Η σημασία του γκολ
Είναι πάντα καλύτερο ένα ματς που λήγει 5-5 από ένα άλλο που τελειώνει δίχως σκορ; Ιδού η απορία...
Δεν χαρακτηρίστηκε άδικα «αγώνας της χρονιάς» το Λίβερπουλ-Άρσεναλ για τον γύρο των 16 του Λιγκ Αγγλίας. Οι τυχεροί που βρέθηκαν στο «Άνφιλντ» παρακολούθησαν 19 (!) γκολ, τα δέκα κατά τη διάρκεια του 90λεπτου (5-5) και τα εννέα (5-4) στη διαδικασία των πέναλτι.
Η Λίβερπουλ ήταν στο τέλος νικήτρια και πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά αλλά, όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, μεγάλος νικητής αναδείχθηκε το ποδόσφαιρο το οποίο μέσα από τέτοια ματς αποκτά ολοένα περισσότερους φίλους και υποστηρικτές.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Κι εδώ τίθεται το ερώτημα: Ένα ματς στο οποίο έχουν σημειωθεί πολλά γκολ είναι καλύτερο από ένα άλλο που λήγει ισόπαλο χωρίς τέρματα; Βλέποντας το παιχνίδι Λίβερπουλ – Άρσεναλ 5-5, η απάντηση είναι εύκολη και μπορεί να ειπωθεί με μεγάλη δόση βεβαιότητας.
Επειδή, δεν ήταν μόνο τα δέκα γκολ που γέμισαν τον φωτεινό πίνακα και τις αισθήσεις των θεατών. Ήταν και η διακύμανση του σκορ που από το 0-1 πήγε στο 1-3 και αργότερα στο 2-4 για να γίνει σταδιακά 4-4 και αμέσως μετά 4-5 για να διαμορφωθεί τελικά 5-5 στο 94΄.
Κι όλα αυτά με πρωταγωνιστές νεαρούς ως επί το πλείστον ποδοσφαιριστές, δεδομένης της διάθεσης των ομάδων να ξεκουράζουν τους βασικούς τους στα ματς του Λιγκ Καπ και παράλληλα να δίνουν την ευκαιρία στους νέους τους να δείξουν τι αξίζουν.
Ήταν τόσο ενθουσιασμένος από το θέαμα που παρακολούθησε ο προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ ώστε έφτασε στο σημείο να δηλώσει μετά το ματς ότι «κανονικά θα έπρεπε να προβληματιστώ για την άμυνα που δέχθηκε πέντε γκολ αλλά μετά από τα όσα είδα, σας λέω ότι δεν μου καίγεται καρφί!»
Η άποψη αυτή δικαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι οι αγώνες που λήγουν 0-0 είναι βαρετοί και πως το ποδόσφαιρο θα ήταν καλύτερο αν σημειώνονταν περισσότερα γκολ σε κάθε αγώνα. Όμως ένα σκορ (ή ένα μη σκορ) δεν αντανακλά πάντα τη εικόνα του παιχνιδιού. Το 0-0 μπορεί να κρύβει πίσω του ένα δράμα ή μια «άνοστη σούπα».
Όταν οι δυο ομάδες αποφεύγουν να παίξουν ποδόσφαιρο μη εκδηλώνοντας επιθέσεις και αποσκοπώντας μονάχα στο να ροκανίσουν τον χρόνο, το αποτέλεσμα δίχως αμφιβολία θα είναι μια άνοστη σούπα. Το ίδιο «φαγητό», ωστόσο, θα σερβιριστεί κι αν μια από τις δυο ομάδες αποδειχθεί σάκος του μποξ στον αγώνα.
Αντίθετα, όταν οι δυο αντίπαλοι είναι ισοδύναμοι, έχουν έξοχο αμυντικό πλάνο, δημιουργικότητα στη μεσαία γραμμή και επιθετικούς-πυροβολητές, που όμως καταφέρνουν να τους εξουδετερώνουν, το θέαμα μπορεί να είναι εξίσου εντυπωσιακό κι ας έχει λήξει ο αγώνας 0-0.
Διότι το ποδόσφαιρο είναι μια μακρά διαδικασία την κορύφωση της οποίας αποτελεί το γκολ. Σε έναν αγώνα υπάρχει δράμα, ενθουσιασμός, πάθος, απογοήτευση, ένα σωρό συναισθήματα που είναι κρίμα να τα αγνοούμε και να επικεντρωνόμαστε μόνο στη στιγμή του γκολ.
Το γκολ είναι σαν το διαμάντι, η ομορφιά και η αξία του έγκειται στη σπανιότητά του. Συγκρίνετε την αντίδραση του ποδοσφαιρικού πλήθους όταν σημειώνεται ένα γκολ με εκείνη ενός μπασκετικού που παρακολουθεί ένα αγώνα με υψηλό σκορ και θα καταλάβετε τη διαφορά.
Ωστόσο, ένας αγώνας μπορεί να είναι καθηλωτικός ακόμη και αν δεν σημειωθεί ούτε ένα γκολ στο 90λεπτο. Κι αντίθετα, να έχει επτά-οκτώ γκολ αλλά να προκαλεί χασμουρητά στους θεατές. Θεοποιώντας το είναι σα να θεωρούμε ότι η αγάπη είναι απαραίτητη μόνο για τη γονιμοποίηση…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