Θρύλος αλά ελληνικά
Ο Χρήστος Μεγγλίδης ανέδειξε στο σημερινό φύλλο του ΦΩΤΟΣ μια σημαντική διάσταση του φετινού ρόστερ του Ολυμπιακου.
Για πρώτη φορά από το 2010 ο Ολυμπιακός έχει τόσους πολλούς Έλληνες στο ρόστερ του και με προοπτική για πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι συγκρίσεις με τις άλλες σεζόν και οι αιτίες γι΄αυτή την εντυπωσιακή στροφή προς την εγχώρια αγορά. Οι ριζικές αλλαγές από την περσινή σεζόν.
Όραμα του Βαγγέλη Μαρινάκη και διάθεση όλων των υπευθύνων για το σχεδιασμό του Ολυμπιακού ήταν πάντοτε να δίνεται μεγάλη βάση στο ελληνικό στοιχείο για τη διαμόρφωση του ρόστερ της ομάδας. Κάποιες φορές αυτή η λογική επικράτησε σε σημαντικό βαθμό, ενώ ο Ολυμπιακός χαρακτηρίζεται από την αποφασιστικότητά του στο να δίνει ευκαιρίες σε νέα παιδιά και να προωθεί ταλέντα από τις Ακαδημίες του ή αποκτώντας ποδοσφαιριστές από άλλες ελληνικές ομάδες οι οποίοι ξεχωρίζουν από τα πρώτα τους βήματα.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Αυτό που συμβαίνει φέτος, όμως, δεν έχει προηγούμενο. Κάνοντας μία σύγκριση με τις προηγούμενες σεζόν, διαπιστώνει κανείς ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα ο Ολυμπιακός έχει προχωρήσει σε τόσο μεγάλη «ελληνοποίηση» της ομάδας, όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός των Ελλήνων παικτών είναι τόσο μεγάλος όσο περίπου την σεζόν 2009-10, αλλά με τη διαφορά ότι εκτιμάται πως η πλειονότητα αυτών των ποδοσφαιριστών θα έχει σημαντικό ρόλο και χρόνο συμμετοχής, εν αντιθέσει με ό,τι έχει συμβεί σε άλλες περιόδους.
Με βάση, λοιπόν, όσα ισχύουν μέχρι σήμερα – καθώς πολλά αλλάζουν μέχρι να τελειώσει κάθε μεταγραφική περίοδος – ο Ολυμπιακός έχει σε πρώτη γραμμή στην προετοιμασία του 15 Έλληνες παίκτες. Ο Ανδρέας Γιαννιώτης και ο Λευτέρης Χουτεσιώτης για την εστία, ο Βασίλης Τοροσίδης, ο Γιάννης Μασούρας, ο Κώστας Τσιμίκας, ο Λεονάρντο Κούτρης, ο Στέφανος Ευαγγέλου και ο Δημήτρης Νικολάου στην άμυνα. Ο Ανδρέας Μπουχαλάκης, ο Θανάσης Ανδρούτσος, ο Κώστας Φορτούνης και ο Γιάννης Φετφατζίδης για τη μεσαία γραμμή. Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, ο Μάριος Βρουσάι και ο Δημήτρης Μάνος για την επίθεση.
Αν υπολογίσουμε ότι ο Νικολάου είναι πολύ πιθανό να παραχωρηθεί στην Ουντινέζε και ο Ευαγγέλου δεν θα πάρει στην πρώτη του σεζόν πολύ χρόνο, μένουμε σε 13 Έλληνες. Αλλά φυσικά δεν έχουμε στη λίστα ποδοσφαιριστές που αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν είναι στο πλάνο, παρότι ανήκουν στον Ολυμπιακό, όπως ο Σιώπης και ο Ταχτσίδης. Δεν βάζουμε επίσης στον ελληνικό κατάλογο τους νεαρούς γκολκίπερ Σκαφίδα και Τζολάκη που λογικά δεν θα είναι στο γκρουπ εκείνων που υπολογίζονται για τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα.
Για πρώτη φορά τόσο πολλοί Έλληνες παίκτες προορίζονται από την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού για σοβαρό ρόλο στη διάρκεια της σεζόν. Ο Γιαννιώτης θα είναι ο βασικός γκολκίπερ, ο Τοροσίδης, ο Μασούρας, ο Κούτρης και ο Τσιμίκας θα είναι κάθε φορά υποψήφιοι βασικοί για τα άκρα της άμυνας, ο Φορτούνης με τον Λάζαρο θα αποτελούν «κλειδιά» για το επιθετικό παιχνίδι. Ο Φετφατζίδης ψάχνει κι αυτός θέση στο αρχικό σχήμα. Με τους Ανδρούτσο, Μπουχαλάκη, Βρουσάι και Μάνο, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο, να έχουν τις δικές τους πιθανότητες για μεγάλο χρόνο συμμετοχής.
Η χρονιά της πορείας στο Τσάμπιονς Λιγκ
Ας δούμε πόσους Έλληνες παίκτες και τι χρόνο συμμετοχής είχε ο Ολυμπιακός ανά σεζόν, μέχρι να φτάσουμε αρκετά πίσω για να βρούμε περισσότερους.
