Ο ΠΑΣ Γιάννινα ανέδειξε δημάρχους και βουλευτές!
Μεγάλο αφιέρωμα του «ΦΩΤΟΣ» στους προέδρους που διοίκησαν τον ιστορικό σύλλογο της Ηπείρου, ΠΑΣ Γιάννινα, από το 1966 μέχρι σήμερα.
Ο ΠΑΣ μπορεί στις τροπαιοθήκες του να μην έχει βαρύτιμα έπαθλα, αφού στα 54 χρόνια Ιστορίας του αγωνίστηκε μία φορά στο Βαλκανικό Κύπελλο και πριν από τέσσερα χρόνια στο Γιουρόπα Λιγκ, αλλά δεν παύει να είναι κάτι ξεχωριστό για όλους τους Γιαννιώτες, πέρα από τα όρια και την έννοια μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Γι’ αυτό διοικήθηκε από επίλεκτα μέλη της τοπικής κοινωνίας, επιστήμονες, επιχειρηματίες, ενώ οι εκλογές στην προ επαγγελματικού ποδοσφαίρου εποχή είχαν τεράστιο ενδιαφέρον, γιατί πολλοί ήθελαν να ασχοληθούν με τα διοικητικά της ιστορικής ομάδας. Η θέση του προέδρου στον ΠΑΣ Γιάννινα ήταν κάτι ξεχωριστό. Ο εκάστοτε πρόεδρος ήταν σημαίνων παράγοντας της τοπικής κοινωνίας. Πολλοί πρόεδροι ή και στελέχη του ΠΑΣ εξελέγησαν δήμαρχοι και βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι, παίζοντας γι’ αυτό ρόλο και το αξίωμα που κατείχαν. Ο ΠΑΣ είναι ομάδα με ευρεία λαϊκή απήχηση στην τοπική κοινωνία και στους απανταχού Γης Ηπειρώτες.
Ο Ελευθέριος Καλογιάννης ως εν ενεργεία πρόεδρος του ΠΑΣ εξελέγη βουλευτής στις εκλογές που έγιναν τον Νοέμβριο του 1974. Ο αείμνηστος Κώστας Μπέγκας το 1974 έβγαλε τον ΠΑΣ για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική και στις δημοτικές εκλογές που έγιναν Μάρτιο του 1975 εξελέγη πανηγυρικά δήμαρχος στον δήμο Ιωαννιτών. Από διοικήσεις του ΠΑΣ Γιάννινα πέρασαν και οι τέως δήμαρχοι της πόλης Αναστάσιος Παπασταύρος και Νίκος Γκόντας. Ειδικά οι παλιότεροι φίλαθλοι έλεγαν ότι «ο ΠΑΣ βγάζει δημάρχους και βουλευτές». Η ομάδα δεν ήταν ασφαλώς πολιτικό εφαλτήριο για κανέναν, αλλά ενίσχυε τη δημοφιλία των ανθρώπων που την υπηρέτησαν. «Παλιά ο πρόεδρος του ΠΑΣ είχε την ίδια δύναμη που είχε ένας δήμαρχος ή βουλευτής» μας έλεγε ο αείμνηστος αθλητικογράφος Κώστας Κράβαρης που παρακολούθησε τον ΠΑΣ από τα πρώτα βήματά του, ενώ ήταν επίλεκτο μέλος και διοικήσεων.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Τους ανθρώπους που διοίκησαν τον ΠΑΣ θα γνωρίσουμε στο σημερινό αφιέρωμα από το 1966 μέχρι τώρα. Όλοι προσπάθησαν για το καλύτερο. Άλλοι πέτυχαν περισσότερα και άλλοι λιγότερα. Όλοι όμως άφησαν το στίγμα τους στην Ιστορία της ομάδας. Πρώτος πρόεδρος στην Ιστορία ήταν ο γιατρός Περικλής Γιαννής. Άνθρωπος με πλούσια αθλητική και κοινωνική δραστηριότητα. Πριν ασχοληθεί με τον ΠΑΣ ήταν πρόεδρος του Αβέρωφ, ιδρυτικό μέλος του ΑΓΣΙ, πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου, πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων. Είχε καταγωγή από το Ζαγόρι και επί πολλά χρόνια ήταν διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων.
