«Με την πένα σπαθί»
«Με την πένα σπαθί». Βιβλίο με κείμενα Ελληνίδων του 19ου αιώνα για τον αγώνα του 1821
Το βιβλίο «Με την πένα σπαθί: Κείμενα Ελληνίδων του 19ου αιώνα για τον αγώνα του 1821», σε επιμέλεια Σοφίας Ντενίση, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.
Εκκλήσεις προς τις Φιλελληνίδες για ενίσχυση του Αγώνα, ποιήµατα εξυµνητικά της ανδρείας Ελλήνων και Ελληνίδων στις µεγάλες µάχες του ’21, το πρώτο ελληνικό θεατρικό µε θέµα την Επανάσταση και συγκεκριµένα την έξοδο του Μεσολογγίου, το πρώτο έµµετρο χρονικό της εξέγερσης στην Κρήτη, η συµµετοχή των γυναικών στην εξέγερση σε διάφορες περιοχές, η ανάδειξη αγωνιστριών, όπως η Γκούραινα, καθώς και ποιήµατα για τον εορτασµό της επετείου τα πρώτα χρόνια του ελεύθερου κράτους αποτελούν κάποιες από τις θεµατικές πολιτικών κειµένων, ποιηµάτων, θεατρικών ή πεζών των Ελληνίδων του 19ου αιώνα γύρω από το µείζον γεγονός του Αγώνα για την ελευθερία.
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Το παρόν ανθολόγιο είναι µια απόπειρα ανάδειξης του σχετικού µε την Επανάσταση του 1821 έργου των λησµονηµένων, κατά κύριο λόγο, αυτών γυναικών, στο οποίο πιστοποιείται η συλλογική τους συνείδηση. Στα κείµενα αυτά αποτυπώνεται ο γυναικείος ηρωισµός σε όλες του τις εκφάνσεις: µαχόµενος ηρωισµός, ηρωισµός γυναικών θυµάτων και ηρωισµός γυναικών που βοηθούν στα µετόπισθεν την προετοιµασία του Αγώνα. Την έκδοση συµπληρώνει η εργοβιογραφία των άγνωστων στις µέρες µας δηµιουργών, σε µια προσπάθεια να αναδειχθεί και η δική τους, αποσιωπηµένη, φωνή ως σηµαντική ψηφίδα στη λογιοσύνη του 19ου αιώνα.
Σοφία Ντενίση – Πληροφορίες για την επιμελήτρια
Η Σοφία Ντενίση είναι καθηγήτρια της Ιστορίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας στο Τµήµα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, στο οποίο υπηρετεί από το 1988. Από το 2015 έως και το 2019 διατέλεσε αναπληρώτρια πρύτανης του ιδρύµατος και από το 2021 µέχρι σήµερα είναι πρόεδρος του Τµήµατος Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης. Έχει συνεργαστεί ως ερευνήτρια µε το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, µε το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών και µε το Τµήµα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Έχει συντονίσει ως επιστηµονική υπεύθυνος το ερευνητικό πρόγραµµα «Η γυναικεία λογοτεχνική και εικαστική παρουσία στα περιοδικά Λόγου και Τέχνης (1900-1940)». Έχει δηµοσιεύσει τα βιβλία: To ελληνικό ιστορικό µυθιστόρηµα και ο Sir Walter Scott [Καστανιώτης, 1994], Μεταφράσεις µυθιστορηµάτων και διηγηµάτων 1830-1880. Εισαγωγική µελέτη και καταγραφή [Περίπλους, 1995], Ταυτότητα και ετερότητα στη λογοτεχνία, 18ος-20ός αι., Α΄ Τόµος: Η Συγκριτική Φιλολογία στο κατώφλι του 21ου αιώνα, Β΄ Τόµος: Ιστορικές, θεω¬ρητικές, αισθη¬τικές διαδικασίες [Δόµος, 2000] (επιµέλεια µε την Άννα Ταµπάκη), Το διήγηµα στην ελληνική και στις ξένες λογοτεχνίες: Θεωρία-Γραφή-Πρόσληψη [Gutenberg, 2009] (επιµέλεια µε την Ελένη Πολίτου-Μαρµαρινού), Η γυναικεία λογοτεχνική και εικαστική παρουσία στα περιοδικά Λόγου και Τέχνης (1900-1940) [Gutenberg, 2007] (επιµέλεια). Το βιβλίο της Ανιχνεύοντας την «αόρατη» γραφή: γυναίκες και γραφή στα χρόνια του ελληνικού διαφωτισµού-ροµαντισµού, (Νεφέλη, 2014) έλαβε το οίκοθεν Βραβείο Δοκιµίου Πέτρος Χάρης της Ακαδηµίας Αθηνών. Το διάστηµα 2021-2023 διατέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων του Υπουργείου Πολιτισµού. Από το 2021 είναι µέλος του Διοικητικού Συµβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών.