Τα κλασικά: Η Παρακμή της δύσης- Όσβαλντ Σπέγκλερ
Έργο-σταθμός του 20ου αιώνα η «Παρακμή της Δύσης» του Όσβαλντ Σπέγκλερ ανέτρεψε την πλανερή μας αντίληψη για τον άνθρωπο και τον πολιτισμό.
Η κυκλική θεωρία του Σπέγκλερ δεν αναιρεί μόνο το τρίπτυχο σχήμα της Δυτικής Ιστορίας Αρχαιότητα-Μεσαίωνας-Νεώτεροι χρόνοι. Καταργεί την ευρωκεντρική θεώρηση των πραγμάτων, που στην ουσία καταπίνει την παρουσία των υπολοίπων ηπείρων, και προτείνει ένα κύκλο ζωής για κάθε πολιτισμό.
Ο αιγυπτιακός, ο βαβυλωνιακός, ο ινδικός, ο κινεζικός, ο ελληνορωμαϊκός, ο αραβικός, ο δυτικός και ο μεξικανικός, αποτελούν ζωντανά όντα που εναλλάσσονται στην σκηνή του κόσμου ακολουθώντας τον αέναο κύκλο: γεννιούνται, ανθίζουν, ωριμάζουν και πεθαίνουν.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο φαουστικός άνθρωπος της Δύσης που στοχεύει στο άπειρο αντιδιαστέλλεται με τον ευκλείδειο άνθρωπο που παρέμενε περιορισμένος στην έννοια της πόλης-κράτους και στο αξίωμα του μέτρου.
Ο Σπέγκλερ με τη νιτσεϊκή του γλώσσα δαμάζει τεράστιες μάζες πολιτιστικού υλικού, προκειμένου να μας δώσει το πανόραμα ενός κόσμου γεμάτου αντιφάσεις και εναλλαγές.
Η «Παρακμή της Δύσης» παραμένει ένα από τα σημαντικότερα διανοήματα του περασμένου αιώνα, ένα εκ των ων ουκ άνευ ανάγνωσμα. Αποτελεί ταυτόχρονα ένα μεταφραστικό άθλο από τον Λευτέρη Αναγνώστου.