Βρακάς στο «ΦΩΣ»: «Βοηθήστε τις ομάδες για να μη διαλυθούν»
Τα καυτά προβλήματα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου αναδεικνύει στο «ΦΩΣ» ο πρόεδρος της ΕΠΣΗΠ, Κώστας Βρακάς
Τα καυτά προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου καταγράφουμε σήμερα μέσα από μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον πρόεδρο της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου (ΕΠΣΗΠ), Κώστα Βρακά. Μπήκε σε μικρή ηλικία στον χώρο, διετέλεσε παράγοντας της ΑΕ Γιάννενα και του ΠΑΣ και είναι για δεύτερη τετραετία πρόεδρος της ΕΠΣΗΠ, μία από τις μεγαλύτερες Ενώσεις της χώρας.
Πέρασε και από την ΕΠΟ, δεν του άρεσαν κάποια πράγματα και παραιτήθηκε. Γνωρίζοντας από κοντά τα προβλήματα, ο Κώστας Βρακάς δεν διστάζει να πει ότι αν δεν ληφθούν μέτρα και δεν στηριχθούν από το στοίχημα τα ερασιτεχνικά σωματεία, μοιραία θα διαλυθούν, κάτι που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο και στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Μιλά με τσεκουράτα λόγια, δεν χαϊδεύει αυτιά, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για έναν πολύ ευαίσθητο χώρο στον οποίο υπάρχουν χιλιάδες σωματεία, ποδοσφαιριστές, παράγοντες, προπονητές, φίλαθλοι, πόλεις και χωριά. Τι λέει ο Κώστας Βρακάς για τις υποδομές, τις εγκαταστάσεις, το ηλεκτρονικό μητρώο, την πανδημία και τις επιπτώσεις που προκάλεσε, την ανησυχητική μείωση των ομάδων, την ΕΠΟ, τη διαιτησία και τη συρρίκνωση του ποδοσφαιρικού χάρτη.
-Κύριε Βρακά, δώστε μας μια πρώτη εικόνα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στην περιοχή των Ιωαννίνων.
Προβλήματα πάντα υπήρχαν και υπάρχουν στον χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Δυστυχώς η πολιτεία δεν δείχνει τον σεβασμό και το ενδιαφέρον που πρέπει, ώστε να μπορέσει να εξελιχθεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Το ότι υπάρχουν ομάδες και αγωνίζονται οφείλεται στο μεράκι και στο πάθος κάποιων ερασιτεχνών παραγόντων. Όσο αντέξουν θα έχουμε ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
Μετά η κατάσταση θα χειροτερέψει περισσότερο. Όταν οι ομάδες αδυνατούν να αγωνιστούν στα πρωταθλήματα, γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις, τότε μοιραία δεν θα έχουμε και ανάδειξη ταλέντων. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις και στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Πρέπει λοιπόν η πολιτεία να δει σοβαρά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, να εκπονήσει κάποιο σχέδιο αναβάθμισης και σωτηρίας του. Εμείς είμαστε πρόθυμοι να συνδράμουμε σε ό,τι χρειαστεί.
-Με ποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει η πολιτεία; Στην προκειμένη περίπτωση η μπάλα πάει στο υφυπουργείο Αθλητισμού και στη Γενική Γραμματεία.
Έχει τους πόρους και τον τρόπο για να βοηθήσει προκειμένου να ανασάνει ο χώρος που υπηρετούμε. Πρέπει να υπάρξει ένα γενικότερο σχέδιο αναβάθμισης όλου του ποδοσφαιρικού οικοδομήματος, οι βάσεις του οποίου είναι στα γήπεδα των χαμηλότερων κατηγοριών. Να λειτουργήσουν σωστά οι υποδομές, να αναβαθμιστεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο για να βγουν ταλέντα που θα παίξουν στις μεγάλες ομάδες και στην εθνική ομάδα. Πώς θα έχουμε δυνατή Εθνική, αν δεν δουλευτούν σωστά τα ταλέντα από τις μικρές ηλικίες;
-Απ’ ό,τι μας λένε οι παράγοντες των ομάδων, και η πανδημία προκάλεσε τα δύο τελευταία χρόνια επιπρόσθετα προβλήματα, με τις διακοπές των αγώνων, τα τεστ που πρέπει να γίνουν και την αγορά υγειονομικού υλικού.