Πέρυσι η ομάδα είχε 10 Έλληνες, εκ των οποίων οι μισοί είχαν αρκετές συμμετοχές. Ο Φορτούνης 25, ο Κούτρης 20, ο Ταχτσίδης 17, ο Ανδρούτσος 11 και ο Νικολάου 9. Πιο λίγο έπαιξαν ο Καπίνο (5), ο Βρουσάι (4), ο Χουτεσιώτης και ο Ρέτσος από 2 και ο Σιώπης 1 παιχνίδι.
Πρόπερσι ο Ολυμπιακός είχε 8 Έλληνες, με 6 να παίζουν αρκετά και 2 λιγότερο. Ο Φορτούνης 25, ο Ρέτσος και ο Καπίνο 18, ο Ανδρούτσος 17, ο Μανθάτης 11 και ο Μπουχαλάκης 8. Με τον Νικολάου να έχει 2 συμμετοχές και τον Τσιμίκα 1.
Τη σεζόν 2015-16 στο ρόστερ ήταν 9 Έλληνες. Μόνο 2 όμως είχε διαρκή συμμετοχή, ο Φορτούνης με 27 και ο Σιόβας με 22. Ο Μπουχαλάκης και ο Κολοβός έπαιξαν σε 5 ματς, ο Τσιμίκας και ο Καπίνο σε 3, ο Νικολάου και ο Μανιάτης σε 2 και ο Χουτεσιώτης σε 1.
Το 2014-15 έπαιξαν στη σεζόν 10 Έλληνες, με τους περισσότερους να έχουν σοβαρό ρόλο. Ο Φορτούνης 25 ματς, ο Μήτρογλου 24, ο Σιόβας 20, ο Αυλωνίτης 18, ο Μανιάτης 17. Πιο λίγο χρησιμοποιήθηκαν οι Μπουχαλάκης (9), Διαμαντάκος (8), Γιαννούλης (7) και έλάχιστα (με 1 συμμετοχή) οι Αβραάμ και Βούρος.
Μια σεζόν νωρίτερα επί Μίτσελ, ο Ολυμπιακός έκανε τη μεγάλη πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ μέχρι τον αποκλεισμό από την Γιουνάιτεντ. Τότε είχε 12 Έλληνες στο ρόστερ του! Πιο πολύ έπαιξαν ο Σάμαρης με 28 ματς, ο Μανιάτης με 26, ο Μανωλάς με 25, ο Αβραάμ με 20, ο Χολέμπας με 19, ο Μήτρογλου και ο Παπάζογλου με 12, ο Σιόβας με 11. Και πιο λίγο ο Βέργος με 3, ο Φετφατζίδης με 2, ο Σάλιακας και ο Βούρος με 1.
Το 2012-13 ήταν και πάλι αρκετοί Έλληνες, συνολικά 11. Ο Χολέμπας με 28 συμμετοχές, ο Μανιάτης με 27, ο Μήτρογλου με 25, ο Μανωλάς με 24, ο Σιόβας και ο Παπάζογλου με 15, ο Βλαχοδήμος και ο Φετφατζίδης με 12. Ο Λυκογιάννης έπαιξε σε 4 ματς, ο Αβραάμ σε 3 και ο Τοροσίδης σε 1 παιχνίδι.
Οι λιγότεροι!
Το 2011-12 ήταν οι λιγότεροι Έλληνες από κάθε άλλη φορά, μόλις 7! Ο Χολέμπας έπαιξε 23 φορές, οι Μανιάτης, Αβραάμ και Τοροσίδης 22, ο Φετφατζίδης 17. Ο Ποτουρίδης έκανε 5 παιχνίδια και ο Παπάζογλου 4.
Στην πρώτη σεζόν Μαρινάκη έπαιξαν για τον Ολυμπιακό 10 Έλληνες ποδοσφαιριστές. Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος είχε 26 συμμετοχές, ο Χολέμπας 24, ο Τοροσίδης 20, ο Φετφατζίδης 19. Επίσης ο Μανιάτης 9, ο Γιάννης Παπαδόπουλος 8, ο Νικοπολίδης και ο Ποτουρίδης 6, ο Μήτρογλου 5, ο Γκαλίτσιος 3.
Πριν από την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό και την περίοδο που ο Ολυμπιακός είχε χάσει τον τίτλο, στη σεζόν είχαν αγωνιστεί 14 Έλληνες ποδοσφαιριστές, αλλά οι μισοί ήταν αυτοί που είχαν ενεργότερη συμμετοχή. Ο Νικοπολίδης με 28 ματς, ο Μήτρογλου με 26, ο Αβραάμ με 24, ο Τοροσίδης με 22, ο Στολτίδης με 18, ο Γιάννης Παπαδόπουλος με 11, ο Πάντος με 9. Από 2 παιχνίδια είχαν οι Φετφατζίδης και Σοϊλέδης, 3 φορές είχε παίξει ο Κατσικογιάννης και από 1 οι Βαλεριάνος και Νικλητσιώτης.