Μονομαχία Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στο CAS - Τι ζητούν οι ΠΑΕ - Πότε αναμένεται η απόφαση
Το ελληνικό ποδόσφαιρο στρέφει σήμερα (9:30) την προσοχή του στο… ντέρμπι Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ στο CAS, εκεί όπου το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο θα κρίνει οριστικά την υπόθεση πολυϊδιοκτησίας «Δικεφάλου» - Ξάνθης. Τι ζητούν οι τρεις ΠΑΕ. Οι δικηγόροι και ο τρόπος λειτουργίας του Διαιτητικού. Ο ρόλος της ΕΠΟ. Πότε αναμένεται η απόφαση…
Ο «πόλεμος» χαρακωμάτων Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ στο πεδίο μάχης της… Λοζάνης, που ξεκίνησε πριν από περίπου δύο μήνες με φόντο την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας του «Δικεφάλου» με την Ξάνθη, κορυφώνεται σήμερα, καθώς το Ανώτατο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο, το περίφημο CAS, εκδικάζει τις προσφυγές που κατέθεσαν οι δύο ΠΑΕ και αναμένεται να βάλει τέλος στο σίριαλ μηνών που ταλανίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο…
Ο Ολυμπιακός επιδιώκει τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ για τη συνιδιοκτησία με την Ξάνθη, για την οποία τιμωρήθηκε μόνο με αφαίρεση επτά βαθμών, λόγω φωτογραφικής τροπολογίας που πέρασε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης. Με την τροπολογία αυτή η ποινή ~αντί υποβιβασμού~ μετατρεπόταν σε αφαίρεση 10 βαθμών, αλλά η Πειθαρχική Επιτροπή Εφέσεων δεν έκανε ούτε αυτό... Αντί 10 βαθμών αφαίρεσε από τον ΠΑΟΚ 7! Ο «Δικέφαλος» από την πλευρά του ζητά να του επιστραφούν οι 7 βαθμοί που του αφαιρέθηκαν…
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Από την πλευρά του, το CAS ενημέρωσε ήδη με επίσημο έγγραφό του Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ ότι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, που αποτελεί αντίδικο στις προσφυγές τόσο του «Δικεφάλου του Βορρά» όσο και των «ερυθρολεύκων», αποδέχθηκε χωρίς καμία αντίρρηση τους διαιτητές-δικαστές που επέλεξαν οι δύο σύλλογοι (ο ΠΑΟΚ έναν Γερμανό και ο Ολυμπιακός έναν Ιταλό δικηγόρο). Παράλληλα, το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο προχώρησε στην επιλογή του διαιτητή (Ολλανδός) που θα αποτελέσει και πρόεδρο της τριμελούς επιτροπής η οποία θα εκδικάσει την υπόθεση.
Πώς λειτουργεί το CAS
Το CAS εδρεύει στον πύργο «Μπετιζί», στην οδό Μπομόντ 2 της Λοζάνης, και στις αίθουσές του «χτυπά» η καρδιά του παγκόσμιου αθλητισμού. Πρόκειται για την ανώτατη βαθμίδα αθλητικής δικαιοσύνης, εκεί όπου εκδικάζονται οποιασδήποτε μορφής αθλητικές υποθέσεις που δεν μπορούν να λυθούν οριστικά και αμετάκλητα στα εσωτερικά πειθαρχικά όργανα κάθε χώρας.
Η διαδικασία του CAS είναι ανεξάρτητη και αρχικά περιελάμβανε υποθέσεις από όλα τα σπορ, πλην ποδοσφαίρου. Όμως γιγαντώθηκε όταν ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ το αναγνώρισαν και το αποδέχθηκαν ως τριτοβάθμιο δικαιοδοτικό όργανό τους, καθώς το ελβετικό ομοσπονδιακό δικαστήριο αναγνώρισε τις αποφάσεις του ως δεσμευτικές. Οι αποφάσεις του CAS δεν εφεσιβάλλονται παρά μόνο αν η υπόθεση αφορά ανθρώπινα δικαιώματα.
