Οι Ρώσοι φτιάχνουν τη δική τους εκδοχή του «Chernobyl»
Θα υποστηρίξουν ότι η CIA συνέβαλε στην πυρηνική καταστροφή του 1986.
Η ρωσική κρατική τηλεόραση προετοιμάζει τη δική της εκδοχή του «Τσερνόμπιλ» η οποία όμως θα αποκλίνει από τη δημοφιλή σειρά του HBO, αλλά και από την ιστορική πραγματικότητα, καθώς θα υποστηρίζει ότι η CIA συμμετείχε στην πυρηνική καταστροφή.
Ο σκηνοθέτης Aleksey Muradov ισχυρίζεται ότι θα δείξει «τι πραγματικά συνέβη τότε».
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Σε συνέντευξή του στην Komsomolskaya Pravda ο Muradov δήλωσε ότι η δική του εκδοχή προτείνει μια εναλλακτική θεωρία για την τραγωδία στο Πρίπιατ λέγοντας: «Υπάρχει μια θεωρία ότι οι Αμερικανοί διείσδυσαν στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ. Πολλοί ιστορικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ότι την ημέρα της έκρηξης ένας πράκτορας των υπηρεσιών πληροφοριών του εχθρού εργάστηκε στον σταθμό».
Σύμφωνα με το «Hollywood Reporter», το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού θα συμβάλει στην παραγωγή της σειράς με σχεδόν 463.000 δολάρια.
Στη Ρωσία η σειρά έχει λάβει και θετικά σχόλια. Ειδικότερα, η εφημερίδα «Izvestia» αναφέρει ότι είναι μια πιο ρεαλιστική απεικόνιση της εποχής από ό,τι πέτυχαν οι περισσότερες ρωσικές ταινίες, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στον τρόπο με τον οποίο η σειρά αποτύπωσε τον ηρωισμό των απλών ανθρώπων.
Ωστόσο υπήρξε και ένα κρεσέντο κριτικής. Για παράδειγμα, ένας αρθρογράφος ανέφερε πως η σειρά στοχεύει να υπονομεύσει τη σημερινή πυρηνική δραστηριότητα της Ρωσίας ενώ άλλοι έκαναν λόγο για αμερικανική «προπαγάνδα», που αμαυρώνει την εικόνα της Σοβιετικής Ένωσης και υπερβάλλει ως προς τη σκληρότητα που επέδειξε η κυβέρνηση.
Άλλοι πάντως σχολίασαν πως ο κύριος λόγος της αντίδρασης είναι πιθανότατα ένα αίσθημα ντροπής επειδή οι ΗΠΑ μιλούσαν για την ιστορία του Τσερνόμπιλ, κάτι που δεν έκανε η Ρωσία. Από την πλευρά του άλλος αρθρογράφος δήλωσε ότι «αν οι αγγλοσάξονες γυρίσουν ταινία για τους Ρώσους, σίγουρα δεν θα ανταποκρίνεται στην αλήθεια». Όπως εξήγησε, αυτό συμβαίνει επειδή δεν τους συμπαθούν και δεν μπορούν να τους καταλάβουν.
Η Komsomolskaya Pravda δημοσίευσε αρκετά αρνητικά άρθρα σχετικά με τη σειρά, με ένα από αυτά να αναφέρεται σε μια θεωρία συνωμοσίας σύμφωνα με την οποία η σειρά έγινε από ανταγωνιστές της ρωσικής κρατικής πυρηνικής εταιρείας Rosatom, για να καταστρέψει τη φήμη της χώρας ως δύναμη πυρηνικής ενέργειας.
Όπως σημειώνει το BBC, ωστόσο, κριτικοί σε ανεξάρτητα Μέσα Ενημέρωσης επαίνεσαν τον συγγραφέα Graig Mazin για την προσοχή του στη λεπτομέρεια. «Ο σεβασμός και η σχολαστικότητα που έφεραν στη δουλειά τους οι δημιουργοί της σειράς είναι εκπληκτική», έγραψε ο Slava Malamud που μεγάλωσε στη Σοβιετική Ένωση εκεί που σήμερα βρίσκεται η Μολδαβία.
Για το Κρεμλίνο, πάντως, το θέμα της ιστορίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, ειδικά για τη Σοβιετική Ένωση, καθώς μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να ενισχύσουν το αφήγημα για ένα πιο καθαρό και εξιδανικευμένο όραμα της ΕΣΣΔ και απεικονίζουν τον Πούτιν ως πνευματικό κληρονόμο του.
Αυτό καθιστά εύκολο να κατανοηθεί γιατί οποιαδήποτε κριτική του σοβιετικού παρελθόντος, εκλαμβάνεται ως επίθεση στην ιδεολογική βάση εξουσίας του Κρεμλίνου, εξηγεί το BBC και συνεχίζει: Μερικοί Ρώσοι αισθάνονται ότι η εκδοχή της πραγματικότητας που παρουσιάζουν τα ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο ΜΜΕ δεν είναι εντελώς αντίθετη με τα ψέματα που είπε την περίοδο του Τσερνόμπιλ το σοβιετικό κράτος. Το αποτέλεσμα είναι μήπως η πιο επικίνδυνη ιδέα ήταν το βασικό ερώτημα που θέτει η σειρά, δηλαδή: «Πόσο κοστίζουν τα ψέμματα;».
Πηγή: Athens Voice