Μίρσα Βαρεσάνοβιτς: Η «ανακάλυψη» του Μπάγεβιτς
Ο Μίρσα Βαρεσάνοβιτς αποτελεί τον σημερινό «καλεσμένο» του «ΦΩΤΟΣ». Για δύο χρόνια αποτέλεσε ενεργό στέλεχος του Ολυμπιακού στο ξεκίνημα της αυτοκρατορίας του από το καλοκαίρι του 1996.
Μίρσα Βαρεσάνοβιτς… Αφίχθη στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1996 ως ένας ποδοσφαιριστής που ανακάλυψε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ένας διεθνής Βόσνιος δεξιός μπακ για την ακρίβεια, στα 24 του τότε (γεννημένος στις 31 Μαϊου 1972), αποφάσιζε να αφήσει την Μπορντό και το γαλλικό πρωτάθλημα για να έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό των «ερυθρολεύκων». Ο Βαρεσάνοβιτς αποτέλεσε μία από τις πρώτες μεταγραφές του Ντούσκο πριν από 22 χρόνια, όταν ο Ολυμπιακός ξεκίνησε να βάζει τις βάσεις για το χτίσιμο της μετέπειτα αυτοκρατορίας του. Ο Βόσνιος μπορεί να ήρθε ως μεταγραφή από την Μπορντό, αλλά στην ακρίβεια έψαχνε και εκείνος μία ομάδα για να δείξει σε όλους ότι κακώς δεν ασχολήθηκαν άλλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι μαζί του από κορυφαία πρωταθλήματα. Βλέπετε, το δεύτερο εξάμηνο της σεζόν 1995-96 δόθηκε από την Μπορντό ως δανεικός σε μία ομάδα της Αυστρίας (Στέιρ) και κάπου εκεί πίστεψαν ορισμένοι ότι το ταλεντάκι από το Σαράγεβο ήταν μία «φούσκα».
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο Μπάγεβιτς όμως τον πίστεψε, τον ζήτησε από τον Σωκράτη Κόκκαλη και ο τότε πρόεδρος του έκανε το χατίρι. Και πώς να μην του το έκανε άλλωστε, αφού ο Μπάγεβιτς αποτελούσε εκείνη την εποχή τον κορυφαίο προπονητή στον ελληνικό χώρο και έχοντας στην πλάτη του και όλη αυτή την ιστορία με την ΑΕΚ, αφήνοντάς την στα κρύα του λουτρού για να κάτσει στον κόκκινο πάγκο. Ο Βαρεσάνοβιτς στα δύο χρόνια που κάθισε στον Ολυμπιακό, κέρδισε ισάριθμα πρωταθλήματα έχοντας συνολικά 2 γκολ σε 67 συμμετοχές. Δεν λες και λίγα τα παιχνίδια του, ειδικά όταν στη δεύτερη σεζόν του στο λιμάνι (1997-98), οι Πειραιώτες είχαν αποκτήσει από τον Άρη τον Δημήτρη Μαυρογενίδη, έναν ποδοσφαιριστή που άφησε εποχή στους «ερυθρόλευκους».
Ντεμπούτο στην Καστοριά και αυτογκόλ με Φερεντσβάρος
Το πρώτο του παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ήταν στις 6 Σεπτεμβρίου 1996. Οι «ερυθρόλευκοι» δοκιμάζονται στην Καστοριά και μπαίνουν στο πρωτάθλημα με εκκωφαντικό τρόπο, επικρατώντας με 5-0. Ο Βαρεσάνοβιτς είχε αγωνιστεί σε εκείνο το ματς και μάλιστα ήταν από τους παίκτες που είχαν μία αξιοπρόσεκτη παρουσία στη νέα ομάδα που έφτιαχνε ο Μπάγεβιτς. Μερικές μέρες αργότερα όμως, κάποια «βέλη» εξαπολύθηκαν προς το μέρος του. Ο λόγος είχε να κάνει με το αυτογκόλ που σημείωσε στην εκτός έδρας ήττα από την Φερεντσβάρος στην Βουδαπέστη με 3-1 στο πρώτο ματς για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Μία εβδομάδα αργότερα οι «ερυθρόλευκοι» έφεραν 2-2 στο Καραϊσκάκη με τους Ούγγρους και αποκλείστηκαν από τη συνέχεια του θεσμού.