Η ελληνική υπόθεση
Για να επιστρέψουμε στα καθ’ ημάς, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν καταθέσει στο CAS συνολικά μια ογκωδέστατη δικογραφία που περιλαμβάνει τα πάντα: Τις αποφάσεις της ΕΕΑ, του Πρωτοβάθμιου Μονομελούς οργάνου της Σούπερ Λίγκας, της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, την απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, υπομνήματα, μέχρι και απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής (ομιλία Μητσοτάκη) ότι η απόφαση της ΕΕΑ είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα κ.λπ. Τα πάντα μεταφρασμένα στα αγγλικά. Και ακόμη, τις εφέσεις Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ και τα λεγόμενα Appeal Briefs (είναι δικόγραφα στα οποία εκτίθενται αναλυτικά τα γεγονότα, οι λόγοι έφεσης και τα νομικά επιχειρήματα). Στη δικογραφία περιέχονται και οι απαντήσεις των ΠΑΟΚ, ΕΠΟ, Ξάνθης, στην έφεση του Ολυμπιακού.
Με όλα αυτά, οι Πειραιώτες ζητούν από το CAS να εφαρμοστεί ο αθλητικός νόμος όπως ίσχυε πριν από την τροποποίησή του (από τη «φωτογραφική» τροπολογία Γεραπετρίτη), ώστε να υποβιβαστεί ο ΠΑΟΚ. Σε διαφορετική περίπτωση να επιβληθεί το μάξιμουμ της κύρωσης (με την τροποποίηση του νόμου), δηλαδή αφαίρεση 10 βαθμών αντί 7. Οι «ερυθρόλευκοι» στηρίζουν την επιχειρηματολογία τους στο ότι οι υποθέσεις στο CAS κρίνονται με βάση το δίκαιο που ίσχυε όταν έγινε η παράβαση, δηλαδή με τη διάταξη του ν. 2725/1999, που προέβλεπε υποβιβασμό. Και ότι αν επιβληθεί επικουρικά ποινή μείωσης βαθμών αυτή θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη, λόγω της βαρύτητας της παράβασης.
Οι Θεσσαλονικείς από την πλευρά τους ποντάρουν στην απαλλαγή τους και στην επιστροφή των 7 βαθμών που τους αφαιρέθηκαν, ισχυριζόμενοι ότι τα γεγονότα που παρουσίασαν και στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν στοιχειοθετούν πολυϊδιοκτησία. Ότι δηλαδή ο «Δικέφαλος» δεν ασκεί αποφασιστική ή κυριαρχική επιρροή στην Ξάνθη μέσω παρένθετων προσώπων.
Η Ξάνθη από την πλευρά της απλώς απαντά στην έφεση του Ολυμπιακού, αρνούμενη ότι ο ΠΑΟΚ ασκεί σε αυτήν κυριαρχική επιρροή, με πολύ απλά επιχειρήματα (με μια απλή άρνηση), κι έχει προσκομίσει μια έγγραφη κατάθεση του Χρήστου Πανόπουλου.
Η ΕΠΟ δηλώνει ρητά ότι θα συνεχίσει να κρατά ουδέτερη στάση. Πρώτον, επί της ουσίας αποποιείται το αυτοδιοίκητο λέγοντας ότι ο ελληνικός νόμος υπερισχύει των κανονισμών της στην περίπτωση της πολυϊδιοκτησίας, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 5 του καταστατικού της, που ενσωμάτωσε τον νόμο Κοντονή. Στο ίδιο πνεύμα αποδέχεται ότι υπόκειται άμεσα στο πεδίο εφαρμογής του αθλητικού νόμου και ότι η τροπολογία Γεραπετρίτη δεσμεύει τα δικαιοδοτικά όργανά της, τα οποία δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε άλλο παρά να συμμορφωθούν προς το ισχύον νομικό πλαίσιο. Αναγνωρίζει ότι η ΕΕΑ δεν είχε την εξουσία να επιβάλει κυρώσεις για την πολυϊδιοκτησία. Επίσης υποστηρίζει ότι η απόφαση της ΕΕΑ είναι δεσμευτική για τα δικαιοδοτικά της όργανα.
Τα πάντα σε μια μέρα…
Η ακρόαση όλων των εμπλεκομένων γίνεται σήμερα και τα πάντα θα τελειώσουν αυθημερόν, κάνοντας μόνο δύο διαλείμματα για φαγητό. Έχουν ήδη ενημερωθεί άπαντες από τι ώρα μέχρι τι ώρα θα μιλήσει ο καθένας. Οι τρεις ΠΑΕ προτείνουν την εξέταση επτά expert witnesses («νομικοί πραγματογνώμονες-ειδήμονες»), που τους ζητήθηκε και έχουν γνωμοδοτήσει επί συγκεκριμένων ερωτημάτων που αφορούν την υπόθεση.
Ο Ολυμπιακός πρότεινε τους α) Σπυρίδωνα Βλαχόπουλο, καθηγητή Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και β) Π. Περάκη, δικηγόρο, για το θέμα του εννόμου συμφέροντος του Ολυμπιακού και της δεσμευτικότητας της απόφασης της ΕΕΑ.
Ο ΠΑΟΚ πρότεινε τους α) Νικόλαο Ρόκα, ομότιμο καθηγητή Εμπορικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Νικόλαο Τέλλη, καθηγητή Εμπορικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, για θέματα που σχετίζονται με την ερμηνεία και εφαρμογή του άρθρου 69 (9) του αθλητικού νόμου, β) Ευγενία Πρεβεδούρου, καθηγήτρια Διοικητικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο, και γ) Νίκο Λαγαρία, δικηγόρο.
Η Ξάνθη πρότεινε τον Πάνο Λαζαράτο, επίσης καθηγητή Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για συναφή ζητήματα.
Η απόφαση του CAS αναμένεται να εκδοθεί λίγο πριν από το τέλος του μήνα, ώστε να έχει κριθεί το θέμα της αφαίρεσης (ή μη) βαθμών πριν από την επικύρωση της βαθμολογίας.
Πώς θα δικάσει…
Μιλώντας πρόσφατα στον ΣΠΟΡ FM για το πώς θα δικάσει το δικαστήριο της Λοζάνης, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ και νυν μέλος του CAS, Σοφοκλής Πιλάβιος, δήλωσε: «Το βασικό ερώτημα είναι ποιο δίκαιο θα εφαρμόσει το CAS. Πρέπει να πούμε λοιπόν ότι εφαρμόζει τους κανονισμούς της ΕΠΟ και όπου δεν καλύπτεται θα εφαρμόσει τον ελληνικό νόμο. Δεν έχει καμία σχέση με άλλες υποθέσεις, όπως της Λειψίας και της Ζάλσμπουργκ. Το CAS ή θα πει ότι η απόφαση της ΕΕΑ είναι “ΟΚ”, ή θα πει ότι η διαπίστωση παράβασης ανήκει στην Εφέσεων. Το CAS μπορεί να επιστρέψει την υπόθεση στην Εφέσεων της ΕΠΟ και να της πει να δικάσει την ουσία της υπόθεσης. Αν γυρίσει πίσω η υπόθεση θα πάει στην ΕΠΟ και όχι στην ΕΕΑ. Δεν ξέρω αν υπάρχει πιθανότητα να αθωωθεί ο ΠΑΟΚ. Μιλάω εκ πείρας για το τι γίνεται στο CAS και όχι για την υπόθεση, γιατί δεν την έχω μελετήσει. Από τη στιγμή που στο καταστατικό της ΕΠΟ δεν υπάρχει η περίπτωση πολυϊδιοκτησίας, θα αποφασιστεί με βάση το ελληνικό δίκαιο. Το CAS θα πάει να εξαφανίσει, ή να επικυρώσει το -7, ή να παραπέμψει εκ νέου την απόφαση της Εφέσεων. Αυτές είναι οι τρεις περιπτώσεις που προβλέπονται».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