Ο Περικλής Γιαννής κράτησε καλά το τιμόνι στα πρώτα χρόνια της πορείας του ΠΑΣ, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις και αναβιώσουν οι κόντρες των παλιών ομάδων. Τα πρώτα χρόνια έπρεπε να τηρηθούν οι λεπτές ισορροπίες. Τα Γιάννινα είναι από τις λίγες πόλεις στην οποία πέτυχε απόλυτα το εγχείρημα της συγχώνευσης. Όμως ένα επεισοδιακό παιχνίδι με την Κέρκυρα τον Δεκέμβριο του 1969 για το πρωτάθλημα Β’ Εθνικής ανάγκασε τον Περικλή Γιαννή σε παραίτηση. Τον διαδέχθηκαν στην προεδρία ο γιατρός Θεμιστοκλής Λέκκας και στη συνέχεια ο πολιτικός μηχανικός Αχιλλέας Εμμανουηλίδης. Ο Θεμιστοκλής Λέκκας, με καταγωγή από τη Ζίτσα, ήταν χειρουργός και είχε κλινική στα Γιάννινα. Κράτησε τα ηνία σε μια δύσκολη εποχή. Ο Αχιλλέας Εμμανουηλίδης έκανε τις πρώτες μεταγραφές, με σπουδαιότερη του Γιώργου Σιόντη από τον Βύζαντα Μεγάρων το καλοκαίρι του 1970.
Ο Τσουκανέλης έφερε τους Αργεντινούς
Ο γιατρός Σάκης Τσουκανέλης ήταν πρόεδρος του ΠΑΣ στη διετία 1971-73. Είναι από τους σπουδαιότερους προέδρους στην Ιστορία, καθώς επί των ημερών του έγιναν οι έξι μεταγραφές των Αργεντινών ποδοσφαιριστών Παστερνάκη, Γκλασμάνη, Κοντογιωργάκη, Μοντέζ, Λίσα, Αλβαρέζ. Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι μια μικρή εποποιία, σε εποχές που τα Γιάννινα ήταν αποκομμένα και προβληματικές οι επικοινωνίες με χώρες του εξωτερικού, πόσω μάλλον με χώρες της Λατινικής Αμερικής. Σε μια τυχαία συνάντηση στο γραφείο του τότε προέδρου της ΕΠΟ, Γιώργου Δέδε, γνώρισε τον Πορτογάλο προπονητή Αυγουστίνο Γκομέζ ντε Φαρία και τον έφερε προπονητή στα Γιάννινα. Ο Φαρία ήταν αυτός που έριξε την ιδέα για μεταγραφές από την Αργεντινή, αυτός βρήκε τους παίκτες και τους έφερε στα Γιάννινα. Τότε μπήκαν οι βάσεις και άλλαξε ριζικά η τοπική ομάδα. Την επόμενη χρονιά ανέβηκε πανηγυρικά στην Α’ Εθνική και δημιουργήθηκε ο θρύλος του «Άγιαξ της Ηπείρου».
Ο Μπέγκας δήμαρχος, ο Καλογιάννης βουλευτής!
Επόμενος πρόεδρος ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Μπέγκας. Έμεινε στη διοίκηση τη σεζόν 1973-74, όπου ο ΠΑΣ Γιάννινα έκανε πορεία θριάμβου και ανέβηκε στην Α’ Εθνική. Πέρασε στα σαλόνια, άλλαξε σελίδα στην Ιστορία του. Δεν συνέχισε την επόμενη χρονιά, έχοντας προφανώς σκοπό να πολιτευτεί. Στις πρώτες δημοτικές εκλογές μετά την πτώση της χούντας, τον Μάρτιο του 1975, ο Κώστας Μπέγκας εξελέγη δήμαρχος στον δήμο Ιωαννιτών. Πρώτος πρόεδρος στην Α’ Εθνική ήταν ο Ελευθέριος Καλογιάννης, κατασκευαστής δημοσίων έργων. Ανέλαβε την προεδρία το καυτό από γεγονότα καλοκαίρι του 1974, με την ανατροπή του Μακαρίου στην Κύπρο, την εισβολή των Τούρκων στη Μεγαλόνησο, τη γενική επιστράτευση και την πτώση της χούντας. Η ομάδα ενισχύθηκε με ποδοσφαιριστές για να μην κινδυνεύσει με υποβιβασμό από την Α’ Εθνική, προσλήφθηκε στην τεχνική ηγεσία ο σπουδαίος προπονητής Αντώνης Γεωργιάδης, αλλά το πιο σημαντικό γεγονός ήταν η εξασφάλιση της παραμονής των Αργεντινών παικτών στην ομάδα.