Συμφωνούμε απόλυτα. Παρά τη διακοπή των πρωταθλημάτων, τις μακροχρόνιες αναστολές των προπονήσεων και των αγωνιστικών δραστηριοτήτων λόγω της πανδημίας, πάλι οι παράγοντες των ομάδων προσπάθησαν από την αρχή να κρατήσουν όρθιες τις ομάδες. Με προσωπικές τους δαπάνες καλύπτουν τα έξοδα, χωρίς να έχουν έσοδα. Αυτοί είναι οι ήρωες της ιστορίας.
Κράτησαν ζωντανές τις ομάδες, με αποτέλεσμα φέτος να έχουμε με κανονική ροή τα πρωταθλήματα και των τριών κατηγοριών. Πέρα από τα λειτουργικά έξοδα για παίκτες, προπονητές, γήπεδα, οδοιπορικά, διαιτητές, ιματισμό κ.λπ., υπάρχουν και επιπρόσθετα έξοδα για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Γίνονται υπεύθυνοι της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων προφύλαξης και αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας δύσκολες καταστάσεις.
-Το μέτρο της καταγραφής των σωματείων στο ηλεκτρονικό μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού είναι στη θετική κατεύθυνση;
Πολλά πράγματα που έχει κάνει ο υφυπουργός Αθλητισμού για το μητρώο και άλλα είναι σωστά. Πρέπει να είμαστε δίκαιοι και να αναγνωρίζουμε ό,τι καλό γίνεται. Με το ηλεκτρονικό μητρώο θα έπρεπε τα πράγματα να είναι περισσότερο απλοποιημένα. Μιλάμε για ερασιτεχνικά σωματεία, όπου δύο τρεις άνθρωποι κάνουν τα πάντα στα χωριά. Δεν είναι επαγγελματικά σωματεία που έχουν λογιστήρια και εξειδικευμένους υπαλλήλους. Θα έπρεπε να βρουν έναν τρόπο απλούστερο. Τώρα τους ζητάνε ένα σωρό πράγματα και σε λάθος χρονικό σημείο. Δεν είναι το κατάλληλο τάιμινγκ. Σε μια δύσκολη εποχή δεν μπορούμε να φορτώνουμε τους παράγοντες με μεγάλες ευθύνες.
Πρέπει να βρουν λογιστές, να έχουν τα κατάλληλα βιβλία, να βρουν δικηγόρο για να κάνουν γενική συνέλευση και όταν αλλάζει ο αθλητικός νόμος, που αλλάζει συχνά, θα πρέπει να εναρμονίζουν και τα καταστατικά τους. Είναι και το θέμα με τους προπονητές που πρέπει να έχουν κάποιες προϋποθέσεις. Όλα αυτά προκαλούν δυσκολίες σε σωματεία για να εγγραφούν στο μητρώο. Αυτά τα μέτρα τα πήραν προφανώς άνθρωποι που δεν έχουν εικόνα του τι σημαίνει ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Σίγουρα είναι σωστό το μέτρο με το ηλεκτρονικό μητρώο, δεν λέμε όχι σε αυτό.
Αλλά να είναι απλούστερες οι διαδικασίες και να δώσουν μεγαλύτερο χρόνο στα σωματεία για να κάνουν όλα αυτά. Ρώτησαν ποτέ τους παράγοντες πώς τα βγάζουν πέρα; Πώς συντηρούν τα σωματεία; Επιδοτούνται με κάποια ποσά τα σωματεία που εγγράφηκαν στο μητρώο. Τα άλλα, που δεν μπήκαν ακόμη, δεν πρέπει να βοηθηθούν; Τι θέλουν δηλαδή, να βάλουν λουκέτο και να έχουμε σε κάθε νομό πρωταθλήματα δέκα ομάδων;
-Τα τελευταία χρόνια έχουμε μείωση των ομάδων που συμμετέχουν στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Υπάρχει συρρίκνωση του ποδοσφαιρικού χάρτη στην Ήπειρο. Την περασμένη Τετάρτη στο «ΦΩΣ» είχαμε ολόκληρη σελίδα γι’ αυτό. Γιατί δεν κατεβαίνουν στα γήπεδα να αγωνιστούν τα σωματεία;
Η χώρα μας από το 2012 και μετά είναι σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Το γεγονός αυτό έχει επιπτώσεις στη ζωή μας, στην κοινωνία, στην αγορά, σε όλες τις δραστηριότητες. Φυσικά και στο ποδόσφαιρο. Προστέθηκε και η πανδημία που άνοιξε μεγαλύτερες πληγές. Εκεί που πήγαμε να ανασάνουμε λίγο, ήρθαν τα πάνω κάτω με την πανδημία.
