Κι όμως είχε κι η αρχαιότητα τα μπεστ σέλερ της!
BΙΒΛΙΟΦΙΛΟΙ, ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, Γιώργος Ζ. Ηλιόπουλος, Εκδόσεις Έναστρον. Σύντομα στα βιβλιοπωλεία!
Κανείς δεν πρόσεξε τα λόγια του αρχαίου κωμωδιογράφου. Ο Αριστοφάνης στους Βατράχους του μας λέει ούτε λίγο ούτε πολύ:
«Βιβλίον τ’ έχων έκαστος μανθάνει τα δεξιά»
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
… Όποιος έχει ένα βιβλίο αποκτά επωφελείς γνώσεις. Μια τέτοια δήλωση σημαίνει ότι το βιβλίο δεν είναι τόσο σπάνιο στον αρχαίο κόσμο όσο νομίζουμε.
Η μυθική βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας δημιούργησε λανθασμένη εντύπωση για την ύπαρξη και τη χρήση των βιβλίων. Η πραγματικότητα, τουλάχιστον κατά τον Γιώργο Ηλιόπουλο, είναι πολύ απλούστερη. Η ηχηρή παρουσία του βιβλίου στην καθημερινότητα των αρχαίων, τα βιβλιοπωλεία, οι εκδότες, τα μπεστ σέλερ, οι συγγραφείς και το κοινό τους, κοντολογίς ό,τι πάνω κάτω συμβαίνει και σήμερα, είναι γεγονός το οποίο τεκμηριώνει ο συστηματικός αυτός μελετητής της Ιστορίας και των πολιτισμών. Μετά το Γαστρονομικόν, ο Γ. Ηλιόπουλος διαβάζει εκ νέου λοξά το φαινόμενο της βιβλιοφιλίας σε Αθήνα, Αλεξάνδρεια και Ρώμη και αποσαφηνίζει την μυθοπλασία που ακολουθεί το βιβλίο στα αρχαία χρόνια.
Μας αποκαλύπτει τη θέση των βιβλιοπωλείων στις διάσημες αγορές της Ιστορίας, την τιμή και τον τρόπο διάθεσης των βιβλίων, τα διαχρονικά ευπώλητα. Μας αποκαλύπτει ακόμα και την πρώιμη επινόηση της μεθόδου της στενογραφίας που επιστρατεύουν ορισμένοι προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον εκδοτικό πληθωρισμό της εποχής. Ο Ηλιόπουλος σοκάρει ξανά με την απλή, απλούστατη αλήθεια, που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί.