Τα Κλασικά: Ο Συνταγματάρχης Σαμπέρ του Μπαλζάκ
Για μια πρώτη γεύση από το έργο του διαβάστε τον «Συνταγματάρχη Σαμπέρ», νουβέλα της συγγραφικής του νιότης και θα εκπλαγείτε με την επικαιρότητα των σκέψεων αλλά και του περιβάλλοντος που περιγράφει ο Μπαλζάκ.
Τον αποκάλεσαν «βασιλιά του μυθιστορήματος» και όχι άδικα. Χωρίς αυτόν θα συνεχίζαμε ακόμα και σήμερα να διαβάζουμε μυθιστορίες τύπου Θερβάντες, φιλοσοφικά μυθιστορήματα α λα Βολταίρος ή αισθηματικά ρομάντζα.
Ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ έδωσε στο μυθιστόρημα τη μορφή που του αποδίδουμε σήμερα καθιστώντας το οικουμενικό είδος αφήγησης.
Για μια πρώτη γεύση από το έργο του διαβάστε τον «Συνταγματάρχη Σαμπέρ», νουβέλα της συγγραφικής του νιότης και θα εκπλαγείτε με την επικαιρότητα των σκέψεων αλλά και του περιβάλλοντος που περιγράφει ο Μπαλζάκ. Η τραγική μοίρα ενός ήρωα των Ναπολεοντίων πολέμων που επιστρέφει στο Παρίσι ύστερα από δεκαετή Οδύσσεια σαν ένα ανεπιθύμητο φάντασμα. Η γυναίκα του ξαναπαντρεμένη με κάποιον αριστοκράτη, αρνείται να τον αναγνωρίσει. Αν ο Συνταγματάρχης Σαμπέρ είχε ευτυχήσει να πεθάνει στη μάχη του Εϊλό θα είχε ανακηρυχθεί ήρωας, Διασωθείς και αξιοθρήνητος περιφέρεται σε ένα κόσμο σκληρό με βραχύβια μνήμη.
Αν ο «Χοντρός» όπως ήταν το προσωνύμιο του Μπαλζάκ, αυτός ο επαρχιώτης από την Τουρ του οποίου ο πατέρας ιδιοποιήθηκε το δηλωτικό ευγενείας ντε στο όνομά του, δεν είχε έρθει στο προσκήνιο, τότε οι αναρίθμητοι συγγραφείς σε όλο τον κόσμο δεν θα ήξεραν σήμερα πώς να αφηγηθούν τις ιστορίες τους.