Κάποια σωματεία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά έξοδα, σε άλλα μπορεί να κουράστηκαν οι παράγοντες και δεν δήλωσαν συμμετοχή στα πρωταθλήματα. Έσοδα δεν έχουν από πουθενά. Οι χορηγίες από επαγγελματίες της αγοράς είναι λίγες.
Στην προ πανδημίας εποχή έκαναν τα καλοκαίρια στα χωριά πανηγύρια και εκδηλώσεις για να βγάλουν κάποια χρήματα. Τώρα κόπηκαν και αυτά λόγω των μέτρων. Γι’ αυτό είπα στην αρχή πως θα πρέπει η πολιτεία και όλοι οι θεσμικοί φορείς του ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένου και του επαγγελματικού, να βοηθήσουν τα ερασιτεχνικά σωματεία.
-Προτείνετε κάποιο ειδικότερο μέτρο που πρέπει να ληφθεί για να ορθοποδήσει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο;
Ένα μέρος των εσόδων από το στοίχημα να δοθεί για την αναβάθμιση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Και επίσης τα χρήματα που δίνονται από το στοίχημα στις επαγγελματικές ομάδες να πηγαίνουν αποκλειστικά στις υποδομές και σε καμία άλλη δραστηριότητα. Να γίνεται έλεγχος. Με τα χρήματα που επιχορηγούνται οι ΠΑΕ θα πρέπει να κάνουν αθλητικές εγκαταστάσεις, δημιουργία ομάδων για μικρές ηλικίες και να αναπτύξουν το γυναικείο ποδόσφαιρο.
«Υπάρχουν Ενώσεις χωρίς πρωταθλήματα»
-Η μείωση των ομάδων εδώ στα Γιάννινα προκάλεσε κάποιο πρόβλημα στη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων;
Υπήρξε μείωση των ομάδων, αλλά δεν μας δημιούργησε αυτό κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Η ΕΠΣΗΠ εκπροσωπεί έναν μεγάλο νομό, όπως είναι ο νομός Ιωαννίνων. Διοργανώσαμε με επιτυχία την τρέχουσα αγωνιστική σεζόν τα πρωταθλήματα και των τριών κατηγοριών, που είναι ακόμα σε εξέλιξη. Σε άλλους νομούς υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τα πρωταθλήματα ενώ μπήκε η άνοιξη. Στη γειτονική Θεσπρωτία δεν υπάρχουν ομάδες. Αυτό συμβαίνει και σε άλλες Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Δεν έχουν ομάδες για να διοργανώσουν το πρωτάθλημα, έστω με μία κατηγορία.
-Μήπως πρέπει να γίνει συγχώνευση των Ενώσεων γειτονικών νομών σε περιοχές όπου υπάρχουν οι καταστάσεις που περιγράψατε; Να έχουμε και εδώ ένα σχέδιο «Καποδίστριας» που είχαμε με τους δήμους στην τοπική αυτοδιοίκηση...
Αυτό θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Η Θεσπρωτία για παράδειγμα να συμμετέχει είτε στα πρωταθλήματα των Ιωαννίνων είτε της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας. Με την προϋπόθεση να ενισχυθούν οικονομικά οι ομάδες, γιατί θα έχουν μεγαλύτερα οδοιπορικά έξοδα. Γι’ αυτό τονίζω εκ νέου ότι ένα μέρος από τα έσοδα του στοιχήματος θα πρέπει να πηγαίνουν και στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Είναι δυνατόν να υπάρχουν νομοί και να μην έχουν ερασιτεχνικά πρωταθλήματα;
-Φαντάζομαι και εσείς ως ΕΠΣΗΠ θα έχετε οικονομικές δυσκολίες για να λειτουργήσετε όπως πρέπει, κάνοντας και την ανάλογη συντήρηση και στις εγκαταστάσεις της Ένωσης.
