Αυτοψία στα γήπεδα του ΣΕΦ: Τελειώνει ο Γολγοθάς του Πειραιά
Το "ΦΩΣ" ένα χρόνο μετά την έρευνά του για το γηπεδικό πρόβλημα στον Πειραιά, έκανε αυτοψία στο γήπεδο του ΣΕΦ και διαπίστωσε ότι οι εργασίες φτάνουν στο τέλος τους και οι ομάδες μετρούν αντίστροφα για την επιστροφή τους.
Κάλλιο αργά παρά αργότερα
Δεν έχει περάσει ένας χρόνος από την έρευνα που κάναμε με το «ΦΩΣ» στα ποδοσφαιρικά γήπεδα του Πειραιά. Είδαμε άθλιες εγκαταστάσεις. Ομάδες να κάνουν προπονήσεις υπό τραγικές συνθήκες και την πολιτεία να αδρανεί, ενώ παιδάκια δεν είχανε χώρο για να προπονηθούν.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Το γήπεδο, ωστόσο που έκλεψε την… παράσταση ήταν αυτό στο ΣΕΦ. Από όπου και αν το έπιανες, ήθελε αλλαγές. Από τις κερκίδες και τα αποδυτήρια μέχρι τον συνθετικό χλοοτάπητα. Τα παράπονα από τις ομάδες και τις διοίκησης γινόντουσαν καθημερινά, ωστόσο κανείς δεν έδινε λύσεις σε ένα τόσο επείγον ζήτημα.
Ώσπου φτάσαμε στις 10 Ιουνίου, για να γράψουμε ότι τα έργα στο γήπεδο του ΣΕΦ φτάνουν στο τέλος τους. Βρεθήκαμε στον περιβάλλοντα χώρο και είδαμε από κοντά τις εργασίες. Το τερέν είναι έτοιμο και ο συνθετικός χλοοτάπητας που έχει τοποθετηθεί είναι τελευταίας τεχνολογίας. Απομένουν τα δοκάρια και ένα μέρος των αποστραγγιστικών προκειμένου να ολοκληρωθεί. Από εκεί και πέρα, με μεγάλη ευχαρίστηση, λάβαμε τα μαντάτα πως τα αποδυτήρια ξηλώθηκαν, και πλέον μένουν οι ηλεκτρουδραυλικές εργασίες.
Όπως μάλιστα, μας είπαν οι εργάτες, η δουλειά θα συνεχιστεί και στις περιφράξεις του αγωνιστικού χώρου. Η δουλειά θα περάσει στις κερκίδες προκειμένου το γήπεδο να μετατραπεί σε πραγματικό «στολίδι». Εξάλλου δίπλα στον ναό του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, όπως είναι το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» αξίζει ένα φιλόξενο και όμορφο γήπεδο.
Παράδειγμα προς αποφυγή!
Καλά όλα αυτά που αναφέραμε και ευχάριστο που επιτέλους έξι ομάδες (μαζί με τις ακαδημίες τους) θα επιστρέψουν σπίτι τους. Ωστόσο, κοντά δύο χρόνια όλες τους είχαν ξενιτευτεί και αναγκάστηκαν να νοικιάζουν ιδιωτικούς χώρους για να προπονηθούν. Πραγματικά απίστευτο στην Ελλάδα του 2019, ερασιτεχνικές ομάδες που δεν έχουν την οικονομική πολυτέλεια να πληρώσουν ακόμα και παίχτες, να δίνουν λεφτά για να βρουν γήπεδο. Άλλωστε, το ίδιο έπαθαν και μέσα στο χειμώνα οι ομάδες του Κορυδαλλού. Το ΔΑΚ έκανε μερικές διορθώσεις και οι σύλλογοι μετακόμισαν μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου για να βρουν «στέγη». Παραδείγματα προς αποφυγή και τα δύο γήπεδα. Το λέω αυτό γιατί έρχονται και άλλες ανακατασκευές στα γήπεδα του Πειραιά. Εκεί θα πρέπει αρχικά η πολιτεία να μεριμνήσει και να πραγματοποιηθούν τα έργα το καλοκαίρι (δεν υπάρχει αγωνιστική δράση) αλλά και η Ένωση να συνεχίσει να δίνει τη «μάχη» της!
