Ασλανίδη: «Το θήτα λειτουργεί ως σύμβολο, για το Θεό, το θάνατο, τη θάλασσα, τη μνήμη»
Η Αναστασία Ασλανίδη μιλά στο fosonline.gr για την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο,«Θήτα».
Το παρθενικό εγχείρημα της Αναστασίας Ασλανίδη έχει τον τίτλο «θήτα». Στο βιβλίο περιλαμβάνονται είκοσι ποιήματα και έξι πεζά κείμενά της.
Η δημιουργός μίλησε στο fosonline.gr για τη «γέννηση» του «θήτα» και τους συμβολισμούς του κι επέλεξε το αγαπημένο της ποίημα από τη συλλογή.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
-Ποιο είναι το αγαπημένο σας ποίημα (από το «Θ»);
Ένα από αυτά που έχει μια πιο ιδιαίτερη θέση είναι το Μέρα άχρονη, είναι ένα από τα αγαπημένα μου.
Ποια είναι η πηγή έμπνευσης στα ποιήματά σας;
Μμμμ… δεν έχω σαφή απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Η έμπνευση μπορεί να είναι οπουδήποτε αρκεί να είμαι παρούσα σε εκείνη τη στιγμή. Η γραφή απαιτεί πειθαρχία, συνέπεια και δουλειά.
Γιατί τιτλοφορήσατε το βιβλίο από ένα... βαρέλι;
Εσείς γιατί συνδέσατε τον τίτλο «θήτα» με το βαρέλι; Το «θήτα» λειτουργεί ως σύμβολο, για το θεό, το θάνατο, τη θάλασσα, τη μνήμη. Ο αναγνώστης μέσα από την ανάγνωση του έργου συνθέτει το δικό του βίωμα. Το δικό σας ήταν η ιστορία στο κελάρι.
Ποια παρόρμηση σας σπρώχνει να γράφετε ποιήματα;
Μπορείς να κατονομάσεις μια παρόρμηση; Εγώ δεν μπορώ! Η ποίηση με διάλεξε και εγώ ακολουθώ, γράφω, δουλεύω με τις λέξεις, το νόημα τους, τη μουσικότητα τους.
Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ποιητής-ποιήτρια;
Φυσικά θα αναφερθώ στον Οδυσσέα Ελύτη, το Γιώργο Σεφέρη, το πρώτο μου ποιητικό ανάγνωσμα άλλωστε ως παιδί ήταν το Άξιον Εστί. Μετά συνάντησα τον Σαχτούρη, τον Καρούζο. Επιλέγω να παραμένω με ανοιχτό πνεύμα και ψυχή.
Τι μηνύματα εκπέμπετε μέσα από τα ποιήματά σας;
Κανένα μήνυμα ! Η λογοτεχνία δεν έχει διδακτικό ρόλο, η πρόθεση του συγγραφέα είναι η ακριβώς ότι δεν έχει πρόθεση. Ιδανικά και αυτό που θα ήθελα να κρατήσουν οι αναγνώστες είναι όταν διαβάζουν ένα μυθιστόρημα, ένα διήγημα ή κάποιο ποίημα να αφήνονται… να αφήνονται σε αυτό που διαβάζουν, σε αυτό που τους καλεί το κάθε κείμενο ή ποίημα.