Υπάρχει και η δική μας συμβολή και το δικό μας μεράκι για να λειτουργήσει η Ένωση. Βάλαμε και εμείς το χέρι στην τσέπη για να καλύψουμε τα έξοδα. Αντικαταστήσαμε τον τάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου της ΕΠΣΗΠ χωρίς καμία βοήθεια από πουθενά. Είναι ένα γήπεδο-κόσμημα, στο οποίο μπορούν να γίνονται παιχνίδια και επαγγελματικών κατηγοριών. Εκεί αγωνίζεται η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου που είναι στην Α’ Εθνική και οι ομάδες Κ19 και Κ17 του ΠΑΣ Γιάννινα. Όπως βάζουν οι παράγοντες πλάτη για να λειτουργήσουν σωστά τα σωματεία, έτσι βάζουμε και εμείς πλάτη για να λειτουργήσει η ΕΠΣΗΠ.
-Οι αθλητικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην περιοχή των Ιωαννίνων επαρκούν;
Πριν από οκτώ χρόνια γίνονταν αγώνες και σε γήπεδα-νταμάρια, χωρίς χόρτο. Με τον καιρό απαγορεύσαμε τη διεξαγωγή αγώνων αν τα γήπεδα δεν έχουν χόρτο. Σε συνεργασία με τους παράγοντες πιέσαμε τους δήμους να βοηθήσουν για να κατασκευαστούν τα γήπεδα με χόρτο και αποδυτήρια. Πολλοί δήμοι βοήθησαν για να γίνουν γήπεδα. Έτσι, όλοι οι αγώνες στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΗΠ γίνονται σε γήπεδα με χόρτο.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι εντός των ορίων του διευρυμένου δήμου Ιωαννιτών, όπου υπάρχουν πολλές ομάδες και δεν επαρκούν τα γήπεδα. Να φανταστείτε ότι στο γήπεδο της ΕΠΣΗΠ αγωνίζονται δεκαπέντε ομάδες. Άλλες ομάδες φιλοξενούνται σε γήπεδα άλλων σωματείων ή χρησιμοποιούν ως έδρα ιδιωτικές εγκαταστάσεις. Μπορεί να βρίσκουν γήπεδα για τους αγώνες, αλλά δεν βρίσκουν χώρους για τις προπονήσεις.
Είχαμε κάνει προτάσεις στον δήμο Ιωαννιτών να γίνουν περιφερειακά γήπεδα στις μεγάλες συνοικίες, όπως στα Σεισμόπληκτα, στα Καρδαμίτσια, στον Βοτανικό. Υπάρχουν οι χώροι, αλλά ακόμα δεν έγινε τίποτα. Εμείς ως ΕΠΣΗΠ κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια δίπλα από το υπάρχον γήπεδο να γίνουν άλλα δύο γήπεδα, για να λυθεί εν μέρει το πρόβλημα. Έγινε παραχώρηση του χώρου, εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου ποσό διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ, που αναμένουμε τα τελευταία τρία χρόνια να εκταμιευτεί για να ξεκινήσουμε το έργο.
Με δικές μας δαπάνες έγιναν κάποια έργα για την αναμόρφωση του χώρου, αλλά χρειαζόμαστε και αυτήν τη βοήθεια από την Περιφέρεια. Για τον λόγο αυτόν θέλουμε να έχουμε τη διοίκηση της ΕΠΣΗΠ και την επόμενη τετραετία, για να ολοκληρώσουμε την κατασκευή του αθλητικού κέντρου με την προσθήκη ακόμα δύο γηπέδων. Στις επόμενες εκλογές θα ζητήσουμε πάλι την ψήφο των σωματείων για να κάνουμε το έργο αυτό, ώστε να ολοκληρωθεί και ο διοικητικός κύκλος μας.
-Τώρα μας δίνετε και είδηση ότι στις εκλογές του καλοκαιριού θα είστε πάλι υποψήφιος. Τρίτη τετραετία στην ΕΠΣΗΠ;
Σκοπός μας δεν είναι να έχουμε ένα αξίωμα, αλλά να παράγουμε έργο και να βοηθάμε τα σωματεία. Ναι, θα είναι η τρίτη τετραετία της διοίκησής μας. Λόγω της πανδημίας τα δύο τελευταία χρόνια δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε το έργο. Μας πήγε πίσω. Γι’ αυτό θέλουμε ακόμη μία τετραετία για να ολοκληρώσουμε το αθλητικό κέντρο. Όταν γίνει αυτό, νομίζω θα έχει κλείσει και ο κύκλος της διοίκησής μας, υλοποιώντας όλα όσα είχαμε υποσχεθεί.
