Πέντε χρόνια λειτουργίας του Literature.gr
Με αφορμή την επόμενη απονομή των Διεθνών Βραβείων για τη λογοτεχνική φράση της χρονιάς που έχει θεσπίσει τα τελευταία χρόνια το Literature.gr και θα λάβει χώρα στις 27 Νοεμβρίου 2018, αυτή τη φορά στο πλαίσιο και με τη στήριξη της διοργάνωσης «Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τη διευθύντρια του Literature.gr κ. Ντίνα Σαρακηνού και να μάθουμε για το έργο της και τα επόμενα σχέδιά της.
Με καταγωγή από την Κέρκυρα η Ντίνα Σαρακηνού γεννήθηκε στην Αθήνα. Πολύ σύντομα βρέθηκε στη Μεγάλη Βρετανία όπου σπούδασε Βιοπληροφορική. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Η μεγάλη της αγάπη ωστόσο ήταν πάντα η λογοτεχνία. Έτσι τα πρώτα της διηγήματα έκαναν την εμφάνισή τους σε διάφορα λογοτεχνικά έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Ίδρυσε το λογοτεχνικό site με την επωνυμία Literature.gr τον Σεπτέμβριο του 2013 και έκτοτε το διευθύνει με σεβασμό στα ελληνικά γράμματα δημοσιεύοντας διηγήματα, άρθρα, βιβλιοκριτικές και νέα από τον χώρο του βιβλίου κατόπιν αυστηρής επιλογής. Με καινοτόμες ιδέες και δημιουργική αφοσίωση η Ντίνα Σαρακηνού έχει επενδύσει στο χώρο της λογοτεχνίας τον ενθουσιασμό και την παραγωγικότητά της. Με ένα ισχυρό αίσθημα ευθύνης επιλέγει πάντα τους συνεργάτες της καθιστώντας το Literature.gr έναν ζωντανό οργανισμό που συνεχώς εξελίσσεται και έναν σημαντικό πόλο έλξης πολιτισμικού ενδιαφέροντος, το οποίο προωθείται στο ελληνικό και σταδιακά στο διεθνές γίγνεσθαι, διευρύνει τους αναγνωστικούς ορίζοντες των αναγνωστών του και διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τις αναγνωστικές τάσεις της εποχής, διασφαλίζοντας παράλληλα την εύρυθμη λειτουργία του και την έγκριτη πληροφόρηση.
Το λογοτεχνικό site Literature.gr μόλις έκλεισε πέντε χρόνια λειτουργίας. Πείτε μας πώς δημιουργήθηκε και με ποιο σκοπό.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός λογοτεχνικού site, το οποίο να ασχολείται αποκλειστικά με την ποίηση και την πεζογραφία, με όραμα τη διάδοση κάθε λογοτεχνικού είδους στο διαδίκτυο, ήταν ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε το Literature.gr. Και πραγματικά μας εξέπλησσε το γεγονός ότι οι αναγνώστες ανταποκρίθηκαν θετικά και μάλιστα άμεσα. Απώτερος στόχος μας είναι η προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας εντός και εκτός συνόρων, με φιλοξενία αρθρογραφίας και σε άλλες γλώσσες εκτός της ελληνικής γι’ αυτό και η ιστοσελίδα μας φιλοξενεί άρθρα και στα αγγλικά.
Με ποια κριτήρια επιλέγετε τους συνεργάτες σας;
Με αποκλειστικό κριτήριο τη σχέση τους με τη λογοτεχνία. Το Literature.gr έχει την τιμή να έχει καταξιωμένους συντάκτες αλλά και ανερχόμενους αρθρογράφους, οι οποίοι έχουν περάσει από αξιολόγηση μετά από δείγματα γραφής τους. Προσπαθούμε να δημοσιεύουμε μόνο τα καλύτερα κείμενα πεζογραφίας, δοκιμίου και κριτικής, σύμφωνα πάντα με την δική μας κρίση, η οποία έχει μια διακριτική συγγένεια και ταύτιση.Επίσης, μας είναι παντελώς αδιάφορο το βιογραφικό του καθενός. Κρίνουμε μόνο τη γραφή του.
Το 2015 το Literature.gr θέσπισε το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνική Φράση της χρονιάς. Από την ονομασία του διαφαίνεται ότι πρόκειται για ένα πρωτότυπο και ιδιαίτερο βραβείο. Τελικά το σκεπτικό του θεσμού είναι να βραβευτεί ένα βιβλίο στο σύνολό του με αφορμή μια συγκεκριμένη φράση ή ο συγγραφέας;
Στην Ελλάδα έχουμε πολύ σημαντικά βραβεία που προωθούν την λογοτεχνία. Προσωπικά είμαι υποστηρικτική σε κάθε είδους βράβευση, η οποία θέλει να τιμήσει τον δημιουργό και το αξιόλογο έργο του. Είναι ένας τρόπος να δηλώσεις: «Συνέχισε, το έργο σου, μας έχει αγγίξει.»Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το αναγνωστικό κοινό επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις βραβεύσεις στο να επιλέξει όσα βιβλία βραβεύονται για να τα διαβάσει. Θέτοντας ως παρονομαστή τον βασικό και ουσιώδη στόχο της γραφής, ο οποίος είναι η επικοινωνία με τον αναγνώστη μέσω της ανάγνωσης, η επιλογή φράσεων ή αποσπασμάτων, από τους συντάκτες, το βραβείο του Literature.grαπάντησε σε αυτό ακριβώς το ζήτημα. Ξεκλειδώνει τα εσώτερα ενός έργου με ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα δίνοντας στην ευκαιρία στον αναγνώστη να κρυφοκοιτάξει από μια χαραμάδα, την εικόνα ενός μικρού σύμπαντος και αντανακλά την ιδιαιτερότητα του κάθε δημιουργού, το ύφος του. Στην πορεία μιλώντας με υποψήφιους του βραβείου αρκετοί μου ανέφεραν ότι η επιλογή της συγκεκριμένης φράσης από το έργο τους ήταν και η ουσία του βιβλίου τους. Αυτήν την έμπνευση στους δημιουργούς, κάτι ακατανόητο και μαγικό, η οποία προέρχεται από μικρές ή μεγάλες αφορμές προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε με μια εν τω βάθη ανάγνωση, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.