Δεν ήταν όμως ένας αποκλεισμός που προκάλεσε τριγμούς στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο, καθώς ο μεγάλος στόχος δεν ήταν άλλος από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ένα πρωτάθλημα που ο Ολυμπιακός το κατέκτησε μετά από εννιά χρόνια, έχοντας τον Μίρσα Βαρεσάνοβιτς βασικό στο δεξί άκρο της άμυνάς του. Μπορεί να μην έβγαλε μάτια με την εμφάνισή του στα δύο χρόνια που κάθισε στο λιμάνι, μπορεί να μην ήταν ο δεξιός μπακ που ονειρευόταν ο κόσμος, ωστόσο, για τη δουλειά που τον πήρε ο Μπάγεβιτς, μια χαρά τα κατάφερε. Κι ας μην είχε την ποιότητα και τις αρετές του Μαυρογενίδη που τράβηξε το κουπί στα χρόνια που ακολούθησαν. Με λίγα λόγια ο Βόσνιος ήταν φιλότιμος, τίμιος και για τα ελάχιστα λεφτά που δαπανήθηκαν, δεν τα πήγε άσχημα. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει από το καλοκαίρι του 1998 και έπειτα, όταν έφτασε η στιγμή να αποχαιρετήσει το λιμάνι. Η στήλη «Που είσαι εσύ;» ανακάλυψε τα ίχνη του 46χρονου πλέον Μίρσα Βαρεσάνοβιτς και σας τα παρουσιάζει…
Δύο φορές στην Προύσα
Ο Βαρεσάνοβιτς φεύγοντας από το λιμάνι, πήγε ως ελεύθερος στην Τουρκία για λογαριασμό της Μπούρσασπορ. Εκεί κάθισε για μία διετία (1998-00) έχοντας 2 γκολ σε 54 συμμετοχές και έδωσε συνέχεια στις καλές χρονιές που είχε με τον Ολυμπιακό. Το αξιοσημείωτο είναι ότι φεύγοντας από την Τουρκία το καλοκαίρι του 2000, δεν έκλεισε ποτέ την πόρτα πίσω του και επέστρεψε στην Μπούρσασπορ τη σεζόν 2002-03 χάρη στις παροτρύνσεις του κόσμου προς τη διοίκηση. Τον είχαν αγαπήσει οι οπαδοί της τουρκικής ομάδας και ο πρόεδρος τούς έκανε το χατίρι, φέρνοντας τον Μίρσα ξανά στην Προύσα για ακόμη μία σεζόν. Τη σεζόν 2002-03 την ολοκλήρωσε με 1 γκολ σε 22 ματς.
Η αγαπημένη του FK Σαράγιεβο
Στο Σαράγιεβο γεννήθηκε τον Μάιο του ’72. Οπότε, είχε ένα ξεχωριστό δέσιμο με την ομάδα της πόλης του, την FK Σαράγιεβο. Εκεί υπέγραψε σε ηλικία 21 ετών το πρώτο του συμβόλαιο και χάρη στην πολύ καλή του παρουσία τη σεζόν 1994-95 πήρε τη μεταγραφή στην Γαλλία και την Μπορντό. Στην FK Σαράγιεβο επέστρεψε άλλες δύο φορές. Η πρώτη ήταν τη σεζόν 2001-02 όπου είχε 1 γκολ σε 16 αγώνες, κατακτώντας στο τέλος το Κύπελλο Βοσνίας. Η δεύτερη ήταν τη σεζόν 2003-04, όταν έπαιξε 11 φορές. Ήταν η ομάδα της καρδιάς του, η ομάδα που τον «σημάδεψε» σε όλη του τη ζωή και όπως θα διαβάσετε παρακάτω σε άλλο σημείο του αφιερώματος, η ομάδα την οποία προπόνησε για πρώτη φορά.
