ΠΑΣ Γιάννινα: Ετοιμάζεται πυρετωδώς ο θρυλικός «Άγιαξ της Ηπείρου»
Για 24η φορά συμμετέχει στο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής / Super League με στόχο την παραμονή ο ΠΑΣ Γιάννινα. Παρουσίαση του ρόστερ και της ταυτότητας.
Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία του ΠΑΣ, καθώς έχει δύο επιπλέον εβδομάδες για να ετοιμαστεί πριν μπει στη μάχη του πρωταθλήματος. Είναι η 24ησυμμετοχή στο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής για τον «Άγιαξ της Ηπείρου». Ένα ταξίδι που ξεκίνησε το 1974 και συνεχίζεται στις μέρες μας. Μέχρι τώρα έδειξε ότι είναι σε πολύ καλό δρόμο και στα δύο τελευταία φιλικά με Θεσπρωτό Ηγουμενίτσας και Παναιτωλικό πήρε νίκες συνοδευόμενες με καλή εμφάνιση. Ειδικά στο Αγρίνιο τα πήγε πάρα πολύ καλά, βγάζοντας φάσεις δουλεμένες στην προπόνηση. Και έπεται συνέχεια. Σε λίγες μέρες θα έχει ολοκληρωθεί ο μεταγραφικός σχεδιασμός, έχοντας ο Γιαννίκης στη διάθεσή του και τους νέους παίκτες. Από τις μεταγραφές που έγιναν, οι Κάργας, Σάλιακας και Πίρσμαν όχι απλώς μπήκαν στο κανονικό πρόγραμμα προπονήσεων αλλά έπαιξαν στα τελευταία φιλικά και όπως δείχνουν τα πράγματα ο Γιαννίκης τούς υπολογίζει για τη βασική ενδεκάδα. Ο Ισπανός Χουάν Ντομίνγκεθ συνεχίζει να κάνει ατομικό πρόγραμμα για να καλύψει το χαμένο έδαφος και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ξεκινήσει κανονικά προπονήσεις με την υπόλοιπη ομάδα. Το ίδιο γίνεται και με τον Αργεντινό αμυντικό Ροντρίγκο Εραμούσπε. Στον μεταγραφικό σχεδιασμό κυριάρχησε το δόγμα να ενισχυθεί πρώτα η ομάδα αμυντικά. Εκεί έγιναν και οι μεγαλύτερες ανακατατάξεις στο ρόστερ, με την αποχώρηση παικτών που ήταν βασικοί τα τελευταία χρόνια. Έτσι αποκτήθηκαν δύο ακραίοι αμυντικοί (Σάλιακας δεξιά, Πίρσμαν αριστερά), δύο στόπερ (Κάργας, Εραμούσπε) και ένας κεντρικός χαφ που είναι καλός και σε ανασταλτικά καθήκοντα (Ντομίνγκεθ). Οι επόμενες δύο τρεις μεταγραφές θα είναι από το κέντρο και μπροστά.
Στόχος του ΠΑΣ θα είναι βασικά η παραμονή στην κατηγορία. Αν συνδυαστεί η επίτευξη του στόχου και με καλή παρουσία, η επιτυχία θα είναι διπλή. Πάντα οι ομάδες που ανεβαίνουν κατηγορία έχουν ντεζαβαντάζ έναντι των άλλων ομάδων, γιατί θα πρέπει να πάρουν παίκτες, να ανανεώσουν το ρόστερ και να χτίσουν νέο οικοδόμημα από την αρχή. Συν το γεγονός της μεγάλης αγωνιστικής απραξίας, που είναι επιπρόσθετο πρόβλημα. Στην πρώτη αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο «ΦΩΣ» από το Καρπενήσι ο Αργύρης Γιαννίκης το πρώτο πράγμα που ανέφερε ήταν αυτό. Από 8 Μαρτίου που έγινε η τελευταία αγωνιστική πριν από την οριστική διακοπή οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2 δεν έδωσαν κανένα παιχνίδι. Το πρόβλημα αυτό αναγνώρισε προ ημερών και η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, που έδωσε παράταση προετοιμασίας για ΠΑΣ Γιάννινα και Απόλλωνα Σμύρνης. Κατά σύμπτωση, οι δύο αυτές ομάδες θα αναμετρηθούν στην πρώτη αγωνιστική!