-Επειδή πολλές φορές αναφερθήκατε στις υποδομές, να βάλουμε στην κουβέντα και το πανελλήνιο πρωτάθλημα που γίνεται με τις μικτές ομάδες των Ενώσεων. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;
Ως σκέψη είναι σωστός ο θεσμός, αλλά θα πρέπει να γίνει με καλύτερες προϋποθέσεις, που σημαίνει ότι χρειάζονται κάποια χρήματα για να αναβαθμιστεί ο θεσμός, ώστε να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα. Τώρα γίνονται τα πρωταθλήματα απλά για να γίνονται. Από καθαρή υποχρέωση και μόνο. Δεν βοηθά στο να γίνεται σωστή δουλειά με σκοπό ο θεσμός αυτός να αναδείξει και τα ταλέντα της περιφέρειας. Να υπάρχει στενότερη συνεργασία με τους ομοσπονδιακούς προπονητές, ώστε να εντοπίζονται τα ταλέντα, να αξιολογούνται, να παρακολουθούνται, να κάνουν σωστές προπονήσεις για να πλαισιώσουν τις μικρές εθνικές ομάδες.
«Πάντα να υπάρχει ξένος αρχιδιαιτητής»
-Ποιες είναι οι προσωπικές εμπειρίες σας από το ποδόσφαιρο; Είχατε εκλεγεί και στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ;
Στην ΕΠΟ ήμουν τρία χρόνια με πρόεδρο τον κ. Γραμμένο. Διετέλεσα και αντιπρόεδρος της επιτροπής φερ πλέι της ΟΥΕΦΑ. Προσπαθήσαμε κάποιες εμπειρίες να τις περάσουμε και στην ομοσπονδία, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό. Μπήκα στην ομοσπονδία με μεγάλη όρεξη για να κάνουμε πράγματα. Ξεκινήσαμε με όρεξη, αλλά από ένα σημείο και μετά αυτό χάθηκε. Παραιτήθηκα από την ΕΠΟ πριν τελειώσει η θητεία μου.
-Πολύς λόγος γίνεται για την ΕΠΟ, για τη διαιτησία. Ποια είναι η δική σας άποψη γι’ αυτό;
Η κάθε ομάδα προσπαθεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα για να έχει και τα ανάλογα οικονομικά οφέλη. Αυτή η προσπάθεια που κάνει η κάθε ομάδα δεν αφήνει να αναπνεύσει το ποδόσφαιρο. Εντάξει, σε όλες τις χώρες οι ομάδες προσπαθούν να πάρουν το πρωτάθλημα, αλλά δεν γίνονται αυτά που γίνονται στην Ελλάδα. Ο καθένας προσπαθεί να πετύχει αυτό που θέλει με θεμιτά ή αθέμιτα μέσα. Θα πρέπει να φτάσουμε σε ένα επίπεδο να χαιρόμαστε το ποδόσφαιρο και να ξεχωρίζουν οι καλύτερες ομάδες. Να υπάρχει ευγενής άμιλλα και η κάθε ομάδα να προσπαθεί να γίνεται καλύτερη προκειμένου να ανταγωνιστεί τις άλλες.
Η καθιέρωση του VAR επί διοίκησης Γραμμένου ήταν ένα σημαντικό βήμα στο κομμάτι της διαιτησίας. Επίσης, κατά τη γνώμη μου η ΟΥΕΦΑ θα πρέπει να συνεχίσει να έχει ξένους αρχιδιαιτητές, όπως είναι τώρα ο κ. Κλάτενμπεργκ. Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να είναι Έλληνες αρχιδιαιτητές. Θα γυρίσουμε σε παλαιότερες εποχές. Λάθη πάντα θα υπάρχουν, αλλά στη διαιτησία υπάρχει βελτίωση σε πολύ μεγάλο βαθμό. Επίσης, πολύ σωστά στα δικαιοδοτικά όργανα έχουν τοποθετηθεί τακτικοί δικαστές για να μη γίνονται μαγειρέματα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