Το πέρασμα από την Αυστρία
Το καλοκαίρι του 2000 και αφού είχε μία εξαιρετική διετία στην Μπούρσασπορ, «έσκασε» η πρόταση από την Αυστρία. Συγκεκριμένα από την Αούστρια Βιέννης. Συζήτησε με την οικογένειά του το ενδεχόμενο μετακόμισης στην Βιέννη, μια πόλη – όνειρο για κάθε ταξιδιώτη. Η οικογένειά του όμως είχε συνηθίσει στους ρυθμούς της Προύσας και προτιμούσε να παραμείνει στην Τουρκία. Ωστόσο, όταν ξαναέγινε δεύτερη καλύτερη προσφορά, τότε όλοι μαζί αποφάσισαν ότι θα ήταν προτιμότερο να συνεχίσει την καριέρα του στην Αούστρια. Εκεί έμεινε για μία σεζόν (2000-01) χωρίς ωστόσο να πραγματοποιήσει εμφανίσεις ανάλογες με αυτές που είχε σε Ολυμπιακό και Μπούρσασπορ. Με λίγα λόγια, η καριέρα του στην Αυστρία ολοκληρώθηκε πρόωρα, καθώς ενώ είχε υπογράψει για τρία χρόνια, έφυγε το καλοκαίρι του 2001 επιστρέφοντας στην FK Σαράγιεβο.
Σταμάτησε στα 32 του
Ο Βαρεσάνοβιτς στην τελευταία του σεζόν στην FK Σαράγιεβο το 2003-04, αντιμετώπισε και ένα σωρό προβλήματα τραυματισμών. Αν και 32 ετών, θεωρούσε ότι μπορούσε να προσφέρει αρκετά πράγματα ακόμη στο βοσνιακό ποδόσφαιρο. Εκτιμούσε ότι είχε άλλα δύο-τρία χρόνια μπάλας σε επίπεδο βοσνιακού πρωταθλήματος. Σίγουρα καταλάβαινε ότι τα πράγματα δεν θα ήταν τόσο ευνοϊκά για τον ίδιο αν έκανε άλλη μία απόπειρα για το εξωτερικό και για αυτό το λόγο εξέταζε την προοπτική να έμενε στην FK Σαράγιεβο για ακόμη μία χρονιά. Τελικά, το σώμα του δεν ακολούθησε το μυαλό του και μετά από έναν σοβαρό μυικό τραυματισμό τον Απρίλιο του 2004, πήρε τη μεγάλη απόφαση να σταματήσει το ποδόσφαιρο σε ηλικία 32 ετών…
Αθλητικός διευθυντής!
Το καλοκαίρι του 2004 η διοίκηση της FK Σαράγιεβο τού έκανε πρόταση να παραμείνει στο κλαμπ από άλλο πόστο. Αρχικά ως διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος. Δεν του πολυάρεσε η ιδέα. Η αλήθεια είναι ότι τον ιντρίγκαρε αρχικά η ιδέα του προπονητή, ωστόσο, στο τραπέζι έπεσε η ιδέα να αναλάβει το πόστο του αθλητικού διευθυντή και να κάνει «σαφάρι» σε όλη την Βοσνία για να βρίσκει ταλεντάκια. Τελικά, το δέχτηκε ο Βαρεσάνοβιτς και για δύο χρόνια αποτέλεσε τον αθλητικό διευθυντή της FK Σαράγιεβο, από το καλοκαίρι του 2004 εώς τον Φεβρουάριο του 2006. Μέχρι που πήρε απόφαση να πάει σε σχολή προπονητικής…
Προπονητής (πού αλλού;) στην FK Σαράγιεβο
Πήγε σε σχολή προπονητικής στην Βοσνία και κατάφερε να πάρει το «UEFA Pro». Η πρώτη του δουλειά ήταν -πού αλλού;- στην FK Σαράγιεβο. Ανέλαβε στα τελειώματα της σεζόν 2009-10, συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2010 με… θέα την επόμενη σεζόν που ο στόχος δεν ήταν άλλος από την έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το καλοκαίρι του 2010 λοιπόν κάθισε και έφτιαξε με τη διοίκηση μία ομάδα με πολύ χαμηλό μπάτζετ ώστε να «χτυπούσε» όχι μόνο την έξοδο στην Ευρώπη, αλλά και το πρωτάθλημα απέναντι στην Μπόρατς Μπάνια Λούκα που αποτελούσε το μεγάλο όνομα του βοσνιακού πρωταθλήματος. Τελικά, την «απείλησε» για αρκετά μεγάλο διάστημα τη σεζόν 2010-11, αλλά έμεινε επτά βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Μπόρατς. Το σημαντικό είναι ότι κέρδισε για… πλάκα την έξοδο στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ.