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Το καλό για τον ΠΑΣ είναι ότι έχει τον ίδιο προπονητή και ίδιο τεχνικό επιτελείο από πέρσι. Όπως επίσης παραμένει κατά μεγάλο ποσοστό και ο κορμός των ποδοσφαιριστών. Αρκετοί ήταν και πέρσι στην ομάδα. Οι αλλαγές που έγιναν είναι περιορισμένες. Άλλες ομάδες, όταν ανεβαίνουν στη Σούπερ Λίγκα, διώχνουν τους περισσότερους παίκτες και παίρνουν άλλους. Αυτό είναι μεγάλο ρίσκο, πρώτον, γιατί αλλάζουν οι συσχετισμοί και οι ισορροπίες και, δεύτερον, όταν υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα, θέλουν χρόνο προσαρμογής. Ο ΠΑΣ άλλαξε το 20% περίπου των παικτών που είχε την προηγούμενη σεζόν. Δεν χάλασε τον κορμό, τη συνοχή και την ομοιογένειά του. Αναβάθμισε το ρόστερ με κάποιες επιλεγμένες μεταγραφές. Συνεπώς δεν γκρέμισε τίποτα, διατηρώντας τον βασικό κορμό αναλλοίωτο. Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, ο Γιαννίκης επιμένει να παρατάσσει τον ΠΑΣ σε ένα σύστημα 4-4-2. Έτσι παρατάχθηκε σε όλα τα φιλικά παιχνίδια, ακόμη και με τον Ολυμπιακό.
Πειθαρχημένος και αγωνιστικά ο ΠΑΣ
Όπως τονίσαμε και στην αρχή, ο «Άγιαξ της Ηπείρου» δείχνει να είναι σε καλό δρόμο. Θα σταθούμε λίγο στα όσα είδαμε στο τελευταίο φιλικό παιχνίδι με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, που έγινε το περασμένο Σάββατο. Εξελίσσεται σε μια ομάδα που παίζει πειθαρχημένα, βάσει συγκεκριμένου αγωνιστικού πλάνου. Δεν παίζει με αυτοσχεδιασμούς των παικτών της, δεν στηρίζεται σε ατομικές ενέργειες, αλλά παίζει μπάλα ως ομάδα, ως σύνολο, με συγκεκριμένους ρόλους ο κάθε ποδοσφαιριστής στον αγωνιστικό χώρο. Το γκολ της νίκης προήλθε από οργανωμένη επίθεση, από δουλεμένη φάση στις προπονήσεις. Με το που πήρε την μπάλα ο νεαρός Γροσδάνης, ενήργησε αστραπιαία και σε πρώτο χρόνο την έδωσε μπροστά, καθώς με σπριντ βγήκε γρήγορα ο Παμλίδης, πριν προλάβει να αντιδράσει η άμυνα του Παναιτωλικού. Και την ίδια στιγμή ο Νάουμετς από χαφ βγήκε σέντερ φορ στην καρδιά της άμυνας, χωρίς να τον πάρουν χαμπάρι οι αντίπαλοι κεντρικοί αμυντικοί. Του έσπασε την μπάλα ο Παμλίδης και ο νεαρός Ουκρανός, που σε σχέση με πέρσι είναι πολύ καλύτερος, δεν δυσκολεύτηκε να βρει δίχτυα. Το ίδιο έγινε και σε άλλες δύο καλές φάσεις. Άρεσε ο ΠΑΣ στο Αγρίνιο, γιατί έπαιξε απλό ποδόσφαιρο, με μυαλό, όχι περιττές κινήσεις και ταλαιπωρία της μπάλας. Ο κάθε παίκτης ήξερε πού θα κινηθεί, πού θα δώσει την μπάλα, πώς θα αμυνθεί και πώς θα βγει μπροστά για τον αιφνιδιασμό. Όλα βέβαια δεν έγιναν σωστά, υπήρξαν και λάθη, σε κάποια διαστήματα φάνηκαν αδυναμίες. Στην παρούσα φάση σημασία έχει η προσπάθεια και ότι η ομάδα κατεβαίνει διαβασμένη στο γήπεδο, παρότι προέρχεται από μεγάλη αγωνιστική απραξία, παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν πολλά φιλικά. Τα υπόλοιπα θα διορθωθούν στην πορεία.