Το πρόβλημα με τους Αργεντινούς
Σε πολλές ομάδες υπήρχαν Λατινοαμερικάνοι ποδοσφαιριστές, σε μια εποχή όπου απαγορεύονταν οι ξένοι παίκτες. Το παράδειγμα του ΠΑΣ με τους έξι παίκτες από την Αργεντινή πήγαν να μιμηθούν κι άλλες ομάδες όπως Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Καλαμάτα, Λάρισα. Κάποια στιγμή, μετά και από καταγγελία του ΠΑΟΚ, τέθηκε από την πολιτεία θέμα νομιμότητας αυτών των μεταγραφών. Κυρίως πώς έγινε η «ελληνοποίηση» των ξένων ποδοσφαιριστών. Ο τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ιωάννης Μπούτος, που είχε την ευθύνη των αθλητικών θεμάτων, γιατί δεν υπήρχε υφυπουργείο Αθλητισμού, ετοίμαζε νομοσχέδιο όπου η κάθε ομάδα θα μπορούσε να έχει μόνο δύο ξένους παίκτες. Αν περνούσε το νομοσχέδιο, θα έπρεπε οι τέσσερις από τους έξι Αργεντινούς παίκτες του ΠΑΣ να αποχωρήσουν. Αυτό σήμαινε κατάρρευση όλου του οικοδομήματος.
Βοήθεια από τον Ευάγγελο Αβέρωφ
Η διοίκηση Καλογιάννη πάλεψε πολύ για να κρατήσει τους παίκτες, με τη σημαντική βοήθεια και του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αβέρωφ. Με τροπολογία δόθηκε παράταση δύο ετών στους υπάρχοντες ξένους των ομάδων και ο περιορισμός των δύο ξένων παικτών στην κάθε ομάδα ήταν για τον εφεξής χρόνο που θα ακολουθούσε. Ο Ελευθέριος Καλογιάννης στις εκλογές του Νοεμβρίου 1974 εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία.
Ακολούθησε η διετία 1975-77 με πρόεδρο τον Χριστόφορο Παπαδόπουλο, ιδιοκτήτη της τεχνικής εταιρείας «Δορυφόροι», από τις μεγαλύτερες τότε στην Ελλάδα. Ο ΠΑΣ ήταν στο απόγειο της δόξας του, κατακτώντας την 5η θέση το 1976 στο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής. Και η διοίκηση Παπαδόπουλου αντιμετώπισε θέματα με την παραμονή των Αργεντινών ποδοσφαιριστών, καθώς τέθηκε πάλι θέμα με την ιθαγένειά τους. Για να ξεπεραστεί ο σκόπελος, πήγαν για λίγο στρατιώτες ως εθελοντές, αφού η Ελλάδα ήταν ακόμη σε περίοδο επιστράτευσης, οι Κοντογιωργάκης, Μοντέζ, Λίσα, Γκλασμάνης και απέκτησαν ελληνική υπηκοότητα. Ήταν ένα νομικό μονοπάτι που επινόησε ο αντιπρόεδρος και διακριμένος νομικός Πύρρος Γιαννάκος.