Το Literature.gr με αυτόν ακριβώς το τρόπο προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους αναγνώστες και ως opinionmaker να συμβάλει στην κινητοποίηση νέων πνευματικών δυνάμεων προβάλλοντας ένα απόσπασμα από το βιβλίο και όχι μόνο τον τίτλο και το όνομα του δημιουργού.
Για να απαντήσω στο ερώτημα σας, πιστεύω ότι ο δημιουργός και το έργο του είναι συνδεδεμένα.
Συνοδεύεται από κάποιο χρηματικό ποσό;
Δεν πιστεύω ότι το χρηματικό ποσό δίνει οποιαδήποτε κίνητρο για πρωτότυπη και αυθεντική πνευματική δημιουργία. Περισσότερο την κατευθύνει. Εξάλλου, υπάρχουν σημαντικοί φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι οποίοι προνοούν και για χρηματικές διακρίσεις. Το βραβείο μας είναι μια ετήσια γιορτή του Literature.gr, μια τιμή για τους λογοτέχνες που με το έργο τους μας συγκίνησαν και πρωτίστως μια πρόταση προς τους αναγνώστες για μια συγκεκριμένη διανοητική διαδρομή.
Πότε θα γίνει η επόμενη απονομή;
Η εκδήλωση απονομής του βραβείου του Literature.gr 2017, πραγματοποιείται φέτος στο πλαίσιο και με τη στήριξη της διοργάνωσης «Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, και θα τιμήσει τα λογοτεχνικά έργα των Έρσης Σωτηροπούλου, «Μπορείς;» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και Greg Jakcson «Οι άσωτοι», από τις εκδόσεις Αντίποδες. Θα λάβει χώρα στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη, την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018 στις 20.45 και αυτή την φορά θα είναι ανοιχτή για το κοινό. Μέγας δωρητής της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ποια βιβλία διαβάσατε τελευταία και πιστεύετε ότι είναι άξια διάκρισης;
Το βιβλίο του Χρήστου Θεοφιλάτου«Ένας γύρος καταιγίδα ακόμα», εκδ. Οδός Πανός 2014. Επίσης την ποιητική συλλογή της Βασιλείας Οικονόμου «Το υπόλοιπο της αφαίρεσης» εκδ. Γκοβόστη 2015. Αλλά και αρκετά άλλα που δυστυχώς, είτε από θέμα marketing είτε λόγω συγκυριών, παρέπεσαν στην λήθη.
Ποιο νομίζετε ότι είναι το μέλλον των διαδικτυακών sites σε σχέση με τον έντυπο τύπο;
Η google μας έχει κάνει ανυπόμονους και εξαιρετικά απαιτητικούς και αυτό θα μας δημιουργήσει νέες συνήθειες στην ψυχαγωγία και στις ανάγκες της καθημερινότητας. Πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια από τώρα, η ανθρωπότητα θα έχει εγκαταλείψει τις έντυπες πηγές πληροφόρησης αλλά όχι απαραίτητα το έντυπο βιβλίο. Θα υπάρχουν παραδοσιακοί λάτρεις της φυσικής μορφής του βιβλίου, όμως όλα θα είναι διαθέσιμα καιonline.
Τα μελλοντικά σχέδια του Literature.gr; Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;
Εκτός από την συνεχή ροή της αρθρογραφίας, κριτικής, διηγήματος και δοκιμίου, έχουμε εστιάσει σε δυο σημαντικούς φακέλους για την ελληνική λογοτεχνία. Σημαντικός είναι ο φάκελος της πορείας της Ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό, σε επιμέλεια του κ. Αιμίλιου Σολωμού, με συνεντεύξεις από διακεκριμένους ελληνιστές. Επιθυμούμε το Literature.gr να μπορέσει να συμβάλει στην προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό, ώστε να απαγκιστρωθεί η λογοτεχνική δημιουργία μας από την ελληνική ασφυξία και συζητάμε με φορείς πολιτισμού για το επόμενο βήμα στην σωστή κατεύθυνση της εξωστρέφειας. Επίσης, ο φάκελος για τη σημερινή ελληνική ποίηση, που επιμελείται η αρχισυντάκτριά μας κ. ΤέσυΜπάιλα φιλοξενεί συνεντεύξεις από τους πλέον καταξιωμένους έλληνες ποιητές. Στην ατζέντα μας υπάρχει μια σειρά από φιλόδοξες σκέψεις οι οποίες θα είναι αρκετά σύντομα ανακοινώσιμες.
Βιογραφικό
Η Ντίνα Σαρακηνού κατάγεται από την Κέρκυρα, αλλά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιοπληροφορική στη Μεγάλη Βρετανία. Διηγήματά της δημοσιεύονται σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Είναι σύμβουλος επιχειρήσεων και διευθύνει το διαδικτυακό λογοτεχνικό περιοδικό Literature.gr.