Και γήπεδα τένις
Ακριβώς δίπλα από τον περιβάλλοντα χώρο του ποδοσφαιρικού γηπέδου στο ΣΕΦ, κάτι νέο φτιάχνεται. Οι μπουλντόζες έχουν ανάψει τις μηχανές και δουλεύουν στο «φουλ« προκειμένου τα έργα να ολοκληρωθούν γρήγορα. Συγκεκριμένα, τα παιδιά του Πειραιά θα μπορέσουν να απολαύσουν νέα γήπεδα τένις. Οι επιτυχίες του Έλληνα τενίστα, Στέφανου Τσιτσιπά δεν πέρασαν απαρατήρητες και στο μεγάλο λιμάνι αποφάσισαν να δώσουν χώρους δωρεάν στους μικρούς φίλους του αθλήματος, που σίγουρα όσο περνάει ο καιρός, θα είναι περισσότεροι.
Το γηπεδικό τις «πλήγωσε»
Όπως τονίσαμε και πιο πάνω οι ομάδες που έχουν έδρα το γήπεδο του ΣΕΦ, αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν και κάθε Κυριακή να παίζουν σε διαφορετικό γήπεδο. Μέσα σε όλα αυτά, να υπολογίσουμε πως καμία από αυτές δεν είχε σταθερό χώρο προπόνησης με αποτέλεσμα και στους αγώνες να μην έχουν καλή απόδοση και μεγάλη διάρκεια. Τι έκαναν όμως οι έξι σύλλογοι στα πρωταθλήματα που συμμετείχαν; Ας ρίξουμε μια ματιά...
Καστέλλα: Η Καστέλλα επέστρεψε μετά από χρόνια στην Α’ κατηγορία και φυσικά δεν είχε ως «όπλο» την έδρα της. Οι «κυανόλευκοι» του Γιάννη Πασιάκου έσωσαν τη σεζόν στο φινάλε καθώς μέσα από τη διαδικασία των πλέι άουτ παρέμειναν στην κατηγορία των μεγάλων. Μάλιστα, η Καστέλλα δεν είχε σταθερότητα όλη τα χρονιά και ρόλο σε αυτό έπαιξε η απώλεια έδρας αλλά και χώρο προπόνησης.
Πειραϊκός: Ίσως είναι η μοναδική από τις έξι ομάδες που κατάφερε παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συνάντησε μέσα στην αγωνιστική περίοδο να κάνει πρωταθλητισμό. Ο λόγος για τον Πειραϊκό που στο τέλος και στα πλέι οφ, έχασε την άνοδο στην Α’ κατηγορία. Πάντως πολλάκις κατά το παρελθόν οι «κυανέρυθροι» εξέφρασαν την αγανάκτηση τους για το γηπεδικό πρόβλημα και πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται πόσο καλύτερη πορεία θα μπορούσε να είχε ο Πειραϊκός αν αγωνιζόταν κάθε Κυριακή στο «σπίτι» του.
Αργοναύτης: Στις τάξεις του Αργοναύτη, υπάρχουν πολλά θέματα προς επίλυση. Η εικόνα του ιστορικού συλλόγου την εφετινή περίοδο δεν οφείλεται στη μη χρήση της φυσικής του έδρας, ωστόσο και αυτό ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο στη χειρότερη χρονιά του σωματείου.
Πανφαληρικός: Σίγουρα δεν θα περηφανεύεται για τη σεζόν που έκανε ο Πανφαληρικός. Η ομάδα είχε πολλά σκαμπανεβάσματα μέσα στη χρονιά, τα οποία και την έφεραν στη δύσκολη θέση να αγωνιστεί στα μπαράζ για την παραμονή της. Εκεί, ο σύλλογος παρέμεινε στη Β’ κατηγορία αλλά και εκείνος έδειξε σημάδια ομάδας που έχει ταλαιπωρηθεί από τις συνεχόμενες μετακινήσεις.
ΑΕ Χατζηκυριακείου: Μία από τις χειρότερες εικόνες των τελευταίων χρόνων, επέδειξε η ΑΕ Χατζηκυριακείου. Η ομάδα ήρθε πολλές φορές αντιμέτωπη με τραυματισμούς με τον πρώην τεχνικό, Γιάννη Παπαϊωάννου να κάνει αλχημείες για να βρει την ενδεκάδα. Μέσα σε αυτά ήρθε να προστεθεί και η απώλεια έδρας. Ακόμα μια ξενιτεμένη ομάδα η ΑΕ Χατζηκυριακείου που βίωσε για τα… καλά, την κατάσταση με το γηπεδικό του ΣΕΦ
Προφήτης Ηλίας: Για το τέλος αφήσαμε, τον Προφήτη Ηλία. Ο ιστορικός σύλλογος κουβαλούσε για περισσότερο από ενάμισι χρόνο, τη «ρετσινιά», πως δεν έχει νίκη. Τελικά η ομάδα μπόρεσε και ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής με τέσσερις βαθμούς, στην τελευταία θέση.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