Δίκη των «28»: Η αγόρευση της συνηγόρου του Βαγγέλη Μαρινάκη
Το περιεχόμενο της αγόρευσης της εκ των συνηγόρων του Βαγγέλη Μαρινάκη, Ευαγγελίας Παναγιώτου, στη «Δίκη των 28».
Η εκ των συνηγόρων του Βαγγέλη Μαρινάκη, Ευαγγελία Παναγιώτου, αποδόμησε το κατηγορητήριο σε βάρος του Ολυμπιακού και του Βαγγέλη Μαρινάκη στη «Δίκη των 28», κατά την αγόρευσή της ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Η συνήγορος του ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ Ολυμπιακούς αναφέρθηκε εκ νέου στα «σαθρά θεμέλια» στα οποία βασίστηκε το βούλευμα, στον επικοινωνιακό πόλεμο που δέχθηκε όλα αυτά τα χρόνια ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ενώ σχολίασε και την κατάρρευση του κατηγορητηρίου.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης θα συνεχιστούν στις 12 Ιανουαρίου 2021, οπότε και ορίστηκε νέα δικάσιμος.
Αναλυτικά τα σημαντικότερα σημεία της αγόρευσης της Ευαγγελίας Παναγιώτου:
«Ο Ολυμπιακός και ο κύριος Μαρινάκης δεχτήκαμε μία επικοινωνιακή λαίλαπα όλα αυτά τα χρόνια. Εδώ και τόσα χρόνια ο κύριος Μαρινάκης αναγκάζεται να δίνει εξηγήσεις στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε προμηθευτές, τράπεζες, πελάτες, εργαζόμενους. Όλοι ζητούσαν εξηγήσεις για τα δημοσιεύματα. Αναγκαστήκαμε να πάμε σε ασφαλιστικά μέτρα, στις αρχές, για να ζητήσουμε την προστασία των εγγράφων της διαδικασίας και των προσωπικών δεδομένων. Πήγαμε στην ΟΥΕΦΑ και στο ΚΑΣ και αποκρούσαμε τις κατηγορίες σε έρευνες που έγιναν.
Τα βάσιμα παράπονα, οι κραυγαλέες διαμαρτυρίες και η συκοφαντία διαχέονται στο χρόνο, μένουν. Η αλήθεια όμως απαιτεί υπομονή και αντέχει.
Στο βούλευμα έχουμε έλλειμμα περιεχομένου, λείπουν βασικές πληροφορίες. Πώς να τις αντικρούσουμε εμείς; Αν βάλουμε τη λογική και τη συνέπεια, το βούλευμα δεν βγάζει πουθενά.
Ο Χρήστος Σάββας ήταν ο πρώτος ο οποίος σήκωσε το λάβαρο για την παράταξη Γκαγκάτση. Πήγε με αυτόν που εμφανιζόταν τότε ως αντίπαλος μας. Αλλά ήταν παρών στη συνάντηση που έγινε. Άρα, ήταν μαζί μας και εμείς ήμασταν με τον αντίπαλο μας; Απλώς ο κύριος Σάββας πάταγε σε δύο βάρκες και όταν δεν πήγαινε καλά στη μία, πάταγε στην άλλη.
Το κατηγορητήριο είναι μία ιστορία, μία αφήγηση. Το πρόβλημα είναι το εξής. Άρχισε από την ανάποδη. Πήρε το συμπέρασμα που έβγαλε και προσπαθεί να στοιχειοθετήσει τα γεγονότα. Πήγε από το αποτέλεσμα στα γεγονότα. Αλλά δεν δουλεύει έτσι η Δικαιοσύνη. Το ανάποδο γίνεται, από τα γεγονότα βγάζουμε το συμπέρασμα. Αλλά έχουμε και χρονική αντιστροφή των γεγονότων. Έβαλαν μέσα στην κατηγορία και αλλαγές στους πίνακες των διαιτητών που αφορούσε άλλες ΚΕΔ. Αποφάσεις που πήραν άλλα πρόσωπα και όχι αυτά που κατηγορούνται. Καλέσαμε τον Χιού Ντάλας να καταθέσει εάν οι πίνακες διαιτησίας που κατάρτισε εκείνος, είναι προϊόν εγκληματικής ενέργειας άλλων. Τι να απαντήσει; Είπε ότι δεν δέχτηκε παρέμβαση από κανέναν.