Εκλογές-θρίλερ το 1977 στον ΠΑΣ
Το καλοκαίρι του 1977 οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του ΠΑΣ Γιάννινα μονοπώλησαν για μεγάλο διάστημα το ενδιαφέρον των φιλάθλων. Μονομάχοι ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος και ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Για μία ψήφο κρίθηκε η εκλογή. Πρόεδρος τη διετία 1977-79 εξελέγη ο Κωνσταντόπουλος. Γόνος αθλητικής οικογένειας, με ιστορία στο ποδόσφαιρο της Ηπείρου. Ο πατέρας του, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, υπήρξε πρόεδρος στη δεκαετία του ’50 του Ατρόμητου Ιωαννίνων, ενώ υπηρετών ως οικονομικός έφορος σε πόλεις της Ηπείρου διετέλεσε πρόεδρος στον Απόλλωνα Πάργας και ιδρυτικό μέλος της ομάδας Νικόπολη Πρέβεζας. Επί των ημερών του Γιώργου Κωνσταντόπουλου στην προεδρία ο ΠΑΣ αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε διοργάνωση εκτός συνόρων. Τη σεζόν 1977-78 κατέλαβε την 5η θέση και έλαβε μέρος στο Βαλκανικό Κύπελλο, αντιμετωπίζοντας την Παρτιζάν Τιράνων και τη Ριέκα της ενωμένης τότε Γιουγκοσλαβίας. Έως το 2016 που ο ΠΑΣ αγωνίστηκε στο Γιουρόπα Λιγκ η συμμετοχή στο Βαλκανικό Κύπελλο ήταν η μεγαλύτερη διάκριση του «Άγιαξ». Ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος ήταν ο τελευταίος πρόεδρος της προ επαγγελματικού ποδοσφαίρου εποχής αφού κράτησε τα σκήπτρα.
Πρώτος πρόεδρος ο Κώστας Αναστασίου
Το καλοκαίρι του 1979 θεσπίστηκε και στην Ελλάδα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ο ΠΑΣ ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της τότε ΕΠΑΕ, της πρώτης ποδοσφαιρικής Λίγκας στη χώρα μας. Πρώτος πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα ήταν ο Γιαννιώτης μεγαλοεπιχειρηματίας Κώστας Αναστασίου. Ο ΠΑΣ κινδύνευσε να αποκλειστεί από το πρωτάθλημα, καθώς δεν υπήρχαν ενδιαφερόμενοι για να αγοράσουν τις μετοχές και να καλύψουν το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο των οκτώ εκατομμυρίων δραχμών. Είχαν εκπνεύσει οι προθεσμίες και ο ΠΑΣ ήταν η μοναδική ομάδα που δεν είχε μετατραπεί σε Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία. Τη λύση έδωσε πάλι ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Με δική του παρέμβαση το υφυπουργείο Αθλητισμού παρέτεινε με νομοθετική ρύθμιση τις προθεσμίες για να συσταθεί η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα και ενεθάρρυνε ο Αβέρωφ τον Κώστα Αναστασίου να αναμειχθεί με τα διοικητικά της ομάδας, όπως και έγινε. Ο Αναστασίου δεν είχε μεγάλη σχέση με το ποδόσφαιρο, αλλά είχε καλούς συνεργάτες στη διοίκηση και πέτυχε στο έργο του. Αποχώρησε για τους δικούς του λόγους το καλοκαίρι του 1981. Με τις δικές του μετοχές εξελέγη πρόεδρος στην ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα ο γιατρός Γρηγόρης Γουργούλης. Και αυτός σημαίνον πρόσωπο της τοπικής κοινωνίας. Έδωσε πολλά στον ΠΑΣ για να τον κρατήσει όρθιο, καθώς είχαν φανεί τα πρώτα σημάδια παρακμής. Οι Αργεντινοί ποδοσφαιριστές μεγάλωσαν, σημαντικοί παίκτες της παλιάς φρουράς αποχώρησαν από την ενεργό δράση, οι αντικαταστάτες τους δεν ήταν του ιδίου βεληνεκούς. Ο Γρηγόρης Γουργούλης στη νέα εποχή του ΠΑΣ κράτησε την ομάδα σε αξιοπρεπή επίπεδα. Το καλοκαίρι του 1983 ανέλαβε πρόεδρος ο Νίκος Αναστασίου και στη συνέχεια ο εργολάβος Βαγγέλης Γκουργκούλης. Ήταν η σεζόν 1983-84, στην οποία ο ΠΑΣ υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική, μετά από αγώνα μπαράζ που έδωσε με τον Πανιώνιο στο γήπεδο Αλκαζάρ της Λάρισας. Εκεί έκλεισε ο κύκλος μιας δεκαετίας, της πιο λαμπρής στην Ιστορία της τοπικής ομάδας.