Πρώτο ματς με Άρη στο Χαριλάου
Θα ξεκινήσει τις αγωνιστικές υποχρεώσεις από την 3η αγωνιστική όπου θα αντιμετωπίσει στο γήπεδο Χαριλάου τον Άρη. Τα δύο πρώτα παιχνίδια που αναβλήθηκαν, δηλαδή με Απόλλωνα στη Ριζούπολη και Λάρισα στα Γιάννινα, θα τα δώσει σε εμβόλιμες Τετάρτες. Το ματς της Ριζούπολης ορίστηκε για Τετάρτη 21 Οκτωβρίου. Όταν βγει το πρόγραμμα και της 2ης αγωνιστικής, θα γίνει γνωστή και η ημερομηνία του αγώνα κόντρα στη Λάρισα.
Το αγωνιστικό προφίλ και η ταυτότητα του ΠΑΣ
ΙΔΡΥΣΗ: Το έτος 1966 με τη συγχώνευση των ομάδων Αβέρωφ, Ατρόμητος, Ολυμπιακός.
ΧΡΩΜΑ: Μπλε και άσπρο.
ΣΗΜΑ: Ο ταύρος με φύλλα βελανιδιάς. Αρχαίο έμβλημα της Ηπείρου, το οποίο απεικονιζόταν σε νόμισμα την εποχή του Κοινού των Ηπειρωτών (232-167 π.Χ.) και σίγουρα αποτέλεσε την καλύτερη επιλογή.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΗΝ Α’ ΕΘΝΙΚΗ: 1974-84, 1985-87, 1990-91, 2000-01, 2002-03, 2009-10, 2012-2019.
ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Η έξοδος στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2016, η συμμετοχή στο Βαλκανικό Κύπελλο το 1979, η κατάληψη της 5ης θέσης στις σεζόν 1975-76, 1978-79, 2012-13. Επίσης έφτασε μέχρι τα ημιτελικά Κυπέλλου Ελλάδας το 2007 και το 2012.
ΕΔΡΑ: Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες», χωρητικότητας 7.200 θεατών. Η ονομασία οφείλεται στους αδελφούς Ζωσιμά, εθνικούς ευεργέτες, με καταγωγή από το χωριό Γραμμένο Ιωαννίνων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιώργος Χριστοβασίλης, επιχειρηματίας. Κατέχει την ίδια θέση, όπως και το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, από το 2008, όταν διαδέχθηκε στην ΠΑΕ τον Αλέξη Κούγια. Κατάγεται από τα Άγναντα του νομού Άρτας. Σπούδασε στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης λαμβάνοντας πτυχίο Master. Το διάστημα 1980 με 1986, ως πολιτικός μηχανικός, ήταν υπεύθυνος του δήμου Νέας Υόρκης για την κατασκευή σχολικών κτιρίων. Το 1986 απέκτησε δική του κατασκευαστική εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη, κατασκευάζοντας έργα στην ευρύτερη περιοχή. Το 1993 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε την εταιρεία Β.M. Mediterranean ΑΒΕΕ, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή-διανομή των αμερικανικών οικοδομικών χρωμάτων Benjamin Moore.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Αργύρης Γιαννίκης. Γεννήθηκε το 1980 στη Νυρεμβέργη από Έλληνες γονείς, μετανάστες στη Γερμανία και με καταγωγή από Τρίκαλα. Έχει βρεθεί στον πάγκο των τμημάτων υποδομής της Καρλσρούης, ενώ έχει υπάρξει και βοηθός προπονητής της πρώτης ομάδας από το 2012 έως το 2016. Είναι η πρώτη δουλειά του Αργύρη Γιαννίκη στην Ελλάδα, αφού η καριέρα του αναπτύχθηκε στη Γερμανία.
ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΙΜ: Βοηθός προπονητή Νίκος Μπαδήμας, γυμναστής Γιάννης Ντουρουντός, εκπαιδευτής τερματοφυλάκων Σπύρος Χριστόπουλος, αναλυτής αγώνων Νίκος Γκορτζής.
ΓΙΑΤΡΟΣ: Επικεφαλής του ιατρικού τιμ είναι ο ορθοπεδικός γιατρός Σταύρος Ριστάνης.
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ: Φίλιππος Σκόρδος.
ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ – ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ: Αποχώρησαν οι Περιστερίδης, Αποστολόπουλος, Μπουκουβάλας, Σκόνδρας, Κούζικ, Νικολιάς, Βασιλάκης. Αποκτήθηκαν οι Σάλιακας (Λαμία), Κάργας (Λέφσκι Σόφιας), Πίρσμαν (Χάποελ Τελ Αβίβ), Ντομίνγκεθ (Στουρμ Γκρατς), Εραμούσπε (Ατλέτικο Μπελγκράνο), Νατίντσικ (Β’ ομάδα Ντιναμό Μπρεστ).
ΡΟΣΤΕΡ: Λευτέρης Χουτεσιώτης, Μάκης Γιαννίκογλου (τερματοφύλακες), Μανώλης Σάλιακας, Νώντας Παντελάκης, Γιάννης Κάργας, Μάρβιν Πίρσμαν, Γιώργος Γώγος, Αντώνης Οικονομόπουλος, Σταύρος Πήλιος, Παντελής Πανουργιάς, Ροντρίγκο Εραμούσπε (αμυντικοί), Φάμπρι Κάστρο, Αλέξανδρος Λώλης, Στέφανος Σιόντης, Άγγελος Λιάσος, Χουάν Ντομίνγκεθ, Αλέξανδρος Καρτάλης, Βλάντισλαβ Νάουμετς, Παύλος Γροσδάνης (μέσοι), Σάντι Κριζμάν, Χρήστος Ελευθεριάδης, Λεό Ζαν Μπατίστ, Γιώργος Παμλίδης,Μαξίμ Νατίντσικ (επιθετικοί).
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΟΜΑΔΩΝ ΝΕΩΝ: Στην Κ19 ο Χρήστος Αγγέλης και στην Κ17 ο Μιχάλης Μπόλος.
ΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Χρύσα Σεβαστοπούλου, δικηγόρος Αθηνών.
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: Φώντας Βρόσγος, ιδιωτικός ερευνητής.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Δημήτρης Νιαρχάκος επιχειρησιακός διευθυντής, Αλέκος Πότσης, Ανδρέας Πότσης, Ηλίας Μύταρης, Κώστας Πεδιαδιτάκης, Ειρήνη Τέτσιου.
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Μπάμπης Καρβέλης.
ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ: Λευτέρης Βασιλείου, Βασίλειος Παναγιώτου.
Από τον Χουάν Μοντέζ στον Ροντρίγκο Εραμούσπε
Ο Ροντρίγκο Εραμούσπε είναι ο 27ος Αργεντινός ποδοσφαιριστής που θα φορέσει τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα. Και πολύ σύντομα θα γνωρίσει τη διαχρονική αγάπη των Γιαννιωτών φιλάθλων προς τους Αργεντινούς. Αν μάθει την ιστορία με τους έξι... σερίφηδες της μπάλας που ήταν το 1972 στα Γιάννινα, θα νιώσει και περήφανος για όσα πέτυχαν πριν από πολλά χρόνια οι συμπατριώτες του. Κρίμα που δεν επιτρέπονται φίλαθλοι στους αγώνες, λόγω του κορονοϊού, για να νιώσει καλύτερα στο πετσί του αυτήν την αγάπη του κόσμου. Με την ευκαιρία ας δούμε την ιστορία που έγραψαν οι Λάτιν παίκτες στα Γιάννινα. Πρώτοι που πάτησαν το πόδι στα Γιάννινα ήταν οι Παστερνάκης, Γκλασμάνης. Ήταν συμπαίκτες σε ομάδα της Βενεζουέλας, παίρνοντας από εκεί φύλλο πορείας για τα Γιάννινα. Το ημερολόγιο έδειχνε Γενάρη του 1972. Πρόεδρος ο Σάκης Τσουκανέλης, προπονητής ο Γκομέζ Ντε Φαρία. Λίγο μετά ήρθε ο Κοντογιωργάκης και τον Ιούνιο του 1972 ήρθαν και οι Αλβαρέζ, Λίσα και Μοντέζ. Τους «ελληνοποίησαν», δηλαδή τους πέρασαν ως ομογενείς από την Αργεντινή, και αμέσως τους έβγαλαν δελτία για να αγωνιστούν. Και εκεί που ο ΠΑΣ ήταν μια μέτρια ομάδα, απέκτησε νοτιοαμερικάνικο στιλ, έπαιξε ένα εντελώς διαφορετικό ποδόσφαιρο από τις άλλες ομάδες και γι’ αυτό… πολιτογραφήθηκε ως «Άγιαξ της Ηπείρου», καθώς εκείνη την εποχή μεσουρανούσε το άστρο του «Αίαντα» της Ολλανδίας, με ενορχηστρωτή τον μεγάλο Γιόχαν Κρόιφ.