Οι άστοχες απομαγνητοφωνήσεις συμπεριλήφθηκαν στο πόρισμα. Αλλά, εμείς σας εξηγήσαμε γιατί, ο σκοπός ήταν άλλος.
Προσπάθησαν να εμφανίσουν τον Μαρινάκη ότι ελέγχει τα πάντα. Τα μέσα ενημέρωσης, την ΕΠΟ, τη διαιτησία, το ποδόσφαιρο. Ο Μαρινάκης ήταν μέτοχος στο ΣΚΑΪ από το 2007 έως το 2012. Αποχώρησε στις 30 Ιουνίου του 2012. Πρέπει να είναι ο μοναδικός μέτοχος καναλιού που στο ίδιο το μέσο του, είχε αναρτηθεί είδηση ότι είναι μέλος εγκληματικής οργάνωσης.
Από το 2011 και μετά, κάθε Δευτέρα βράδυ, ο κύριος Θωμαϊδης καλούσε τους ανθρώπους που κατέθεταν ως μάρτυρες και μετά παρουσίαζε τις καταθέσεις τους ως μαρτυρικές. Όταν ο Κούγιας ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Θωμαΐδη, χρησιμοποιούσε παράνομες μαγνητοφωνήσεις και υπήρξε αμετάκλητη καταδίκη για τον εν λόγω.
Πριν παραλάβουμε επίσημα τα υπομνήματα στο δικηγορικό γραφείο μας, τα κατεβάζαμε σε PDF από συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Ένα συγκεκριμένο μέσο, μία συγκεκριμένη εκπομπή, ασχολείται ακόμα και σήμερα με αυτό το θέμα. Θα πρέπει να ζητήσουμε πνευματικά δικαιώματα. Εμείς τρέχουμε στα Δικαστήρια, με αγωγές, με μηνύσεις. Έχω πάει βράδυ στο ΣΚΑΪ, με έγγραφο για παραβίαση δικαστικής εντολής για ρεπορτάζ της συγκεκριμένης εκπομπής, ο κύριος Θωμαΐδης να ζητάει εισαγγελικό λειτουργό και να λέει να μην τον ακουμπήσουν. Έρχεται ο εισαγγελικός λειτουργός, ο κύριος Θωμαΐδης διαφεύγει από το κτίριο και εγώ καταλήγω να βλέπω 4 τα πρωί το ΣΚΑΪ να διασύρει την εισαγγελική λειτουργό. Πως ελέγχει τα μέσα ο Μαρινάκης; Οι μάρτυρες πρώτα πήγαιναν σε μία εκπομπή και κατέθεταν ότι γίνονταν τέρατα στο ποδόσφαιρο και μετά κατέθεταν.
Αλλά από την εκπομπή δεν έβγαιναν μόνο οι απομαγνητοφωνήσεις, αλλά ήταν και παραποιημένες. Σε μία στιχομυθία στη δικογραφία, ο Μαρινάκης μιλάει με έναν εξάδελφο του, εργαζόμενο του στη ναυτιλιακή που λεγόταν Γιάννης. Ο ξάδερφος του είναι παναθηναϊκός και του λέει ότι αδικήθηκε σε ένα παχνίδι μπάσκετ ο Παναθηναϊκός. Και η εκπομπή πήρε εκείνη τη στιχομυθία και κόλλησε δίπλα στο Γιάννης το Βρέντζος. Και έστησαν τρομοκρατία ολόκληρη πάνω σε αυτό.
Έγινε μία προσπάθεια ο κύριος Μαρινάκης να φανεί μία προσωπικότητα αδιαφανής που ελέγχει τα πάντα. Αλλά δεν έχει καμία προνομιακή μεταχείριση. Όλες οι δραστηριότητες του γίνονται με διαφάνεια. Ο Μαρινάκης ζήτησε ποτέ κάτι προσωπικό; Κάτι από το Δημόσιο; Δεν αναλαμβάνει δημόσια έργα. Ζήτησε εύνοια για την ομάδα του; Ακόμα και τα λεφτά που πήρε ο Όμιλος του στην καμπάνια για τον Κόβιντ, τα επέστρεψε και ζήτησε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Ο ΠΑΟΚ όταν χρωστούσε λεφτά, ο κύριος Σαββίδης ζήτησε να μην πληρώσει όλο το ποσό στην Εφορία και έτσι έγινε. Όταν ο ΠΑΟΚ καταδικάστηκε για πολυϊδιοκτησία, η Κυβέρνηση ψήφισε νόμο για να μην υποβιβαστεί. Όταν η ΑΕΚ χρωστούσε, υποβιβάστηκε στη Γ’ Εθνική, διαλύθηκε η ΠΑΕ και δεν πλήρωσε τίποτα. Ο κύριος Μαρινάκης τον καιρό που είναι στον Ολυμπιακό, πλήρωσε 163 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους και εισφορές στο κράτος. Έχει δαπανήσει 22 εκατομμύρια ευρώ σε κοινωφελείς σκοπούς.