Έγραψε ιστορία με την Ολίμπικ
Μετά την FK Σαράγιεβο ο Βαρεσάνοβιτς πήγε το καλοκαίρι του 2011 στην Βελέζ Μόσταρ. Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελε και αποχώρησε από την ομάδα του Μόσταρ τον Απρίλιο του 2012. Για μία διετία απείχε από τους πάγκους και τελικά ξαναέπιασε δουλειά το καλοκαίρι του 2014 για λογαριασμό της Ολίμπικ Σαράγιεβο. Εκείνη τη χρονιά πέτυχε κάτι μοναδικό. Η Ολίμπικ κατέκτησε υπό τις οδηγίες του Βαρεσάνοβιτς το πρώτο Κύπελλο στην ιστορία της και ο Μίρσα άρχισε να ξαναφτιάχνει για τα καλά το όνομά του. Για ένα διάστημα πήγε και στη βοσνιακή ομοσπονδία ως τεχνικός σύμβουλος των Εθνικών ομάδων, ενώ επέστρεψε στην Ολίμπικ για ένα τετράμηνο (Ιούλιος εώς Νοέμβριος 2017). Εδώ και έναν χρόνο είναι άνεργος…
Πήγαινε για… αντιδήμαρχος
Προτού ασχοληθεί με την προπονητική, ο Βαρεσάνοβιτς έκανε μία απόπειρα και στα κοινά. Επιχείρησε να βγει αντιδήμαρχος Σαράγιεβο. Κατέβασε υποψηφιότητα στο πλευρό του Ζέλικο Κόμσιτς που ήταν στο κόμμα των σοσιαλδημοκρατών, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Όλα αυτά το 2008… Κάπου εκεί αποφάσισε ότι «τέλος για εμένα η πολιτική» και έστρεψε την προσοχή του αποκλειστικά και μόνο στην προπονητική.
Η απαγωγή του παιδιού του!
Τον μεγαλύτερο αγώνα της ζωής του τον έδωσε το 2004. Μια χρονιά που θα την θυμάται σε όλη του τη ζωή. Τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς, ο Μίρσα περίμενε τον γιο του να γυρίσει από το σχολείο που ήταν ουσιαστικά απέναντι από το σπίτι του. Ο 7χρονος τότε Μακ δεν γύρισε εκείνη την ημέρα. Ο Μίρσα πήγε προς το σχολείο να ρωτήσει τι συνέβη και υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες που ανέφεραν ότι είδαν ένα ύποπτο αυτοκίνητο έξω από αυτό. Λίγο αργότερα, και αφού πρώτα ο Βαρεσάνοβιτς πήγε στην αστυνομία, όταν έφτασε σπίτι του δέχτηκε ένα τηλεφώνημα. Στην άλλη άκρη της γραμμής ο ένας από τους απαγωγείς, ο οποίος του ζήτησε ένα εκατομμύριο ευρώ για να αφήσουν τον μικρό Μακ ελεύθερο. Για δύο μέρες επικρατούσε το απόλυτο χάος στο Σαράγιεβο με την αστυνομία να εξαπολύει κυνηγητό και τελικά να βρίσκει τους απαγωγείς! Μάλιστα ο ένας εξ αυτών σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών. Όλοι οι άλλοι μπήκαν φυλακή με τον μικρό Μακ μετά από δύο μέρες να ξαναβρίσκεται στην αγκαλιά του Βαρεσάνοβιτς.
