Κορονοϊός-ποδόσφαιρο: Επανεκκίνηση με φόβους και πρωτόκολλα
Το ποδόσφαιρο έχει αρχίσει να...κινείται ξανά εν μέσω της πανδημίας κορονοίού όμως η αίσθηση της ελπίδας σε ομάδες που έχουν ξεκινήσει προπονήσεις συνυπάρχει με την ανησυχία για το αν είναι πολύ νωρίς, αλλά και την αβεβαιότητα για το πώς να διατηρηθούν οι παίκτες ασφαλείς.
Πολλά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ελπίζουν να ξεκινήσουν ξανά μέσα στο επόμενο διάστημα, χωρίς θεατές, ενώ προπονήσεις έχουν αρχίσει στη Γερμανία και την Αυστρία. Ωστόσο, η επανεκκίνηση παραμένει γεμάτη δυσκολίες.
«Υπάρχει τεράστιο υλικοτεχνικό και ιατρικό - επιστημονικό ζήτημα σχετικά με τις εξετάσεις και τα πρωτόκολλα, αλλά και ένα κοινωνικό,» είπε ο Ζόνας Μπάερ -Χόφμαν , γενικός γραμματέας της παγκόσμιας ένωσης παικτών FIFPRO.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
«Χρειαζόμαστε καθοδήγηση και πρωτόκολλα για το πώς να επιστρέψουμε με υγιή και ασφαλή τρόπο. Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα επαφής και πιστεύουμε ότι απαιτούνται πολύ υψηλά πρότυπα προστασίας», τόνισε, ενώ στη συνέχεια σημείωσε ότι υπάρχει επίσης ένα ηθικό ερώτημα:
«Στέλνουμε το σωστό μήνυμα στην κοινωνία και ενθαρρύνουμε μια υγιή επιστροφή στην κανονική ζωή ή στέλνουμε ένα κακό μήνυμα ότι το ποδόσφαιρο έχει διαφορετικούς κανόνες από τον υπόλοιπο κόσμο;» .
Οι Ελβετοί έχουν αναφέρει σχετικά ότι μια επιτυχημένη επανεκκίνηση, υπό επιστημονική επίβλεψη με μια έννοια διαχείρισης κινδύνων, θα μπορούσε να επιτρέψει στο ποδόσφαιρο «να στείλει ένα μήνυμα ότι είναι δυνατόν να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».
Αρκετά πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο έχουν δημιουργήσει ένα ιατρικό πρωτόκολλο για προπονήσεις. Αυτά γενικά περιλαμβάνουν διεξοδικές εξετάσεις παικτών για να διασφαλιστεί ότι δεν έχουν μολυνθεί, χωρίζοντας τις ομάδες σε ομάδες των έξι, τηρώντας τις κοινωνικές αποστάσεις.
Ωστόσο, πολλές λεπτομέρειες για την επανεκκίνηση των αγώνων, όπως εάν οι ομάδες θα έπρεπε να απομονωθούν μέχρι να τελειώσει το πρωτάθλημα και τι θα συμβεί εάν ένας παίκτης βρεθεί θετικός , παραμένει ασαφής.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Κριστόφ Φρόιντ, αθλητικός διευθυντής της πρωταθλήτριας Αυστρίας Σάλτσμπουργκ: «Δεν μπορεί εάν ένας παίκτης, ή ένας προπονητής , μολυνθεί από τον ιό που να πρέπει να σταματήσει ολόκληρο το πρωτάθλημα».
Η γερμανική Bundesliga είναι το πλησιέστερο, από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα, στην επανέναρξη. Όπως και τα άλλα πρωταθλήματα, μπορεί να ξεκινήσει μόνο παίρνοντας το πράσινο φως από την κυβέρνηση. Χθες αναφέρθηκε ότι οι παίκτες θα παρακολουθούνται από έναν υπεύθυνο για την υγεία της ομάδας και θα κάνουν τακτικές εξετάσεις. Κρούσμα σε έναν παίκτη θα αναφέρεται σε αρχές που θα είναι υπεύθυνες για οποιαδήποτε άλλα βήματα. Η ομάδα, ωστόσο, δεν θα μπαίνει σε καραντίνα αυτόματα.
Ο Γκέοφ Ντρέχερ, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, δήλωσε ότι δεν έχει νόημα να «ξαναρχίσουμε εάν ένα μόνο κρούσμα θα είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει ξανά ένα ολόκληρο πρωτάθλημα».
Ο Καρλ Μπέργκστορμ , καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, είπε ότι η στρατηγική όπου οι παίκτες και το προσωπικό είναι απομονωμένοι κατά τη διάρκεια της σεζόν θα ήταν δύσκολη.
«Το φαγητό πρέπει να προέρχεται από κάπου. Η ιατρική περίθαλψη πρέπει να προέρχεται από κάπου. Οποιαδήποτε επαφή με τον εξωτερικό κόσμο διατρέχει κίνδυνο μόλυνσης», είπε στο Reuters.
Μια εναλλακτική λύση θα ήταν να υπάρχει μια «μικρή απομόνωση» από τον έξω κόσμο και να βασίζεστε σε καθημερινές εξετάσεις καθ 'όλη τη διάρκεια της σεζόν.
Περισσότεροι από 2,64 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό παγκοσμίως και 184.910 έχουν πεθάνει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