Το πορτραίτο του... Όσκαρ Ουάιλντ
Στις 16 Οκτωβρίου του 1854 γεννήθηκε στο Λονδίνο ο Όσκαρ Ουάιλντ, ένας ανατρεπτικός με πολυσχιδή προσωπικότητα καλλιτέχνης της βικτωριανής εποχής, με ανεκτίμητα συγγραφικά έργα, όπως το μυθιστόρημα «το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι», αλλά και σπουδαίες θεατρικές δημιουργίες σαν το «Η σημασία του να είναι κανείς σοβαρός» και «η Σαλώμη». Έγινε γνωστός για την ενασχόλησή του με το ρεύμα του Αισθητισμού, ένα κίνημα συνδεδεμένο με την τέχνη και την λογοτεχνία.
Η ζωή του ήταν πολυτάραχη και έφτασε από το απόγειο έως την απόλυτη παρακμή και τελικά το θάνατό του από μηνιγγίτιδα, το 1900 στο Παρίσι. Εντελώς άπορος και εξαντλημένος από την διετή φυλάκισή του στην Αγγλία μερικά χρόνια νωρίτερα, έπειτα από τη δικαστική διαμάχη με τον Μαρκήσιο του Κουίνσμπερι, πατέρα του εραστή του Ουάιλντ, του Λόρδου Άλφρεντ Ντάγκλας.
Ο Όσκαρ Ουάιλντ σπούδασε στην Οξφόρδη και εν συνεχεία έζησε στο Λονδίνο όπου εντάχθηκε στους ανώτερους κοινωνικούς και πνευματικούς κύκλους και έγινε μία από τις διασημότερες προσωπικότητες της εποχής του, ασχολούμενος με τη συγγραφή δοκιμίων και μυθιστορημάτων, με την ποίηση, με τη δημιουργία θεατρικών έργων και με τη δημοσιογραφία. Διακρίθηκε πέραν των άλλων για την οξυδέρκεια στους διαλόγους του και για το λεπτό χιούμορ του.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Η γνωριμία του με τον νεαρό Άλφρεντ Ντάγκλας έγινε αρκετά μετά το γάμο του με την Κονστάνς Λόιντ, το 1884, με την οποία απέκτησε δύο γιους, ενώ η σχέση του με τον ομοφυλοφιλικό έρωτα άρχισε – σύμφωνα με έρευνες κριτικών και περιγραφές του βιογράφου του - από το 1886, όταν γνώρισε έναν θαυμαστή του, τον 17χρονο τότε Ρόμπερτ Ρος. Στην περίοδο κρίσης του γάμου του, με τη δεύτερη εγκυμοσύνη της συζύγου του, η οποία στα τελευταία χρόνια της ζωής του, του είχε απαγορεύσει να βλέπει την ίδια και τα παιδιά τους συντηρώντας τον απλώς οικονομικά, για τα απαραίτητα. Έως το 1898 που πέθανε και η ίδια στη Γένοβα, μετά από επέμβαση για ινομύωμα στη μήτρα της.
Έπειτα από μια πολύ δημιουργική περίοδο, εμπνευσμένη από την έντονη ζωή με τον Λόρδο, από το 1891 έως το 1895, ο έξαλλος Μαρκήσιος τον κατηγόρησε δημοσίως ως σοδομιστή και ο Ουάιλντ τον μήνυσε για συκοφαντική δυσφήμηση. Ωστόσο, στις δύο δίκες που έγιναν αποδείχτηκαν οι απαγορευμένες εκείνη την εποχή ομοφυλοφιλικές τάσεις του και καταδικάστηκε σε διετή καταναγκαστικά έργα , σε φυλακές στα περίχωρα του Λονδίνου, όπου παρά την εξασθένησή του συνέχισε το έργο του έως την αποφυλάκισή του το 1897 και την επιστροφή του στο Παρίσι. Στη δεύτερη δίκη που οδήγησε στην καταδικαστική απόφαση, ο Ουάιλντ είχε πει ενώπιον του δικαστηρίου:
«Η αγάπη που δεν τολμάει να πει το όνομά της στον αιώνα μας είναι αυτή η τρυφερότητα που αισθάνεται ένας μεγαλύτερος για έναν νεότερο άνδρα, όπως ένιωθε ο Δαβίδ για τον Ιωνάθαν, εκείνη που ο Πλάτωνας έκανε βάση της φιλοσοφίας του κι ο Μιχαήλ Άγγελος και ο Σαίξπηρ εξύμνησαν στα σονέτα τους. Είναι ένας πνευματικός δεσμός τόσο αγνός και τόσο τέλειος. Στον αιώνα μας είναι τόσο παρεξηγημένος και εξαιτίας αυτής της στενομυαλιάς βρίσκομαι εδώ. Είναι όμορφη, είναι καθάρια, είναι η τελειότερη μορφή τρυφερότητας. Δεν υπάρχει τίποτα αφύσικο πάνω της».
