Αλμπέρ Καμύ - Μαρία Καζαρές, ο έρωτας του αιώνα
Στις 18 Ιουνίου 1948 ο Καμύ συναντά στο μπουλβάρ Σαιν Ζερμαίν τη Μαρία Καζαρές, διάσημη πλέον ηθοποιό, στο θέατρο και στον κινηματογράφο.
Στις 18 Ιουνίου 1948 ο Καμύ συναντά στο μπουλβάρ Σαιν Ζερμαίν τη Μαρία Καζαρές, διάσημη πλέον ηθοποιό, στο θέατρο και στον κινηματογράφο.
«Πού πας;» ρωτάει ο Καμύ
«Στο θέατρο, εσύ;»
«Στο σπίτι του Ζιντ»
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Μετά τον χωρισμό τους έχουν ιδωθεί μερικές φορές από μακριά αλλά τίποτα περισσότερο. Εκείνη είχε κάποιες περιπέτειες. Τώρα σύντροφος του Ζαν Σερβέ εγκαταλείπει τον ηθοποιό για τον Καμύ. Ο Αλμπέρ δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει τη Φρανσίν, λόγω των παιδιών.
Ο Καμύ θα της δώσει το προσωνύμιο «Μοναδική» μιμούμενος τον Ρίχαρντ Βάγκνερ που έτσι αποκαλούσε τη γυναίκα του Κόζιμα, κόρη του Φραντς Λιστ. Η Μαρία Καζαρές δεν είναι μόνο η επίσημη αγαπημένη είναι και η μούσα στο θεατρικό του έργο καπαρώνοντας συχνά τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Τα δέκα χρόνια ενός φλογερού παράνομου έρωτα επισφράγισαν περισσότερες από 860 ερωτικές επιστολές, χωρισμοί και επιστροφές που περισσότερο τους έδεναν παρά τους χώριζαν μέχρι εκείνο το τελευταίο γράμμα της Τετάρτης 30/12/59 όπου ο Καμύ της γράφει:
«Θα σε δω σύντομα υπέροχή μου. Ποτέ δε μου έλειψες περισσότερο, μικρή μου. Πηγαίνω στο Παρίσι, όπου θα ζήσουμε για πάντα μαζί. Μην αργήσεις να έρθεις κοντά μου. Βρήκα τον άνθρωπο με τον οποίο θέλω να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου.... Είμαι τόσο χαρούμενος στην ιδέα ότι θα σε ξαναδώ που γελάω όσο σου γράφω. Σε φιλώ και σε κρατώ μέσα μου μέχρι την Τρίτη, όταν θα αρχίσουμε από την αρχή».
«Μα αλλιώς η μοίρα το βουλήθη», όπως λέει ο ποιητής. Το ταξίδι από το Γαλλικό Νότο προς το Παρίσι στις 4 Ιανουαρίου 1960 αποδείχθηκε μοιραίο. Δεν ήταν η αρχή για μια νέα ζωή. Ήταν το τέλος ενός θανάτου που είχε τη μορφή αυτοκινητικού δυστυχήματος.
Το αυτοκίνητο του Μισέλ Γκαλιμάρ στο οποίο επέβαινε ο Καμύ καρφώθηκε σ' ένα δέντρο. Ο νομπελίστας πέθανε ακαριαία. Στην τσέπη του βρέθηκε ένα εισιτήριο τρένου, που αποδείκνυε την αρχική του απόφαση να ταξιδέψει σιδηροδρομικώς. Ειρωνεία!