Για όλη αυτή την υπόθεση και όλους αυτούς τους αγώνες, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός που έκανε τότε καταγγελίες, υπέβαλλε όλα αυτά τα στοιχεία και ερωτήθηκε στην ακροαματική διαδικασία της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, εάν τα προσκόμισε στην ΟΥΕΦΑ. Η ΟΥΕΦΑ είπε ότι με αυτά τα στοιχεία δεν μπορούσε να επιβάλλει ποινές και να ασκήσει πειθαρχική δίωξη. Το επιχείρημα για να ασκηθεί δίωξη ήταν: μα, δείτε τους αγώνες. Με αυτό τον τρόπο δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα.
Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, λέμε για ομάδα που ελέγχει τη διαιτησία. Για αυτή την ομάδα, έχουμε μόνο τρεις αγώνες των πλέι οφ της Football League. Οι άλλοι αγώνες στο κατηγορητήριο αφορούν διαιτητές που έχουν επιλεγεί από άλλες ΚΕΔ, όχι από τα πρόσωπα που κατηγορούνται.
Ο αγώνας Παναχαϊκή – Ολυμπιακός δεν μπορεί να αφορά τον κύριο Μαρινάκη. Για να αποκλειστεί ο Ολυμπιακός, έπρεπε να ηττηθεί με 4-1. Ήταν μία ομάδα της Σούπερ Λιγκ με μία ομάδα της Φούτμπολ Λιγκ με το ρόστερ που είχαν. Δεν γίνονται αυτά.
Μπορούν τα διαιτητικά λάθη να αποτελέσουν απόδειξη σκοπιμότητας; Δεν μπορούν. Αλλιώς, θα δεχόμασταν ότι όποιος διαιτητής κάνει λάθος, ότι έχει σκοπιμότητα.
Πάμε στο Ολυμπιακός – Βέροια. Στην κατάθεση του ο κύριος Γεωργέας δεν θυμόταν ποιος του το είπε, τι είπε, σε ποια γλώσσα του το είπαν. Ο κύριος Γεωργέας δεν θυμάται τι, που και ποιος; Ο κύριος Γεωργίας είχε ένα βάρος να στηρίξει τον εργοδότη του, τον προπονητή που τον είχε βοηθήσει. Δεν υπάρχει κανένα ψήγμα για τον Ολυμπιακό και τον κύριο Μαρινάκη.
Ο κύριος Παναγόπουλος έχει κάνει μία τηλεοπτική καριέρα στην εκπομπή Δίκη και τελείωσε σε αυτή.
Ο Σεφέρο όταν εξέτασε τα στοιχεία στην ΟΥΕΦΑ, είπε το εξής: Ένας νομικός σύμβουλος δεν ορίζει καν υπόθεση.
Για τους λόγους που σας προανέφερα, θεωρώ ότι δεν προκύπτει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει κάτι το μεμπτό για τον κύριο Μαρινάκη. Για αυτό ζητάω την απαλλαγή του κυρίου Μαρινάκη για όλες τις κατηγορίες.
Στην πρώτη ημέρα των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης, πήρε τον λόγο ο δικηγόρος του Ατρόμητου, κ. Μπαταγιάννης, κατακεραυνώνοντας τον Τάκη Φύσσα για την κενή περιεχομένου κατάθεσή του. Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του διαιτητή Αμπάρκιολη, αφού εξήγησε πως οι αποδιδόμενες κατηγορίες στον πελάτη του δεν στοιχειοθετούνται, ούτε από τα στοιχεία ούτε από τις μαρτυρίες, ανέφερε μεταξύ άλλωμ: «Φτάσαμε στο σημείο να λέμε ότι επειδή συνομίλησαν ο Μαρινάκης με τον Κουρίδη και ρώτησε ο Μαρινάκης πόσο είναι ο Πλατανιάς, να λέμε ότι το έστησαν. Ποιος είναι διαιτητής; Ο Αμπάρκιολης. Βάλε και αυτόν μέσα στο κατηγορητήριο».