«Τα πτερόεντα δώρα» του Παπαδιαμάντη τηλεφωνική συντροφιά σε μοναχούς ανθρώπους
Τηλεφωνική αφήγηση του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Τα πτερόεντα δώρα» σε ανθρώπους που είναι μόνοι ή αδυνατούν να διαβάσουν
Το πρωτοχρονιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Τα πτερόεντα δώρα» (1907) θα αφηγείται αύριο (31/12), λίγο πριν από έλευση της Νέας Χρονιάς, μέσω τηλεφωνικής κλήσης, σε ανθρώπους που θα είναι μόνοι ή αδυνατούν να διαβάσουν, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Φοινίτσης.
Η ιστορία για τον άγγελο που κατεβαίνει από τον ουρανό και αναζητεί να χαρίσει τα δώρα που φέρνει στη γη, η οποία δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στην εφημερίδα «Αλήθεια» την 1η Ιανουαρίου 1907, θα ακουστεί δωρεάν στην καθαρεύουσα.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
«Επιλέξαμε έναν κλασικό τρόπο επικοινωνίας. Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους κάποιας ηλικίας, που δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και την τεχνολογία, οπότε η χρήση του τηλεφώνου είναι πιο προσιτή για εκείνους», εξήγησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Δημήτρης Φοινίτσης, σκηνοθέτης της Ομάδας Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ.
«Υπάρχουν άνθρωποι που δεν βλέπουν, υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να διαβάσουν, άνθρωποι που είναι μόνοι. Ελπίζω να ζεστάνουμε κάπως τις καρδιές τους, μέσα από τον λόγο του Παπαδιαμάντη, σαν μία κίνηση αλληλεγγύης και ευαισθησίας, ενώ θα έρθουμε λίγο πιο κοντά με το πολύ ιδιαίτερο μεταιχμιακό όριο της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς», τόνισε.
Αναφερόμενος στο διήγημα που επέλεξε να διαβάζει μέσω τηλεφωνικής κλήσης, το χαρακτήρισε το πιο δυνατό, το πιο συμβολικό από τα Χριστουγεννιάτικα - Πρωτοχρονιάτικα του συγγραφέα. «Είναι επίκαιρο, μιλά για ένα θέμα που συναντάμε συνεχώς όσα χρόνια κι αν περάσουν. Από το 1907 δεν έχει αλλάξει και κάτι ριζοσπαστικά, βλέπεις τις ίδιες συνήθειες, συμπεριφορές, συνειδήσεις στους ανθρώπους. Η δύναμη του λόγου του Παπαδιαμάντη μέσα απ' αυτή τη γραφή ακτινοβολεί αισιοδοξία, ελπίδα και παρηγοριά, έχει πολλά δυναμικά στοιχεία τα οποία είναι βάλσαμο στις ψυχές μας, ειδικά όταν μοιράζονται με ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στα κείμενα του Παπαδιαμάντη», υπογράμμισε ο σκηνοθέτης.
«Όσοι σκέφτονται κάποιον συνάνθρωπό τους, ο οποίος θα είναι μόνος το απόγευμα της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς, μπορούν να στείλουν email, να μας δώσουν τα στοιχεία και θα επικοινωνήσουμε εμείς οι ίδιοι μαζί τους», διευκρίνισε ο κ. Φοινίτσης. Τα τηλεφωνήματα θα γίνουν το απόγευμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς (Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020, ώρες 18:00 - 20:00) και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Όσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν αυτό το ξεχωριστό δώρο, μπορούν να επικοινωνήσουν με την Ομάδα προΤΑΣΗ στο protasi.theatre@gmail.com, να γράψουν το όνομα εκείνου που επιθυμούν να δεχτεί την κλήση και για ποιον λόγο τον σκέφτηκαν.
«Ένας χρόνος φεύγει, ένας χρόνος έρχεται. Εκείνη η αλλαγή να μας φέρει λίγο πιο κοντά. Αν αυτό επιτευχθεί θα είμαστε πραγματικά ικανοποιημένοι», ανέφερε ο κ. Φοινίτσης, σημειώνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ ασχολείται με κείμενα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Έχει παρουσιάσει διηγήματά του στο αθηναϊκό εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου, στην Πλάκα (εκεί όπου ο Παπαδιαμάντης έψελνε ενόσω ζούσε στην πρωτεύουσα), στο Κατάλυμα της «Γλώσσας» της Ισπανίας, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, στο ξωκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης & Αγίων Αναργύρων, στη Σητεία και στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών», στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ συγκροτήθηκε το φθινόπωρο του 2005 από επαγγελματίες του θεάτρου. Έχει έδρα της την Αθήνα και όραμα της να «προτείνει» το νέο, το δημιουργικά ουσιώδες, το διαφορετικό, το «άλλο» στην τέχνη του θεάτρου και των λοιπών παραστατικών τεχνών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