Γκλίναβος, Μήτσης, Χρηστίδης και Κολέμπας
Για έναν χρόνο πρόεδρος τη σεζόν 1984-85 ήταν ο επιχειρηματίας Κώστας Γκλίναβος, καθώς είχε αγοράσει τις μετοχές του Κώστα Αναστασίου. Ακολούθησε η διετία 1985-87 με πρόεδρο και μεγαλομέτοχο τον επιχειρηματία Χρήστο Μήτση, για να ακολουθήσει η επιστροφή του Κώστα Γκλίναβου και στη συνέχεια από το 1989 μέχρι το 1997 να ανατείλει η εποχή του μηχανολόγου ηλεκτρολόγου Κώστα Χρηστίδη. Ήταν μια δύσκολη περίοδος για τον ΠΑΣ αλλά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο εκινείτο με δύο ταχύτητες λόγω της ανάμειξης ισχυρών οικονομικών παραγόντων στις μεγάλες ομάδες. Οι κανόνες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου έκαναν πιο δύσκολα τα πράγματα και στις διοικήσεις του ΠΑΣ. Οι υποχρεώσεις της εταιρείας ήταν πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με την προ επαγγελματικού ποδοσφαίρου εποχή, όπως οι ασφαλιστικές εισφορές, τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών, ο υψηλός φόρος των συμβολαίων, η καταβολή ΦΠΑ και άλλα πρόσθετα έξοδα. Την άνοιξη του 1997, σε μια εποχή διοικητικής κρίσης, αφού είχε αποχωρήσει ο Κώστας Χρηστίδης, διορίστηκε διοίκηση από το Πρωτοδικείο με πρόεδρο τον Χριστόφορο Παπαδόπουλο. Ήταν μέλος της διοίκησης Καλογιάννη και πρόεδρος στη διετία 1975-77. Έναν χρόνο μετά ο ΠΑΣ επανήλθε στην κανονικότητα, με πρόεδρο και μεγαλομέτοχο τον μηχανολόγο ηλεκτρολόγο – κατασκευαστή δημοσίων έργων Μάνθο Κολέμπα. Ήταν ο πρόεδρος που διέθεσε πολλά χρήματα για να ξεφύγει η ιστορική ομάδα από τον βάλτο της απαξίωσης, επιστρέφοντας το 2000 στην Α’ Εθνική. Ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους, πανηγυρίζοντας το γεγονός. Η θητεία Κολέμπα συνέπεσε σε ένα θολό τοπίο όπου ο ΠΑΣ είχε μπει στο μάτι του κυκλώνα. Εξοστρακισμός στην Πάτρα λόγω έλλειψης ηλεκτροφωτισμού στο Στάδιο «Ζωσιμάδες», κακές διαιτησίες, με αποκορύφωμα τον υποβιβασμό την άνοιξη του 2003 λόγω εκπρόθεσμης εξόφλησης χρεών σε παλιούς παίκτες!