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
1793: Στο απόγειο της Γαλλικής Επανάστασης, αποκεφαλίζεται η Μαρία Αντουανέτα, χήρα του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ της Γαλλίας.
1888: Η γέννηση του Ευγένιου Ο΄Νιλ.
1913: Η γέννηση του Μίμη Τραϊφόρου.
1923: Ο Ουώλτ Ντίσνεϋ και ο αδελφός του, Ρόι Ντίσνεϋ, ιδρύουν την Walt Disney Company.
1952: Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “Εύα”, σκοτώνεται στην περιοχή του Μαραθώνα ο Δημήτρης Κομίνης, πατέρας του αθλητικού φωτορεπόρτερ Κώστα Κομίνη, από νάρκη παρατημένη από τον πόλεμο που ανατινάζει το τζιπ του. Ο Μάνος Κατράκης σώθηκε γιατί προτίμησε να μετακινηθεί με τα πόδια. Η ταινία που είναι παραγωγή της “Κομίνης Φίλμς” και σκηνοθετεί η Μαρία Πλυτά, σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη (η πρώτη του μουσική επένδυση σε ταινία), σκηνικά του Γιάννη Τσαρούχη και πρωταγωνιστές, εκτός του Κατράκη, τους Ντίνο Ηλιόπουλο, Αλίκη Γεωργούλη και Αλέκο Αλεξανδράκη, θα ολοκληρωθεί και θα ανέβει στους κινηματογράφους λίγους μήνες μετά.
1958: Πεθαίνει ο Μιχάλης Σουγιούλ.
1968: Οι μαύροι Αμερικανοί αθλητές των 200μ Τόμι Σμιθ (1ος) και Τζον Κάρλος (3ος) ανεβαίνουν στο βάθρο της απονομής με υψωμένη τη γροθιά σε μαύρο γάντι και σκύβοντας το κεφάλι, χαιρετώντας με τον τρόπο που χαιρετά η ριζοσπαστική οργάνωση “Μαύρη Δύναμη”. Οι δύο αθλητές αποκλείονται στη συνέχεια από τους αγώνες με απόφαση της Ομοσπονδίας των ΗΠΑ δύο μέρες μετά.
1992: Γεννιέται ο Κώστας Φορτούνης.
1996: Η μεγαλύτερη τραγωδία στη Γουατεμάλα συμβαίνει στο γήπεδο Ματέο Φλόρες, προτού αρχίσει ο αγώνας της εθνικής Γουατεμάλας με την Κόστα Ρίκα, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1998. Το γεγονός ότι υπήρχαν υπεράριθμα εισιτήρια προκάλεσε συνωστισμό και πανικό στις κερκίδες. 85 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 180 τραυματίστηκαν.
1998: Συλλαμβάνεται στο Λονδίνο ο άλλοτε δικτάτορας της Χιλής, Αουγούστο Πινοσέτ.
1999: Ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στους κρίκους, στο 34ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής που γίνεται στην Κίνα
2000: Ο αγώνας Ρεάλ-Ολυμπιακός (75-73) εγκαινιάζει το νέο πρωτάθλημα μπάσκετ της Eυρωλίγκα που διοργανώνεται από την ULEB. Είναι το πρώτο πρωτάθλημα στα τελευταία 47 χρόνια που δεν εποπτεύεται από την FIBA και απαρτίζεται από 24 ομάδες.
2010: Πεθαίνει ο Γιάννης Δαλιανίδης.
2010: Πεθαίνει σε ηλικία 42 ετών από καρκίνο ο Νίκος Φάσουρας, σέντερ της ομάδας του Περιστερίου από το 1986 μέχρι το 1996, με 98 συμμετοχές (στην Α1 και την Α2) και 9 με την εθνική ομάδα των ανδρών.