Μεγάλα ταλέντα οι δύο γιοι του
Ο Βαρεσάνοβιτς απέκτησε δύο γιους. Και η ιστορία τους θυμίζει αυτό που λέμε «το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει»… Μόνο που ο Μακ και ο Νταλ δείχνουν να έχουν καλύτερα στοιχεία από τον πατέρα τους. Ο 20χρονος Μακ πλέον ανήκει στην Ουντινέζε! Έχει συμβόλαιο με την ιταλική ομάδα εώς το καλοκαίρι του 2022 και αγωνίζεται ως επιτελικός χαφ. Προς το παρόν δεν έχει γράψει συμμετοχές με την πρώτη ομάδα. Ο δε Νταλ που είναι 17 ετών ανήκει στις ακαδημίες της Λίβερπουλ από τον Ιούλιο του 2017! Και αυτός με τη σειρά του αγωνίζεται κατά κύριο λόγο στον άξονα της μεσοεπιθετικής γραμμής. Μεγάλα ταλέντα και οι δύο γιοι του, κάτι που μαρτυρούν οι ομάδες στις οποίες αγωνίζονται. Ο ένας στην Ιταλία και ο άλλος στην Αγγλία…
ΣΕΖΟΝ ΟΜΑΔΑ ΑΓΩΝΕΣ ΓΚΟΛ
1994-95 FK Σαράγιεβο 14 1
1995-96 Μπορντό 13 0
Ιανουάριος 1996 Στέιρ (δανεικός) 14 0
1996-98 Ολυμπιακός 67 2
1998-00 Μπούρσασπορ 54 2
2000-01 Αούστρια Βιέννης 19 0
2001-02 FK Σαράγιεβο 16 1
2002-03 Μπούρσασπορ 22 1
2003-04 FK Σαράγιεβο 11 0
ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΟΥ
2 Πρωταθλήματα Ελλάδας με Ολυμπιακό (1996-97, 1997-98)
1 Κύπελλο Βοσνίας με FK Σαράγιεβο (2001-02)
1 Κύπελλο Βοσνίας (ως προπονητής) με Ολίμπικ Σαράγιεβο (2014-15).
Ενδιαφέρουν και αυτά…
* Αγαπημένο του σύστημα ως κόουτς είναι το 4-2-3-1. Την προπονητική του καριέρα πάντως την ξεκίνησε με 5-4-1. Με λίμπερο δηλαδή…
* Με την Εθνική Βοσνίας είχε «γράψει» 24 συμμετοχές. Από το 1995 εώς το 2001 συγκεκριμένα.
* Ο Βαρεσάνοβιτς αποτέλεσε ουσιαστικά τον αντικαταστάτη του Εμίλ Κρεμενλίεφ στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1996. Έφυγε ο Βούλγαρος και ήρθε ο Βόσνιος.
* Ο Μίρσα έχει και ένα ανηψάκι που παίζει ποδόσφαιρο. Τον Ντιν Καπετάνοβιτς, ο οποίος ανήκεις τις ακαδημίες της Ολίμπικ Σαράγεβο. Είναι 18 ετών και η θέση του είναι δεξιός μπακ.
* Έβγαλε πάντως αρκετά λεφτά ο Βαρεσάνοβιτς. Και δεν τα ξόδεψε αριστερά – δεξιά χωρίς λόγο. Τα επένδυσε στους δύο γιους του, καθώς είχε διαπιστώσει από πολύ μικρή ηλικία ότι έχουν ταλέντο στο ποδόσφαιρο. Είχε φτιάξει μέχρι και ειδικό χώρο στο σπίτι του για να παίζουν ποδόσφαιρο οι γιοι του, λες και ήταν σε ακαδημίες κορυφαίων ευρωπαϊκών κλαμπς.
* Από τον Ιούνιο του 2018 ο Βαρεσάνοβιτς έχει απλώσει τα δίχτυα του προς… Τουρκία μεριά. Μήπως καταφέρει να μπει στο τεχνικό τιμ της Μπούρσασπορ ή να αποτελέσει τον διευθυντή ακαδημιών της ομάδας της Προύσας.