία και θα δημιουργήσει σταθερά έσοδα που μπορούν να διανεμηθούν σε συλλόγους, πρωταθλήματα και στην βάση του ποδοσφαίρου σε όλη την ήπειρό μας», δήλωσε ο Τσεφέριν την Τρίτη.
Ποιος θα χαρεί με τις αλλαγές;
Η Premier League θα χαρεί που είναι σχεδόν εγγυημένο ότι θα έχει πέντε θέσεις στο Champions League αντί για τέσσερις.
Θα περίμενε κανείς επίσης ότι η Ισπανία, η Γερμανία και η Ιταλία θα είναι σχετικά ικανοποιημένες με τη νέα μορφή, καθώς η δεύτερη επιπλέον θέση είναι πιθανό να καταλήξει είτε στη La Liga, στην Bundesliga ή στη Serie A.
Παρά το ότι υπάρχουν μπόνους πόντοι για τη συμμετοχή στο Champions League σε αντίθεση με το Europa League ή το Europa Conference League, μια μικρότερη χώρα θα μπορούσε να κερδίσει μία από τις έξτρα θέσεις.
Ο Κέβιν Μάιλς, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Υποστηρικτών του Ποδοσφαίρου, χαιρέτισε την απόφαση:
«Οι υποστηρικτές ήταν συνεπείς στα επιχειρήματά τους ενάντια σε οποιαδήποτε επέκταση του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού που θα έτρωγε το εγχώριο ποδόσφαιρο και θα επιτιθόταν στις αρχές της αθλητικής μας αξίας.
Η επιμονή μας απέδωσε καρπούς και έβαλε φρένο στις χειρότερες υπερβολές των μεγαλύτερων συλλόγων της Ευρώπης. Αν και οποιαδήποτε αύξηση του αριθμού των αγώνων είναι ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση, φαίνεται ότι η συμβολή των φιλάθλων στο διάλογο με την UEFA δεν ήταν μάταιη».
Ποιος θα ενοχληθεί;
Υπάρχει μια κύμα σκέψης ότι η UEFA άκουγε μόνο την Premier League και τη La Liga όταν επρόκειτο να εγκαταλείψει τη φάση του πρωταθλήματος των 10 αγώνων και να τη μειώσει σε οκτώ αγώνες.
Η γαλλική Ligue 1 ήθελε 10 αγώνες και όχι συντελεστές συλλόγων. Έγραψαν στην UEFA και την ECA για να πουν ότι γι' αυτό μείωσαν το εγχώριο πρωτάθλημα στις 18 ομάδες. Περίμεναν την αύξηση των ευρωπαϊκών αγώνων.
Δεν τους άρεσαν όμως οι συντελεστές συλλόγων. Ήθελαν μία από τις δύο επιπλέον θέσεις να δοθεί σε έναν εγχώριο πρωταθλητή από ένα μεσαίο πρωτάθλημα και η άλλη στο πέμπτο μεγαλύτερο πρωτάθλημα, έτσι ώστε να είχε τέσσερις θέσεις, όπως τα τέσσερα κορυφαία πρωταθλήματα. Αυτή τη στιγμή, το πέμπτο καλύτερο πρωτάθλημα είναι η Ligue 1.
Ουσιαστικά συνοψίζεται στο ότι κάθε πρωτάθλημα είναι άπληστο και θέλει περισσότερα, αλλά η νέα μορφή θα προσφέρει ισορροπία και θα πρέπει να ενθαρρύνει τις ομάδες που παίζουν σε οποιαδήποτε από τις τρεις διοργανώσεις συλλόγων της UEFA να προχωρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο και να κερδίσουν βαθμούς για τον συντελεστή της χώρας τους.
Τι γίνεται με το Europa League και το Europa Conference League; Τι άλλαξε εκεί;
Παρόμοιες αλλαγές μορφής θα εφαρμοστούν και στις άλλες δύο διοργανώσεις της UEFA.
Το Europa League καταργεί την παραδοσιακή φάση των ομίλων και την αντικαθιστά με τη φάση του πρωταθλήματος, με κάθε ομάδα να πρέπει να παίξει οκτώ αγώνες.
Οι σύλλογοι που αγωνίζονται στο Europa Conference League θα παίξουν έξι αγώνες στη φάση του πρωταθλήματος.
Και οι δύο διοργανώσεις θα ξεκινήσουν με 36 ομάδες.