Δεν βρήκαν άλλη φλέβα χρυσού
Στα μετέπειτα χρόνια οι παράγοντες του ΠΑΣ προσπάθησαν να βρουν πάλι φλέβα χρυσού από την Αργεντινή, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Λίγοι ξεχώρισαν, οι περισσότεροι ήταν μέτριοι. Όσο και αν προσπάθησαν, δεν μπόρεσαν να βρουν άλλους παίκτες σαν αυτούς της δεκαετίας του ’70. Ο Εσπινόζα μεταγράφηκε από τον Ατρόμητο το 1976, για να αντικαταστήσει τον Αλβαρέζ που μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό. Ήταν πολύ καλός ποδοσφαιριστής, αλλά δεν τον βοήθησαν οι συνθήκες για να κάνει εφάμιλλη καριέρα των άλλων συμπατριωτών του, αφού δεν υπολειπόταν σε προσόντα. Έπειτα από αυτούς, στα μετέπειτα χρόνια και μέχρι τις μέρες μας, ακολούθησαν οι μεταγραφές των Ρόχας, Γκαργκίνι, Σαντάντζελο, Ναπολιτάνο, Κλαούντιο Κάμπος, Φερνάντο Κάστρο, Ντιέγκο Μόρος, Φερνάντο Σανχούρχο, Λουίς Σαρμιέντο, Φρεντερίκο Γκαρσία, Μπουχάν, Σκάγκλια, Ριμόλντι, Ντε Βινσέντι, Κουέβας, Μπεσέρα, Κριστιάν Τσάβες, Ζόναταν Ροντρίγκες, Πίτου Γκαρσία. Σε αυτούς προστέθηκε τώρα ο Ροντρίγκο Εραμούσπε. Ο Πίτου Γκαρσία είχε καλή παρουσία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά δεν στέριωσε στον ΠΑΣ. Πολύ νωρίς αποχαιρέτησε τα Γιάννινα, για τους δικούς του λόγους.
Κάθε φορά που ερχόταν παίκτης από την Αργεντινή ο κόσμος αδημονούσε να δει τον νέο… Αλβαρέζ, αλλά γρήγορα ερχόταν η απογοήτευση. Κάποια πράγματα γίνονται μια φορά και δεν επαναλαμβάνονται. Οι περισσότεροι παίκτες ήταν μέτριοι και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι και η ομάδα δεν είχε χρήματα να ψωνίσει από το πάνω ράφι αλλά και δεν είχε τις διασυνδέσεις για να βρει «λαβράκια» από μικρότερες κατηγορίες.
Ξεχώρισαν Ντε Βινσέντι και Τσάβες
Από τις νεότερες γενιές των Αργεντινών ποδοσφαιριστών ξεχώρισαν περισσότερο οι Ντε Βινσέντι και Τσάβες. Καλός ήταν και ο Ριμόλντι, αλλά έμεινε μόνο έναν χρόνο (2008-09), είχε δύο αποβολές και απουσίες με οκτώ κίτρινες κάρτες και δεν είχε τη διάρκεια που έπρεπε. Με καλό βιογραφικό ήρθε ο Μπουχάν, αλλά είχε λίγες συμμετοχές λόγω πολλαπλών τραυματισμών. Και τη σεζόν 1999-00 καλή παρουσία είχε ο Κλαούντιο Κάμπος, που βοήθησε την ομάδα να ανεβεί στην Α’ Εθνική. Καλά στοιχεία είχε και ο Μπεσέρα, αλλά όχι για μεγάλα πράγματα, από αυτά που περιμένει ο κόσμος από έναν Λάτιν ποδοσφαιριστή. Μακάρι ο Ροντρίγκο Εραμούσπε να είναι κάτι διαφορετικό και να στείλει πάλι στα... κάγκελα όλους τους Γιαννιώτες.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