Η πετυχημένη τετραετία του Αλέξη Κούγια
Ο ΠΑΣ το καλοκαίρι του 2004 έφτασε στα πρόθυρα διάλυσης. Είχε υποβιβαστεί στη Γ’ Εθνική μετά το μπαράζ με τον Ηλυσιακό στον Πύργο. Η ανάμειξη του ποινικολόγου Αλέξη Κούγια στα διοικητικά της ιστορικής ομάδας ήταν θείο δώρο. O ΠΑΣ γλίτωσε τη διάλυση και βρήκε τη χαμένη του ταυτότητα. Εξυγιάνθηκε οικονομικά, ανέβηκε στη Β’ Εθνική, έφτασε για πρώτη φορά στην Ιστορία του στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας αποκλείοντας στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» τον Ολυμπιακό, απέκτησε γραφεία, προπονητικό κέντρο, λεωφορείο, ποιοτικούς παίκτες. Τεράστιο έργο σε δύσκολες εποχές με επικεφαλής τον Αλέξη Κούγια. Μια παραγωγική τετραετία (2004-08), όπου μετά την αποφυγή της διάλυσης μπήκαν οι βάσεις για την επιστροφή στους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ο Χριστοβασίλης μακροβιότερος πρόεδρος
Το καλοκαίρι του 2008 ο Αλέξης Κούγιας αποχώρησε παραδίδοντας τη σκυτάλη στον νυν πρόεδρο και μεγαλομέτοχο Γιώργο Χριστοβασίλη. Είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος στην Ιστορία του ΠΑΣ, με τρεις πρωταθλητισμούς στη Β’ Εθνική, έξοδο στην Ευρώπη (2016) και αξιοπρεπή, συνεχόμενη παρουσία στη Σούπερ Λιγκ. Δεν ξέρουμε ποια μπορεί να είναι η συνέχεια, αλλά επί του παρόντος θεωρείται από τους πιο πετυχημένους προέδρους. Ο Γιώργος Χριστοβασίλης κατάγεται από τα Άγναντα του νομού Άρτας. Μεγάλωσε ως παιδί Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, σπούδασε στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης λαμβάνοντας πτυχίο Master. Δραστηριοποιήθηκε στον κατασκευαστικό τομέα με ειδικότητα τα σχολικά κτίρια στη Νέα Υόρκη. Επέστρεψε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με επιχειρήσεις.
Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο άλλαξαν πολλά
Αυτοί είναι οι πρόεδροι που διοίκησαν τον ΠΑΣ Γιάννινα από το 1966 που ιδρύθηκε μέχρι τώρα. Γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, κατασκευαστές, εργολάβοι, επιχειρηματίες. Όλοι τους προσπάθησαν για το καλύτερο, άλλοι πέτυχαν περισσότερα και άλλοι λιγότερα, αναλόγως με το περιβάλλον και τις συνθήκες που επικρατούσαν γενικότερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πριν γίνει αυτό επαγγελματικό υπήρχε πλατιά ενασχόληση Γιαννιωτών με τα διοικητικά της ομάδας. Ήταν αριστείο τιμής για τον κάθε πολίτη να είναι ακόμη και απλό μέλος διοικητικών συμβουλίων. Και το δικό τους έργο ήταν πολυτιμότατο. Ο ΠΑΣ δεν είχε μόνο καλούς προέδρους αλλά και καλές διοικήσεις. Πριν από το 1979 ήταν πιο ρομαντικά τα πράγματα. Οι εκλογές για την ανάδειξη διοικήσεων προκαλούσαν τεράστιο ενδιαφέρον, όπου εκατοντάδες μέλη προσέρχονταν στις κάλπες. Τα διοικητικά συμβούλια συνεδρίαζαν κάθε εβδομάδα, με τις ομοφωνίες και τις διαφωνίες τους. Μετά το 1979, που καθιερώθηκε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, οι ομάδες έγιναν ΠΑΕ και λειτούργησαν με άλλους κανόνες. Το ίδιο συνέβη και με τον ΠΑΣ. Στις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες το πάνω χέρι έχει ο μεγαλομέτοχος. Αυτός παίρνει και τις αποφάσεις, αφού έχει την ευθύνη της εταιρείας. Οι δε εκλογές έχουν καθαρά τυπικό, διαδικαστικό χαρακτήρα. Αυτή είναι η μετεξέλιξη του ποδοσφαίρου, με τα θετικά και τα αρνητικά σημεία, την οποία οφείλουμε να δεχθούμε. Κάθε εποχή έχει τα δικά της. Αυτό μπορούμε να πούμε και για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο κάθε πρόεδρος εκφράζει τη δική του εποχή.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