Νέο Champions League, η European Super League της UEFA!
Τα σχέδια του νέου Champions League της τετρετίας 2024- 2027 παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, εμφορείται από τις ελιτίστικες ιδέες της ...επάρατης European Super League!
Στην Βιέννη πριν δύο αιώνες (1815) είχε συσταθεί η «Ιερή Συμμαχία» των μεγάλων Ευρωπαϊκών δυνάμεων της εποχής, που στόχο είχε να καταπνίγει κάθε λαϊκή εξέγερση στην γηραιά ήπειρο στα πρότυπα της Γαλλικής Επανάστασης.
Στην πρωτεύουσα της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας τότε και της Αυστρίας σήμερα τις προάλλες φιλοξενήθηκε το Κονγκρέσο της UEFA όπου εξαγγέλθηκε η μορφή του νέου Champions League για την 4ετία 2024-27 κι έλαβε χώρα μια ...ανίερη για το παγκόσμιο και δη το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, συμμαχία, που στόχο έχει οι «επαναστάτες» του να το... βουλώσουν (μέχρι νεοτέρας τουλάχιστον...)
Το πως θα είναι το φορμάτ της κορυφαίας διασυλλογικής, το ξέραμε μήνες τώρα από τις διαρροές από το διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας στη Νιόν.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Κι οι ανακοινώσεις του δυστυχώς επιβεβαίωσαν την γενικευμένη εντύπωση ότι οι ιθύνοντες της ομοσπονδίες που εκ της θέσεως τους έχουν διακηρυγμένο στόχο την προστασία του αθλήματος - παρά τις διακηρύξεις του προέδρου Τσέφεριν, περί ισότητας, που θυμίζουν τον... Λένιν στις πρώτες μέρες της επανάστασης των μπολσεβίκων -μόνο τα συμφέροντα των «μεγάλων» του αθλήματος υπηρετούν.
Γιατί μπορεί, σε επίπεδο ρητορικής να συνεχίζονται οι «φιλιππικοί» κατά της European Super League και των ομάδων που υποστηρίζουν την ...νεκρανάσταση της (Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης) αλλά η μορφή που θα έχει η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωσης του πλανήτη είναι εμπνευσμένη απο την ελιτίστική προσέγγιση της.
Για παράδειγμα η αύξηση των ομάδων από 32 σε 36 δεν σημαίνει αύξηση των μικρών στη διοργάνωση. Τουναντίον.
Σημαίνει αύξηση των ομάδων από τις μεγάλες λίγκες που τάχθηκαν στο πλευρό της UEFA πέρσι κατά τη διάρκεια του σχίσματος (για μερικές μέρες...) του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Μόνο μία θα πάει σε μικρές ομοσπονδίες.
Σαν να μην έφτανε αυτό δύο θέσεις θα είναι με την άκρως ...ποδοσφαιρική (απαντάται στα αθλήματα της καλαθόσφαιρας και του τένις που, προφανώς παρακολουθούν, περισσότερο από το ...κλωτσοσκούφι του λαουτζίκου. τα golden boys κι οι χαρτογιακάδες της UEFA, που πιθανώς αγνοούν τι έχει μέσα μια μπάλα...) wild card!
Μάλιστα υπήρξε και σκέψη να δίνεται σε συλλόγους (με την μεγαλύτερη βαθμολογία) προκeιμένου να μην μένουν εκτός μεγάλα «εμπορικά» ονόματα, αλλά το γυρίσαν τελευταία στιγμή και το έκαναν να πηγαίνει στις ομοσπονδίες των κορυφαίων σε βαθμολογία χωρών της Ευρώπης.
Δηλαδή Αγγλία (σίγουρα) και Ισπανία (ή Γερμανία).
Δεν είναι Γιάννης είναι... Γιαννάκης!
Για να το κάνουμε λιανά: αν ίσχυε από την φετινή σεζόν το εφεύρημα της «σκληρής κάρτας» η απώλεια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που ως 6η χάνει την προσεχή διοργάνωση (κι εκείνη την εμπορική αύρα των δημοφιλέστατων παγκοσμίως κόκκινων διαβόλων...) θα είχε αποφευχθεί!
Το ότι το νομιμοποιεί εφεξής η UEFA δεν σημαίνει ότι είναι ηθικό. Ειδικά για όσους μιλούσαν για αθλητική ηθική πέρσι τέτοιο καιρό για να ξορκίσουν την Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα.
Και τώρα παίρνουν τα.... κουμάντα της για να μην ...βρυκολακιάσει ο μπαμπούλας τους.
Η αύξηση των αγώνων (παρά τις διαμαρτυρίες παικτών και προπονητών αφού οι αγώνες των πρωταθλημάτων παραμένουν ως έχουν) από 6 σε 8 μίνιμουμ (και 10 μάξιμουμ με τα πλέι οφς) στους ομίλους ήταν ένα πάγιο αίτημα των συλλόγων.
Τώρα το πως θα δικαιολογείται να είναι κοινή βαθμολογία των 36 ομάδων, που δεν θα αντιμετωπίζουν ίδιους αντιπάλους, μόνο οι ...φωστήρες της UEFA θα μπορούσαν να το σκεφτούν.
Αλλά στην τελική δεν έχει σημασία.
Το θέμα είναι κινείται το χρήμα και να ελέγχει η ίδια, δίκην κρουπιέρη, το πως μοιράζονται τα φύλλα του παιχνιδιού...